Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Εξέγερση !

Και ο στρατηγικός στόχος ποιος θα είναι;


Διάβαζα στο φιλικό ιστολόγιο του φίλου Pavlosk  ΕΔΩ  το κείμενο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου,που μεταξύ άλλων λέει:


"Το ΚΚΕ ντύνει με εκτός τόπου και χρόνου υπεραριστερές κορώνες περί λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής μια βαθιά συντηρητική, γραφειοκρατική λογική ανάσχεσης των «επικίνδυνων» λαϊκών αγώνων, μετατρέποντας τις εργατικές πορείες σε κομματικές λιτανείες και βλέποντας προβοκάτσια σε κάθε Δεκέμβρη".


 Μου κάνει εντύπωση η διατύπωση αυτή.

Εκτός ότι κινείται σε αντιΚΚΕ κατεύθυνση, λέει:
 "μια βαθιά συντηρητική, γραφειοκρατική λογική ανάσχεσης των «επικίνδυνων» λαϊκών αγώνων"....αποδίδοντας προθέσεις ανάσχεσης των λαϊκών αγώνων από την μεριά του ΚΚΕ που μάλιστα τους θεωρεί και επικίνδυνους ( το ΚΚΕ).
Προφανώς ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδοκούσε την επανάσταση στην πλατεία Συντάγματος και ταυτόχρονα δεν είδε ποτέ και πουθενά προβοκάτσιες.
Επίσης παρερμηνεύει και μάλλον συνειδητά, τις θέσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ.
Επί πλέον καταλογίζει στο ΚΚΕ ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις του " περί λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής" σαν "υπεραριστερές κορώνες"

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η σημερινή καπιταλιστική κρίση, είναι μια κρίση που κάνει την εμφάνισή της συγχρονισμένα σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο,ότι τα σημάδια της είναι τέτοια,που χαρακτηρίζουν μια δομική κρίση του συστήματος αντικειμενική, νομοτελειακή .

"Ο καπιταλισμός έχει εξαντλήσει τα όριά του" Έχει κατ΄επανάληψη διατυπώσει το ΚΚΕ.
Σαν τέτοια αυτή η κρίση, δεν μπορεί να οδηγήσει στην επανάκαμψη του συστήματος με τους ίδιους όρους που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα.
Και μόνη διέξοδός του, είναι η καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων και των μέσων παραγωγής ιδιαίτερα των εργαζομένων,με την μορφή της μαζικής ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μείωσης των μισθών και συντάξεων, της απώλειας κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών....

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την κρίση αυτή σαν κρίση υπερσυσσώρευσης και υπερπαραγωγής.
Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο, προκύπτει από τα στοιχεία, τους αριθμούς και την αδυναμία συνέχισης της διευρυμένης καπιταλιστικής αναπαραγωγής.
.Ο καπιταλισμός βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο ανάπτυξής του, τον Ιμπεριαλισμό και είναι αυτό που προκαλεί και γεννάει τις αγιάτρευτες αντιθέσεις του. 


Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη διεθνή οικονομική κρίση την θέση της Ελλάδας και τις θέσεις του ΚΚΕ, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
 
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις το ΚΚΕ τονίζει, ότι είναι αδύνατη μέσα σε αυτά τα πλαίσια,του καπιταλισμού να ασκηθεί φιλολαϊκή πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και το τεκμηριώνει με επιχειρήματα.


Εκτιμά την ανάγκη ανατροπής του συστήματος,αυτή όμως η ανατροπή δεν μπορεί να υλοποιηθεί από μόνη της. 

Ο καπιταλισμός δεν θα κουραστεί να παλεύει για την κυριαρχία του, όποιο και αν είναι το τίμημα για το λαό και τους εργαζόμενους.
Και αυτή ακριβώς είναι η αντίφασή του.

Κάτω από την πίεση της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων και εμπορευμάτων, είναι υποχρεωμένος να καταστρέψει την μηχανή που του παράγει τον πλούτο,τον εργαζόμενο και, αυτό κάνει σήμερα.


Η  εργατική τάξη είναι πρωτίστως αναγκαίο να συνειδητοποιήσει την δύναμη και την αποστολή της,  να παίξει τον ιστορικό της ρόλο,  να γίνει τάξη για τον εαυτό της, να μετατραπεί στον νεκροθάφτη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής παίρνοντας στα χέρια της την εξουσία.

