Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010



Για να΄χουν δρόμους να διαβούν
τα καλοκαίρια μας


Τίποτα δεν μοιάζει με χθές. Τίποτα δεν θυμίζει τα καλοκαίρια μας. Κοιτάζω τα νέα παιδιά, βαρύθυμα θαρρείς. Μνημονεύω την ανεμελιά των νιάτων μας. Δίχως δώρα χρυσά, δίχως λούσα και φτιασηδωματα, μον΄με το γαλάζιο τ΄ουρανού και τα παιγνίδια στην άμμο. Μόνον με τους έρωτες, που φωσφορίζοντας χοροπηδούσαν γύρω μας, στήνοντας τρελό χορό να μας πλανέψουν.

Αχνοπατούσαμε και τα βήματά μας χάραζαν τα χνάρια μας στην άμμο, σημάδι στους αιώνες πως διαβήκαμε, κουβαλώντας στα χέρια μας διάφανα κοχύλια που μαζεύαμε κάτω από τον ήλιο, μπρος στο γαλάζιο πέλαγος. Λογομαχούσαμε με το γαλάζιο τ΄ουρανού και στήναμε χορό με τα πουλιά, ψάλλαμε μαζί με τα τζιτζίκια, την σελήνη ,που σαν κηρύκειο φωτεινό , ανήγγελε την παρουσία μας και χάραζε τις φωνές μας στον άνεμο. Φύσαγε τ΄αγέρι του απομεσήμερου, πάνω στο τσίτινο φόρεμα , με τους ζωγραφιστούς πανσέδες,που μάταια προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε με το ένα χέρι και με το άλλο προσπαθούσαμε να κρατήσουμε το ψάθινο καπέλο που ζήλεψε τ΄αγέρι. Τα κοριτσίστικα χάχανα, σκίζανε το φως του εσπερινού και τα φιλιά κάτω απ΄τις μουριές,αρχήναγαν συλείτουργο , αντάμα με τα γουργουριτό των αγριοπερίστερων Κι΄ύστερα δυο κορμιά, κυνήγι στους μεσαγρούς, υδρά και φωσφορίζοντα, στεφανωμένα με μυρτιές και της άμπελος τα χρυσαφένια κάλλη,λουσμένα στου έρωτα την άχνη, να γίνονται ένα. Ζωγραφιές με χρώματα και αρώματα.
Μήπως υπερβάλω;
Αλίμονο αν στην μνήμη μας δεν έχει χαραχτεί με τέτοιες εικόνες, με τέτοιους ήχους με τέτοιες μυρουδιές η εφηβεία μας.
Κοιτάζω τα νέα παιδιά,βαρύθυμα θαρρείς. Το χαμόγελο δεν είναι φωτεινό,δεν κλαίνε από έρωτα,δεν τραγουδούν τον έρωτα,δεν τραγουδούν την ζωή. Τίποτα δεν μοιάζει με χθές. Τίποτα δεν θυμίζει τα καλοκαίρια μας......

Φτώχεια. Για άλλους λιγότερο, για άλλους περισσότερο. Τα γονικά μας βγαλμένα από έναν πόλεμο,ή από την προσφυγιά,αγώνας ανελέητος, καθημερινή πάλη,για το σήμερα και το αύριο και μας έδωσαν, ένα αύριο καλύτερο από εκείνο που έζησαν αυτοί. Περπάτησαν στις λάσπες και έζησαν με μια 25αρα λάμπα να φωτίζει τις αναζητήσεις τους και μας έδωσαν, έναν κόσμο ποιο φωτεινό από εκείνον που έζησαν αυτοί. Την μαυρίλα του πολέμου, την πάλεψαν και την έκαναν τραγούδι, να΄χουν να την θυμόνται τα παιδιά τους. Εμείς. Μας μεγάλωσαν όχι με παραμύθια και την χιονάτη, αλλά με ιστορίσεις από τον πόλεμο και την κατοχή. Ο κόσμος που μας ζωγράφιζαν, ήταν ποιο φωτεινός απ΄τον δικό τους. Ευχή τους ήταν: "μην δείτε σεις πόλεμο" Κάθε ιστορία της γιαγιάς έτσι τελείωνε:
"Αχ παιδί μου εσείς να μην ζήσετε τον πόλεμο"

Μας προίκισαν μ΄έναν καλύτερο κόσμο,που πάλεψαν γι΄αυτόν.
Και μείς τώρα, τι δίνουμε στα παιδιά μας, τι παρακαταθήκη αφήνουμε, που έχει χώρο να κρυφτούν αυτά τα παιδιά να μην τους βρει η λαίλαπα,που θα βρουν να κρυφτούν, που ακόμη και το σπιτόδεντρό τους δεν υπάρχει πια, και σε αυτό βάλανε φωτιά και το κάψανε,τους αφήσαμε και το έκαψαν για να χτίσουν τις μεζονέτες τους.
Και τις θαλασσινές σπηλιές και αυτές τις μπαζώσανε,τους αφήσαμε και τις μπαζώσανε για να φτιάξουν τις πισίνες τους.
Με ποιους δαίμονες θα παλέψουν αυτά τα παιδιά, με τι όπλα θα αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την ζωή τους.
Που θα βρουν απάγκιο να ζωγραφίσουν τα όνειρά τους.
Είναι αμείλικτα τα παιδιά. Σε κοιτούν μέσα στα μάτια και σε ρωτούν και γω δεν ξέρω τι να τους πω. Ντρέπομαι!
Αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι περήφανα για μας, αν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν σ΄έναν κόσμο, που τους αξίζει και που τον δικαιούνται, αν ντρεπόμαστε που μας κοιτούν τα παιδιά, ας βρούμε τρόπους αντίστασης, ας βρούμε τρόπους να υπερασπίσουμε την νέα ζωή. Όχι ο καθένας την δική του ξεχωριστά, αλλά την νέα ζωή που χωρίς αυτήν, η δική μας, η ξεχωριστή, δεν θα΄χει τόπο να σταθεί
και η Άνοιξη και τα καλοκαίρια δεν θα΄χουν δρόμους να διαβούν.

