Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η εργοδοσία είναι ίδια και στον 902 και στον ΣΚΑΪ και στο ΜΕΓΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πλουτοκρατίας ;

Μπορούμε να βγάλουμε και χρήσιμα συμπεράσματα;
 
 Κυκλοφορούν πολύ γρήγορα οι ειδήσεις.
Αλίμονο, στην εποχή μας!
Δεν είναι μυστικό λοιπόν και δεν είναι καινούργιο.
Έγιναν απολύσεις στον 902!
Το πρωτοδιάβασα από το Radical desire .
Σε μια προσπάθεια "καλοπροαίρετης"και "αντικειμενικής"  ανάλυσης των γεγονότων,φυσικά κάτω από την υποκειμενική οπτική του ίδιου του αναλυτή.
Λογικό είναι όμως  τέτοιου είδους γεγονότα, να γίνονται και αντικείμενο εκμετάλλευσης, λασπολογίας και αποπροσανατολισμού.
Μπορούν όμως και πρέπει  να γίνουν και αντικείμενο προβληματισμού για να βγουν αναγκαία και χρήσιμα συμπεράσματα. 
Έγιναν απολύσεις στον 902!
Ούτε ένας ούτε δύο. Απολύθηκαν 21εργαζόμενοι από τον 12ο του 2010 μέχρι σήμερα.
21 εργαζόμενοι μέσα σε 9 μήνες 
Για να δούμε λοιπόν τι μπορεί να καταμαρτυρήσει κανείς σε μια "εργοδοσία" που σε συνθήκες βαθιάς κρίσης του συστήματος, "εξαναγκάζεται" να προχωρήσει σε απολύσεις.
Και λέω εξαναγκάζεται γιατί ένας επιχειρηματίας σαν πρώτη του επιδίωξη, έχει την εργασία όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζόμενων μιας και από την εργασία τους προκύπτει το κέρδος του.
Αυτό που κανείς μπορεί να καταμαρτυρήσει σ΄έναν επιχειρηματία που προχωρά σε απολύσεις,σε περίοδο κρίσης, εξαρτάται από το βαθμό που έχει κατανοήσει και έχει ερμηνεύσει  την σημερινή πραγματικότητα.

Για όσους διαθέτουν ταξική συνείδηση είναι το "κεφάλαιο" το οικονομικό σύστημα που φέρει την ευθύνη για τις χιλιάδες των ανέργων, για τις συνθήκες που επιφυλάσσει στους εργαζόμενους και στις λαϊκές μάζες προκειμένου να ξεπεράσει τα αδιέξοδα του που τα δημιουργεί το ίδιο από την ίδια του την φύση.
Είναι οι βασικές του αντιθέσεις που οδηγούν το ίδιο, στο νομοτελειακό του αδιέξοδο και την εργατική τάξη στην ανεργία, την  φτώχεια, την εξαθλίωση, στην απόλυτη απόγνωση
Για όποιον έχει ερμηνεύσει κάτω από αυτήν την οπτική τα γεγονότα και μαζί με αυτά και τις απολύσεις στον 902 η αντίδρασή του, είναι να καταδικάσει το κεφάλαιο, την πλουτοκρατία, τα συμφέροντά της.
Είναι να πάρει θέση στο πλευρό των συναδέλφων του εργαζόμενων και ανέργων,να συμπορευτεί με την τάξη του  και να παλέψει ενάντια στον ταξικό του εχθρό,για την ανατροπή του απάνθρωπου εκμεταλλευτικού συστήματος,γνωρίζοντας ότι και αυτός με την σειρά του, δεν έχει άλλη διέξοδο.

Για τους "άλλους" η κρίση οφείλεται στην ανικανότητα των εκπροσώπων του κεφαλαίου και είναι αρκετό να τους αντικαταστήσει με άλλους ικανότερους, που με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα εφαρμόσουν τα προγράμματα σωτηρίας τους! 

Γι΄αυτούς η εργοδοσία είναι ίδια και στον 902 και στον ΣΚΑΪ και στο ΜΕΓΑ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πλουτοκρατίας. 
Γι΄αυτους, οι ευθύνες του 902 είναι ταυτόσημες με τις ευθύνες αυτών που λόγο της φύσης τους (καπιταλιστές, πλουτοκράτες με μοναδικό στόχο το κέρδος), δημιούργησαν την κρίση 

Σε όποιον όμως έχει ερμηνεύσει τις σημερινές συνθήκες και τους λόγους που την δημιούργησαν,με ταξικό κριτήριο,τότε δεν μπορεί παρά να γίνει κατανοητό και, το ότι   ο 902  δεν μπορεί να είναι μια επιχείρηση που σκοπό της θα έχει την κερδοφορία, τον ανταγωνισμό και  τότε θα πρέπει με άλλα κριτήρια να προχωρήσει στην εκτίμηση για τα τεκταινόμενα στον 902.

Ο 902 λοιπόν και όλες οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ λειτουργούν μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και προφανώς  με καπιταλιστικές σχέσεις εργασίας.
Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε.

Ωστόσο  είναι ενταγμένες και στοχοπροσυλωμένες στον μοναδικό στρατηγικό στόχο και λόγο ύπαρξής τους, να  συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, ώστε οργανωμένα και συγκροτημένα, να ανατρέψουν το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό  οικονομικόκοινωνικοπολιτικό  σύστημα  που φέρει την ευθύνη για όλα τα δεινά των λαϊκών μαζών, μαζί και της ανεργίας και των συγκεκριμένων πρώην εργαζόμενων στον σταθμό.

Υπάρχει συσσώρευση κεφαλαίων στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ με στόχο την ανταγωνιστικότητα;

Αν το ΚΚΕ ανταποκρίνεται στον ρόλο του, ΌΧΙ!.

Τα κεφάλαια που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις του, επενδύονται στην προσπάθεια ενημέρωσης του λαού και των εργαζόμενων για τα συμφέροντα της τάξης τους και για τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του κεφαλαίου και  την λαϊκή εργατική εξουσία.

Σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, που τα κεφάλαια από την εκμετάλλευση της υπεραξίας πηγαίνουν για την ισχυροποίηση του  καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, για τον μεταξύ τους  ανταγωνισμό και με στόχο πάντα, την  ακόμη πιο σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων του ΚΚΕ και των επιχειρήσεων των καπιταλιστών

Αυτός  είναι ο ρόλος ενός ΚΚ.

37 Χρόνια αγώνων και θυσιών από την μεριά των κομματικών του μελών και των φίλων του κόμματος επιτεύχθηκε  αυτός ο στόχος;
Είναι ένα ερώτημα.

Οι απολυμένοι του 902 ωστόσο, κυρίως καταγγέλλουν τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, την αλαζονική συμπεριφορά,το απαράδεκτο εργασιακό περιβάλλον,την απαξία, την πολεμική που εισέπρατταν,τόσο από την εργοδοσία όσο και από τα κομματικά μέλη που εργάζονταν στον 902.
Είναι αλήθεια αυτό; 
Βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας τους, είναι βαλτοί, προχωρούν σε μια εντεταλμένη υπηρεσία, είναι προβοκάτορες;

Το μόνο που μπορούμε να κρίνουμε είναι το γεγονός που είναι αυταπόδεικτο.
Τα υπόλοιπα μπορούν και πρέπει να μας προβληματίσουν

Μπορούμε να κρίνουμε το ότι  είναι χωρίς δουλειά, είναι άνεργοι με υποχρεώσεις, με παιδιά. 
Βρίσκονται στο δρόμο, προσθέτοντας τους αριθμούς τους στις στρατιές των ανέργων.

Ερμηνεύοντας με ταξικό κριτήριο, σαν νομοτελειακό και αδιέξοδο το  φαινόμενο της κρίσης, προσωπικά ευθύνες στην εργοδοσία του 902 δεν μπορώ να επιρρίψω

Όμως εδώ προκύπτει ένα άλλο ζήτημα που κατά την γνώμη μου είναι και το πιο ουσιαστικό.
Ναι ακόμη πιο ουσιαστικό από το ότι βρέθηκαν 21 άνθρωποι στο δρόμο.( δεν το λέω εκ του ασφαλούς).
Και πιο είναι το ζήτημα;
Είναι σχετικό με τον καθοριστικό  ρόλο που καλείτε να παίξει ένα  ΚΚ.

Και ο ιστορικός ρόλος του ΚΚ δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, για την οργανωμένη πάλη ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και την ανατροπή του.

Το ΚΚ διακηρύττει σε όλους τους τόνους την ανάγκη δράσης  μέσα στους χώρους δουλειάς.
Τονίζει την ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών, ώστε τα σωματεία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στο πλευρό των   συνεπών ταξικών όπως λέει δυνάμεων, την βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά των εργαζομένων.
Μιλά για την ανάγκη να πεισθεί η εργατική τάξη,να υπάρξει οργάνωση να αναπτυχθεί η  συσπείρωση των εργαζομένων.
Και το κάνει αυτό γιατί γνωρίζει, ότι χωρίς την ανάπτυξη και την συμμετοχή του υποκειμενικού παράγοντα δεν υπάρχει περίπτωση ο καπιταλισμός που έχει ήδη εξαντλήσει τα όριά του, να πέσει από μόνος του.
Αυτός ο ρόλος του ανήκει. Είναι το ιστορικό χρέος του ΚΚ.
Γι΄αυτό και το ερώτημα παραπάνω:

37 Χρόνια αγώνων και θυσιών από την μεριά των κομματικών του μελών και των φίλων του κόμματος επιτεύχθηκε  αυτός ο στόχος;

Και είναι κανείς να αναρωτιέται αν τόσα χρόνια δεν μπόρεσε  να πείσει τους δικούς του εργαζόμενους μέσα στον ίδιο τον χώρο  δουλειάς, στον χώρο όπου από πρώτο χέρι επιχειρείτε να γίνουν κτήμα των εργαζόμενων οι δράσεις, οι θέσεις και η πολιτική του κόμματος, με δεκάδες συντρόφους καθημερινά,να μιλούν, να ανταλλάσσουν απόψεις,  που ιδρώνουν μαζί στον αγώνα της επιβίωσης, πως διάβολο θα πείσει και θα εμπνεύσει  τους άλλους.