Η πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης  είναι αδύνατη, αν δεν εξασφαλιστεί η ενότητα των αντικειμενικών και των υποκειμενικών προϋποθέσεων. Αυτό το σημαντικό λενινιστικό συμπέρασμα το επιβεβαίωσε πολλές φορές η ιστορία.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της έννοιας «υποκειμενικός παράγοντας της επανάστασης», ο Λένιν επεσήμανε τρεις κύριες πλευρές.
Η πρώτη και καθοριστική πλευρά είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός μαχητικού επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος.
Χρειάζεται επίσης να διαμορφώνει πρόγραμμα,  δηλαδή επαναστατική στρατηγική ερμηνεύοντας αντικειμενικά τις κοινωνικο-οικονομικές και πολιτικές εγχώριες και διεθνείς συνθήκες


Είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ΚΚ επαναστατικού που θα συμβάλλει και  θα πρωτοστατήσει με καθημερινούς αγώνες, τόσο  στην μετουσίωση του ταξικού ενστίκτου σε ταξική συνείδηση, όσο και στην  επαναστατική διαδικασία ανατροπής του συστήματος.

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο κ. Π.Παπακωνσταντίνου δεν γνωρίζει αυτές τις νομοτελειακές εξελίξεις και τις αναγκαίες  προϋποθέσεις, για την κατάληψη της εργατικής λαϊκής εξουσίας.
Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει την ανάγκη να συμπέσουν οι Αντικειμενικές συνθήκες με τις υποκειμενικές προκειμένου να προχωρήσει η ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.
Παρακάτω γράφει για την  "ρεαλιστική προοπτική μιας πραγματικής λαϊκής εξέγερσης",
Αλλά τι είναι δηλαδή η εξέγερση που επικαλείται; 
Το να μαζευτούμε στο Σύνταγμα και να πετάμε πέτρες,να μουντζώνουμε,να τα βάλουμε με τα ΜΑΤ 100 ακόμα και 150.000 κόσμου,να τα σπάσουμε όλα;
 «Θα ήταν όχι απλώς ανοησία, αλλά και έγκλημα, να ρίξουμε την πρωτοπορία στην αποφασιστική μάχη, προτού όλη η τάξη, προτού οι πλατιές μάζες να έχουν πάρει θέση ανοιχτής υποστήριξης της πρωτοπορίας, ή τουλάχιστον ευμενούς ουδετερότητας απέναντι της και να έχουν δείξει ότι είναι εντελώς ανίκανες να υποστηρίξουν τον αντίπαλό τους» Β. Ι. Λένιν, «Απαντα», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», τόμος 41, σελ. 77-78.
 Αυτά ο  Παπακωνσταντινου τα γνωρίζει απ΄έξω και ανακατωτά
 Γράφει ο κ. Παπακωνσταντίνου:
" Το ευρώ καταρρέει όχι από τα χρέη της μικρής Ελλάδας, που ήταν μόνο το ποντίκι στο πειραματικό εργαστήριο της Μέρκελ, αλλά από τις φούσκες των τραπεζικών κολοσσών, την προϊούσα χρεοκοπία της Ισπανίας, τον κλονισμό της Ιταλίας, την ασφυξία ακόμη και χωρών του σκληρού πυρήνα, όπως της Ολλανδίας και της Αυστρίας και πάει λέγοντας".

Κουβέντα δεν κάνει για τα αίτια αυτής της κατάρρευσης, κουβέντα δεν κάνει για να ερμηνεύσει τι είναι εκείνο που δημιούργησε τις "Φούσκες των τραπεζικών κολοσσών"
Γιατί οι  φούσκες, δεν είναι παρά τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης.
Δεν κάνει κουβέντα για την βασική αντίθεση του καπιταλισμού που αναπόφευκτα οδηγεί στην κρίση.

  Όποια μορφή και να πάρει η εμφάνιση της κρίσης ως χρέη και ελλείμματα, ως κρίση του τραπεζικού συστήματος, ως φούσκες ακόμα και ως φαινόμενα σήψης και διαφθοράς κ.λπ. είναι κρίση σύμφυτη με την παραγωγική διαδικασία, με την καπιταλιστική ιδιοκτησία που εκμεταλλεύεται ξένη εργατική δύναμη.

ΕΔΩ θα βρείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την βασική αντίθεση του καπιταλισμού 

Τι φοβάται ο κ. Παπακωνσταντίνου μη και καταρρεύσει το Ευρώ;
Αυτό είναι το πρόταγμα, η σωτηρία του ευρώ; 
Αν λέγοντας ευρώ εννοεί βέβαια τις οικονομίες των καπιταλιστικών χωρών και τις κρίσης που χτυπούν την μία μετά την άλλη τις Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνον, η απάντηση στα παραπάνω.

Και εκεί που ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγορεί, εγκαλεί και καταδικάζει το ΚΚΕ για τις παραπάνω απόψεις του, εκεί που εκτιμά ότι το ΚΚΕ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, εκεί που χαρακτηρίζει σαν υπεραριστερές κορώνες τις θέσεις του περί λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, ξαφνικά, ανακαλύπτει ότι "ακόμη και μια αριστερή κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει λυσσαλέα υπονόμευση τέτοια που δεν γνώρισε ούτε η κυβέρνηση Λαϊκής ενότητας στην Χιλή του Αλιέντε".