35 σχόλια:

dimitris είπε...

Τωρα που τα παντα δεν παρεχουν καλυψη στα παιδια, θα ανοιξουμε τις ''φτερουγες'' μας και εμεις θα γινουμε το καταφυγιο τους και οσο πιο πολλοι ενωσουμε τις ανοικτες φτερουγες μας[ισως και λιγο καψαλισμενες], τοσα πιο πολλα παιδια ''μας'', θα βρουν το απαγγιο για να παρουν μια ανασα και μετα με τις δικες τους τις ξεκουραστες φτερουγες, θα πεταξουν οπως ''τοτε''...

celin είπε...

Ομορφα λογια.Κ ουσιωδη,οχι απλα ομορφα.
Τι θα γινει με τους πιτσιρικαδες?
εχουμε ιδεα τι νεες γενιες διαμορφωνει ολα αυτο το αρρωστημενο κλιμα?
θες μια προβλεψη φιλη bb?
Δε ξερω αν η Σεχτα Επαναστατων ειναι παρακρατικοι η απλως ηλιθιοι εξτρεμιστες,
αλλα αυτο το αρρωστημενο κλιμα θα δημιουργησει πολλες "αυθεντικες" νεες μικρες Σεχτες.

Θα σαρωθουν ολα οσα εχουμε ως σταθερες.
Καποια πρεπει να σαρωθουν,
καποια ομως θα πανε αδικα

Ντρουσίλα είπε...

"To ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι" κι αυτό το κεφάλι δεν είναι μόνον η -κάθε είδους- εξουσία, αλλά και η οικογένεια.
Αν εμείς δεν συγκρατήσαμε τα μηνύματα και δεν πήραμε τα μαθήματα των γονιών και των παππούδων μας, τότε εμείς είμαστε (αν)άξιοι της όποιας καλής μοίρας.
Τα παιδιά μας βαδίζουν στα δικά μας βήματα -κι αλίμονο αν δεν έχουμε δρόμους να βαδίσουμε!

Φιλιά, Black Bedlam και σ' ευχαριστώ γι' αυτή την όμορφη δημοσίευση!...

μαχαιρης είπε...

Ηθελα να γραψω σχολιο για τα πολυ ωραια που λες για τα παιδια...
Αλλα με καλυπτει η ΝΤΡΟΥ πληρως...

Triton είπε...

Blackbedlam καλησπέρα,
στην εξαιρετική ομιλία της κας Κανέλλη,αναφέρθηκε η λέξη γενοκτονία και όσο κι άν σοκάρει,είναι αλήθεια.
Η ευθύνη για αυτό που συμβαίνει στις νέες γενιές βαρύνει οπωσδήποτε τις παλαιότερες.Σε επίπεδο οικογένειας ο ευρωπαικός τρόπος ζωής και εργασίας που απομάκρυνε τα παιδιά απο τους γονείς και αντιστρόφως.
Σε επίπεδο παιδείας,που αποξένωσε τους μαθητές απο τον δάσκαλο,τους εφήβους απο τους καθηγητές και τους φοιτητές απο τους πανεπιστημιακούς.
Σε επίπεδο εργασίας,που απομόνωσε τους συνάδελφους απο την συναδελφική αλληλεγγύη.
Σε εθνικό επίπεδο παρουσιάζεται η γνωστή φθορά του πολιτικού συστήματος,όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κος Παπούλιας.
Η υπογεννητικότητα των Ελλήνων είναι η κραυγαλέα παραδοχή όλων των πιο πάνω αναφερομένων θλιβερών καταστάσεων.
Θα πρέπει όλα αυτά να διορθωθούν όμως η νέα γενιά δεν τάχει γνωρίσει για να μπορέσει να τα επιλέξει και η παλιά γενιά χρωστάει πολλά στην τράπεζα και που μυαλό για να τα θυμηθεί...
Σε οικογενειακό επίπεδο πιστεύω οτι οι Έλληνες προσπαθούν όσο μπορούν να περισώσουν την κατάσταση.
Στα υπόλοιπα επίπεδα όμως η υπόθεση είναι συλλογική και η ομαδικότητα ποτέ δεν ήταν το καλλίτερο των Ελλήνων μιας κι απο ηγεσίες έχουνε πιάσει απο σβέρκο...

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Ax, βρε τρελοκομείο, ήθελα να κλάψω... αλλά δε θα στην κάνω τη χάρη ψυχή μου. Στα βάθη της καρδιάς με άγγιξες...
Τι έφταιξε και γίναμ' έτσι; Να ΄φταιξε το κατοχικό σύνδρομο που φοβισε τον Έλληνα μη δεν έχει το καρβέλι στο τραπέζι και βάλθηκε να γεμίσει τα σπίτια του και τις τσέπες του με τη χαλαρή ουσία πραγμάτων χωρίς αξία;
Μια καληνύχτα γλυκιά σου αφήνω...

blackbedlam είπε...

Δημήτρη καλησπέρα. Ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης του ΔΝΤ πήρε την απόφαση για να τηρήσει τις εντολές της κατοχικής κυβέρνησής μας,και να επιτάξει τα φορτηγά και τους οδηγούς τους,για να σταματήσει η 'Ομηρία",όπως γράφει στον υπότιτλο του το ΜΕΓΑ.Δεν ξέρω ούτε τι είναι οι φορτηγατζήδες,ούτε τι πρεσβεύουν, ούτε τα συμφέροντά τους τα συντεχνιακά.Δεν ξέρω και ούτε θέλω να ασχοληθώ με το αν τους έδωσαν τις άδειες οι εγκάθετοι της Χούντας.
Ξέρω όμως πάρα πολύ καλά που στοχεύει η κατοχική κυβέρνηση του κυρίου Γιώργου Παπανδρέου. Λέει : " Είμαστε αποφασισμένοι δεν κάνουμε βήμα πίσω, θα πατάξουμε κάθε κίνηση που θα βάζει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της τάξης μας" Αυτό λέει η σημειολογία της απόφασης για επίταξη. Ξέρουν πολύ καλά τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες και προσπαθούν να εξασφαλίσουν το
¨"δεδικασμένο" Το έχω γράψει τόσες και τόσες φορές. Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.
Σε όλους εμάς απευθύνονται, επίδειξη δύναμης κάνουν.Σε λίγο θα μας δείχνουν στον χάρτη, τα ξερά νησιά μας.
Πιστεύω ότι η κατάσταση διαμορφώνεται τόσο ζοφερή, που ο εργαζόμενος δεν έχει περιθώρια να τρομοκρατηθεί. Γι΄αυτό μάλλον θα ευγνωμονούν τον Παλαιοκώστα, που τους έδειξε τον τρόπο απόδρασης με ελικόπτερο.

blackbedlam είπε...