Εκείνους τους εργαζόμενους που θα τους συναντήσει το κομματικό συνεργείο  έξω από το εργοστάσιο με μια προκήρυξη, που ο εργαζόμενος μπορεί στην επόμενη  γωνία να την πετάξει.

"Είναι αλήθεια αυτό, βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας τους, είναι βαλτοί, προχωρούν σε μια εντεταλμένη υπηρεσία είναι προβοκάτορες";

Το ΚΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα ούτε από επιθέσεις, ούτε από προβοκάτσιες, ούτε από "δήθεν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας",όπως υποτιμητικά ονομάζει την συγκέντρωση των απολυμένων και με αυτόν τον τρόπο τους επιβεβαιώνει στις καταγγελίες τους,για απαράδεκτες συμπεριφορές και μεθοδεύσεις.
Τους επιβεβαιώνει, όπως και μερικά σχόλια συντρόφων, που κατά την γνώμη μου καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν με την απαξίωση, με την επίθεση, την αμφισβήτηση, την αλαζονική αντιμετώπιση.

Το ΚΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα ούτε από επιθέσεις, ούτε από προβοκάτσιες, ούτε από την λάσπη που του ρίχνουν,  μόνον με μια προϋπόθεση:      
Τους ισχυρούς δεσμούς του με τα λαϊκά στρώματα.

Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον του ΚΚ, αυτός είναι ο ρόλος των κομματικών μελών, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και δράσης ενός ΚΚ.

Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τότε ακυρώνει και τις βασικές του αρχές.

Η μόνη αξιόπιστη μέθοδος  να επιβεβαιώσεις την  θεωρία,τις αρχές και τις αξίες  σου,είναι η πράξη.






48 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

Αγαπητή "ββ" καλησπέρα.
Δεν έχω να προσθέσω πολλά στην ανάλυσή σου. Με κάλυψε πλήρως. Στις πέντε τελευταίες προτάσεις του κειμένου σου βρίσκεται το "ζουμί". Οι ισχυροί δεσμοί με τα λαϊκά στρώματα οικοδομούνται με θέσεις αλλά κυρίως με πράξεις. Και να προσθέσω μόνο τη ρήση : "η γυναίκα του καίσαρα δεν φτάνει να είναι αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια προς τα έξω", νομίζω σωστά την αποτύπωσα. Στην περίπτωση των κομματικών επιχειρήσεων, είμαι βέβαιος πως ισχύει το πρώτο σκέλος (το "είναι"). Όσο αφορά όμως το "να φαίνεται", εδώ υπήρχε πάντα ένα πρόβλημα. Το αποδίδω σε σύμπλεγμα κομματικής κατωτερότητας και πολιτική ανασφάλεια προς τους αντιπάλους, που φυσικά δεν είναι οι έστω απολυμένοι, πρώην εργαζόμενοι...
Καληνύχτα σου και καλή δύναμη απ' το πρωί!

OOO είπε...

καληνυχτα,καλη τυχη κι ο σοσιαλισμος μαζι σας

koulpa είπε...

bb μου πολύ ισοροπημένο κειμενο.. πολύ πραγματικό.. ξέρεις πως δεν καταλαβαίνω από κανενός έιδους πιστη.. κι αναρωτιέμαι μερικες φορές πως το κάνουν άλλοι.. :) :)
δε καταλαβαίνω καν την πίστη στους ανωτέρους στην ιεραρχία του ΚΚ.. δε καταλαβαίνω τις διαφωνίες και τις διαγραφές.. δε καταλαβαίνω κυρίως.. γιατί υπαβιβάζει τον εργάτη σε ζήτουλα.. που πρέπει να ζητά από τον αφέντη καλήτερη μεταχείρηση.. με έπιασε πάλι το ακαταλαβίστικό μου.. :) :)
καληνυχτούδια για την ώρα.. :) :)

blackbedlam είπε...

Οικοδόμε καλή σου μέρα.

Από την στιγμή που το ΚΚΕ αποφάσισε εκτιμώντας ότι πρέπει να εμπλακεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες έστω και με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ευθυνών και του ιστορικού του ρόλου, δεν μπορεί και να θέλει να λειτουργήσει σαν σοσιαλιστική νησίδα μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού.Θα λειτουργήσει αναγκαστικά με τους κανόνεςτης αγοράς,θέλει δεν θέλει.

Και να ήθελε σήμερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσε να κρατήσει τόσους εργαζόμενους, όσους στο προηγούμενο διάστημα.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω όμως είναι οι πρακτικές και οι συμπεριφορές των κομματικών μελών, που πολλές φορές δεν βοηθούν και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.

Και τα αποτελέσματα λένε, ότι παρ΄ότι στην διάθεσή μας έχουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία που στις σημερινές συνθήκες επιβεβαιώνεται καθημερινά, εν τούτοις δεν έχει γίνει κατορθωτό να υπάρξει μέσα στις αντικειμενικές συνθήκες που εκτιμώνται ώριμες για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, να έχει αναπτυχθεί και ο υποκειμενικός παράγοντας σε βαθμό που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την βάρβαρη επίθεσή του, την ανατροπή του και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εργατικής εξουσίας.

Και για να ξεκαθαρίσω την θέση μου σχετικά με την δράση των κομματικών μελών, θεωρώ ότι χαρακτηρίζεται από αυτοθυσία, από
αποφασιστικότητα, από πειθαρχία.

Γι ΄αυτό είναι ανάγκη να ανέβει το επίπεδο της γνώσης,είναι ανάγκη να συμβάλουν με μεγαλύτερες δυνάμεις στην επεξεργασία των απόψεων και των προτάσεων,είναι ανάγκη να μην αποτελεί λόγο αποκλεισμού η διαφορετική άποψη, αλλά λόγο σύνθεσης.

Αυτή την αδυναμία την αποδίδεις σε "σύμπλεγμα κομματικής κατωτερότητας και πολιτική ανασφάλεια προς τους αντιπάλους....",

Το πρωϊ διάβαζα σε κομματικό έντυπο:

"Χωρίς υπερβολή, θα λέγαμε ότι η επιτυχημένη ή όχι δράση του ΚΚ σε μια περίοδο, ο ρόλος της καθοδήγησής του σε αυτήν, κρίνεται σε προηγούμενη περίοδο και με αυτή την έννοια αφορά όλη την κομματική βάση".

Να είσαι καλά και καλή δύναμη και σε σένα.

Ευμένης είπε...

ΒΒ την καλημέρα μου.
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η δουλειά είναι δικαίωμα, και μάλιστα ιερό, άρα όλοι οι αγώνες για την διατήρηση, ή απόκτηση της είναι δίκαιοι.
Όταν όμως τον "αγώνα" σου τον υποστηρίζουν εργολαβικά,ο Σκάϊ,ο Αδωνις, και όλα τα ακροδεξιά,και οπορτουνιστικά μπλογκ, τότε πρέπει να θυμηθείς το "σε επαινεί ο εχθρός σου ψάξε να βρείς το λάθος σου".
Όταν αφήνεις σαν μόνη εκπρόσωπο του δίκιου σου, την φωνή της οργής, τότε το χάνεις.
Οι εργαζόμενοι του 902 πρώτοι απ' όλους ξέραν τα οικονομικά προβλήματα του σταθμού, που για να επιβιώσει αναγκάζονταν να προβάλει διαφημιστικά σποτ, που είναι σε πλήρη αντίφαση με τον προορισμό του
Το ΚΚΕ όφειλε από την δεδομένη συσσώρευση πείρας που διαθέτει, να γνώριζε πως όταν μπλέκεις με τα πίτουρα κινδυνεύεις να σε φαν οι κότες.
Όταν αποφασίζεις το "επιχειρείν" στον καπιταλισμό γνωρίζεις πως υπάρχει ένα ζώον ακόρεστο, για αίμα και κέρδος που κρύβεται μέσα του, και θα το βρείς μπροστά σου αργά ή γρήγορα.
Και τώρα που η κλεψύδρα του χρόνου δείχνει ότι έρχεται η ώρα της σύγκρουσης, με τους ουτιδανούς που λεηλατούν την χώρα και τις ζωές μας, δίνει το "δικαίωμα" και δημιουργείται αυτή η όσμωση.
Στους άγριους καιρούς που έρχονται δεν μας πρέπουν τέτοιες "πολυτέλειες", η λογική του του "θύμωσε ο αγάς και έκοψε...." μακριά από το μαζικό λαϊκό κίνημα και το κομμουνιστικό κόμμα.
Ίσα- ίσα που η λυσσαλέα προπαγάνδα, τσουβαλιάσματος και λάσπης των αστικών ΜΜΕ πρέπει να μας γεμίζει με ψήγματα αισιοδοξίας.
Φοβούνται την αυξανόμενη επιρροή του κόμματος στο λαό, τρέμουν την ιδέα της ηγεμονίας του στο εργατικό μαζικό λαϊκό κίνημα.
Ήμαστε στην αρχή μεγάλων αγώνων που έρχονται, ενάντια στην γάγγραινα που έχει πλήξει όλους τους εργαζόμενους, και οι "παρωνυχίδες" επώδυνες είναι δεν τις υποτιμούμε, αλλά δεν χάνουμε τον στόχο.
Αύριο όλοι στις 11 το πρωϊ στο ΣΎΝΤΑΓΜΑ, και στις 6.30 στην πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη.

blackbedlam είπε...

AdeGia Καλό σου απόγευμα και μα τον Ισνογκουτ,έχεις άλλη πρόταση;
Γιατί η δική μου πρόταση περιορίζεται στην ανάγκη κατ΄αρχάς, να είσαι εσύ μαζί μου και εγώ μαζί με εσένα.

Αν είμαστε μαζί τότε που ξέρεις ίσως και ο Σοσιαλισμός μπορεί να είναι μαζί μας και μεις με εκείνον.

