Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010


Η γενική κατάσταση της χώρας

1940-1944



Το Γενικό Στρατηγείο έχει δώσει εντολή στα στρατεύματα που υπερασπίζονται την Αν. Μακεδονία και την Θράκη,να παραδοθούν. Διοικητής του μετώπου, ο Στρατηγός Μπακόπουλος. Με βάση την διαταγή του Στρατηγού Παπάγου στις 8/4/41 απευθύνει στον Διοικητή των Γερμανικών στρατευμάτων, πρόταση παράδοσης άνευ όρων. Μέχρι τα τέλη του ΄41 έχει ολοκληρωθεί η κατάληψη της χώρας από τους Ναζί κατακτητές. Αρχίζει η συστηματική καταλήστευση της χώρας. Ρουχισμός,τρόφιμα, φάρμακα,μηχανήματα, πρώτες ύλες, καύσιμα,χαρακτηρίζονται " λεία πολέμου" και κατάσχονται. Τα μέτρα που παίρνουν οι Γερμανοί αποδιοργανώνουν την οικονομία .Το εθνικό εισόδημα της οποίας το 1939 είναι 62 δις το 1941 είναι 21δις και το 1942 έχει κατέβει στα 7δις. Ο λαός αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης,η πείνα μαστίζει κυρίως τα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσ/κη , Πειραιά, Πάτρα, αλλά και τις άγονες περιοχές. Χιλιάδες οι νεκροί από την
ασιτία κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι

Αρχίζει η οργανωμένη αντίσταση


Ο λαός έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Η πείνα θερίζει,οιμωγές ακούγονται στους δρόμους. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους και οι φωνές τους, εφιάλτης "πεινάω καλέ,πεινάω καλέ" Εφιάλτης που για χρόνια μετά, στοίχειωνε τα όνειρα όσων επέζησαν. Η Αντίσταση είναι πια μονόδρομος. Πολύ γρήγορα αναπτύσσονται στις γειτονιές ομάδες αντίστασης, σε τοπικό κυρίως επίπεδο. Αρχικά για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ασιτίας, με ομάδες αλληλεγγύης στον επισιτισμό Στο μεταξύ η ηγεσία της χώρας, όσοι έχουν παραμείνει εδώ, έχει συνθηκολογήσει με τους Ναζί. Όσοι έχουν εγκατασταθεί στο Κάϊρο, έχουν προσδεθεί στο άρμα των Αγγλικών συμφερόντων. Τότε είναι που παίρνει την πρωτοβουλία το ΚΚΕ και καλεί τα Ελληνικά κόμματα σε μια συμφωνία όρων, για να συσπειρώσουν τον λαό και να συγκροτήσουν μέτωπο για την Απελευθέρωση Οι ηγεσίες των κομμάτων στην συντριπτική τους πλειοψηφία αρνούνται. Στις 27/9/1941 οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ,του ΣΚΕ,του ΑΚ,και του ΕΛΔ,υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ σε ένα σπίτι στην Νεάπολη στα Εξάρχεια. Μέσα από το ΕΑΜ ξεπηδάει, ο ΕΛΑΣ. Η ιδρυτική του διακήρυξη υπογράφεται και κυκλοφορεί στις 16/2/1942. Τον Φεβρουάριο του ΄42 ιδρύεται και ο ΕΔΕΣ (Εθνικός,Δημοκρατικός,Ελληνικός,Σύνδεσμος.)


Κόκκινη πόλη

Δεν επιλέχτηκε τυχαία τούτη δω η Κόκκινη πόλη από τον κατακτητή. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ έχουν οργανωτική διάρθρωση, με σημαντική αντιστασιακή δράση στην πόλη. Ο ΕΛΑΣ έχει στην περιοχή το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα, με καπετάνιο τον Νίκανδρο Κεπέση, με το ψευδώνυμο "Αγαμέμνων" 4 τάγματα,9 λόχους και διμοιρίες που διέθετε το 6ο Σύνταγμα, είχαν την ευθύνη της πόλης. Η τρομοκρατία καθημερινή, σέρνεται στα σοκάκια της πόλης, η πείνα μαστίζει, δυσβάσταχτος ο αγώνας για επιβίωση. Τίποτα όμως δεν είναι σε θέση να ανακόψει , την απόφαση του αγωνιζόμενου λαού για Λευτεριά. Τα βράδια οργανώνονται συσκέψεις σε σπίτια, τις νύχτες οι Επονήτες με αυτοσχέδια χωνιά και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής αλωνίζουν τα σοκάκια της πόλης: Σας μιλά η φωνή της ΕΠΟΝ σας μιλούν τα παιδιά σας, σας μιλά το ΕΑΜ...... Και δίνουν κουράγιο,και δίνουν δύναμη,εμψυχώνοντας τους κατοίκους, ενημέρωντας τους Κοκκινιώτες. Γράφουν συνθήματα στους τοίχους, "ΘΆΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΌ" "ΘΆΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ" ΄"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Σε δήθεν ερωτικά ραντεβού,ανταλάσουν μηνύματα και καθημερινά οργανώνουν τα συσσίτια για τους πεινασμένους. Εχουν οριστεί συγκεκριμένα σπίτια, που σε περίπτωση ανάγκης θα μπορέσουν να βρούν καταφύγιο. Υπάρχουν σύνδεσμοι που μεταφέρουν τα μηνύματα μεταξύ της Κεντρικής επιτροπής και όλης της οργανωτικής δομής. Γίνεται διακίνηση του παράνομου τύπου, που τυπώνεται στην Αθήνα. Η αφετηρία των λεωφορείων Αθήνα Κοκκινιά ήταν στην οδό Μαινάνδρου.Πήγαινει κάποιος σ. και αφήνει ένα πάκο κάτω από την θέση του οδηγού,(μιλημένος και αυτός) όταν φτάνει στο τέρμα ένας άλλος σ. παίρνει το πάκο και χάνεται σαν φάντασμα στα στενά δρομάκια της πόλης. Αυτό γινεται μέχρι που ο Πειραιάς αποκτά το δικό του τυπογραφείο στην Κοκκινιά,στην οδό Τζαβέλα στο σπίτι του Μανώλη Παπαδάκη. Το παράνομο τυπογραφείο αφού περνάει όλα τα μπλόκα των Ιταλών και των Γερμανών,με ένα "γκαζοζέν"φτάνει στο σπίτι του Παπαδάκη. Με την γυναίκα του,οι δυό τους, σκάβουν όλη την κουζίνα και κατεβάζουν το παράνομο τυπογραφείο. Φτιάχνουν εσωτερική κρύπτη και από την "στιά" (τζάκι)και κατεβάζουν ρεύμα,φτιάχνουν αεραγωγούς. Από εδώ την Κοκκινιά τυπώνεται όλο το παράνομο υλικό του ΕΑΜ Πειραιά.
Λεπτομέριες και στοιχεία από το Λεύκωμα του Δήμου Νικαίας "Το Μπλόκο της Κοκκινιάς"