Celin καλησπέρα και σε σένα.Που να πάρει και να σηκώσει, το θέμα είναι να μην το αφήσουμε να γίνει.Μη με ρωτήσεις πως.
Είναι φορές που δεν ξέρω στ΄αλήθεια τι να απαντήσω.Το :"Όλοι μαζί, συντεταγμένα, αποφασιστικά και οργανωμένα,το΄χω πει, το΄χεις πει, το΄χουμε πει.Μοιάζει με παλιό γραμμόφωνο που κόλλησε η βελόνα του.Το πώς θα γίνει αυτό δεν ξέρω.Όλες τις παλιές μας μεθόδους τις εξαντλήσαμε ή μήπως όχι ή μήπως ξανά και ξανά.Ελπίζω όπως λέω και στον Δημήτρη οι φοβίες ο εφησυχασμός ακόμη και ο τρόμος που προσπαθούν να σπείρουν θα ξεπεραστούν μπρος σ΄όσα επιβουλεύονται.Θα δείξει.Απλά να είμαστε έτοιμοι,και να μην εφησυχάζουμε.

Unknown είπε...

Κατ' αρχην την καλησπερα μου.
Παιχνιδια στην αμμο, μετα ηρθε η εφηβεια ονειρα μπερδεμενα με ερωτα και κοινωνικη ευσθησια. Ολος ο κοσμος δικος μας..........συζητησεις ατελειωτες , ξενυχτια , ποιος σκετοταν την σχολη ,το πτυχιο;;;
Ο ΓΥΨΟΣ .............φιλοι χαθηκαν [εφυγαν για παντα............ανθρωποι δικοι μας....] ερχονται πολλες νυχτες στον υπνο μας και τοτε για λιγο ξυπναμε μες τη νυχτα και νιωθουμε ενοχοι που στην πλαστικη ζωη που επιλεξαμε φροντισαμε να τους αποθυσουμε καπου στην ακρη.
Φροντισαμε ν' αποτιναξουμε την καταγωγη μας να ξεχασουμε την γλωσσα μας ,αρνηθηκαμε να επιστρεφουμε στο παρελθον καθως μας ειπαν πως ειναι ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΛΑΓΝΕΙΑ και ξεμιναμε απο ταυτοτητα,
Αρνηθηκαμε να μιλησουμε για τα δυσκολα χρονια που περασαμε στα παιδια μας ,καθως ντρεπομασταν για την απουσια τιτλων των γονιων μας, κι ετσι δημιουργησαμε νεους χωρις ριζες ........χωρις ιδανικα, μονο μας μελημα το χαρτι η παιδεια αφαντη.
Γνωριζαμε, το βλεπαμε που φθαναμε, αλλα εκει στην κερκιδα να εξυπηρετουμε τα συμφεροντα αυτων που θελαμε να μοιασουμε.Καταβαλαμε προσπαθειες ν' απεγκλωβισθουμε απο παραδωσεις και μνημες, προκειμενου να ζησουμε μια πλαστικη ζωη.
Ποσο διαφορετικα θα ηταν αραγε αν ειχαμε καταφερει να επικρατησει ισορροπια αναμεσα στην πατρογονικη φωνη και την οικουμενικη θεωρηση του κοσμου;;
Θα κλεισω ,γιατι σας κουρασα, με τα λογια που βαζει ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ στο ΣΤΟΜΑ του ΠΕΡΙΚΛΗ.
''Αθηναιοι μας ζηλευουν διοτι αποδεχθηκαμε εις εκαστος να ειναι λιγοτερο ισχυρος ατομικα,για να ειναι ισχυροτερη η πολη. Γιατι υπαρχει μια ταξη πραγματων στα οποια η ατομικη ισχυς δεν μπορει ν' απαντησει''
Αυτο λοιπον το συμβολαιο δεν ισχυσε ποτε στην νεωτερη Ελλαδα, ισως γιατι αρνηθηκαν απο πολυ νωρις να μας το διδαξουν η μαλλον φοβηθηκαν.

Unknown είπε...

Καλησπερα. Ειχα αναρτησει ενα ολοκληρο σεντονι καθως με προκαλεσαν τα οσα γραφεις........και με γεμισαν θυμισες ,ενοχες και στιγμες ανατασεις καθως και θυμο ......
Θα επαναλαβω απλως το τελευταιο με το οποιο εκλεισα, μια και ηκαρεκλα με διωχνει λογω ΛΟΥΜΠΑΓΚΟΥ............
Ο Θουκυδιδης εχει βαλει στο στομα του Περικλη τα εξης λογια.
''Αθηναιοι, μας ζηλευουν διοτι αποδεχθηκαμε εις εκαστος να ειναι λιγοτερο ισχυρος ατομικα, για να ειναι περισσοτερο ισχυρη η πολη.Γιατι υπαρχει μια ταξη πραγματων στα οποια η ατομικη ισχυς δεν μπορει ν' απαντησει''
Αυτο λοιπον το συμβολαιο δεν ισχυσε ποτε στην Ελλαδα ,ισχυσε το αντιθετο. Δεν θελησαν ποτε να μας το διδαξουν καθως φοβοταν.
Οσο για τα παιδια μας, ας ψαξουμε την ευθυνη μας ανεξαρτητα απο την οποιαδηποτε ευθυνη της πολιτειας, Δημιουργησαμε ατομα χωρις ριζες καθως εμεις οι ιδιοι δεχθηκαμε αν δεν επιδιωξαμε την απωλεια της ταυτοτητας μας.

blackbedlam είπε...