Διαφορετικά καλή συνάντηση στην Κόλαση.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα
Αυτά που μου γράφεις στο σχόλιό σου με βρίσκουν σύμφωνο α-πό-λυ-τα!
Όμως εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος πλέον του θεωρητικού. Δεν κατάλαβα λοιπόν τι εννοείς με την τελευταία παράγραφο του "χωρίς υπερβολή κλπ". Συμφωνείς με την άποψή μου περί "συμπλέγματος κομματικής κατωτερότητας" και "πολιτική ανασφάλεια";;

blackbedlam είπε...

Coulpa καταλαβαίνω μια χαρά τι λες και ξέρω, τόσο καιρό που ανταλλάσσουμε απόψεις μπορώ να πω, ότι ξέρω τι λες.

Δεν θα απαντήσω σε όλα όσα αναρωτιέσαι, θα σου πω όμως σχετικά με την ερώτησή σου:
"....γιατί υποβιβάζει τον εργάτη σε ζήτουλα.. που πρέπει να ζητά από τον αφέντη καλύτερη μεταχείριση"......

Σήμερα το ΚΚΕ τουλάχιστον, αλλά και κάποια άλλα κόμματα κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, νομίζω βάζουν σωστά το ζήτημα.

Για το ΚΚΕ πάντως που μπορώ να πω φωνάζει:

"Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά,εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά" Κεντρικό του σύνθημα είναι.

Η θέση του ΚΚΕ είναι: Ανατροπή! Ο καπιταλισμός (και άρα και ο καπιταλιστής) ανθρώπινο πρόσωπο δεν θα αποκτήσει ποτέ.

'Η ότι μέσα στα πλαίσια του Καπιταλιστικού συστήματος αλλαγές σε όφελος του λαού και των εργαζόμενων δεν μπορεί να υπάρξει.

Αυτά όμως δεν μπορεί να γίνουν ούτε σε περίοδο ανάπτυξης του Καπιταλιστικού συστήματος,όταν δηλαδή δεν είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες αλλά επίσης δεν μπορεί να γίνει ακόμη και όταν είναι ώριμες οι αντικειμενικές συνθήκες όπως σήμερα αλλά δεν είναι ώριμες και ο υποκειμενικός παράγοντας.Όταν δηλαδή δεν είσαι έτοιμος και εσύ και εγώ συντονισμένα οργανωμένα συγκροτημένα να αντισταθούμε ενάντια στον ταξικό μας εχθρό.

Τι να κάνει δηλαδή ένα κόμμα μόνο του με μόνον τα μέλη του, έχει κανένα μαγικό ραβδάκι;

Ο αγώνας μας χρειάζεται όλους με ανεπτυγμένη την ταξική συνείδηση μάλιστα.

blackbedlam είπε...

Η εργασία είναι δικαίωμα και μάλιστα Συνταγματικά κατοχυρωμένο.
Φυσικά και η οργή δεν είναι καλός σύμβουλος. Πάνω απ΄όλα και για κάθε αγώνα για να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να επικρατεί πρώτα και κύρια η ταξική συνείδηση.
Λες: "...οι εργαζόμενοι του 902 γνώριζαν τα οικονομικά του σταθμού....
Το ζήτημα δεν είναι τι γνωρίζει κανείς, σε τι γεγονότα γίνεται μάρτυρας, αλλά πως ερμηνεύει τα γεγονότα από πια οπτική
Και το θέμα είναι ακριβώς εδώ.Πως έγινε τόσα χρόνια και δεν μπόρεσαν αυτοί οι άνθρωποι να πεισθούν. Μάλιστα μέσα στον "Ναό της αναπαραγωγής των θέσεων των απόψεων της ιδεολογίας του Σοσιαλισμού" Πως δεν μπόρεσαν οι σύντροφοι να συμβάλλουν ώστε να αναπτύξουν την ταξική τους συνείδηση. Να τους πείσουν να τους μάθουν να ερμηνεύουν τα γεγονότα.

Εσύ βάζεις ακόμα ένα ζήτημα. Το ζήτημα της εμπλοκής του ΚΚΕ στην παραγωγική διαδικασία με κανόνες της "αγοράς" μέσα σε καπιταλιστικό σύστημα.
Πράγματι είναι ένα θέμα που πρέπει να τύχει συζήτησης και προβληματισμού στα κομματικά "επιτελεία"
Όπως έλεγε ένας σύντροφος, άλλο είναι να προχωράς στο δρόμο με 20 ευρώ στην τσέπη και άλλο να κουβαλάς πολλά λεφτά.
Τότε λειτουργείς με άλλους κανόνες.
Τον στόχο δεν τον χάνουμε ποτέ και δεν αφήνουμε περιθώρια ανάπτυξης παρονυχίδων.
Το θέμα που βάζω εγώ και ο προβληματισμός μου, είναι οι μέθοδες με τις οποίες προσεγγίζουμε τους εργαζόμενους, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να πείσουμε και να εμπνεύσουμε τον κόσμο της εργασίας, για να συσπειρωθεί, να συμπαραταχθεί με αυτό που θέλουμε να ονομάζουμε "συνεπείς ταξικές δυνάμεις"
Πιστεύω ότι εδώ εδράζονται οι σοβαρές αδυναμίες και είναι αυτές που βάζουν φραγμό, και αναστέλλουν την ανάπτυξη του κινήματος και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες.
Γιατί Ευμένη διαθέτουμε μια κοσμοθεωρία, που επαληθεύεται καθημερινά μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία και παρ΄ολα αυτά, γινόμαστε αναποτελεσματικοί.
Φτάνει κανείς να λέει: " Για στραβός είναι ο γιαλός για στραβά αρμενίζουμε".
Και κατά την γνώμη μου, ο γιαλός είναι μια χαρά και στην θέση του.
Είμαστε στην αρχή μεγάλων αγώνων......Θα την δώσουμε την μάχη δεν έχουμε επιλογές. Ένας είναι ο δρόμος ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό.
ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ,ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ

blackbedlam είπε...

Οικοδόμε αποδίδεις τις όποιες αδυναμίες εκφράζονται, στα :
"σύμπλεγμα κομματικής κατωτερότητας και πολιτική ανασφάλεια προς τους αντιπάλους....",
Τα συμπλέγματα και οι ανασφάλειες προκύπτουν μόνο από την ελλειπή γνώση της επιστημονικής μας θεωρίας.
Ελευθερία έλεγε, (αν θυμάμαι καλά) ο Ενγκελς, είναι "η πλήρης γνώση της αναγκαιότητας".
Όταν λοιπόν κανείς έχει κατακτήσει την Ελευθερία μέσα από την γνώση της αναγκαιότητας, όπως ορίζει ο ιστορικός υλισμός, τότε δεν διακατέχεται ούτε από συμπλέγματα, ούτε από ανασφάλειες.
Τα μέλη που στρατολογούνται στο Μαρξιστικό Κόμμα έχουν επίγνωση ότι το οικοδομούν ως μια αναγκαιότητα, για την ανάπτυξη ηγεσίας στην εργατική τάξη.
Ο Λένιν σημειώνει ότι «ούτε ο Λουνατσάρσκι, ούτε το πλήθος των άλλων μαχητών, που θέλουν να είναι μαρξιστές, “δεν σημείωσαν” την επιστημολογική σημασία των σκέψεων του Ένγκελς για την ελευθερία και την αναγκαιότητα. Τις διάβασαν και τις αντέγραψαν, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τίποτα»,
Αρα εγώ λέω που οφείλονται οι λογής λογής αδυναμίες μας και εσύ, τις ονοματίζεις.
Η τελευταία δε παράγραφος που δεν είναι δική μου, αλλά εκτίμηση κομματικών οργάνων δημοσιευμένη, (αν επιμένει κανείς μπορώ ίσως και να την βρω)
Εννοεί ακριβώς αυτά που λέει. ξαναδιάβασέ το, γιατί αν πιάσουμε να το αναλύσουμε ........
Καλή αντάμωση .Αλήθεια εδώ Αθήνα είσαι;

μαχαιρης είπε...

Εγω παλι...
Ενω αναγνωριζω...Οτι πρεπει το Κομμα, να εχει σταθμο τηλεορασης και ραδιοφωνο...
Για να περνανε στο λαο τα μηνυματα του, που αλλοιως στραγγαλιζονται απο τα Αστικα ΜΜΕ...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΑΜΩΤΟ...!!
Μα ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ...!!
Να καταλαβω τη λειτουγια επιχειρησεων απο το Κομμα...!!

Αν το Κομμα...Μπορει να χρηματοδοτησει, την τηλεοραση και το ραδιοφωνο του...Να το κανει...!!

Αν δεν μπορει...Και δεν ειναι δυνατοννν...!!

Να το κλεισει...!!!

Αν δεν βρισκει ανθρωπους να δουλευουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ...!!

Οπως εμεις που ΧΤΙΣΑΜΕ τα Γραφεια...!!

Αν δεν βρισκει χρηματα, να πληρωσει το...Ρευμα...!!

Να το κλεισει το ρημαδι...Εκατο φορες...!!

blackbedlam είπε...

Μαχαίρη καλησπέρα σου
Βάζεις ένα σοβαρό ζήτημα. Διάβασε και το σχόλιο του Ευμένη και την απάντησή μου σε αυτόν.
Πράγματι μέσα σε καπιταλιστικές συνθήκες αγοράς και σχέσεων εργασίας είναι ένα ζήτημα, αλλά φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει και πρέπει να γίνει αντικείμενο προβληματισμού.
Αλλά βρε Μαχαίρη μόνον αυτό;
Είναι ένα ζήτημα το πως γίνεσαι επενδυτής μέσα στον καπιταλισμό.
Επενδύεις σε κτήρια, σε γη και σε επιχειρήσεις, τι στιγμή που ξέρεις,αν όχι τίποτε άλλο, ότι με τους νόμους τους μπορούν από την μια στιγμή στην άλλη να στα πάρουν;
Με ένα κλικ σε βγάζει στην παρανομία και πια δεν έχεις τίποτα.
Γι΄αυτό λέμε ότι το κόμμα το πρώτο πράγμα που πρέπει να στοχεύει, είναι οι ισχυροί δεσμοί του με τον λαό και την εργατική τάξη.
Αυτή είναι η προϋπόθεση.
Μόνο τότε δεν μπορεί κανείς να σηκώσει χέρι επάνω σου.

blackbedlam είπε...