Ταυτόχρονα  δεν παραλείπει να εκφοβίσει με τα πιθανά εκλογικά αποτελέσματα που θα καταγράφουν έναν "κόλαφο" για το μνημονιακό τόξο, λέγοντας "τότε θα μπούμε σε μια ανώμαλη εποχή οικονομικής και πολιτικής τρομοκρατίας"......"και την προσπάθεια επιβολής των νέων μέτρων δια πυρός και σιδήρου".

Με περισσή  αισιόδοξα όμως συνεχίζει "Δεν πρέπει να περάσουν και δεν θα περάσουν".
Και πάρα κάτω:

  "Η ελπίδα γιαυτό βρίσκεται στη ρεαλιστική προοπτική μιας πραγματικής λαϊκής εξέγερσης, ενός καινούργιου ελληνικού και ευρωπαϊκού «Μάη» των εργαζομένων, των ανέργων και των νέων. Τίποτα λιγότερο δεν μπορεί να γυρίσει τη σελίδα μετά από τριάντα χρόνια κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού, υποχωρήσεων και καταρρεύσεων. Η εξέγερση δεν είναι ιδεολογική εμμονή, αλλά κοινωνική αναγκαιότητα. Δεν είναι έργο κάποιου ξεχωριστού κόμματος ή κάποιων ξεχωριστών ανθρώπων, αλλά των συνηθισμένων ανθρώπων του σωματικού και πνευματικού μόχθου, οι οποίοι σε εντελώς ασυνήθιστες ιστορικές συνθήκες γίνονται ικανοί για τα πιο ασυνήθιστα πράγματα".

Αλήθεια κύριε Παπακωνσταντίνου ο στρατηγικός στόχος της εξέγερσης ποιος θα είναι;
Όταν αποκαλείτε τον στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ περί λαϊκής εξουσίας και κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής σαν εκτός τόπου και χρόνου σημαίνει ότι εσείς που είστε εντός τόπου και εντός χρόνου, καταλήγετε σε άλλες εκτιμήσεις και ο Στρατηγικός σας  στόχος είναι άλλος,γιατί δεν κάνετε αναφορά σε αυτόν;
Αλλά και ...."οι συνηθισμένοι άνθρωποι που σε εντελώς ασυνήθιστες ιστορικές συνθήκες θα γίνουν ικανοί για τα πιο ασυνήθιστα πράγματα" θα λειτουργήσουν χωρίς οργάνωση,χωρίς πρόγραμμα χωρίς στόχους χωρίς ιδεολογικο πολιτικό προσανατολισμό;
Καινοτόμες απόψεις!
Να σας επαναφέρουμε λοιπόν επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα δικά σας λόγια για να τα συνυπογράψουμε:
"Η εξέγερση δεν είναι ιδεολογική εμμονή αλλά κοινωνική  αναγκαιότητα".
Και να επιστήσουμε την προσωχή στις προϋποθέσεις για μια εξέγερση αποτελεσματική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
ΕΔΩ  Η Καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ


 Το εργατικό και λαϊκό κίνημα μπορεί και πρέπει να ανασυνταχθεί με σαφή αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό, στην ουσία αντικαπιταλιστικό, προσανατολισμό. Να αξιοποιήσει σε κάθε χώρα κάθε ρωγμή, κάθε τριγμό της αστικής διακυβέρνησης, με ανάλογο ιδεολογικό - πολιτικό προσανατολισμό και οργανωτική ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την λαίλαπα, να ανατρέψει το σάπιο και βαθιά εκμεταλλευτικό σύστημα.
Αυτό δεν θα προκύψει από τις κάλπες, αλλά στην κάλπη θα καταγραφούν οι λαϊκές διαθέσεις για αντίσταση.
Και ο ρόλος ενός  ΚΚ επαναστατικού θα είναι καθοριστικός,θα δίνει καθημερινά το παρόν του μέσα στον λαό και μαζί με αυτόν , γιατί δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.


16 σχόλια:

pavlosk είπε...

Αγαπητή ΒΒ,

δεν περίμενα να γράψεις ολόκληρο καταβατό-ανάρτηση/απάντηση στην αναδημοσίευση του άρθρου του Π.Παπακωνσταντίνου στο μπλογκ μου!

Πραγματικά δεν έχω το χρόνο να σχολιάσω σε όλο το μήκος και το πλάτος της ανάρτησης σου τα όσα θέτεις. Πολλά από αυτά είναι και λίγο αυθαίρετα ή "λογικά" άλματα και δεν θέλω να ασχοληθώ. Και δεν σου κρύβω ότι με παραξενεύει και η ανάρτηση σου, καθώς δεν συνηθίζεις τέτοιου τύπου γράψιμο.