Ντρουσιλα μου έχω μια ποιο επιεική άποψη,που βέβαια δεν αθωώνει την γενιά μας,δεν βάζει στο περιθώριο τις ατομικές ευθύνες του καθενός μας,όμως το "σύστημα"είναι πολύ δυνατό και διαθέτει μηχανισμούς.Η παιδεία είναι από τους βασικούς μηχανισμούς της.Να θα γράψω κάτι που ίσως το έχω ξαναγράψει αλλά είναι χαρακτηριστικό.
Το 1866 ο Λόρδος Λόντοντερυ,υπουργός της κυβέρνησης Πάλμερστον,σε αγόρευσή του στην Άνω Βουλή έλεγε: Οι Έλληνες πρέπει να γίνουν λαός μικρόψυχος,ως οι λαοί του Ινδονιστάν δια να είναι ολιγότερον επικίνδυνοι."Το 1866 ! Κοντά 150 χρόνια πίσω.
Ας σκεφτούμε ποιος φτιάχνει τα προγράμματα, ποιος φτιάχνει τους νόμους, ποιος τους θεσμούς, ποιος έχει στα χέρια του την εξουσία και τι επιδιώκει να υπερασπιστεί και τότε τα ξέρουμε όλα.
Εγώ χαίρομαι, που μοιραζόμαστε τις σκέψεις , τις ανησυχίες μας και μακάρι αυτό να είναι μια συμβολή για κάτι καλύτερο.

blackbedlam είπε...

Μαχαίρι μου να΄σαι καλά και για τα καλά σου λόγια, όχι τίποτε άλλο, αλλά ξέρω δεν σου βρίσκονται πρόχειρα.
Έλα μην το παίρνεις απάνω σου,έτσι για να στη σπάσω,δεν είναι πάντα καλό αυτό.
Καλό σου βράδυ.

Unknown είπε...

A,ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ!

Ντρουσίλα είπε...

Black Bedlam μου,

Δεν θέλω να είμαι πιο επιεικής. Ασφαλώς και το σύστημα διαθέτει μηχανισμούς που "πολτοποιούν" μυαλά και αργότερα συνειδήσεις. Αν η παιδεία είναι λειψή, "λίγη" (που είναι), έχουμε χρέος να δείξουμε στα παιδιά μας κι άλλους δρόμους.
Αν οι σύγχρονες αξίες είναι χρεοκοπημένες, έχουμε χρέος να τους διδάξουμε ξανά, καινούριες -εκείνες τις... παλιές, διαχρονικές που έχουν παραμεριστεί, "ξεχαστεί" ή εντέχνως "αγνοηθεί".

Χαίρομαι κι εγώ που έχω "γνωρίσει" (κι έχω γνωρίσει) την τελευταία δεκαετία ανθρώπους μέσα από το διαδίκτυο, με τους οποίους μοιάζει να έχουμε κοινούς προβληματισμούς, ίσως κοινές καταβολές και ίσως ίδιο όραμα.

Φιλιά! :)

blackbedlam είπε...

tritonα σαν να το κλείνεις το ζήτημα ή μου φαίνεται; Λες:
"Θα πρέπει όλα αυτά να διορθωθούν όμως η νέα γενιά δεν τάχει γνωρίσει για να μπορέσει να τα επιλέξει και η παλιά γενιά χρωστάει πολλά στην τράπεζα και που μυαλό για να τα θυμηθεί...
Στα υπόλοιπα επίπεδα όμως η υπόθεση είναι συλλογική και η ομαδικότητα ποτέ δεν ήταν το καλλίτερο των Ελλήνων μιας κι από ηγεσίες έχουνε πιάσει από σβέρκο..."
***************************************
Αυτά που λες περιγράφουν μια πραγματικότητα.Αλλά.
Αν η νέα γενιά..............η παλιά.... .........και στην συλλογικότητα δεν,......τότε τι μας απομένει tritonα, να σταυρώσουμε τα χέρια και να πούμε:
"βάρα με Αγά μου ν΄αγιάσω;"
Αυτό και αν δεν ταιριάζει του Έλληνα.Μόνο που κάποιοι πρέπει να του το θυμίσουν.Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν οι κατάλληλοι,αλλά όσο αφήνουμε να είναι οι "κατάλληλοι"κάποιοι πέρα από μας, που θα αποφασίζουν για μας και μετά θα τους κάνουμε και κριτική από πάνω, ναι θα είναι δύσκολο.Εγώ λέω ότι οι κατάλληλοι είναι ανάμεσά μας και αυτοί θα αναδειχθούν μέσα από κοινούς αγώνες και προσπάθειες.
Όσο για κείνα που περιγράφεις στην αρχή, νομίζω ότι ήταν μέσα στα πλαίσια του οικονομικού συστήματος που έχοντας την εξουσία στα χέρια της αποφάσιζε τι λογής υπηκόους χρειάζεται.
Όταν αυτοί αποφασίζουν πως θα μας χειραγωγήσουν, πως θα μας χρεισημοποιούν, εμείς δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα΄φήσουμε.
Καλό σου βράδυ.

blackbedlam είπε...

Μωρέ τα μπερδεύω και γώ.Ξέρεις πόσες φορές έχει χρειαστεί να τα πω να τα μιλήσω να τα... τραγουδήσω ..να τα ζωγραφίσω.Υπήρξαν φορές που την ίδια στιγμή που υπερασπιζόμουν ένα θέμα την ίδια στιγμή αναρωτιόμουν και έλεγα μέσα μου :Τι λέω τώρα, δηλαδή λέω ψέματα,τα πιστεύω αυτά,είναι έτσι και δεν είναι αλλιώς και ήταν η ίδια η πραγματικότητα που αμφισβητούσε την θεωρία μου.Μετά καταλάβαινα ότι παρασυρόμουν από το φαίνεσθαι και όχι από το είναι.Έτσι όταν το διασταύρωνα,όταν βάθαινα, η ίδια η πραγματικότητα που στην επίφασή της με αμφισβητούσε ερχόταν να επιβεβαιώσει την επιστημοσύνη της θεωρίας.Γιατί έτσι πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει.Γιατί δεν μπορεί αλλιώς.
Και όταν θα έρθουν οι καιροί
που θα΄χει σβήσει το κερί στην καταιγίδα.
Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλυτώσει το παιδί
Υπάρχει ελπίδα.
Το θέμα είναι πως θα αποφασίσει κανείς να υπερασπίσει το παιδί.
Την αγάπη μου.

