Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

"Το θέμα είναι να μην έχουμε
κοινωνικές αναταραχές
"



Όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δείγματα της Κρίσης και στην χώρα μας,ακούστηκαν διάφορα σενάρια για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας όσο και το υπόλοιπο κονκλάβιο,μαζί με όλα τα εξαπτέρυγα προσπαθούσαν να αποδώσουν ευθύνες ένθα κακείθεν.Παρίσταναν τους ανήξερους.Δεν γνώριζαν τίποτα και για όλα φταίν΄οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες,αλλά ποτέ οι ίδιοι και προπαντός δεν ονοματίζουμε τα πραγματικά αιτία,τον πραγματικό λόγο που οδηγηθήκαμε σ΄αυτό το κομβικό σημείο.Έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση,έφταιγαν κάποιοι ασυνείδητοι από την προηγούμενη κυβέρνηση.Τα ονόματα ακολουθούσαν το ένα το άλλο και τα κανάλια και οι Ρ/Σ ζητούσαν την κεφαλή επί πίνακι των Εθνοπατέρων,των λαμόγιων,των αρχιερέων της ρεμούλας και της αδιαφάνειας.Φέρτε τα λεφτά πίσω,φώναζαν εν χωρώ.Είχαν μάλιστα έτοιμα και τα εξιλαστήρια θύματα που μόνον θύματα βέβαια δεν ήταν.Οι κατήγοροί τους, ήξεραν από πριν.Ήξεραν πολύ καλά όλα τους τα τερτίπια,για τις προμήθειες,για τις μίζες,για τα αλισβερίσια με ντόπιους και ξένους εκπρόσωπους του κεφαλαίου και σε πολλές περιπτώσεις ήταν και συνένοχοι και όχι μόνον ηθικοί συναυτουργοί.Έπεισαν το λαό για τάχατες κάποιους υπεύθυνους προκειμένου να κατευνάσουν την οργή του κόσμου διαπομπεύοντάς τους.Μήπως στο τέλος θα΄χαν να χάσουν και τίποτα από τα κλεμμένα;Κουβέντα να γίνεται,αρκεί να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από τις πλάτες των εργαζομένων και φυσικά να μην γίνει αναφορά στα πραγματικά αίτια.
Ο καπιταλισμός βασίζεται στην συσσώρευση κεφαλαίου. Οι καπιταλιστές χρειάζονται όλο και περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν να ανταγωνίζονται,επενδύοντας σε νέες μορφές τεχνολογίας,σε νέες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Τα κεφάλαιά του,ο καπιταλιστής τα εξασφαλίζει από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης,από την υπεραξία που παράγει ο εργαζόμενος.Στην προσπάθεια του να ανταγωνιστεί τον άλλον καπιταλιστή, ρίχνει στην αγορά όλο και περισσότερα προϊόντα και συμπιέζει ταυτόχρονα προς τα κάτω τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Συρρικνώνοντας όμως τα εισοδήματα των εργαζομένων στερεί από αυτούς,τους εν δυνάμει καταναλωτές των προϊόντων,την αγοραστική τους δύναμη.Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιαστεί υπερπαραγωγή.
Έχουμε λοιπόν από την μιά αδιάθετα προϊόντα που σωρεύονται στις αποθήκες και από την άλλη καταναλωτές που δεν μπορούν να απορροφήσουν το παραγόμενο προϊόν.Αυτό είναι η υπερπαραγωγή,και από εδώ ξεκινάει η κρίση.
Η δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων μειώνεται διαρκώς και διαταράσσεται βαθμιαία όλη η κοινωνική αναπαραγωγή.Η ζήτηση χρημάτων μεγαλώνει,ο καπιταλιστής που δεν διακινεί εμπορεύματα λόγω της αδυναμίας κατανάλωσης, δεν μπορεί να αγοράσει μέσα παραγωγής και δεν μπορεί να μισθώσει εργάτες.Άρα δεν μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία της παραγωγής. Ξεκινάει ο πανικός στα χρηματιστήρια,στις τράπεζες,στις επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη. Οι εργάτες πετιούνται στο δρόμο μαζικά,η ανεργία μεγαλώνει και όσοι ακόμη έχουν εργασία,οι μισθοί και τα μεροκάματά τους πέφτουν.Πέφτει απότομα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων,αυξάνεται ο αριθμός των νοσημάτων,μεγαλώνει η παιδική θνησιμότητα,οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας, διαρκώς υποβαθμίζονται και δεν είναι προσβάσιμες σ΄όλους τους πολίτες.Ταυτόχρονα δρομολογείται η παραπέρα συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων από την λήψη μέτρων σε βάρος τους με την υποβολή βαριάς φορολογίας,για την κάλυψη τάχα μου του δημοσιονομικού ελλείμματος,που μαζί και με την άνοδο των τιμών στα προϊόντα κατανάλωσης κάνουν αφόρητη την κατάσταση των εργαζομένων.
Οι καπιταλιστές πολύ θα ήθελαν να υπάρχει κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων,ώστε να συνεχίζεται η παραγωγική διαδικασία και η δυνατότητα εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης,αφού μόνον από αυτήν την εκμετάλλευση προέρχονται τα κέρδη τους.Όμως είναι υποχρεωμένοι διαρκώς να ρίχνουν και το κόστος παραγωγής,για να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, μειώνοντας τους μισθούς των ίδιων των καταναλωτών τους.Αυτή είναι η βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος.Από εδώ προκύπτουν τα αδιέξοδά του,που σε κάποια φάση της ανάπτυξής του είναι πλέον αξεπέραστα και τα όποια μέτρα παίρνονται,δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να οξύνουν τις αντιθέσεις του και τις εσωτερικές του συγκρούσεις και βέβαια να οδηγούν την εργατική τάξη στην περαιτέρω εξαθλίωση της και τον αφανισμού μεγάλου μέρους της.Αυτό γιατί μόνον έτσι μπορεί ο καπιταλισμός να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες αναπαραγωγικές διαδικασίες.
Αυτές οι κρίσεις δείχνουν τον ιστορικά περιορισμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη αντικατάστασής του από τον Σοσιαλισμό.Αυτό είναι λοιπόν εκείνο που δεν λένε.Αυτό είναι που δεν πρέπει να καταλάβει ο λαός.
Όμως οι κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος δεν πρόκειται να τον οδηγήσουν στην αυτόματη κατάρρευσή του.Και βέβαια ο Καπιταλισμός δεν θα τα παρατήσει να φύγει γιατί βαρέθηκε.Παλεύει! Παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να κρατηθεί και να επιβάλει την παραπέρα κυριαρχία του,χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.Σ΄αυτήν την φάση σκορπάει τον όλεθρο γύρω του.
Δεν τον σταματά τίποτα.
Το μόνο που τους φοβίζει, είναι ένα και μοναδικό και το φοβούνται τόσο που τους ξεφεύγει και το λένε στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις τους . ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΈΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ. Αυτός είναι ο εφιάλτης τους και είναι το μόνο που μπορεί να βάλει φραγμό στα σενάριά τους στα προγράμματά τους.Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ και καταλαβαίνει κανείς τι ακριβώς εννοούν και τι είναι αυτό που φοβούνται. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ είναι η συσπείρωση,η αντίσταση,η υπεράσπιση των συμφερόντων μας,η υπεράσπιση της ζωής μας. Γι΄αυτούς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ, για μας η μόνη λύση ! !

