Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010


Ενας εξωγηϊνος παρατηρητής



απο την Καθημερινή
Ένας αστός οικονομολόγος είχε δώσει μια εικόνα για την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929-1933 που εύκολα μπορεί να συγκρατήσει κανείς στη μνήμη του. Γράφει:
"Αν ένας κάτοικος άλλου πλανήτη παρατηρούσε την Αμερική το 1929 θα έβλεπε μια δραστήρια χώρα, όπου οι εργάτες δουλεύουν στους πάγκους τους και οι αγρότες μαζεύουν μία πλούσια σοδειά. Μετά όμως από λίγους μήνες, ο παρατηρητής αυτός δεν θα μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του.Εκατομμύρια άνθρωποι άφησαν την δουλειά,εγκατέλειψαν τα εργοστάσια και τα χωράφια και γυρίζουν στους δρόμους χωρίς να κάνουν τίποτα.Η σοδειά που μαζεύτηκε με τόσους κόπους,σαπίζει στις αποθήκες, τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων πετιούνται στη θάλασσα ή καίγονται, τα εργοστάσια κλείνουν,τα ορυχεία κατακλύζονται από νερά, τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια. Οι άνθρωποι ξεσπιτώνονται, μια τεράστια στρατιά ανέργων περιπλανιέται στη χώρα. Μακριές ουρές ανθρώπων κινούνται αργά και θλιμμένα προς κτίρια που έχουν ταμπέλα που γράφει " ΣΟΥΠΑΔΙΚΟ" Δεν θα προκαλούσε κατάπληξη, αν ο παρατηρητής από τον άλλον πλανήτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί τρελάθηκαν.Και πραγματικά δεν υπήρχε καμιά φανερή αιτία για τούτες τις συμφορές.Δεν υπήρχε σιτοδεία και ξηρασία,ούτε σάρωσαν την γη θύελλες,ούτε σεισμοί.Δεν υπήρχε εισβολή ξένων κατακτητών στην χώρα.Τα εργοστάσια, τα αγροκτήματα,τα μεταφορικά μέσα,τα ενεργειακά κέντρα,συνέχιζαν να είναι έτοιμα να δώσουν την ίδια παραγωγή, που έδιναν και το προηγούμενο διάστημα.Ταυτόχρονα ο πληθυσμός εξακολουθούσε να χρειάζεται, όπως και πριν,είδη κατανάλωσης. Η αγορά ήταν γεμάτη εμπορεύματα,αγοραστές όμως δεν υπήρχαν.
Το διάβασα σ΄ένα εγχειρίδιο για την Πολιτική Οικονομία του Καπιταλισμού,που έχει γραφεί το1971 από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ της ΕΣΣΔ
Ένας σημερινός παρατηρητής, από άλλο πλανήτη, πόσο διαφορετικά νομίζεται ότι θα περιέγραφε σε λίγο καιρό από σήμερα την εικόνα των περισσοτέρων κρατών της γης μας. Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι με τα μέτρα που παίρνονται, την ουσιαστική διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων,την απελευθέρωση των απολύσεων,τις ελαστικές σχέσεις εργασίας,την κατάργηση ουσιαστικά της ασφάλισης,της περίθαλψης, των κοινωνικών παροχών, την μείωση στο μισό της αποζημίωσης απολύσεως και ποιος ξέρει τι άλλα μέτρα περιλαμβάνει το μνημόνιο, η εικόνα που θα περιγράφει ο σημερινός παρατηρητής από τον άλλο πλανήτη, μπορεί να είναι ακόμη ποιο εφιαλτική.
Εδώ όμως πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπ΄όψιν μας ,ότι όλα τούτα τα μέτρα, καθώς είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Πεταλωτής, "παίρνονται με γνώμονα την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος και του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη". Η προκλητικότητα τους δεν έχει όρια.Είναι όμως αποκαλυπτικοί.Μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοούν όταν επικαλούνται το Δημόσιο συμφέρον. Εννοούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, του διεθνούς κεφαλαίου.

10 σχόλια:

Triton είπε...