Triton είπε...

Τι μου θύμησες τώρα...ένα παραμύθι κουράγιου κι ελπίδας:Δυο ποντίκια πέσανε σε μιά λεκάνη με γάλα.Το ένα αφου κολύμπησε προσπαθώντας να βγεί απο την λεκάνη,παραδόθηκε στην μοίρα του και πνίγηκε.Το άλλο δεν ήθελε να παραδεχθεί τον θάνατο!Κτύπαγε με τα ποδαράκια του το γάλα συνέχεια,πιστεύοντας στην ζωή μέχρι που το γάλα απο τα κτυπήματα έγινε βούτυρο και χωρίς να το καταλάβει,μισοπερπατώντας,μισοκολυμπώντας σώθηκε!Το τελευταίο σου σχόλιο ξεπέρασε σε δυναμική και το άρθρο σου.Καλό σου βράδυ και σένα

blackbedlam είπε...

taspa χαίρομαι κάθε που τα λέμε. Θα συμφωνήσω μ΄αυτό που επισημαίνεις
"Δεν θέλησαν ποτέ να μας το διδάξουν καθώς φοβόταν."Αυτό ακριβώς. Μας κράτησαν επτασφράγιστα μυστικά. Τι γνώσεις και από που θα μπορούσε κανείς να τις αντλήσει.Πως να φτάσει βιβλίο στα χέρια των παιδιών της επαρχίας.
Που να ακούσουμε μουσικές και τραγούδια ανάτασης.Θυμάμαι μια καθηγήτριά μου, κρυφά κρυφά, μας έφερε έναν δίσκο του Μίκη, να τον ακούσουμε και ήταν το "Χρυσοπράσινο φύλλο". Μετά την μεταπολίτευση δεν ήξερα τι να πρωτοδιαβάσω, καθώς ήρθαν στα χέρια μου βιβλία που μέχρι τότε δεν κυκλοφορούσαν.Για να ρίξουμε και μια ματιά στα πρότυπα που πλασάρονταν, τόσο στην δική μας γενιά όσο και στην γενιά των παιδιών μας.Κάποιοι πηδήσαμε το ποταμάκι, οι υπόλοιποι; Η πλειοψηφία;
Γιατί; Γιατί φοβούνται την γνώση.Γιατί η γνώση είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Και αυτοί χρειάζονταν υπηκόους, δούλους,και για να το πετύχουν έβαλαν όλους τους μηχανισμούς να δουλεύουν στο φουλ.
Καλό σου βράδυ.

blackbedlam είπε...

Ντρουσίλα τι σε κάνει και είσαι τόσο βέβαιη ότι κατέχεις το τρόπο να μεγαλώσεις σωστά το παιδί σου; Και γώ σου λέω, ότι εγώ θα το μεγαλώσω ποιο σωστά από εσένα και αν ρωτήσεις την Μαρία που μένει απέναντί μου,θα σου μιλήσει με περηφάνια, για το πόσο καλή μητέρα είναι και πόσο σωστά μεγαλώνει το παιδί της και καθώς εσύ και εγώ θα την ακούμε, θα καταλαβαίνουμε ότι η ανατροφή που δίνει στο παιδί της, είναι καταστροφική και καμία σχέση δεν έχει με τον τρόπο που εμείς μεγαλώνουμε τα δικά μας παιδιά.
Θέλω λοιπόν να πω ότι ο κάθε γονιός,διαπαιδαγωγεί τα παιδιά του, κουβαλώντας τις προσωπικές του ανεπάρκειες, τις δικές του αδυναμίες,τις ανασφάλειες,όλα όσα έχει συσσωρεύσει μέσα του , με το μόνο σταθερό που έχει την αγάπη για το παιδί του και αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι καθόλου αρκετό, για να διαπαιδαγωγήσει ένα παιδί, πολύ περισσότερο να το θωρακίσει απέναντι στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες που θα συναντήσει στην ζωή του.Η αγάπη από μόνη της, δεν γαλουχεί ανθρώπους ελεύθερους.Έχω ακούσει Ντρουσίλα, ανθρώπους να περηφανεύονται, για τον τρόπο ζωής τους, που εγώ θα ντρεπόμουν να τον περιγράψω.Φαντάζομαι θα σου έχει τύχει και σένα.
Γι΄αυτό λέω είμαι επιεικής με τα όσα βλέπω και ακούω, παρ΄όλο που θέλω να σου ομολογήσω ότι είναι φορές,πολλές φορές, που θέλω να τον φτύσω τον άλλον απέναντί μου, να τον μπουφλίσω, να τον βρίσω, να τον προσβάλλω και για να σου πω, κάποιες φορές δεν διστάζω να το κάνω αν εκτιμήσω ότι κάτι θα εξυπηρετήσει εκείνη την στιγμή.Ας πούμε όταν ακούει κάποιος άλλος και θέλω να καταλάβει τις λάθος αντιλήψεις και επιλογές.
Όμως κανόνας,στην συνείδησή μου είναι ότι το σύστημα και οι μηχανισμοί είναι εκείνοι που πρέπει να ανατραπούν και να αντικατασταθούν μ΄ένα κράτος δικαίου που στόχο του να έχει τον Ελεύθερο άνθρωπο.Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή την δική μας,με τον αγώνα μας, με την αντικατάσταση του παλιού από το νέο.

blackbedlam είπε...