Στο μόνο που θα σταθώ σχετίζεται με την φύση της κρίσης και τους "φόβους" μην χαθεί το Ευρώ που καταλογίζεις στον συγγραφέα. Είναι τελείως αβάσιμες και αν μη τι άλλο δεκτές οι διαφορές που έχουμε, αλλά μην ισοπεδώνουμε την αντίπαλη άποψη. Όταν ο Π.Π. έγραψε το βιβλίο του "Επιστροφή στο μέλλον-Η κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού και η αριστερά" πριν 2,5 χρόνια(πολύ πριν γίνει best seller ο Μπογιόπουλος), τα κρισιακά φαινόμενα και η επερχόμενη κρίση αναλύθηκαν πολύ εύστοχα και προφητικά με μαρξιστικικότατο τρόπο. Σε παραπέμπω εκεί, για να μοιραστείς με το συγγραφέα πλείστες αναφορές σε κλασσικούς του μαρξισμού για αρκετά θεωρητικά και πρακτικά θέματα και μια ανάλυση της κρίσης η οποία δεν ήταν και τόσο δεδομένη και "σίγουρη", όσο σήμερα που με ευκολία μοιράζεις χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα.

Για τα υπόλοιπα κάποια άλλη φορά.

Καλό βόλι και καλά αποτελέσματα σε όλους μας την Κυριακή!

dimitris είπε...

Black Bedlam καλησπερα, μεγαλο κουραγιο εχεις να αναλυσεις το αρθρο του κ. π.π., πιστευω οτι πια ολα τουτα δεν ''παιζουν'' κανεναν ρολο, λιγο-πολυ οι ''παροικουντες'' στην ιερουσαλημ, ξερει ο ενας τι πρεσβευει ο αλλος, μαλλον ασκηση εκανες...

TRASH είπε...

Η χαρακτηριαστική αντίφαση επισημαίνεται ακριβώς στο τέλος:
Δεν μπορεί να θεωρείς να θεωρείς πως η πολιτική ζύμωση και η πάλη για λαϊκή εξουσία είναι 'εκτός τόπου και χρόνου" και από την άλλη να καλείς σε ..."εξέγερση" χωρίς να διευκρινίζεις ποιός και με ποιόν ακριβώς σκοπό θα την κάνει...

blackbedlam είπε...

Γεια σου φίλε Pavlosk.
Πρέπει να ξέρεις καλά ότι οι όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις σου είναι πάντα καλοδεχούμενες και χρήσιμες θα έλεγα, όπως άλλωστε και όλων των φίλων που εκφράζουν τις απόψεις τους εδώ.
Θα κάνω μια προσπάθεια να σταθώ στις επισημάνσεις σου ξεκινώντας από την αρχή.
Εκείνο που θα σου πω πρώτα είναι ότι το άρθρο του κ. Παπακωνσταντίνου είναι δημοσιευμένο στο Κυριακάτικο ΠΡΙΝ στις 29 του Απρίλη.
Γιατί έβαλα το δικό σου λινκ; Γιατί προτιμώ να στέλνω τους αναγνώστες μου σε φιλικά μπλοκ ,που εκτιμώ.
Θα προτιμήσω να μην σταθώ ιδιαίτερα στον τρόπο που χαρακτηρίζεις τις απόψεις και την ανάρτησή μου "κατεβατό" την ονομάζεις και αυτό, γιατί καθώς ξέρω τον εαυτό μου σου λέω ότι γίνομαι πολύ δεικτική και δεν το θέλω για σένα, αλλά και για μένα.Έτσι το προσπερνώ.
Πρέπει να σου πω ότι δεν θα αποδώσω σε αδυναμία επιχειρημάτων το ότι δεν στέκεσαι σε άλλες επισημάνσεις μου.
Θα δεχτώ την έλλειψη χρόνου που επικαλείσε, αλλά πάντως μου κάνει εντύπωση που παρά τον περιορισμένο σου χρόνο επιλέγεις να σταθείς στο ζήτημα του ευρώ, που αν διαβάσεις με προσοχή θα δεις ότι και εγώ σημειώνω ότι αν η αναφορά του σε αυτό δεν εκπορεύεται από τον φόβο του μην και καταρρεύσει το ευρώ, αλλά εννοεί μιλώντας για την κατάρρευση του, τις οικονομίες των καπιταλιστικών χωρών και τις κρίσεις που χτυπούν την μία μετά την άλλη τις Ευρωπαϊκές χώρες, τότε παραπέμπω στις παραπάνω απαντήσεις.
"Κουβέντα δεν κάνει για τα αίτια αυτής της κατάρρευσης.....................για την βασική αντίθεση του καπιταλισμού που αναπόφευκτα οδηγεί στην κρίση.
Όποια μορφή και να πάρει η εμφάνιση της κρίσης ως χρέη και ελλείμματα, ως κρίση του τραπεζικού συστήματος, ως φούσκες ακόμα και ως φαινόμενα σήψης και διαφθοράς κ.λπ. είναι κρίση σύμφυτη με την παραγωγική διαδικασία, με την καπιταλιστική ιδιοκτησία που εκμεταλλεύεται ξένη εργατική δύναμη".
Γιατί λοιπόν στέκεσαι σε αυτό και δεν το διαβάζεις καλά;