Την καλημέρα μου,
το φαινόμενο ξεκίνησε με την πτώση της ΕΣΣΔ.Το μοντέλο, με επώδυνες συνέπειες για τους πολίτες του ανατολικού μπλόγκ,λειτουργεί.Αντίστοιχες αλλαγές ξεκινήσαν και στην ΕΕ.Δεν χρειάζεται ν'αναρωτιόμαστε τι θα γίνει,ας δούμε πως ανατράπηκε το κράτος πρόνοιας εν μια νυκτί στην Ρωσία και στις περιφερειακές δημοκρατίες.Απλά στην ΕΕ θάχουμε την πολυτέλεια να υποστούμε τις αλλαγές σταδιακά αλλά με δεδομένο, τα ίδια αποτελέσματα.Καλό κουράγιο!

Greek Rider είπε...

Εντυπωσιακό το timing! Δεν ήξερα την ύπαρξη αυτού του αποσπάσματος, αλλά όμως η σκέψη ενός εξωγήινου χρησιμοποιείται για να μας θυμίσει ότι όταν βλέπουμε κάτι συνεχώς τότε το συνηθίζουμε και αγνοούμε προφανή χαρακτηριστικά του.

kariatida62 είπε...

Όπα και ήρθα στο σπιτικό σου Βlacky!!! Εχεις ακούσει φαντάζομαι για το κίνημα zeitgeist...
Δες το βίντεο και κατέβασε το ντοκυματερ...
όλα τα σημερινά ήταν προσχεδιασμένα και είχαν προειδοποίησει μια πενταετία τουλάχιστον για αυτά που θα ακολουθούσαν...ΔΕΣΤΟ αγορασέ το στην ανάγκη αν δεν μπορείς να το κατεβάσεις και ενημερώσου...

blackbedlam είπε...

Καλώς τα παιδιά.Τι να τρατάρω; είμαστε για μπιρίτσες,ή μήπως ένα ποτήρι καλό κρασί; Πάντως έχουμε στη γειτονιά μου τον καλύτερο που ψήνει καβούρια στα κάρβουνα.Πολύ μου κακοφαίνεται που δεν γίνεται να βρισκόμαστε και να τα λέμε και όχι μόνον γιατί τ΄ομολογώ,είμαι πολύ της δράσης.
Τρίτωνα καλησπέρα σου.Απ΄όσο έχω διαβάσει και έχω αποδεχτεί βέβαια,η ανθρώπινη σκέψη διαμορφώνεται από τα γεγονότα,τις παραστάσεις,τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχει αποθηκεύσει ο καθένας μας στον σκληρό του δίσκο.Έχει με λίγα λόγια να κάνει με το γνωστικό μας.Ανταποκρίνεται στην ύλη.Κάποιος που δεν έχει δει δηλαδή το ζαμελότ δεν ξέρει τι είναι δεν μπορεί ούτε να το φανταστεί ούτε να το περιγράψει.Το λέω για να σου πω ότι η σκέψη μας δεν είναι άυλη,βασίζετε στην γνώση και είναι ακριβώς η γνώση που μπορεί,μόνον αυτή να μας κάνει να είμαστε ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. Μια πολύ καλή φίλη μου έβαζε χθες ένα ερώτημα σχετικά με την διατύπωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Τα πολύ παλιά χρόνια ο άνθρωπος προσκυνούσε τον ποταμό έχοντας τον θεοποιήσει.Αυτό γιατί το ποτάμι φούσκωνε και του έπνιγε τα ζωντανά του,κατέστρεφε τις καλλιέργειές του,γκρέμιζε το σπιτικό του και για να το εξευμενίσει,έκανε θυσίες και το προσκυνούσε σαν θεό του.Όταν όμως "γνώρισε"τον ποταμό,κατάλαβε πως "κινήτε", τότε τον κατέκτησε και όχι μόνον δεν ήταν δέσμιος της φυσικής του λειτουργίας αλλά το "υπέταξε" έκανε φράγματα,το έστρεψε προς την κατεύθυνση που τον εξυπηρετούσε για να κάνει αρδευτικά έργα και απελευθερώθηκε.Αυτό συμβαίνει και με την γνώση των κανόνων που λειτουργούν και τα οικονομικά συστήματα.Μόνον αν γνωρίζουμε τους κανόνες στην βάση των οποίων λειτουργούν μόνον τότε μπορούμε να δώσουμε τις σωστές ερμηνείες και φυσικά να πάρουμε και τα κατάλληλα μέτρα προς όφελός μας.Αλλά όταν το σύστημα έχει στα χέρια του τον μηχανισμό της γνώσης και ξέρει ότι ο μόνος κίνδυνος και η μόνη απειλή του προέρχεται ακριβώς από την συσσώρευση της γνώσης,χαζοί είναι να μας δώσουν ένα τέτοιο όπλο στα χέρια μας; Ε, μην τα πούμε και όλα τώρα,να΄χουμε να λέμε.
Καλό σου βράδυ.