ΑΧ melvaki μου στην απάντηση που έχω γράψει για σένα, είναι και ένας στοίχος του Σιδηρόπουλου μελωποιημένος από τον Μίκη.Αυτό και είναι αφιερωμένο για τα μικρούλια σου.Σου γράφω τούτο το ΥΓ γιατί από παράληψη δεν φαίνεται ότι σου απευθύνω τον λόγο.
Αντε βρε καληνύχτα.

Ντρουσίλα είπε...

Black Bedlam,

Δεν υπήρχε καμία διαφωνία για την ανατροπή των μηχανισμών!
Τελικά, μάλλον λέμε το ίδιο πράγμα -δες λίγο τις τελευταίες σου φράσεις:
"Όμως κανόνας,στην συνείδησή μου είναι ότι το σύστημα και οι μηχανισμοί είναι εκείνοι που πρέπει να ανατραπούν και να αντικατασταθούν μ΄ένα κράτος δικαίου που στόχο του να έχει τον Ελεύθερο άνθρωπο.Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή την δική μας,με τον αγώνα μας, με την αντικατάσταση του παλιού από το νέο."

Οι "εμείς" μπορεί να μην είμαστε όλοι γονείς -μπορεί όμως να είμαστε δάσκαλοι. Μπορεί να είμαστε το μαγαζάκι της γωνίας που δεν έχει κάνει σημαία το κέρδος. Μπορεί να είμαστε οι γείτονες που κατεβαίνουμε στην πορεία, στην απεργία και δε φοβόμαστε να φύγουμε με τα πανώ στα χέρια "μην τυχόν και μας δει η γειτονιά".
Η συμμετοχή δεν εξασφαλίζεται μόνον από τους "οργανωμένους" -άλλωστε, για να οργανωθείς, πρέπει να 'χεις διαμορφώσει συνείδηση κι αυτή, την αποκτάς πρώτα απ' τα πέριξ.
Η συμμετοχή, για να πετύχει η ανατροπή, πρέπει να 'ναι παλλαϊκή και κυρίως συνειδητή -όχι "κατευθυνόμενη", όχι "εξαναγκαστική".
Αν ο άλλος δεν είναι έτοιμος / ώριμος / συνειδητοποιημένος, το σύστημα δεν θα ανατραπεί. Θα συνεχίζει να δουλεύει, ψιλοχαλασμένο, ψιλο"πληγωμένο"... αλλά θα δουλεύει.

ΥΓ. [...]Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσης, αν δεν τους κουβανής μες στην ψυχή σου[...]

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Πολύ σωστά όσα λες..αναμνήσεις έγιναν για βιβλίο οι παλιές όμορφες καλοκαιρινές διακοπές.Λυπάμαι περισσότερο τα νέα παιδιά ..πως να ονειρευτοπύν; όπου και να γυρίσουν βλέπουν φραγμούς και πλέγματα εμπόδια.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Η ανάρτηση σου θίγει ένα τεράστιο θέμα που κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Τα παιδιά μας σήμερα το φορτώσαμε με τόσα υλικά αγαθά - για όποιον λόγο και να το κάναμε δεν έχει σημασία - και περιμένουμε να εκτιμήσουν τα μικρά αλλά αληθινά που εμείς εκτιμούσαμε. Εγώ περισσότερο λυπάμαι που βλέπω ότι έχει χαθεί το φλερτ. Ίσως πολλοί να με πουν οπισθοδρομικό αναχρονιστικό, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στα δυο φύλα ήταν η βασική προϋπόθεση της σωστής ανάπτυξης του κάθε ατόμου. Τώρα οι άνδρες κρύβονται φοβισμένοι από την "επιθετικότητα" των γυναικών. Και αυτό οδηγεί σε άλλους δρόμους και τα δύο φύλα.
Ίσως ξέφυγα από το θέμα. Αν ναι συγχωρήστε με.

blackbedlam είπε...

Ντρουσίλα αυτό προσπαθώ να πω και το έχω γράψει σε άλλες αναρτήσεις μου και σε σχόλια φίλων.Το "εμείς" συμπεριλαμβάνει όλους όσους έχουμε κατ΄αρχήν, συνειδητοποιήσει το επερχόμενο και την ανάγκη ανατροπής του συστήματος.Όλα τα άλλα, επώδυνα επίμονα, δεν λέω, αλλά θα προκύψουν μέσα από τους καθημερινούς αγώνες.Τι στο καλό είναι όμως επιτέλους οι "καθημερινοί αγώνες" Ε,δεν εννοώ να παίρνουμε κάθε μέρα τα πανό και να βγαίνουμε στους δρόμους.Όχι ότι αν χρειαστεί και αυτό δεν θα το κάνουμε και ούτε σημαίνει ντε και ναι οργάνωση σε πολιτικό φορέα.Καθημερινοί αγώνες, δίνονται στους συλλόγους, στις γειτονιές, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, στο σύλλογο των παιδιών μας, στην καθημερινότητά μας.Και αυτός ο αγώνας πέφτει στις πλάτες αυτών που διαμαρτυρόμαστε και αναγνωρίζουμε "το πρόσωπο"ή πίσω από το προσωπείο τους υπεύθυνους.Το να μιλάμε, να εξηγούμε, το να ακούμε και να μας ακούνε, αυτός είναι ο καθημερινός αγώνας.Ο μη εφησυχασμός και μέσα από αυτούς τους αγώνες,αλλά και με την "ΒΟΗΘΕΙΑ" των μέτρων που παίρνονται σε βάρος μας θα δεις πως μεταλλάσσεται το ΕΝΣΤΙΚΤΟ σε ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ και μάλιστα ΤΑΞΙΚΗ.Έτσι το αντιλαμβάνομαι έτσι το ελπίζω.

blackbedlam είπε...

Αχτίδα Καλώς όρισες στην παρέα μας.Χαίρομαι που είσαι μαζί μας.Έναν φυσικό χυμό παρακαλώ;.Αστειάκια.
Αχτίδα μου αυτό είναι το ζήτημα εν τέλει,πως και με ποιες προσπάθειες θα αφαιρέσουμε αυτούς τους φράχτες γύρω τους.Δεν μπορεί η μάνα που έχει κάνει τα πάντα για την ζωή που αναθρέφει, να την βλέπει σήμερα περιχαρακωμένη και να κοιτάει πρέπει να τους @$%^$^ το νταμ τιριρι.
Βρε παιδιά εδώ την Ύαινα πας να της πειράξεις το μωρό της και σε ξεσκίζει.Ποια Ύαινα λέω,την γατούλα της γειτονιάς,για πήγαινε κοντά της όταν είναι με τα μικρά της.....
Την καλησπέρα μου

ange-ta είπε...