Παύλο μου γράφεις για το βιβλίο του Παπακωνσταντινου, θα σου πω ότι μπορεί να έχει και παλαιότερα διατυπώσει ενδιαφέρουσες και αξιόπιστες απόψεις.
Όμως εγώ περιορίζομαι σε αυτό το κείμενο που έχω μπροστά μου και αυτό, πρέπει να παραδεχτεί κανείς ότι βρίθει αντικομουνισμού.
Είναι πολύ βαρύ να μιλάς και να αποδίδεις τέτοιου είδους προθέσεις σε έναν πολιτικό φορέα σαν το ΚΚΕ, όσο και αν διαφωνείς μαζί του.
Προθέσεις και επιδιώξεις "ανάσχεσης" των λαϊκών αγώνων, αποδίδοντάς του μάλιστα ότι τους θεωρεί επικίνδυνους!
Καλπάζων αντικομουνισμός θα έλεγα.
Όταν τέτοιες απόψεις δεν τεκμηριώνονται, καταντούν αυθαίρετες, κακόβουλες,μεταβάλλονται σε λασπολογίες, γίνονται επικίνδυνες.
Ρίχνουν νερό στο μύλο της αντίδρασης, των ταξικών μας εχθρών.
Καλό είναι να μην τις υιοθετούμε τέτοιες απόψεις και να τις καυτηριάζουμε από όπου και αν προέρχονται.
Εγώ προσωπικά ξέρεις ότι δεν διστάζω να το κάνω,(και αν έχω γράψει και επισημάνει αδυναμίες) χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο, αλλά πάντα έχοντας το θάρρος της γνώμης μου και πάντα με αφετηρία την υπεράσπιση των ταξικών μας συμφερόντων και στην βάση της Μαρξιστικής ιδεολογίας.
Καλό βόλι και για την άλλη μέρα,κυρίως γι΄αυτήν, καλή δύναμη.
Να ξέρουμε ότι και να πουν,ότι και να κάνουν, οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου, στο ίδιο μετερίζι του αγώνα θα βρεθούμε.

blackbedlam είπε...

Δημήτρη, μεγάλο κουράγιο πρέπει να έχουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας, τις αρχές μας.
Όσο δεν το κάνουμε, τόσο θα τα βάζουμε με τον κόσμο που δεν "καταλαβαίνει", που είναι "χειραγωγημένος", "λοβοτομημένος" που είναι "βολεμένος" και ότι άλλο μας κατεβει.
Όσο για τους "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" θα τους μετρήσουμε την Κυριακή το βράδυ και, μακάρι να είμαι εγώ η Κασσάνδρα.

blackbedlam είπε...

Γεια σου φίλε TRASH
Ακριβώς αυτό και, να είσαι καλά για την παρέμβαση.Έτσι πρέπει να γίνεται.
Καλό βόλι που λέει και ο φίλος Pavlosk

pavlosk είπε...

Αγαπητή ΒΒ,

συγνώμη αν σε έθιξα κατοποιοδήποτε τρόπο. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ως συνήθως

σχολιάζουμε ο ένας στο μπλογκ του άλλου και απαντάμε πολύ σπάνια με αναρτήσεις. Εκτός και αν

θεωρούμε ότι πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικο οπότε και το πάμε πιο μακρυά. Για εμένα δεν

είναι τόσο σημαντικός λόγος το προεκλογικό άρθρο του Π.Π. να κάτσω να γράψω ολόκληρη ανάρτηση.

Προφανώς έχεις διαφορετική εκτίμηση. Δεκτή και σεβαστή.

Τώρα για ένα σύντομο άρθρο προεκλογικό του Π.Π., που σε τρεις γραμμές έκανε αναφορά στο ΚΚΕ

(δίκαιη ή άδικη το κρίνει ο αναγνώστης), και σε άλλες δεκατρείς γραμμές στους υπόλοιπους και

σε άλλα θέματα, είναι άκυρο να ψάχνεις να βρεις τις αναλυτικές εξηγήσεις στα ερωτήματα που

θέτεις. Δηλαδή το σε τύπου εξέγερση "καλεί" ο συγγραφέας, δεν θα το βρεις στο εν λόγω κείμενο.