Triton είπε...

Εξαιρετική ανάλυση,συμφωνώ απολύτως με τον τρόπο του σκέπτεσθαι.Μια καλή ταινία που άπτεται των λεγομένων σου σχετικά με την γνώση,είναι το όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο.Σε περίπτωση που έχεις να διαθέσεις χρόνο για ανάγνωση,υπάρχει και σε βιβλίο!Βέβαια είμαι σίγουρος ότι το ξέρεις!Σου εύχομαι και εγώ καλό σ/κ και καλάς να περνάς!

blackbedlam είπε...

Greek rider κάτσε όπως βολεύεσαι.Λες εντυπωσιακό timing για το απόσπασμα .Και που να διαβάσεις το εγχειρίδιο.Αν μπορέσεις να το βρεις είναι από τον εκδοτικό ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
είναι μελέτη του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ της ΕΣΣΔ (της τότε) και λέγετε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.
Είναι αρκετά κατανοητό και φυσικά αναφέρεται εκλαϊκευμένα στις θέσεις του Μαρξ του Ενγκελς σχετικά με την πολιτική οικονομία.Αλήθεια σου λέω διαβάζοντας τα κείμενά τους θα ξαφνιαστείς.Νομίζει κανείς πως γράφτηκαν χθες και αφορούν το σήμερα το δικό σου, το δικό μου το δικό μας. Ε πια 1,30 πήγε. Καλό σου ξημέρωμα.
Α ναι, η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ είναι στην Ακαδημίας δίπλα στη εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής.

blackbedlam είπε...

Έλα Καρ. Καλά που το σκέφτηκα έτσι μπαίνω τώρα στον ΚΟΣΜΟ σου.Λοιπόν κοίτα μην τσιμπάμε εύκολα σε όλους αυτούς τους τσιρκουλάνους που μυρίστηκαν κρέας και πήραν τους δρόμους σαν περιφερόμενα μπουλούκια να δίνουν παραστάσεις στους δρόμους Συνήθως λένε πράγματα γνωστά.Σιγά μωρέ που περιμέναμε ετούτους να μας πουν τι περνάμε η τι θα περάσουμε.Αυτό είναι το τυρί την φάκα δεν αφήνουν να την δούμε εύκολα.Αλλά την παραμύθα τους έντεχνα μας την περνάνε.Δεν θέλω να πώ ότι δεν υπάρχουν αξιόλογες αναλύσεις
από επιστήμονες.Αλλά βρε Καρ μου αυτούς ιδικά με το που τους είδα μου φάνηκε ότι έβγαλε η μαντάμα και περιέφερε την μαϊμού της για να της πετάνε βροχή δεκάρικα.
Για να σου πω την δική μου αλήθεια για να αντιμετωπισθεί αυτό που πάνε να μας επιβάλουν ένας και μόνον τρόπος υπάρχει.Να μας βρίσκουν μπροστά τους.Να γίνει ο καθένας μας το συν ένα στους εφιάλτες τους.Είναι το μόνο που φοβούνται και το λένε.Άλλωστε το άσμα δεν το έχεις ακούσει " ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑΡΘΕΙ ΑΝΑΠΟΔΑ Ο ΝΤΟΥΝΙΑΣ.
Για μας τον λέει Καρ μου.Σε χαιρετώ.