Μαχαίρη εσύ ξέρεις που θα είμαστε αύριο γωνία Σταδίου και Καραγιώργη να φυλάμε την εθνική μη φύγει.
Για μια καλημέρα αδερφέ.

Οικοδόμος είπε...

Λοιπόν, όλα αυτά τα θεωρητικά περί Λένιν, Ένγκελς και Λουνατσάρσκι είναι καλά. Είναι και σωστά. Δεν φαίνεται όμως να γίνονται κτήμα των μελών και εκεί ακριβώς εστιάζω το πρόβλημα σε συμπλέγματα κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριφορές και δηλώσεις στελεχών του κόμματος προκαλούν τον κόσμο, σχετικά με τον 902 αλλά και άλλα ζητήματα. Δε φτάνει μόνο να κατέχεις την αλήθεια, πρέπει να πείθεις και τους άλλους γι' αυτό. Για να τους τη μεταδώσεις. Τα περισσότερα "πλήγματα" λοιπόν κατά τη γνώμη μου (και η εμπειρία μου κάποιων χρόνων αυτό με δίδαξε)τα δέχεται το κόμμα "από μέσα", ακριβώς λόγω της μη επαρκούς κατάκτησης "της γνώσης της επιστημονικής μας θεωρίας" όπως λες. Σχετικά με τα κομματικά όργανα τώρα. Αρκούνται σε διαπιστώσεις κι αυτό δεν είναι αρκετό. Διαπιστώσεις, λάθη, αυτοκριτική, περιχαράκωση. Και δεν εννοώ βέβαια πως το κόμμα είναι μόνο αυτά, όχι βέβαια. Αλλά βρε παιδί μου διδάξου από τα λάθη σου, η εμπειρία σου είναι τεράστια πια. Τέλος πάντων, η συζήτηση μαζί σου είναι άκρως ενδιαφέρουσα, όσο μπορεί βέβαια να γίνει "συζήτηση" με αυτό τον τρόπο επικοινωνίας.
Βέβαια νομίζω πως τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά που δεν χρειάζονται θεωρητικολογίες πολλές και τσιτάτα (για το ...Λένιν, μην το πάρεις επί προσωπικού!), παρά λίγα λόγια και απόδειξη με συγκεκριμένα παραδείγματα και πράξεις των θέσεών μας. Και κάτι σχετικά με τις πολλές αναλύσεις(παραγράφων, κειμένων κλπ). Η εμπειρία μου από τη ζωή και η επαφή μου με πολλούς συνανθρώπους, συντρόφους και συναγωνιστές, με δίδαξε πως η ταξική συνείδηση πολλών εργαζομένων με ελλιπή ίσως θεωρητική κατάρτιση είναι απείρως ισχυρότερη από πολλών θεωρητικολόγων που το κόμμα μια ζωή είχε και έχει μπόλικους απ' αυτούς και όταν έρχονταν τα "δύσκολα" λάκιζαν και κατηγορούσαν το κόμμα που μέχρι χτες υπερασπίζονταν. Ήθελα πολλά να σου γράψω ακόμα (μα ξυπνάω στις 5), και πολλά περισσότερα να συζητήσουμε. Ναι στην Αθήνα (με την ευρύτερη έννοια) ζω.
Καλό ξημέρωμα και καλή δύναμη από πρωί!

Albatrus είπε...

BB Δε συμφωνώ με το κείμενο σου ΟΥΤΕ με τος προλαλήσαντες.

Οι Μηχανισμοί προπαγάνδησης ενός Κόμματος Νέο τύπου διαφέρει από τις συνθήκες που επικρατούν στη δοσμένη κοινωνία (Παράνομες,ημιπαράνομες,Νόμιμες,Το Κόμμα στη Εξουσία)

Σήμερα που η Δράση του Κόμματος είναι νόμιμη αναγκαστηκά βάση νόμου για να λειτουργήσουν ο 902,ο Ριζοσπάτης,η Τυποεκδοτική πρέπει να φαίνονται στο Υπουργρείο Εμπορίου,στη Εφορία και προς τα έξω ως Εταιρίες.

στην πράξη όμως είναι απλώς μια κομματική δουλειά όπως και η Αφισοκόληση η διακίνηση του Ρίζου και κομεπ "προβλήματα"παλιότερα καθώς και ΟΛΟ το έντυπο προπαγανδιστικό Υλικό,Βιβλία,Εκδόσεις Κλασικών Έργων κλπ.
Τα ξέρετε να μη σας κουράζω

Επειδή η Κάθε κομματική χρέωση πέρα απο την Κομματικότητα,το ήθος,την Ικανότητα,την Αποτελεσματικότητα απαιτεί και τα ιδιαίτερα προσόντα ή σπουδές ανάλογα με τον τομέα της χρέωσης.Τεχνικός,Δημοσιογράφος,Λογιστής,κλπ.δηλαδή πτυχία.Παλιά επι ΕΣΔΔ επιλέγονταν απο τη Νεολαία με κομματικά κριτήρια να σπουδάσουν για τη συγκεκριμένη χρέωση που τους είχε ανάγκη το κόμμα στην ΕΣΣΔ.

απο τους πολύγραφους και τους Ασύρματους της παρανομίας,και τη ντουντούκα (χωνί)της Κατοχής μέχρι τον 902 κανένα κομματικό μέλος δεν είδε αυτή τη δουλειά ως Επάγγελμα και την εργασία τους αυτή στα πλαίσια του 8ωρου η της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.Και άν κάποιος έχανε τη ζωή του στο καθήκον τι αποζημίωση έπαιρνε!Τίποτα!Τάζεις τη ζωή σου στο κόμμα και η ανταμοιβή σου σ'αυτή την προσπάθεια μπορεί να μην έρθει ποτέ ή να δικαιωθείς όταν το κόμμα πάρει την εξουσία.Γι αυτό και η Βάση του κόμματος σ' αυτά τα στελέχη δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό και τα τιμά ανάλογα.ΔΕΝ υπάρχει απόλυση στο κόμμα!ΟΥΤΕ θα δείτε στο Καταστατικό του αυτή τη λέξη!Υπάρχει καθαίρεση,υπάρχει διαγραφή,αλλά απόλυση όχι!Η βάση του Κόμματος δε συμφωνεί με τον τρόπο που το χειρίστηκαν αυτοί 21 αλλα πολύ περισσότερο με το Σύνθημα που έγραψαν στο πανο"Την Κρίση να πληρώσει η Τυποεκδοτική"έξω απο τα γραφεία του περισσού!Ξέρανε ότι αυτό που κάνανε ΔΕΝ ήταν το ίδιο με τους Τεχνικούς άλλων καναλιών.Ξέρανε ότι τα έξοδα ηταν περισσότερα απο τα έσοδα ειδικά στον 902 και οτι απο τις εξορμήσεις του κόμματος πληρωνόντουσαν!κι αυτοί το ξέρανε και μείς το ξέρουμε και σείς το ξέρετε.Τότε γιατί το ανεβάσατε εδώ μέσα...?!ο Κώστας Βιδάλης, τι αποζημίωση πήρε!Ο Νίκος Μπελογιάννης τι Αποζημίωση Πήρε!οι 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή τι αποζημίωση πήραν.οι 20 χιλιάδες που σκοτώθηκαν Μόνο,τον Δεκέμβρη του '44 τι αποζημίωση πήραν!οι 33 χιλιάδες νεκροί του Δημοκρατικού στρατού τι Αποζημίωση πήραν!Οι άλλοι τόσοι και παραπάνω Ανάπηροι τι αποζημίωση πήραν!και καλά να είσαι ανάπηρος και να φύγεις έξω.αυτοί που μήνα εδώ τράβηξαν περισσότερα δινά απο αυτούς που φύγαν ή πέθαναν.Ενω του Ελληνικού στρατού τους έδωσαν και σύνταξη και περίπτερα και ταξί και προίκες στα κορίτσια τους.Μνημείο στον Ανάπηρο Αντάρτη έπρεπε να σηκώσουμε πρώτα και ύστερα για τους νεκρούς!όταν ο Βασιλικός επίτροπος είπε στον Πλουμπίδη:μα καλά υπερασπίζεσαι το Κόμμα που σε διέγραψε!ο Πλουμπίδης του Απάντησε:Εγώ διαλέγω να πεθάνω για το κόμμα,εσύ που με δικάζεις εις θάνατο, τι σε νοιάζει!
και κλείνω λέγοντας πάλι ότι:-Οι εργαζόμενοι στον 902,Ριζοσπάστη,Τυποεκδοτική πρέπει να νιώθουν οτι επιλέγησαν με κομματικά κριτήρια για Κομματική Δουλειά και τη θέση αυτή πρέπει να την τιμούν και να είναι παράδειγμα ήθους,Ικανότητας,Αποτελεσματικότητας και Κομματικότητας.

Albatrus είπε...

@ Οικοδόμος
δε μας τα λές καθόλου καλά.

το ΚΚΕ μπορεί στην 93χρονοι πορεία του να έκανε και λάθη,τα οποία και πλήρωσε Αλλά....


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ!

Τα λάθη τους οι κομμουνιστές τα πληρώνουν πάντα με τη ζωή τους!

και τη ζωή τους ΔΕΝ τη χρωστάνε σε κανέναν.

Μόνο στο κόμμα.

έχει τον Άδωνη Γεωργιάδη,νομίζω πως δε χρειάζεται και σένα.

αν κλείσει ο 902 και η Τυποεκδοτική ΔΕΝ θα είναι καλό για κανένα μας.

blackbedlam είπε...