7 σχόλια:

δήμητρα♥♥♥q είπε...

BB, πολύτιμες ιστορικές μνήμες. Διάβασα και τις προηγούμενες αναρτήσεις. Είναι κρίμα αυτό το κομμάτι στης ιστορίας να μη διδάσκεται στα σχολεία. Να γίνεται τόσος λόγος στις σχολικές γιορτές στο έπος του '40 και στο "ηρωικό ΟΧΙ" του δικτάτορα Μεταξά και να μη γίνεται η παραμικρή μνεία στην Εθνική Αντίσταση που μεγαλούργησε στα χρόνια της Κατοχής.
Σε σχολικές γιορτές έχω δει όμορφες παρουσιάσεις φωτογραφιών απ' την Αλβανία, απ' τα τρένα που φεύγαν, από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης... Και ούτε μια φωτογραφία απ' τα βουνά της Ελλάδας. Τα παιδιά δεν ξέρουν ποιος ήταν ο Βελουχιώτης.
Και είναι κρίμα...

Triton είπε...

Κοίτα να δείς που τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται...οι καλές και κακές εμπειρίες του παρελθόντος ας αποτελέσουν μπούσουλα για την διαχείρηση των αγώνων του παρόντος και του μέλλοντος.
Υ.Γ.Ακόμα διαδυκτυωμένος,απο Δευτέρα όμως...
Φιλιά!

Ντρουσίλα είπε...

Black Bedlam,

σημαντικό "μάθημα ιστορίας" αυτές σου οι δημοσιεύσεις και, όπως λέει και η Φυσικένια, είναι κρίμα να έχει "παραμεληθεί" από την εκπαιδευτική ύλη η Εθνική Αντίσταση.
Βέβαια, η άγνοια και η λήθη, είναι πολύ "βολικές" για όσους δεν θέλουν να υπάρχει συνέχεια στη γνώση, για όσους καπηλεύονται την Ιστορία.

meril είπε...

Γεια σου
σε παρακολουθώ στις ιστορικές σου αναδρομές
με πολύ ενδιαφέρον ομολογώ

Να σαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα συντρόφισσα άργησα αλλά κατάλαβα ότι είσαι συντρόφισσα και μάλιστα πολύ διαβασμένη.Καλά θα κάνουμε εμείς οι νεώτεροι που μπαίνουμε σε μπλόγκ σαν το δικό σου να ψάχνουμε την ιστορία όπως ακριβώς την ψάχνεις εσύ και να προσπαθήσουμε να δούμε την ταξική πάλη όσο ποιό ρομαντικά γίνεται γιατί αυτό πιστέυω ότι θα κάνει την επαναστατική φλόγα που κρύβουμε μέσα μας ποιό έντονη.ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΥΡΑΝΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΤΙΣΤΕΣ!!!

Unknown είπε...

Καλησπερα.
Θα σου δωσω μια τεκμηριωμενη πληροφορια που ισως σου χρειασθει΄.
.....................''Ξέρεις πως στη διάρκεια της Κατοχής τυπώθηκε στο σπίτι μου ο πρώτος «Ριζοσπάστης»; Ήταν στο σπίτι του πρώτου μου άνδρα, στην Αγία Ελεούσα, μια γειτονιά αραιοκατοικημένη, ό,τι πρέπει για μυστικότητες. Η οργάνωση έφερε στο σπίτι έναν νεαρό Αρμένη τυπογράφο κι ένα τεράστιο μηχάνημα με δυο πλάκες. Παλεύαμε μέρα-νύχτα να το κάνουμε να δουλέψει σωστά, αλλά όλες οι προσπάθειες απέβαιναν άκαρπες, το μηχάνημα δεν τύπωνε, έβγαζε χαρτιά γεμάτα μουντζούρες, κι εγώ τα έκαιγα στο πλυσταριό. Και ξαφνικά, μια μέρα τα γράμματα βγήκαν καθαρά! Δεν φαντάζεσαι τη χαρά μου. Ήταν ο πρώτος «Ριζοσπάστης», κι είχε μέγεθος τετραδίου.''
Απο συνεντευξη που παραχωρησε η μεγαλη Κυρια του Θεατρου Αλεκα Παιζη ,ενα χρονο ακριβως πριν φυγει.

pavlosk είπε...

Μπράβο, ΒΒ!!!

Φοβερή ανάρτηση. Αν μπορείς να ανεβάσεις και άλλα κομμάτια θα ηταν πολύ καλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...