Εχεις πολύ ωραίο μπλογκ, σου αφηνω και εδω το σχόλιο που άφησα σε μένα, μην τυχόν και δεν το διαβάσεις και σε κακοκαρδίσω, ενώ δεν το θέλω καθόλου!!!



@ Black Bedlam

Αχ αυτα τα πισί, όλο σκοτούρες μου φέρνουν!

Ναι, το πρόσθεσα το χελιδονάκι μου, αλλά έβγαινε και στο προφίλ μου, στο οποίο, όμως, δεν υπάρχει κανένα άλλο μπλόγκ και σκέφτηκα ότι αδικώ όλους τους άλλου με το να αφησω μόνο ένα. Ετσι το έσβησα, απο το προφίλ μου, χωρίς να ξέρω ότι πέταξε και απο το μπλόγκ σου. Χίλια συγνώμη. Αν μπορείς να μου υποδείξεις ενα τρόπο που να υπάρχει το χελιδόνι μου στο μπλόγκ σου αλλά όχι στο προφίλ μου, γιατι τότε πρεπει να βάλω και όλους τους άλλους και δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αυτο, αφου δεν έχουν όλοι το συστημα, τοτε θα το ξαναπροσθέσω.


σε φιλω

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα Χριστόφορε.Έχεις δίκιο και νομίζω εγείρει ζήτημα αυτό που βάζεις σχετικά με το φλέρτ,κυρίως όμως αυτό που επισημαίνεις σαν αίτιο ή μήπως σαν αποτέλεσμα, της παύσης αυτού του αιώνιου παιγνιδιού ανάμεσα στα δύο φύλλα.Λες:Τώρα οι άντρες κρύβονται φοβισμένοι από την επιθετικότητα των γυναικών..
Η αταβιστική μνήμη των γυναικών κουβαλάει εικόνες.Εικόνες ενός φύλλου καταπιεσμένου. Ίσως στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας, να υπάρχει ο άντρας αφέντης, που χτυπούσε την γιαγιά, ο άντρας αφέντης που κεράτωνε την μάνα, που της φερόταν σαν δεύτερης και τρίτης κατηγορίας άνθρωπο.Έτσι σήμερα έχοντας την δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης δεν είναι διατεθειμένη........
Ίσως λέω και εγώ, με λαθεμένο τρόπο να εκφράζεται η ανεξαρτοποιησή της. Είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε ερμηνεύσει τους λόγους που εμφανίζονταν το ζήτημα της ανισότητας των γυναικών και αυτός είναι και ο λόγος που δεν είναι εύκολο να δώσουμε απαντήσεις.
Απ΄αφορμη θα φρεσκάρω στη μνήμη μου,μ΄ένα σπουδαίο πόνημα του Ενγκελς "Η καταγωγή της Οικογένειας,της Ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους" Είναι από τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ και πίστεψέ με,είμαι σίγουρη ότι θα σε εντυπωσιάσει,γιατί έχω καταλάβει ότι ανήκεις στην συνομοταξία των ανθρώπων με ενδιαφέροντα με αναζητήσεις με άποψη.
Την καληνύχτα μου.

blackbedlam είπε...

ange-ta Καλησπέρα σου και σένα και ευχαριστώ για την αμεσότητα.Ανησύχησα μήπως εγώ έκανα κανένα λαθεμένο κλικ και σε πέταξε έξω. Τώρα με το χελιδονάκι σου εδώ, θα μπορώ να σου έρχομαι.Όσο γι΄αυτό μου με ρωτάς ιδέα δεν έχω.Πάντως για τέτοια θέματα είναι ένα blog
το έχω στο ιστολόγιό μου Greek PC Guides αν κάτι σε δυσκολεύει μπορείς να τον ρωτήσεις με πολύ προθυμία το παιδί απαντάει.
Και με την ευκαιρία επειδή διάβαζα την προηγούμενη σου ανάρτηση,σχετικά με βιβλίο ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ Ο ΜΙΚΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, σε κάποιο σημείο γράφεις..." Τι διαφορετικό συνέβη τους τελευταίους αιώνες" Ξέρεις η Μαρξιστική φιλοσοφία έχει δώσει πολλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Πιθανόν να έχεις διαβάσει κάποια πράγματα, αν δεν έχει τύχει προσπάθησε να ρίξεις μια ματιά.
Την καληνύχτα μου και να΄σαι καλά.

Unknown είπε...

Καλησπερα. Αν ανοιξεις το μειλ σου εστειλα καποιο μηνυμα

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Καλημέρα καλή μου Μπλακ!!!! Καλό μήνα να έχεις!! Φιλιά!!!

pavlosk είπε...

ΒΒ,

μεγάλο θέμα άνοιξες... Για τα παιδιά, μην νοσταλγείς τις δικές μας εποχές για να δείς τις σχέσεις τους και τις εμπειρίες τους να γίνονται πιο ουσιαστικές και άμεσες. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι συζητήσεις, τα φλερτ και οι αναπολήσεις σε ένα παγκάκι ή μια παραλία, έχουν ελατωθεί, αλλά εξακολουθούν και υπάρχουν για όποιον ξέρει που να ψάξει. Η βίαιη αντικατάσταση των προηγούμενων τρόπων-προτύπων επικοινωνίας/ανάπτυξης σχέσεων από την ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση φέρει άλλα δεδομένα που πρέπει να ζήσουμε με αυτά.