Από τον πολύ καλό φίλο Pavlosk πήρα μέσω mail το σχόλιό του γιατί δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα σχόλιά μου.Μου ζήτησε να το δημοσιεύσω και το δημοσιεύω

ΒΒ,

καλησπέρα. Το κείμενο σου με δυσκόλεψε λίγο να πω την αλήθεια. Στα σχόλια κατάφερα να βγάλω κάποια άκρη...

Για να μην μακρυγορώ να πω ότι με κάλυψε ο Μαχαίρης όπως έθεσε απλά και κατανοητά την άποψη του.

Και να το πω ανοιχτά ότι με ενόχλησε ο Albatrus. Δηλαδή παιδάκια είμαστε να παίζουμε με τις λέξεις; Φυσικά και ο 902 και ο "Ρ" είναι "επιχειρήσεις" για να έχουνε ένα αντίκρυσμα στις τυπικές υποχρεώσεις προς το κράτος (βλ. εφορία, ΙΚΑ, κλπ), αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να δουλεύει η Τυποεκδοτική με γνώμονα το κέρδος. Γιατι να μην τρελαθούμε τώρα. Δεν τυπωνόταν μόνο ο "Ρ" εκεί, αλλά και μια σειρά άλλα τελείως άσχετα έντυπα και περιοδικά. Άρα προφανώς ξανοίχτηκαν και πέσανε έξω. Ή όπως είπε ο Μαχαίρης ...τους φάγανε οι κότες, αφου μπλέξανε με τα πίτουρα!

Το χειρότερο όμως είναι αυτή η επίθεση στον "οικοδόμο" από τον Albatrus: απαριθμεί όλους τους νεκρούς του κομμουνιστικού κινήματος, μνημονεύει τον Πλουμπίδη και τον Μπελογιάννη...για να δικαιολογήσει τις απολύσεις στον 902! Έλεος! Στο κάτω κάτω δεν ήταν όλοι κομματικά μέλη Albatrus και σε αυτό θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί κάτι οι ιθύνοντες...

Και αν και ξέρω ότι θα μου σούρεις τα εξ αμάξης, να σου πω προκαταβολικά ότι ΘΛΙΒΟΜΑΙ βαθύτατα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον 902, γιατι βγαίνουν και ξεσαλώνουν τα φασιστοειδή του ΛΑΟΣ και τα τσιράκια των αστών πάνω στο ΚΚΕ με στόχο το το κίνημα. Το εκμεταλλεύονται άριστα το ατόπημα που έχει γίνει και τελικός αποδέκτης όλης αυτής της λάσπης θα είναι το κίνημα που θα το έχουν αποδυναμώσει λόγω τέτοιων ακροβασιών που κατα καιρούς κάνετε. Κρίμα...
"

blackbedlam είπε...

Albatrus,σου συμβαίνει κάτι, δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω αλήθεια σου λέω.
Ίσως εγώ να μην είμαι σαφής δεν ξέρω, όμως αυτό που υποστηρίζω είναι όπως γράφω:

"Ο 902 λοιπόν και όλες οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ λειτουργούν μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και προφανώς με καπιταλιστικές σχέσεις εργασίας.
Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι άλλωστε".
(και γι ΄αυτό το κόμμα δεν έχει άλλη άποψη)

"Ωστόσο είναι ενταγμένες και στοχοπροσυλωμένες στον μοναδικό στρατηγικό στόχο και λόγο ύπαρξής τους, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, ώστε οργανωμένα και συγκροτημένα, να ανατρέψουν το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό οικονομικόκοινωνικοπολιτικό σύστημα που φέρει την ευθύνη για όλα τα δεινά των λαϊκών μαζών, μαζί και της ανεργίας και των συγκεκριμένων πρώην εργαζόμενων στον σταθμό"
Και συνεχίζω λέγοντας:
"Τα κεφάλαια που προκύπτουν από τις επιχειρήσεις του, επενδύονται στην προσπάθεια ενημέρωσης του λαού και των εργαζόμενων για τα συμφέροντα της τάξης τους και για τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του κεφαλαίου και την λαϊκή εργατική εξουσία.
Σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, που τα κεφάλαια από την εκμετάλλευση της υπεραξίας πηγαίνουν για την ισχυροποίηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό και με στόχο πάντα, την ακόμη πιο σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι η διαφορά μεταξύ των επιχειρήσεων του ΚΚΕ και των επιχειρήσεων των καπιταλιστών"
ALBATRUS Διαφωνείς με αυτές τις απόψεις;
Που δεν λένε τίποτε άλλο από το ότι οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ είναι εκ διαμέτρου αντίθετες στην πολιτική που εφαρμόζουν και λειτουργούν από τις επιχειρήσεις των κεφαλαιοκρατών;
Μου κάνει εντύπωση, σε παρακαλώ να ξαναδιαβασεις πάλι το κείμενο και να το ξανασκευτείς.
Ο δικός μου ο προβληματισμός δεν είναι άλλος από την ανάγκη, να πείσουμε τον κόσμο, τους εργαζόμενους.
Είναι ανάγκη, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, είναι ιστορική ανάγκη, είναι ο ρόλος του ΚΚΕ.
Θα σου πω το εξής γιατί φαίνεται ότι δεν έχεις σωστή και ολόπλευρη ενημέρωση.
Οι απολυθέντες δεν είναι κομματικά μέλη.
Και συ τους συγκρίνεις με μια σειρά συντρόφους που θυσίασαν την ζωή τους για την υπόθεση του Σοσιαλισμού.
Τι σου ήρθε και τα πήρες στο κρανίο, δεν μπορώ να καταλάβω.
Το σημαντικό θέμα που προκύπτει, είναι ότι παρουσιάζεται σοβαρή αδυναμία στο να προσελκύσουμε τις λαϊκές μάζες να τις πείσουμε, να συμπορευθούμε με αυτές.
Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν στον ίδιο χώρο δουλειάς με τους συντρόφους, σε έναν χώρο που αναπαράγεται η ιδεολογία μας, οι θέσεις μας, η πολιτική μας και δεν έγινε κατορθωτό να τους πείσουμε για τον ρόλο μας, να τους πείσουμε ότι ανήκουμε στην ίδια τάξη την εργατική και ότι τα συμφέροντά της υπερασπιζόμαστε.
Τόσα χρόνια δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, ότι η κοινωνία μας είναι ταξική,δεν μπορέσαμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της ταξικής τους συνείδησης.
Και αν δεν το πετύχαμε αυτό σε αυτούς που όλη μέρα ζούσαν μαζί με άλλους κομμουνιστές, πως θα πείσουμε τους άλλους εργαζόμενους με μια προκήρυξη στο χέρι;
Πρέπει αυτό πρωτίστως να μας προβληματίσει.
Οι λόγοι αυτής της αδυναμίας συσπείρωσης,που εκφράζεται στις σημερινές συνθήκες με ολέθρια αποτελέσματα.
Πρέπει αν θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στο ταξικό κίνημα, στο Λαϊκό κίνημα, να ξεπεράσουμε τις όποιες αδυναμίες μας που φυσικά δεν εστιάζονται ούτε στην θεωρία μας, ούτε στις εκτιμήσεις μας για τις ανάγκες της ιστορικής περιόδου που διανύουμε.
Όμως αναγκαστικά και μπροστά στην πραγματικότητα της αδυναμίας συσπείρωσης, πρέπει να πούμε ότι ή στραβός είν΄ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε"Και επειδή εγώ δεν πιστεύω ότι είναι στραβός ο γιαλός λέω μήπως στραβά αρμενίζουμε.
(όπου αρμενίζουμε, βάλε εκλαϊκεύουμε τις θέσεις μας ή και συμπεριφερόμαστε)

blackbedlam είπε...

Pavlosk και στο κείμενο και στα σχόλιά μου, νομίζω ότι είναι σαφές πως το θέμα που βάζω είναι αυτό της ανάγκης συσπείρωσης των εργαζομένων.
Το ζήτημα που αναδεικνύεται από τις αντιδράσεις των απολυμένων, είναι ότι τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να "καταλάβουν" τίποτα.
Γίνεται φανερή η αδυναμία των κομματικών μελών, μετά από τόσα χρόνια συνύπαρξης μέσα στον ίδιο χώρο με τους πρώην συναδέλφους τους, και σε τι χώρο, στον χώρο αναπαραγωγής της πολιτικής, των ιδεών, των θέσεων του κόμματος,να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ταξικής τους συνείδησης.
Αυτό όμως είναι το πρώτιστο καθήκον του κόμματος και των κομματικών του μελών. Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων.
Γιατί βρε Παύλο εδώ που τα λέμε είναι γεγονός ότι μια επιχείρηση στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να συνεχίσει με τους ίδιους όρους να λειτουργεί.Είναι υποχρεωμένη και απολύσεις να κάνει.Έχουμε αναλύσει δεκάδες φορές αυτή την αντίθεση του συστήματος στις σημερινές συνθήκες κρίσης.
Λέμε ότι όλοι "τούτοι" το καλύτερό τους θα ήταν να έχουν όσο περισσότερους εργαζόμενους για να εκμεταλλεύονται την εργασία τους.
Είναι αδιέξοδο, δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κρίση.
Αλλά εδώ είναι που πρέπει να δούμε την διαφορά.
Οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ,η Τυποεκδοτική που λες αλλά και όποια άλλη τα κεφάλαια που προκύπτουν από την εκμετάλλευση της υπεραξίας των εργαζομένων, τα διαθέτουν για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και προς όφελος των εργαζομένων σε αντίθεση με τους καπιταλιστικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, που τα κεφάλαιά τους τα διαθέτουν για την ισχυροποίηση της κυριαρχίας τους και για την όσον το δυνατόν ποιο βάρβαρη εκμετάλλευση των εργαζόμενων.
Και που τελικά είναι αυτοί που δημιουργησαν και αναπαράγουν την κρίση.
Λες ότι θλίβεσαι που όλο αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε βάρος του κινήματος.
Ε,γι΄αυτό λέω ότι το κίνημα και
"Το ΚΚ δεν έχει να φοβάται τίποτα ούτε από επιθέσεις, ούτε από προβοκάτσιες, ούτε από την λάσπη που του ρίχνουν, μόνον με μια προϋπόθεση:
Τους ισχυρούς δεσμούς του με τα λαϊκά στρώματα.
Αυτό είναι το πρωταρχικό καθήκον του ΚΚ, αυτός είναι ο ρόλος των κομματικών μελών, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και δράσης ενός ΚΚ.
Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό τότε ακυρώνει και τις βασικές του αρχές.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους.

