Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Τιμή και δόξα στους ήρωες του Μπλόκου

  Η γενική κατάσταση της χώρας
1940-1944

Το Γενικό Στρατηγείο έχει δώσει εντολή στα στρατεύματα που υπερασπίζονται την Αν. Μακεδονία και την Θράκη,να παραδοθούν. Διοικητής του μετώπου, ο Στρατηγός Μπακόπουλος. Με βάση την διαταγή του Στρατηγού Παπάγου στις 8/4/41 απευθύνει στον Διοικητή των Γερμανικών στρατευμάτων, πρόταση παράδοσης άνευ όρων. Μέχρι τα τέλη του ΄41 έχει ολοκληρωθεί η κατάληψη της χώρας από τους Ναζί κατακτητές. Αρχίζει η συστηματική καταλήστευση της χώρας. Ρουχισμός,τρόφιμα, φάρμακα,μηχανήματα, πρώτες ύλες, καύσιμα,χαρακτηρίζονται " λεία πολέμου" και κατάσχονται. Τα μέτρα που παίρνουν οι Γερμανοί αποδιοργανώνουν την οικονομία .Το εθνικό εισόδημα της οποίας το 1939 είναι 62 δις το 1941 είναι 21δις και το 1942 έχει κατέβει στα 7δις. Ο λαός αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης,η πείνα μαστίζει κυρίως τα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσ/κη , Πειραιά, Πάτρα, αλλά και τις άγονες περιοχές. Χιλιάδες οι νεκροί από τηνασιτία κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι


Αρχίζει η οργανωμένη αντίσταση.
Ο λαός έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Η πείνα θερίζει,οιμωγές ακούγονται στους δρόμους. Αφήνουν την τελευταία τους πνοή στους δρόμους και οι φωνές τους, εφιάλτης "πεινάω καλέ,πεινάω καλέ".
 Εφιάλτης που για χρόνια μετά, στοίχειωνε τα όνειρα όσων επέζησαν. Η Αντίσταση είναι πια μονόδρομος. Πολύ γρήγορα αναπτύσσονται στις γειτονιές ομάδες αντίστασης, σε τοπικό κυρίως επίπεδο. Αρχικά για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ασιτίας, με ομάδες αλληλεγγύης στον επισιτισμό Στο μεταξύ η ηγεσία της χώρας, όσοι έχουν παραμείνει εδώ, έχει συνθηκολογήσει με τους Ναζί. Όσοι έχουν εγκατασταθεί στο Κάϊρο, έχουν προσδεθεί στο άρμα των Αγγλικών συμφερόντων. Τότε είναι που παίρνει την πρωτοβουλία το ΚΚΕ και καλεί τα Ελληνικά κόμματα σε μια συμφωνία όρων, για να συσπειρώσουν τον λαό και να συγκροτήσουν μέτωπο για την Απελευθέρωση Οι ηγεσίες των κομμάτων στην συντριπτική τους πλειοψηφία αρνούνται. Στις 27/9/1941 οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ,του ΣΚΕ,του ΑΚ,και του ΕΛΔ,υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ σε ένα σπίτι στην Νεάπολη στα Εξάρχεια. Μέσα από το ΕΑΜ ξεπηδάει, ο ΕΛΑΣ. Η ιδρυτική του διακήρυξη υπογράφεται και κυκλοφορεί στις 16/2/1942. Τον Φεβρουάριο του ΄42 ιδρύεται και ο ΕΔΕΣ (Εθνικός,Δημοκρατικός,Ελληνικός,Σύνδεσμος.)
Κόκκινη πόλη.
Δεν επιλέχτηκε τυχαία τούτη δω η Κόκκινη πόλη από τον κατακτητή. Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ έχουν οργανωτική διάρθρωση, με σημαντική αντιστασιακή δράση στην πόλη. Ο ΕΛΑΣ έχει στην περιοχή το 6ο Ανεξάρτητο Σύνταγμα, με καπετάνιο τον Νίκανδρο Κεπέση, με το ψευδώνυμο "Αγαμέμνων" 4 τάγματα,9 λόχους και διμοιρίες που διέθετε το 6ο Σύνταγμα, είχαν την ευθύνη της πόλης. Η τρομοκρατία καθημερινή, σέρνεται στα σοκάκια της πόλης, η πείνα μαστίζει, δυσβάσταχτος ο αγώνας για επιβίωση. Τίποτα όμως δεν είναι σε θέση να ανακόψει , την απόφαση του αγωνιζόμενου λαού για Λευτεριά. Τα βράδια οργανώνονται συσκέψεις σε σπίτια, τις νύχτες οι Επονήτες με αυτοσχέδια χωνιά και με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής αλωνίζουν τα σοκάκια της πόλης: Σας μιλά η φωνή της ΕΠΟΝ σας μιλούν τα παιδιά σας, σας μιλά το ΕΑΜ...... Και δίνουν κουράγιο,και δίνουν δύναμη,εμψυχώνοντας τους κατοίκους, ενημέρωντας τους Κοκκινιώτες. Γράφουν συνθήματα στους τοίχους, "ΘΆΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΌ" "ΘΆΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ" ΄"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" Σε δήθεν ερωτικά ραντεβού,ανταλάσουν μηνύματα και καθημερινά οργανώνουν τα συσσίτια για τους πεινασμένους. Εχουν οριστεί συγκεκριμένα σπίτια, που σε περίπτωση ανάγκης θα μπορέσουν να βρούν καταφύγιο. Υπάρχουν σύνδεσμοι που μεταφέρουν τα μηνύματα μεταξύ της Κεντρικής επιτροπής και όλης της οργανωτικής δομής. Γίνεται διακίνηση του παράνομου τύπου, που τυπώνεται στην Αθήνα. Η αφετηρία των λεωφορείων Αθήνα Κοκκινιά ήταν στην οδό Μαινάνδρου.Πήγαινει κάποιος σ. και αφήνει ένα πάκο κάτω από την θέση του οδηγού,(μιλημένος και αυτός) όταν φτάνει στο τέρμα ένας άλλος σ. παίρνει το πάκο και χάνεται σαν φάντασμα στα στενά δρομάκια της πόλης. Αυτό γινεται μέχρι που ο Πειραιάς αποκτά το δικό του τυπογραφείο στην Κοκκινιά,στην οδό Τζαβέλα στο σπίτι του Μανώλη Παπαδάκη. Το παράνομο τυπογραφείο αφού περνάει όλα τα μπλόκα των Ιταλών και των Γερμανών,με ένα "γκαζοζέν"φτάνει στο σπίτι του Παπαδάκη. Με την γυναίκα του,οι δυό τους, σκάβουν όλη την κουζίνα και κατεβάζουν το παράνομο τυπογραφείο. Φτιάχνουν εσωτερική κρύπτη και από την "στιά" (τζάκι) κατεβάζουν ρεύμα,φτιάχνουν αεραγωγούς. Από εδώ, στην Κοκκινιά τυπώνεται όλο το παράνομο υλικό του ΕΑΜ Πειραιά.
Λεπτομέριες και στοιχεία από το Λεύκωμα του Δήμου Νικαίας "Το Μπλόκο της Κοκκινιάς"