δήμητρα♥♥♥q είπε...

@Mπλακ χαιρετώ σε, φίλε μου.
Ακόμη περιμένω απάντηση για τη σταθερότητα της γνώσης της αναγκαιότητας!
Σου 'χω παραμυθάκι σήμερα, αφιερωμένο λέω εδώ, στον Άρη (μη ρωτήσεις ποιον Άρη, ένας είναι ο Άρης), στον αδελφό μου και σε όλους όσους ξέρουν να μάχονται και να πολεμάνε, στο μετερίζι του ο καθένας, για τις δικές του αξίες και αρχές, που πηγαίνουν κόντρα στο ποτάμι και δε φοβούνται να είναι διαφορετικοί.

Τώρα σε ό,τι αφορά στη γνώση, συνάδελφος είσαι, ξέρεις καλά τι γίνεται στην Ελλάδα. Όλα κινούνται βάσει προγράμματος: όσοι λιγότεροι μορφώνονται τόσο το καλύτερο, τόσες λιγότερες οι εστίες αντίστασης τόσα περισσότερα τα προβατα προς σφαγήν.

Πάντως, στο λέω, αν υπάρχουν εκεί έξω πλάσματα εξωγήινα και μας κοιτούν ή που θα μας μουτζώνουν σταυρωτά και θα κουνούν απογοητευμένοι το κεφάλι τους ή που θα κρατάνε την κοιλιά τους απ' τα γέλια με το χάλι μας.

dimitris είπε...

Μπλακ χαιρεται, ακου η μαλλον διαβασε τα ''νεα'' οι ''δημοκρατες'' του πασοκ φιμωσαν δυο ιστολογια του κυριου Ζησακη το ΓΡΑΦΕΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ και το ΥΠΕΡΒΑΣΗ του παπα-Ηλια Υφαντη....στην σειρα και παρακαλω μη σπρωχνεται, υπαρχουν ''κλεισιματα'' για ολους..

Γιώργος είπε...

.... από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ της ΕΣΣΔ... κι έτσι εξηγείται μιας και το εν λόγο ινστιτούτο τα έκανε ρόιδο. Είναι το ινστιτούτο που αντί να θεοποιήσει το ποτάμι θεοποίησε τις παραγωγικές σχέσεις. Είναι το ινστιτούτο που μαζί με τον Μαρξ μιλούσε για την επικείμενη εξαθλίωση της εργατικής τάξης. Από λεπτό σε λεπτό από το 1840 την περιμένουμε...
Μα είναι για γέλια η ιστορία με τον εξωγήινο κι αυτό γιατί αν ο εξωγήινος θα έβλεπε τον εργάτη της Αμερικής λίγα χρόνια αργότερα το 50 ας πούμε θα έβλεπε ότι το σπίτι του Αμερικάνου εργάτη ήταν μεγαλύτερο από το σπίτι του Έλληνα εκατομμυριούχου όπως και το αυτοκίνητό του όπως και το ψυγείο του κτλ.
Προσγειώσου λοιπόν και άρχισε να σκέφτεσαι μήπως θα ήταν καλύτερα το θεοποιημένο ποτάμι.
Επίσης το ποτάμι ήταν θεοποιημένο από κοινωνίες που είχαν πλήρη επίγνωση των φυσικών φαινομένων, υπάρχει μια σαφέστατη παρανόηση εδώ, η "θεοποίηση" συμβαδίζει με την γνώση. Δηλαδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να συστηματοποιούν την σκέψη τους και την σχέση τους με τα πράγματα μέσο συμβολισμων.
Αυτό γίνεται με τις θρησκείες και τις ιδεολογίες.
Δεν είναι δηλαδή κάποιοι αρχαίοι χαζούληδες και εμείς που έχουμε την ηλεκτρική σκούπα και το κομπιούτερ οι έξυπνοι

(Για την ιστορία στην Αμερική του τότε η υπερπαραγωγή και υπερεκμετάλλευση του εδάφους δημιούργησε τρομερές καταστροφές που συνοδεύτηκαν και από έντονα φυσικά φαινόμενα.)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...