Αγαπητή “BB” σου ανακοινώνω πως μόλις πάτησα «δημοσίευση» στο σχόλιό μου, ως δια μαγείας χάθηκε. Η ώρα ήταν οχτώμιση. Καλά να πάθω αφού δε γράφω στο word, αλλά στο σχολιογράφο του blogger. Πάμε πάλι από την αρχή λοιπόν...

Για τον albatrus:

Διάβασα, ξαναδιάβασα και ...ματαξαναδιάβασα το σχόλιο που απευθύνεις σε μένα. Λέω δε μπορεί, κάποιο λάθος θα έγινε. Με γελούν τα μάτια μου και είμαι σε ηλικία που αρχίζω να χρειάζομαι γυαλιά... Μου πέρασε όμως από το μυαλό η περίφημη ατάκα του Robert de Niro από τον «ταξιτζή» του Martin Scorsese: “are you talking to me?”

Λοιπόν εικάζω, δεν μπορώ να κάνω και κάτι άλλο, πως κάποια από τις παρακάτω τρεις εκδοχές ισχύουν, οι ίσως και οι τρεις μαζί:

Α) Αναφέρεσαι σε κάποιον άλλο κι έγραψες λάθος το όνομα του παραλήπτη του σχολίου σου.
Β) Δεν κατάλαβες καλά τα γραφόμενά μου.
Γ) Επειδή απ’ ότι είδα στο ρολόι ήταν χαράματα όταν το έγραφες, μάλλον νύσταζες και δεν σου βγήκε το σωστό αποτέλεσμα.

Απορώ που είδες τα «μαθήματα ηθικής». Γράφω επί λέξη στο σχόλιό μου: «Διαπιστώσεις, λάθη, αυτοκριτική, περιχαράκωση. Και δεν εννοώ βέβαια πως το κόμμα είναι μόνο αυτά, όχι βέβαια. Αλλά βρε παιδί μου διδάξου από τα λάθη σου, η εμπειρία σου είναι τεράστια πια.»

Το ίδιο το κόμμα, επίσημα, έχει τοποθετηθεί για τα λάθη του, ανέλυσε τις αιτίες που το οδήγησαν σ’ αυτά και αποκατέστησε πρόσωπα και καταστάσεις. Και – το γράφω αυτό – το κόμμα δεν είναι μόνο τα λάθη του. Νομίζω πως προτιμότερο είναι να προλαβαίνεις ένα λάθος παρά μετά από την τέλεσή του να το αναγνωρίζεις και να κάνεις την αυτοκριτική σου γι αυτό. Και να μη μας διαφεύγει πως τα λάθη δεν επηρεάζουν μόνο το κόμμα αλλά έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, στον ίδιο το λαό για τον οποίο παλεύει το κόμμα.

Εκτός κι αν είσαι της λογικής πως καλά είναι τα λάθη και η παραγωγή ηρώων από αυτά, αφού όπως γράφεις: «Τα λάθη τους οι κομμουνιστές τα πληρώνουν πάντα με τη ζωή τους!». Σπεύδω να επεξηγήσω για να μην καταλάβεις πάλι κάτι άλλο από αυτό που σου γράφω πως δεν εννοώ πως το κόμμα παράγει ήρωες μόνο μέσα από τα λάθη του. Όχι λοιπόν μαθήματα ηθικής από μένα, ούτε στο κόμμα, ούτε σε κανένα.

Απορώ επίσης που «είδες» πως είμαι υπέρ του κλεισίματος των ΜΜΕ του κόμματος. Από πού το συμπέρανες αυτό; Μάλλον τα μπέρδεψες τα σχόλια αγαπητέ. Άλλος φίλος με σχόλιό του στην ίδια ανάρτηση κάνει λόγο για – υπό προϋποθέσεις - κλείσιμό τους. Ξαναδιάβασε τα σχόλια. Φυσικά και δεν είναι καλό για το κόμμα αλλά και για το λαό το κλείσιμό τους. Φυσικά και το απεύχομαι.

Όσο για τον παραλληλισμό που μου κάνεις με τον ...Άδ. Γεωργιάδη (μπρρρρρρρ!!!!!!!!!!!!), το λαμβάνω ως μια απόπειρα κακόγουστου και πολύ κρύου ...«χιούμορ».

(συνεχίζεται...)

Οικοδόμος είπε...

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

Το κόμμα αγαπητέ δεν έχει ανάγκη από «γιέσμεν» και άβουλους χειροκροτητές. Του κάνουν κακό. Όσοι νοιάζονται, αγαπούν, πονούν το κόμμα (και δεν είναι βασική η προϋπόθεση της τυπικής ένταξης σε αυτό για να ισχύουν αυτά), πρέπει να βλέπουν τα στραβά, να τα δείχνουν, και να παλεύουν για τη διόρθωσή τους. Είναι καθήκον τους. Να κάνουν την κριτική τους προς αυτό, με γνώμονα το καλό του κόμματος. Να επαγρυπνούν, γιατί οι κερκόπορτες του κόμματος τις περισσότερες φορές άνοιξαν από μέσα και τις άνοιξαν κομματικά χέρια. Ένα ισχυρό, υγιές, εύρωστο κόμμα λοιπόν λειτουργεί υπέρ του λαού, βρίσκεται στην πρωτοπορία του και μπορεί έτσι να τον οδηγήσει στον τελικό στόχο.

Τέλος, να σου πω πως το κόμμα δεν είναι «ιδιοκτησία» των μελών του. Το κόμμα είναι τα μέλη του αλλά είναι και κτήμα του λαού. Είναι οι ιδέες του αλλά και οι πρακτικές του. Είναι η εσωκομματική του λειτουργία αλλά και η εικόνα του προς τα έξω. Σήμερα που ο λαός έχει περισσότερη ανάγκη από ποτέ, στα χρόνια της μεταπολίτευσης , από ένα ισχυρό κομμουνιστικό κόμμα, δεν πρέπει να «κρυβόμαστε» και να «βολευόμαστε» πίσω από τσιτάτα και βαρύγδουπες φράσεις περί ιστορίας.

Να διδασκόμαστε από την ιστορία του κόμματος, από την ιστορία του λαού μας, κι από τα λάθη μας βέβαια, και έχοντας ως μεγαλύτερο όπλο τις ιδέες μας, να τραβάμε μπροστά κοιτώντας τον Άνθρωπο στα μάτια. Γιατί δεν έχουμε να του κρύψουμε κάτι.

Χωρίς καμία εκ των προτέρων διάθεση προσωπικής αντιδικίας, αυτά που σου γράφω, τα γράφω φιλικά και συντροφικά. Κάνε τον κόπο λοιπόν να ξαναδιαβάσεις τα σχόλια της ανάρτησης και τα δικά μου, πιστεύω πως έτσι θα καταλάβεις ό,τι δεν κατάλαβες με την πρώτη ανάγνωση και σε παρακαλώ μη με βάλεις πάλι στη διαδικασία να αποδεικνύω αν πετάει ο γάιδαρος ή όχι...

Καλή δύναμη!

Albatrus είπε...

ΔΕ θα μπω σε ατέρμονη συζήτηση στο αν είναι Καπιταλιστικέ Επιχειρήσεις ή δεν είναι ή αν παράγουν υπεραξία ή όχι.

αυτό είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση του κόμματος και κανέναν άλλον.

αυτό έλειπε να ρωτάει το κόμμα τον κάθε έναν για τη πολιτική που χαράζει και πως την υλοποιεί.

όποιος συμφωνεί με το πρόγραμμά του και τις αρχές του μένει μέσα και παλεύει συντεταγμένα με τους υπόλοιπους συντρόφους όποιος διαφωνεί τι να κάνουμε?!!!

Εμείς προχωράμε.

υπάρχει μία Γερμανική παρημοία που λέει:"wer hinter der Herde herläuft, frißt immer nur Scheiße statt Gras!!! "
(όποιος πάει πίσω απο το κοπάδι, τρώει πάντα αντί για χόρτο,Σκατά!

blackbedlam είπε...

Αlbatrus Με ξαφνιάζεις. Ξέρω πόσο ορθολογιστής είσαι, ξέρω ότι έχεις κριτήριο και είσαι συγκροτημένος,ελπίζω ότι δεν έχω κάνει λάθος στις εκτιμήσεις μου, αλλά μα τον Ισνογκούτ δεν μπορώ να καταλάβω την σημερινή σου φρασεολογία και επιθετικότητα.
Προφανώς έχεις ενοχληθεί απ΄όλα όσα συμβαίνουν, ίσως και από το ότι δεν προχωράει όπως θα επιθυμούσαμε όλοι μας, η συμπαράταξη,η συμπόρευση του κόσμου, ώστε η αντεπίθεση να γίνει και να εκφραστεί δυναμικά και αποτελεσματικά.
Όλοι έχουμε θυμό για τις ανοχές που δείχνει ο λαϊκός παράγοντας, αλλά επειδή η τύχη μας είναι δεμένη με την τύχη όλης της εργατικής τάξης, επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι χωρίς τον υποκειμενικό παράγοντα δεν μπορούμε μόνοι μας να προχωρήσουμε, γι΄αυτό μας προβληματίζουν όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αλλά κυρίως πρέπει να μας προβληματίζει η δική μας στάση και η δική μας παρέμβαση,να έχουμε εκτιμήσεις, να βελτιωνόμαστε μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, ώστε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε τα αποτελέσματα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να βρεθούμε στην πορεία για την επίτευξη των στόχων μας που είναι αναγκαίοι και νομοτελειακοί.
Και αυτό για να μην φάμε τα σκατά όλοι μαζί.
Δεν θα παραστήσω τον δικηγόρο κανενός όμως νομίζω ότι η "στάση σου" αδικεί τις διατυπωμένες απόψεις και τις προφανείς προθέσεις ανθρώπων που μοναδική τους έγνοια είναι η συμβολή στην υπόθεσή μας.
Να είσαι καλά.