Ούτε επίσης θα βρεις τα γεννεσιουργά αίτια της κρίσης και αν ο Π.Π. τα ερμηνεύει σύμφωνα με

τους κλασσικούς. Θα βρεις όμως άλλα, όπως την κριτική στις αυταπάτες της αριστερής

συγκυβέρνησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον υπαρκτό κίνδυνο της χρησιμοποίησης αναβαθμισμένων

μέσων τρομοκράτησης(φασιστική βία, στάση πληρωμών σε μισθούς-συντάξεις)από το κράτος,

καταγγελίες σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το γιατί προκρίνεται η στήριξη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αυτά είναι. Ότι μπορεί να χωρέσει σε ένα φύλλο χαρτιού. Αν τώρα παίρνεις την κάθε φράση και

την επεκτείνεις, σίγουρα μπορείς να προχωρήσεις ένα διάλογο και να βγάλεις όσα συμπεράσματα

επιθυμείς.

Στο ζουμί τώρα. Μετά από μια δεύτερη ανάγνωση θεωρώ σκληρές τις φράσεις του Π.Π. για το ΚΚΕ.

Κυρίως γιατί δεν βοηθάνε σε μια συζήτηση χωρίς πόλωση με τους σφους του ΚΚΕ. Θα μπορούσαν

κάλιστα να υπάρχουν άλλες διατυπώσεις. Ωστόσο δεν παύουν να περιέχουν αλήθειες που αξίζουν

συζήτησης:

α) Ότι δεν ελέγχεται από το ΚΚΕ ώς συνήθως καταδικάζεται άκριτα απ'όπου και αν εκπορεύεται(μην

θυμίσω την πατάτα...).

β) Το σημαντικότερο. Οι διακηρύξεις και οι θέσεις περι λαϊκής εξουσίας δοκιμάζονται εδώ και

τώρα. Η απουσία προγράμματος άμεσων στόχων(π.χ.πτώση της κυβέρνησης) οργανωμένης μετάβασης

προς αυτή την κατεύθυνση(λαική εξουσία), η επίκληση της σαν πανάκεια-προϋπόθεση για το

παραμικρό δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το αν αυτά θα γίνουν ποτέ ή θα υλοποιηθούν στο

απώτερο μέλλον της λαϊκής εξουσίας.

Εδώ τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

1) Το ΚΚΕ "διαβάζοντας" μια αρκετά επιβαρυμένη απο άποψη συσχετισμών κατάσταση, προσπαθεί να

κερδίσει χρόνο( και κόσμο) με ένα "κατενάτσιο" σε επίπεδο κινήματος και γενικής πολιτικής

αντιπαράθεσης. Όπως λέει και η ΒΒ "...Και να επιστήσουμε την προσωχή στις προϋποθέσεις για μια

εξέγερση αποτελεσματική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.". Οκ. Δεκτό. Έτσι όμως έχει η

αστική τάξη την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ενώ θα συμφωνήσω με την φράση της ΒΒ, εκτιμώ ότι

χωρίς την ανάληψη ένός λογικου ή έστω λίγο τολμηρού ρίσκου δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα

ριζικά στην ταξική πάλη.

2) Όπως μου έλεγε και μια φίλη μου "Μα είναι δυνατόν; Τι έχουνε στο μυαλό τους; Πως μπορεί ένα κόμμα με τέτοιες καταβολές να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις;". Επανάληψη τραγικών στιγμών και σφαλμάτων του παρελθόντος. Συνδυασμός λάθος εκτιμήσεων και αναποφασιστικότητας.

3) Τα 1) και 2) που γράφω είναι μπούρδες.

Και επειδή είμαστε διαλεκτικοί μπορεί να παίζει και ένας συνδυασμός των παραπάνω!

Αυτά και καληνύχτα, γιατί πέρασε η ώρα!

Υ.Γ. Ξαναεύχομαι καλό βόλι σε όλους!!! Καλή δύναμη την Κυριακή, προσοχή στον επίσημο και ανεπίσημο δικομματισμό!

pavlosk είπε...

BB,

κάποιο λάθος έγινε στo copy-paste. ΈΧει βγάλει διάφορες κενές γραμμές στο σχόλιο. Μπορείς να το σουλουπώσεις; Αν όχι δεν πειράζει...

dimitris είπε...

blackbedlam καλημερα, το ''παροικουντες'' δεν ''πηγαινε'' στους ψηφοφορους της κυριακης, αλλα σε τι πρεσβευει ο καθε ιστολογος και για τουτο σου εγραψα οτι κανεις ασκηση.

Εχουμε αυταπατες?

Μετραμε τις αληθειες μας με ποσοστα?

Ξερουμε οτι εχουμε δρομο μπροστα μας...

Ιβάν είπε...

ΒΒ, καλησπέρα.

@pavlosk:
"Ωστόσο δεν παύουν να περιέχουν αλήθειες που αξίζουν συζήτησης: α) Ότι δεν ελέγχεται από το ΚΚΕ ως συνήθως καταδικάζεται άκριτα απ'όπου και αν εκπορεύεται (μην θυμίσω την πατάτα...)"
- Ναι, τεράστια αλήθεια. Η απεργία στη Χαλυβουργία ελέγχεται από το ΚΚ; Αρχικά μόνο ο Σιφωνιός ήταν στον ιδεολογικό χώρο του ΚΚ.
Όχι, να την θυμίσεις την "πατάτα". Το ΚΚ δεν καταδίκασε το "κίνημα" αυτό. Η πρώτη ανακοίνωση, για την οποία έγινε όλη η φασαρία, δεν καταδίκαζε την πρωτοβουλία, αλλά τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησαν να την παρουσιάσουν τα ΜΜΕ.