 Τιμή και δόξα στους ήρωες του Μπλόκου
της Κοκκινιάς.


Ο τόπος της θυσίας των παλικαριων της Κοκκινιάς
Και το χάραμα  στις 17 Αυγούστου,  ακούγεται η φωνή του κατακτητή .
«Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άνδρες από 14-60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου». Πανικός σε κάθε σπίτι και σε κάθε δρόμο της πόλης. Μερικοί κρύβονται όπως-όπως σε στέγες, καταπακτές, πηγάδια, όπου βρουν. Με υποκόπανους γκρεμίζονται οι πόρτες των φτωχών παραγκόσπιτων και με βρισιές και κλωτσιές σέρνονται κυριολεκτικά προς τον τόπο του Μαρτυρίου, χιλιάδες συμπολίτες μας και  αγωνιστές. Αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν υπάκουσαν στην εντολή και εκτελέστηκαν επί τόπου στα σπίτια τους.
Οι Γερμανοί αρχίζουν να καίνε τα σπίτια. Οι ταγματασφαλίτες μπαίνουν στα σπίτια και αρπάζουν ότι βρουν, καταστρέφουν, καίνε, βρίζουν και χτυπούν τα γυναικόπαιδα. Η μικρή αντίσταση που πρόλαβαν να δεχτούν από ομάδες ΕΛΑΣιτών πνίγεται στο αίμα. Οι πρώτοι νεκροί πέφτουν σε διάφορους δρόμους.

Τα παλικάρια της Μαρτυρικής μας πόλης δεν παραδόθηκαν. Ζώστηκαν τον αγώνα τους, για το δίκιο, την λευτεριά, την ανεξαρτησία, με ορθό το ανάστημα και την γροθιά υψωμένη. Όταν τέλειωσε η τραγωδία, μετρήθηκαν και φώναξαν απουσιολόγιο .
Αποστόλης Χατζηβασιλείου,   ΠΑΡΩΝ!
Παναγιώτης Ασμάνης ,   ΠΑΡΩΝ!
Διαμάντω Κουμπάκη,   ΠΑΡΟΥΣΑ !
Καζακίδης Στέλιος,   ΠΑΡΩΝ!
Κων/νος Περιβόλας,   ΠΑΡΩΝ!
Αθηνά Μαύρου,   ΠΑΡΟΥΣΑ!.....
....................................
ΠΑΡΩΝ ! ΠΑΡΩΝ ! ΠΑΡΟΥΣΑ !.........176 οι εκτελεσμένοι.
 ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ!