Αλλά, πέρα από την αντίσταση για το μέλλον που επιφυλάσσουν στις νέες γενιές, η διαπαιδαγώγηση των παιδιών γίνεται πρωτίστως μέσα στο σπίτι και εκεί αναπτύσσει στοιχεία προσωπικότητας και κριτήρια το κάθε παιδί για να αντιμετωπίσει τον κόσμο γύρω του. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτό το εύπλαστο ζυμάρι που θα διαμορφώσει και τα υλικά που θα το μπολιάσει.

Και φυσικά το μεγάλο κενό ενός πολιτισμού που θα εμπνέει τα νέα παιδιά είναι ζητούμενο. Αλλά πρέπει να υπάρξει άνοδος του κινήματος για να έχουμε σοβαρές αλλαγές σε αυτό το πεδίο, να φτιαχτούν νέοι Μίκηδες, Λοϊζοι κτλ. Μέχρι τότε θα τραγουδάμε τα "παλιά", που είναι πιο φρεσκα απο όλες τις σαπίλες που κυκλοφορούν, και θα τα δίνουμε όλα στο κίνημα ώστε οι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτό να έρχονται σε επαφή με ένα διαφορετικό πολιτισμό. Και τα παιδιά της επαρχίας, και οι μέχρι τώρα αγνώμονες όταν εμπλακούν στο κίνημα και στην αλληλεγγύη του αγώνα, πως να το κάνουμε υφίστανται και ένα πολιτιστικό διαφωτισμό. Το ζητούμενο παραμένει αυτός ο νέος διαφωτισμός να σαρώσει την κοινωνία όπως τη γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια, και θα πρέπει να είναι όσο πιο ανατρεπτικός γίνεται...

Prths είπε...

Καλό μήνα! Καλη'σπέρα! Καλήηηηηηηηηηηηηηηηη ανάρτηση! Όμορφο κείμενο - με έστειλες σε χρόνια αγνά και τρυφερά. Ανθρώπινα. Ήταν μια όμορφη ανάπαυλα από τις ηλεκτροθεραπειες εδώ στο μαύρο το τρελλάδικο ;)
Ώπα - όμως, άσε να μελετήσω λίγο τα τεφτέρια και επανέρχομαι (αν βρω θρανίο). Η ανάρτησή σου άπλωσε πλοκάμια: χίλια-δυό θέματα, ερωτήματα, σκέψεις. Όλα ενδιαφέροντα. Πολύ καλό κι'αυτό.
Ευχές για δρόμους καλούς και ανέμους δεξιούς (χεχε - αστειάκια :)
Γ.

blackbedlam είπε...

Pavlosk Καλώς επέστρεψες μα θα λουστείς όλες τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου.Όπως και να΄χει ελπίζω να πέρασες καλά.
Pavlosk όχι σε καμιά περίπτωση δεν νοσταλγώ τα παλιά και φυσικά δεν είναι αυτά που θα επεφύλλασα σαν τρόπο ζωής για την νέα γενιά.Πολλές φορές αναλογίζομαι τον πατέρα μου και τι έλεγε για τα δικά του νεανικά χρόνια, πόσο αρνητικά εκτιμούσε τα ήθη που αναπτύσσονταν στην δική μου γενιά και δεν συμμερίζομαι καθόλου τις "γεροντίστικες εμμονές". Φυσικά και κατανοώ τις νέες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν τα δικά μας παιδιά. Το θέμα και το πρόβλημα, δεν είναι το πως εκφράζονται σήμερα τα παιδιά, το θέμα είναι το ΤΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ. Δεν θα με ενδιέφερε η φόρμα, αλλά το περιεχόμενο.Αυτό είναι το ανησυχητικό.Ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο.
Αναφέρεσαι στην διαπαιδαγώγηση, λέγοντας ότι πρωτίστως γίνεται μέσα στο σπίτι.Το ζήτημα είναι από ποιους γίνεται και με τι εφόδια
Οι γονείς και οι παππούδες, άνθρωποι που διαπαιδαγωγήθηκαν από το συγκεκριμένο σύστημα, που τους μηχανισμούς και της παιδείας, τους έχει εντάξει στις μεθόδους εκείνες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά του.
Για να μην σε κουράζω εγώ έχοντας υιοθετήσει τα Μαρξιστικά κείμενα και την επιστημονική θεωρία θεωρώ ότι :
Δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων που που καθορίζει το Είναι τους,αλλά αντίθετα το κοινωνικό τους Είναι, καθορίζει την συνείδησή τους......"
Και για τέλος ας μην ξεχνάμε ότι στον Καπιταλισμό τα πάντα, όχι μόνο η γη, αλλά και η εργασία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αγάπη, η τέχνη, η επιστήμη, οι κοινωνικές σχέσεις,γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας,όσο θα διατηρείται η εξουσία του κεφαλαίου.
Aυτά τα τελευταία προκύπτουν και από αυτά που λες στο τέλος του σχόλιου σου.Άρα μάλλον συμφωνούμε.
ΥΓ.Σε καμιά περίπτωση δεν παραγνωρίζω και την προσωπική ευθύνη ενός εκάστου για τα τεκταινόμενα στην ανάπτυξη της κοινωνίας
Καλώς όρισες.

blackbedlam είπε...

Prths βρε καλώς τον.Πολύ μ΄αρέσες το μπάσιμο που κάνεις.Δυναμικό και αποφασιστικό.Απαιτώ διευκρίνηση.Τι εννοείς όταν λες
Ήταν μια όμορφη ανάπαυλα από τις ηλεκτροθεραπείες εδώ στο μαύρο το τρελάδικο ;)
Περιμένω απόψεις.Οι εγγραφές δεν έχουν κλείσει ακόμη και θρανία υπάρχουν.Πρωτίστως όμως απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά όπως βεβαίωση από προηγούμενο τρελοκομείο και οπωσδήποτε να έχεις θητεύσει σαν...αριστερός ψάλτης.
Καλό σου μήνα και σε σένα και καλή δύναμη.

Unknown είπε...

Καλησπερα. Μηπως να προτεινω ενα παλιο σχετικα μα αξεπεραστο και διαχρονικο βιβλιο της ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΕΙΒΙΣ;;;
'Γυναικες,Φυλη και Ταξη'.................

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...