"Η απουσία προγράμματος άμεσων στόχων (π.χ.πτώση της κυβέρνησης) οργανωμένης μετάβασης προς αυτή την κατεύθυνση(λαική εξουσία)"
- Το ακούω συνέχεια αυτό. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την πραγματικότητα. Το να αυξηθεί η εκλογική δύναμη του ΚΚ είναι άμεσος στόχος. Το να απορρίψει η εργατική τάξη τα αστικά κόμματα και όσους καλλιεργούν αυταπάτες είναι άμεσος στόχος. Το να υπάρχει μία όσο το δυνατόν πιο αδύναμη κυβέρνηση ("το θαυμάσιο κενό" - http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/blog-post_01.html). Το να καταλάβουν οι άνθρωποι τα αίτια της κρίσης. Το να πειστούν για την αναγκαιότητα εφαρμογής του προγράμματος του ΚΚ. Το να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία, στους χώρους εργασίας, και στις λαϊκές επιτροπές, στις γειτονιές, είναι άμεσος στόχος. Το "να γίνει όλη η Ελλάδα μια Χαλυβουργία" είναι άμεσος στόχος. Να συνεχίσω; Και επειδή για τους παραπάνω άμεσους στόχους, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚ αγωνίζονται, εκτός από ανακριβές, είναι και προκλητικό να λέγεται ότι δεν τίθενται άμεσοι στόχοι.

blackbedlam είπε...

Έλα Παύλο αφού σου εξήγησα γιατί έβαλα το δικό σου λινκ γιατί επανέρχεσαι;
Δεν μπαίνει θέμα αν συνηθίζουμε να απαντάμε σε αναρτήσεις φιλικών μπλοκ, εγώ στο κείμενο μου απαντούσα, στις θέσεις και τις απόψεις ενός δημόσιου προσώπου. αξιόλογου κατά τα άλλα,που οι απόψεις του έχουν απήχηση σε ένα μέρος του κόσμου έστω και μικρού σε αριθμό, αλλά "σκεπτόμενου" υποθέτω.
Γράφεις: "Για εμένα δεν είναι τόσο σημαντικός λόγος το προεκλογικό άρθρο του Π.Π".
Πως το λες αυτό, όταν κάνουμε κάποια ανάρτηση την κάνουμε είτε γιατί μας εκφράζει, είτε γιατί την θεωρούμε σημαντική ακόμη και αν δεν συμφωνούμε.
Ε,δεν έχω εκτιμήσει για σένα ότι μπορεί να ασχοληθείς με ασημαντότητες έτσι μόνο και μόνο για να αναρτήσεις και, είμαι σίγουρη ότι λάθος δεν κάνω.

.Επίσης ήμουν σίγουρη ότι με την δεύτερη ανάγνωση θα συμφωνήσουμε και είμαι ακόμη πιο σίγουρη, ότι θα συμφωνήσουμε και στα άλλα.
Τσεκουράτος αντικομουνισμός και δεν είναι σκόπιμο, ούτε βοηθάνε τέτοιες τοποθετήσεις από όπου και αν προέρχονται.
Δεν πάει πολύς καιρός που η Ανταρσύα απηύθυνε πρόσκληση στο ΚΚΕ.
Ήταν στα πλαίσια των εντυπώσεων αυτή η πρόσκληση;
Γιατί δεν πιστεύω ότι αυτές τις διαπιστώσεις ο ΠΠ τις αποκόμισε μετά την άρνηση του ΚΚΕ;
Όπως καταλαβαίνεις ο ίδιος καταφέρνει να ακυρώσει τις "καλές" και στα επαναστατικά πλαίσια προθέσεις όπως θα άρμοζε στην πρόσκληση της Ανταρσύα

Ασχολείται σε τρεις γραμμές με το ΚΚΕ λες.
Σε μια μόνη λέξη μπορούν να κριθούν πολλά πράγματα. Παύλο γι΄αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, τούτες μάλιστα τις επικίνδυνες εποχές και να αποδοκιμάζουμε ή τουλάχιστον να μην αποδεχόμαστε εύκολα τις όποιες απόψεις.
Όσο για την "εξέγερση" που επικαλείται ο ΠΠ,μην επαναλάβω την άποψή μου,αλλά θέλεις να πιστέψω ότι εσύ το θεωρείς επουσιώδες;
Εγώ το θεωρώ καθοριστικό.
Και κάνω αναφορά στο ζήτημα της εξέγερσης γιατί εξέγερση σημαίνει πρωτίστως ότι ο υποκειμενικός παράγοντας έχει αναπτύξει ταξική συνείδηση.
Ο ΠΠ εκτιμά ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις;

blackbedlam είπε...