.........Σ΄ευχαριστώ πατρίδα Κοκκινιά που μ΄έκαμες να στέκουμε ορθός μπρος στους καιρούς και να κοιτάζω κατάματα τους λαούς. Σ΄ευχαριστώ που μ΄έκαμες να μην ντρέπομαι. Σ΄ευχαριστώ για το μεγάλο Εθνικό Δίδαγμα που μας έδωσες. Πώς να αγαπάμε την Ελλάδα . Να αγαπάμε και να υπερασπιζόμαστε την λευτεριά και ανεξαρτησία της με την θυσία μας. Σ΄ευχαριστώ Πατρίδα Κοκκινιά που με έκαμες περήφανο.
Από την ομιλία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κοκκινιάς
Κωνσταντίνου Γέμελου

 Εν Νικαία 14/8/1959

 Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Με καταθέσεις στεφάνων ξεκινούν σήμερα  οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το Μπλόκο της Κοκκινιάς. 
Εκδηλώσεις που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα από την Πλατεία Αγίου Νικολάου με καταθέσεις στεφάνων, για να συνεχιστούν σε όλα τα σημεία που δολοφονήθηκαν πατριώτες.
Στις 8,30 θα ακολουθήσει εκδήλωση στον ματωβαμμένο χώρο του Μαρτυρίου  της Μαντρας, που  διοργανώνει η Α.Ε Κοκκινιάς Κορυδαλλού και Ρέντη και η διοικούσα επιτροπή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς ,με ομιλητή τον Γ.Πρωτούλη.
Θα ακολουθήσει συναυλία με αντάρτικα τραγούδια.
Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 10 το πρωί στην πλατεία της 17ης Αυγούστου(Οσία Ξένη).
Θα ακολουθήσει πορεία προς το Γ!Νεκροταφείο στο κενοτάφιο των εκτελεσμένων. 

8 σχόλια:

spiral architect είπε...

Το μπλόκο (1964) - του Άδωνι Κύρου

blackbedlam είπε...

Φίλε το έχω δει τουλάχιστον 30 φορές. Ξέρεις σε κάθε επαιτειο του Μπλόκου, μέσα στις διάφορες εκδηλώσεις που προγραμματίζαμε ήταν και προβολή της ταινίας.
Να είσαι καλά.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Το αίμα σας, αδέρφια, παντοτινός φάρος τιμής, αντίστασης και αξιοπρέπειας...

Elva είπε...

Μας συγκινησες αλλη μια φορα με το αρθρο-αναφορα σου στο μπλοκο της Κοκκινιας φιλη & σσα ΒΒ. Τετοιες αναφορες θα επρεπε να διδασκονται στα σχολεια για να μη ξεχναμε τι περασε ο κοσμος τοτε και τι δεν πρεπει επ ουδενι να ξαναπερασουμε ως λαος. σημερα, αν δεν αντισταθουμε οπως απαιτειται.


Φιλια απο Βορρα!

blackbedlam είπε...


Καλημέρα σας φίλοι, να με συγχωρήσετε για την απουσία μου, αλλά μια άγρια γρίπη μες το κατακαλόκαιρο με ανάγκασε να μην μπορώ να μένω για πάνω από 10-20΄ στο ΡC.
Ευχαριστώ για την παρουσία και τα σχόλιά σας.
Να είστε καλά

akrat είπε...

καλημέρα

μπράβο για την ανάρτηση

Ανώνυμος είπε...

περιμενω εδω και ΧΡΟΝΙΑ καποιον ΕΛΛΗΝΑ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ή ΚΚΕ να μου λυσει τα εξης ερωτηματα. . . παρακαλω αν μπορειτε εσεις , απαντηστε μου. . . . .


1) γιατι ο ΚΑΝΑΔΑΣ, η ΕΛΒΕΤΙΑ και οι ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕς δεν εχουν κουμουνιστες ?


2) γιατι ολες οι χωρες του κοσμου θελουν να μοιασουν στην ελβετια, στις σκανδιναβικες χωρες και στον ΚΑΝΑΔΑ ενω ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ουτε στα πιο ασχημα ονειρα τους να μοιασουν σε ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ και ΚΟΥΒΑ ?3) Γιατι ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ απο τους ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΔΕΝ εχει παει ΠΟΤΕ τονιζω ΠΟΤΕ να επισκεφτει ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ επι ΧΟΤΖΑ, η ΚΟΥΒΑ και την ΑΘΛΙΑ κατασταση που βρισκονται η χωρα αλλα και οι πολιτες τους, αλλα ψηφιζει ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ μονο με οσα ΟΥΤΟΠΙΣΤΙΚΑ διαβασε στα βιβλια ?


ΕΧΩ ξεκινησει αυτη την ερευνα μου εδω και 15 χρονια και ΔΕΝ εχω συναντησει ουτε ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ να εχει ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ απο τις χωρες ΤΟΥ κουμουνισμου. . . Ο, τι εχει δει απο τηλεοραση η εχει διαβασει στα βιβλια. . .4) Γιατι οι πλουσιοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ εβγαλαν τα λεφτα τους στην ΕΛΒΕΤΙΑ και οχι στην ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΟΡΕΑ, Κουβα, Βενεζουελα η ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ??

Ανώνυμος είπε...

Remember, Remember
The Fifth of November
The Gunpowder, Treason and Plot
I know of no reason
Why the Gunpowder Treason
Should ever be forgot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...