5 σχόλια:

A Walk To Remember είπε...

Δεν φοβομαστε ούτε τα ΜΑΤ ουτε τα ΜΜΕ ουτε κανεναν!
its time for revolution!
Eνωμενοι θα τα καταφερουμε...Εγω δεν θα το βαλω κατω!;)

Δεν μας τρομαζουν οσα δακρυγονα κι αν εχουν οι επιθεσεις τους...Υπαρχει οξυγονο στην επιφανεια!
Ζακ Στεφανου.

blackbedlam είπε...

Βρε αν δεν κάνετε την επανάστασή σας τώρα πότε θα την κάνετε; Μόνον να ξέρεις.Το να βαράς τουφεκιές στον αέρα,το πολύ πολύ να χαλάσεις τα βόλια σου ή να ρίξεις σε κανένα αδέσποτο πετούμενο.
Γιαυτό φρόντισε να "γνωρίζεις" το τι και το γιατί αλλά κυρίως το πως.Τρελαίνομαι πάντως,έστω και με την υποψία ότι"ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ".

dimitris είπε...

Μεχρι και το γ...καναλο το αλτερ εχθες εκανε παρομοια ''αναλυση'' γιατι η κυβερνηση δεν αντιμετωπισε ''δυναμικα'' το ΠΑΜΕ στο λιμανι, φοβουνται, ακομα ο καπιταλισμος εχει ''αντοχες'', για ποσο, θα δουμε, το θεμα ειναι η ''διαχειρηση'' της καταστασης, γιατι υπαρχει η αισθηση αλλα και οι παντες το λενε οτι ερχεται ο σεισμος που θα τα σαρωσει ολα. Χαραξαμε την γραμμη μας, πιο πισω δεν παμε,απο εδω και μπρος, βημα-βημα, σαλτο-σαλτο, παντως μπροστα θα πηγαινουμε, ΑΓΑΝΤΑ.

blackbedlam είπε...

Δημήτρη πολλά θα δούμε και θα ακούσουμε.Και να μία μικρή προσεισμική δόνηση. Ποιοί τολμουν τέτοιες εγκληματικές ενέργειες;Ποιούς εξυπηρετούν τέτοιες εγκληματικές πράξεις;Ασφαλώς όχι τους εργαζόμενους και όλους όσους κτυπούν τα μέτρα που θα συνεχίζονται να βαραίνουν τους εργαζόμενους.
Θα δούμε τώρα τι φημολογία και παραφιλογία θα αναπτηχθεί γύρω από το θέμα,στοχεύοντας μάλιστα στον αποπροσανατολισμό του λαού και στη τρομοκράτησή του.Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα.Καλή δύναμη φίλε καλό κουράγιο.Και μην νομίζεις παρακολουθώ την μάχη που δείνεις και με συγκινείς.

Triton είπε...

Μήνυμα ελήφθη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...