Άρα για τι λογής εξέγερση μιλάει;
Αυτό λοιπόν είναι ευθύνη ΚΚ. Να συμβάλει στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και από αυτό θα κριθεί, από αυτό κρίνεται.

Και ναι κάθε φράση που ακούγεται που προβάλλεται παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση συνείδησης.Το ξέρω ότι το ξέρεις αυτό και άλλωστε οι φράσεις τα λόγια τα κείμενα και οι αναλύσεις που χρόνια τώρα προβάλλονται, είναι εκείνες που έχουν διαμορφώσει συνειδήσεις έχουν αποπροσανατολίσει κτλ κτλ

Σε κάθε φύλλο χαρτιού χωράνε τα σημαντικότερα.Αν τα παραλείπουμε σημαίνει ότι δεν τα θεωρούμε σημαντικά.

Στο ζουμί λοιπόν.
Θα σταθώ στην β) σου.Είναι και ολόκληρη ιστορία αδερφέ μου πως να την διατυπώσω με δυο κουβέντες;

Άμεσος στόχος η πτώση της κυβέρνησης;
Και μετά ρε Παύλο τι; Να πέσει αυτή η κυβέρνηση, να φύγουν οι Γιωροβαγγελοααντωνάκηδες; Και να έρθουν ποιοι;
Και όποιοι και να έρθουν για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους προς όφελος του λαού και των συμφερόντων του, προϋπόθεση απαράβατη είναι η συναίνεση του ίδιου του λαού.
Να τον έχεις δίπλα και όχι απέναντί σου, να σε στηρίξει, δεν θα είναι βλέπεις εύκολα τα πράγματα.
Η συνείδηση που λέγαμε, η ταξική συνείδηση.
Γιατί με την α-συνείδηση που διαθέτουμε τώρα, ούτε μήνα δεν μπορεί να σταθεί μια ανατρεπτική κυβέρνηση.
Αν πάλι δεν είναι ανατρεπτική, ριζοσπαστική, συγκρουσιακή με τα μονοπώλια, τότε δεν μιλάμε για λαϊκή εξουσία, αλλά για συμβιβασμό.
Νομίζω ότι ήδη έγραψα πολλά πιστεύω ότι μια τρίτη ανάγνωση θα βοηθήσει ακόμα παραπέρα και θα συμφωνήσουμε και στα υπόλοιπά.
Όσο για την φίλη που σου είπε αυτά που γράφεις πες της ότι είχε δίκιο να προβληματίζεται και αυτό το δίκιο, προκύπτει εκ των σημερινών αποτελεσμάτων.
Φυσικά είναι άλλο να συζητάς ιδιωτικά με κάποιον που δείχνει εμπιστοσύνη στο κριτήριό σου και, είναι άλλο να γράφεις δημόσια,να επιρρίπτεις ευθύνες και προθέσεις χωρίς να τις τεκμηριώνεις.
Και σε τι χρόνο παρακαλώ, όπως ο ΠΠ σου.
Ξαναλέω όμως ότι τυχόν αδυναμίες δεν κάνουν απαγορευτική την συνέχιση των αγώνων σου ,ούτε μπορούν να σε κατατάξουν στην συνομοταξία των συμβιβασμένων πολιτικών δυναμεων.
Και εν πάσει περιπτώσει, όταν δημόσια μιλάς και αποδίδεις ευθύνες σε κάποιον, οφείλεις και να τις τεκμηριώνεις

Δαγκωτό την Κύριακή.

Scorpion49 είπε...

Διάβασα με προσοχή την ανάρτηση και τους σχολιασμούς-απαντήσεις και κατέληξα στο συμπέρασμα –την Κυριακή Δαγκωτό στο ΚΚΕ-, οι διάφορες κεντροαριστερές παλάντζες θα χάσουν τα ζύγια τους, και ο δικομματισμός θα τους κάνει ζυγοστάθμιση.

Ανώνυμος είπε...

τον ηπιατε παλι χε χε

Αδιάλακτος είπε...

Καληνύχτα ΚΚ...
(το θέμα είναι να μείνει το μαγαζί στη θέση του η με 10% η με 4% δίπλα στους εργατες-πελάτες και θα μείνει.
Το παν είναι να μη γίνουμε προλετάριοι συντροφοι του ιχ και του εξοχικού. Με 400 ευρώ δε ζεις, με 800;Με 1200; κάπου να τα βρούμε ρε παιδιά)

Μέτρο είπε...

Α ρε συντρόφια.....

Αδιάλακτε, πολλά μας τα λες ε;
Και με 1200 είμαστε οκ!
(σαν τους άλλους του 30/900
τους θυμάστε?)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...