OOO είπε...

Εχουμε συναντηθει ηδη Β.Β
εδω ειναι η κολαση.

1286 αγχωμενες λεξεις για να περιγραψεις,να κατανοησεις,να στραβοκαταπιεις τι?

"όλες οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ "
"είναι ενταγμένες και στοχοπροσυλωμένες στον μοναδικό στρατηγικό στόχο και λόγο ύπαρξής τους, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων"
Ελα !!
Οι επιχειρησεις του ΚΚΕ που εζησα εγω,ειτε τα εστιατορια στην Δυτικη Γερμανια,ειτε τα γραφεια Τουρισμου στην Σκανδιναβια,ειτε Εισαγωγες-Εξαγωγες στο Αν.Βερολινο,ειτε στο Μπορνο της Τσεχοσλοβακιας,ηταν επιχειρησεις εκμεταλευσης των μελων και εργαζομενων του ΚΚΕ.
Και σε βεβαιω οτι ευτυχως οι συνθηκες εργασιας τωρα ειναι λιαν ακινδυνες.Αντε καμμια απολυση.Δεν θα σε βρουν σαν τον Γεωργιου του τουριστικου γραφειου της Στοκχολμης του ΚΚΕ,πνιγμενο στο αμπαρι του "Σαμινα".
Θα ζησουμε την κολαση διπλα διπλα ΒΒ,μαζι,με ηγετες της γειτονιας μου τετοιους,που κανουν τους"ηγετες" του Περισσου,
να περισσευουν.

zeidoron dtsoukas είπε...

Μεγάλο και δύσκολο θέμα άνοιξες ΒΒ μου και λογικό ήταν να υπάρξουν διαφωνίες και αντιθέσεις.
Το διάβασα πολλές φορές το άρθρο σου και διακρίνω μια προσπάθεια ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί.
Η προσωπική μου θέση εκφράζεται απόλυτα στο σχόλιο του Μαχαίρη και να συμπληρώσω ότι έχουμε δύο χειροπιαστά δεδομένα είτε μας αρέσει είτε όχι:
ένα κόμμα επιχειρηματία και 21 εργαζόμενους απολυμένους!
Επίσης εκτός του 902 υπάρχει και η Τυποεκδοτική που αναλάμβανε και εργασίες καθαρά εμπορικές πέραν των εκδόσεων του κόμματος,εκτός από τις γνωστές εφημερίδες μέχρι και τους καταλόγους του ΟΤΕ τύπωνε κάπου εκεί στο 2000!
Επίσης έχει υπαχθεί δυο τρεις φορές στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου παίρνοντας κρατική επιχορήγηση με την προϋπόθεση να δημιουργεί και θέσης απασχόλησης.
Αρα μιλάμε για κανονική επιχείρηση που λειτουργεί αναγκαστικά πιστεύω με τους νόμους της αγοράς κι όχι του συναισθήματος.Οταν ο άλλος δεν έχει μεροκάματο σ' όποιο κόμμα κι αν ανήκει είναι άνεργος κι αυτό είναι που μετράει.
Αποψή μου λοιπόν είναι ότι προβλέποντας τη σημερινή εξέλιξη δεν θα έπρεπε σαν κόμμα να εμπλακούν με επιχειρήσεις.
Να είσαι καλά και καλή Κυριακή!

blackbedlam είπε...

ADE GIA.
Βρε αθεόφοβη κάθισες και μέτρησες τις λέξεις και μάλιστα τις λέξεις χωρίς τους αριθμούς!
Ένας άνθρωπος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, εκτός που μπορείς να του προσάψεις ψυχοπαθογένεια, αλλά αυτό είναι δουλειά ψυχολόγου και όχι δική μου, δύο τινά μπορείς να πεις γι΄αυτόν.(που να δεις τι θα είχε να διαγνώσει ένας ψυχολόγος μη σου πω ψυχίατρος για την δική μου περίπτωση)
Ή ότι διακατέχεται από φανατικό αντικουκουεδισμό τύπου Αδωνι ,ή ότι τον έχει πολύ πονέσει αυτή η υπόθεση.
Νομίζω ότι τουλάχιστον την υπογραφή μου, όχι και το κεφάλι μου, να κρατάμε μια πισινή, την υπογραφή μου πάντως την βάζω για την δεύτερη περίπτωση.
Πολλούς μας έχει πονέσει κατά καιρούς και μας πονάει αυτή η ιστορία, το θέμα είναι πως την αντιμετωπίζουμε.
Είμαι της σχολής του ιστορικού και διαλεκτικού υλισμού.Έχω πεισθεί από την Μαρξιστική θεωρία, πολύ περισσότερο σήμερα που επιβεβαιώνεται καθημερινά με την πορεία εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος.Ξέρω, πιθανόν να μου πεις ότι το θέμα δεν είναι μόνον τι λέει ο Μαρξ, αλλά πως κάποιοι τον ερμηνεύουν κατά το δοκούν.
Φυσικά και έχει μέγιστη σημασία αυτό, αλλά το ζητούμενο σήμερα,μαζί με την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του, είναι να μπορέσουμε να απεμπλακούμε από την "μοίρα" που μας επιφυλάσσουν.
Και ξέρεις δεν είναι μονάχα για την ζωή, είναι και για την αξιοπρέπεια, αλλά και για το μέλλον της νέας γενιάς, των παιδιών μας.
Και για να αντιμετωπισθεί αυτή η λαίλαπα χρειάζεται οργάνωση.
Χρειάζεται η συσπείρωση της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, στη βάση των αρχών του Μαρξισμού Λενινισμού,χρειάζεται απαραίτητα και ο πολιτικός τους εκφραστής.
'Ενα ΚΚ ,συνεπές,καλά οργανωμένο και αποφασισμένο.
Τέτοιο που να μπορέσει να συσπειρώσει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα,στην κατεύθυνση της ανατροπής για την εργατική λαϊκή εξουσία.
Αν συμφωνούμε σε αυτά τα βασικά, έχω να πω ότι παρά τις όποιες αδυναμίες, οι καθημερινοί αγώνες θα αναδείξουν και τους καινούργιους ηγέτες και θα επιβεβαιώσουν τους όποιους συνεπείς υπάρχουν σήμερα.

blackbedlam είπε...

Ζείδωρε καλημέρα σου.
Δεν έχω να αντιτάξω τίποτα στους προβληματισμού σου σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης επιχειρήσεων, γι΄αυτό άλλωστε σε κάποιο από τα σχόλιά μου λέω, ότι το κόμμα κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθεί και να προβληματιστεί με αυτό το ζήτημα.
Από την στιγμή όμως που υφίστανται αυτές, πρέπει να εντοπίσουμε την διαφορετικότητα στους στόχους λειτουργίας τους σε σχέση με τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.Και αυτό προσπάθισα να κάνω λέγοντας την αποψή μου.
Χρέος του ΚΚΕ είναι η ενημέρωση του λαού, είναι η ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων.
Δεν γίνεται να το κατηγορούμε και όταν νομίζουμε ότι δεν το κάνει, αλλά ταυτόχρονα να το κατηγορούμε και για τον τρόπο με τον οποίο το επιδιώκει και πως αλλιώς, αν όχι και με έντυπο υλικό.
Ρε παιδιά, η αντίδραση έχει στην διάθεσή τεράστιους μηχανισμούς για να αποπροσανατολίσει και να χειραγωγήσει τις μάζες.
Το κόμμα που σκοπό του έχει την ανατροπή αυτού του συστήματος, από που θα εξασφαλίσει τους πόρους εκείνους που απαιτούνται;
Από τις συνδρομές των μελών του;Το πολύ πολύ με αυτές να μπορεί να καλύψει πανελλαδικά με μπροσούρες,κάποιες από τις ανακοινώσεις του.
Το θέμα πάντως που με αφορμή το γεγονός της απόλυσης θέλησα να θίξω, είναι η ικανότητα των κομματικών μελών που παρά την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία τους στην υπόθεση της εργατικής τάξης,δεν μπορούν να έχουν τα ανάλογα και απαιτούμενα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων.
Ρίξε μια ματιά στο σχόλιό μου στον Albatrus των 9,12 ιδικά στο τέλος.
Καλή σου μέρα.

Ανώνυμος είπε...

Ένα σχόλιο επί του σχολίου του φίλου Albatrus "δεν θα μπω στη συζήτηση αν οι κομματικές επιχειρήσεις είναι καπιταλιστικές, αν παράγουν υπεραξία ή όχι... Είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση του κόμματος"
Φίλε μου, αυτό είναι λάθος. Το αν μια δραστηριότητα στον καπιταλισμό παράγει υπεραξία, αυτό είναι ζήτημα επιστημονικής/μαρξιστικής ανάλυσης κι όχι εσωτερική υπόθεση του κόμματος. Ανεξάρτητα το πως επιλέγουμε να ονομάσουμε μια επιχείρηση, το γεγονός ότι λειτουργεί σε πλαίσιο καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής είναι εντελώς ανεξάρτητο απ' την άποψή μας επ' αυτού.
Όταν ο ριζοσπάστης γράφει "ο 902 δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση" το γράφει επειδή ο κόσμος που τον διαβάζει, μπορεί (και δεν είναι υποχρεωμένος) να γνωρίζει σε βάθος την πολιτική οικονομία του μαρξισμού. Άρα το διατυπώνει έτσι για να γίνει κατανοητό ότι ο 902 δεν πάει να βγάλει κέρδος (που δεν ταυτίζεται με την "υπεραξία", άλλο το ένα άλλο το άλλο)αλλά για να αξιοποιήσει την παραγόμενη υπεραξία για τις ανάγκες του κόμματος και την ανάπτυξη των αγώνων, γι' αυτό και πάντα είχε ζημιές.
Μια επιχείρηση που λειτουργεί μέσα στον καπιταλισμό, αλλά δεν στοχεύει στο κέρδος, είναι από μόνη της αντιφατική και πρέπει να υποστηρίζεται απ' αλλού (απ' τα έσοδα της κεντρικής επιτροπής, τις συνδρομές και την οικονομική βοήθεια του κόσμου δηλαδή).
Μην επιτίθεσαι στον Οικοδόμο καθώς και σε άλλους που, ενώ δεν είναι κουκουέδες, εκφράζουν την άποψή τους. Εξ' άλλου τι λέμε; "λαϊκή συμμαχία για την λαϊκή εξουσία" και "δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα μαζί μας". Την κριτική που μπορεί να κάνει κάποιος καλοπροαίρετα και είναι απ' έξω, μην την παίρνεις εκ προοιμίου σαν επίθεση στο κόμμα. Δεν είναι ο οικοδόμος ο εχθρός μας, φίλος μας είναι.

sfendoni είπε...

Τελικά ενοχλεί τόσο πολύ αυτό το κόμμα ,που οι συζητήσεις για ότι κάνει είναι ατέρμονες,πολλοί καλοθελητές περιμένουν στη γωνία,λες και κάποιος είπε ότι έχει το αλάθητο του πάππα!!!
Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε σε όλα..σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζει τα πάντα μόνο του...δεν έπιασε κανέναν απο τον λαιμό να το ακολουθήσει,αν περιμένουμε ομοφωνία σε όλα δεν θα αλλάξει ποτέ κάτι,πολυδιάσπαση και χαρά για τον εχθρό...αν θες να βρείς ελαττώματα θα βρίσκεις πάντα,όποιος δεν θέλει να ζυμώσει....

OOO είπε...

Αγαπητη μου ΒΒ,εδω με δυσκολια διαβασα το κειμενο σου,οχι να μετρησω και τις λεξεις!Απλα ο ψυχοπαθολογος-ψυχιατρος που με παρακολουθει(οπως κι ολους οσους δεν συμφωνουν με το ΚΚΕ)εκτος απο τα χαπια μου ,μου εδωσε κι ενα εξοχως καπιταλιστικo προοιον,ονομαζομενο microsoft office word,το οποιο ως σμπιρος της παγκοσμιας αντεπαναστασης μετραει λογια,λεξεις.Κομπλαρει λιγο με τις λεξεις,"στοχοπροσυλωμενος",δεν καταλαβαινει το ασυλο, και το χαρακτηρισμο "αντικουκουεδικη συμπεριφορα".Μικρο το κακο.Με βαζεις μαζι με τον Αδωνι,παγερα αδιαφορος στις κουκουεδικες αδυναμιες.Επι του θεματος.Το εκλεκτο κομμουνιστικο στελεχος του ενα ειναι το ΚΚΕ,Γεωργιου,αφου καταχραστικε το ταμειο ΤΟΥ κομματος στην Σουηδια,(τοση αηδια)μετα την καταρευση του ανυπαρχτου,βρεθηκε τουμπανο στ'αμπαρια του ΣΑΜΙΝΑ.Περα απ'αυτο,η κλαθομουνουσα συντροφος Κνιτισα γραμματεας,δυσκολα θα αντικαθαστουσε την Γιαννα,την κομμωτρια της παροδου στην γειτονια μου.
Ηρεμα τωρα,δεν εχετε ιδεα τι ειναι η εκδοχη Παπαρηγα ΚΚΕ.
Καλο βραδυ και καλη τυχη.

faros είπε...

Επιτρέψτε μου.
Το όλο θέμα πάει με τη σειρά !

Κοντολογίς:
1. Χρειάζεται η εργατική τάξη (για τους άλλους ΔΕΝ με ενδιαφέρει) της χώρας μας το ΚΚΕ ;
2. Αν απαντήσουμε ΝΑΙ, πρέπει να μπορεί να διαδίδει τις Θέσεις του ;
3. Απαντώντας και πάλι ΝΑΙ, το ραδιόφωνο, η εφημερίδα, η τηλεόραση, είναι απαραίτητα γι αυτό ;
Αν κάποιος πει όχι, ας μας πει πόσα κομμάτια πρέπει π.χ. να γίνει η Αλέκα για να γυρίζει όλη την Ελλάδα να ενημερώνει τον κόσμο.

4. Αν πούμε και πάλι ΝΑΙ, νομίζει κανείς ότι αυτά μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς να είναι επιχειρήσεις ;
Στο κάτω κάτω οι επιχειρήσεις προβλέπονται και από το καταστατικό του κόμαμτος.

Πάμε παρακάτω.
Ας σκεφτούμε ότι και στην Τυποεκδοτική και στον 902 ήρθαν δουλειές (π.χ. διαφημίσεις ή έκδοση περιοδικών και εφημερίδων) που δεν μπορούσες να πεις όχι δεν τα δέχομαι !
Για να τα βγάλει όμως πέρα, η "Τ" κι ο 902 θα έπρεπε να προσλάβει ειδικούς - τεχνίτες κλπ., που δεν θα ήταν κομματικά μέλη και θα έπρεπε να αμοίβονται κανονικά.
Τώρα που οι "δουλειές" την κοπανίσαν κανονικά και με το ... νόμο (να μην αναφερθούμε ονομαστικά, ούτε να πούμε τους λόγους που το κάναν), έ, δεν μπορούσες να κρατήσεις τον άλλον αμισθοί !

Για τον μαχαίρης ...
Φίλε μου, εντάξει, να κλείσουν, να δούμε όπως πως ο ρόλος τους θα αντικατασταθεί !
Ας μην ξεχνάμε ότι ο ταξικός αντίπαλος αυτό επιδιώκει από την αρχή.
Να κλείσουν οι κομματικές επιχειρήσεις προβολής των Θέσεων του ΚΚΕ !
Και πές τε μου.
Πόσες φορές είδατε εκπρόσωπο του ΚΚΕ στα κανάλια το τελευταίο τρίμηνο ;

Κάτι τελευταίο για τους απολυμένους.
Όπως είπα και σε άλλο μπλογκ, δίκιο έχουν να διαμαρτύρονται και μάλιστα έξω από τον Περισσό.
Όμως, αυτό το δίκιο, το χάσαν από τη στιγμή που είχαν ένα πανό που έγραφε ότι την κρίση την έφερε η ... Τυποεκδοτική !!!

dimitris είπε...

blackbedlam καλησπερα, ''τωρα' θελω να μου ''πεις'', τι κερδος βγηκε απο αυτην εδω την ''συζητηση'', γιατι ενω τα παντα γυρω μας γκρεμιζονται, τι καταφερνουμε ΕΔΩ?
Σιγουρα ουτε ο ''τοπος'' ουτε ο ''χρονος'' ειναι για ''τετοιες'' συζητησεις, γιατι ο καθε ενας απο τους γραφοντες, τα λεει αλλιως απο ''κοντα''----υφος, χρωμα φωνης, κινησεις----και αλλιως ''βγαινουν'' απο την αποσταση που μας χωριζει μεσω της ''εικονικης πραγματικοτητας''.

Δικο σου ειναι το ''μαγαζι'' μπορεις να γραφεις οτι θελεις, οπως θελεις, αλλα, οι καιροι ειναι πολυ δυσκολοι και μετα απο την τοποθετηση ειδικα του\την φιλου\φιλης AdeGia και του\την N , μονο με ''σιωπη'' μπορουμε να συνεχισουμε, δυσκολοι οι καιροι, πολλα τα προσωπικα μας...................''παθη''...

vess είπε...

http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=28/12/2008&id=10422&pageNo=8&direction=1

Για να τυπώνω τέτοια?
Αστο, καλύτερα απολυμένη από αυτήν την ξεφτύλα.
Καληνύχτα σας....

blackbedlam είπε...

Αlex Να είσαι καλά για την παρουσία και την συμβολή σου στον διάλογο.
*******************
Φίλε Ν, είναι αλήθεια ότι το ΚΚΕ ενοχλεί με τις θέσεις και τις απόψεις του και πράγματι οι καλοθελητές περιμένουν στην γωνία.
Ωστόσο υπάρχει και ο πολύς ο κόσμος, που είναι αποπροσανατολισμένος, υπάρχει ο κόσμος που ακούει διάφορα και προβληματίζεται, υπάρχουν και εκείνοι που είναι κοντά στο κόμμα και με την σειρά τους προβληματίζονται για τις τυχόν αδυναμίες που παρουσιάζονται ακριβώς γιατί κανείς δεν έχει το αλάθητο.Αλλά σε αυτόν το κόσμο που βλέπει και θέλει απαντήσεις, δεν θα του στείλουμε και τα μυαλά στα κάγκελα.
Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να "ζυμώσει",γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας, διαφορετικά θα πορευτούμε στην μοναχική μας πορεία, και θα βιώσουμε την κόλαση σε όλος της το μεγαλείο.

blackbedlam είπε...

Αde Gia εγώ από το "σπορ" πολύ λίγα κατέχω και ο μόνος τρόπος που ξέρω να μετράω είναι το ένα και ένα και άλλο ένα.
Μου λες για το microsoft office word, τι σου κάνει η τεχνολογία!
Όσο για τους γιατρούς ιδικά τους ψυχολόγους, να ξέρεις δεν είναι να τους έχεις και μεγάλη εμπιστοσύνη και να έχεις το νου σου στις ημερομηνίες λήξης,εγώ την έχω πατήσει μερικές φορές!
Παίρνεις από χιούμορ έτσι;
Τώρα μου βάζεις ένα ζήτημα ενός κάποιου Γεωργίου, που μάλιστα καταχράστηκε το ταμείο του Κόμματος.Σιγά ρε φιλενάς, εδώ ο Εφιάλτης πρόδωσε ολόκληρο στράτευμα και μαζί και την Πατρίδα του.Λέω τώρα, γιατί μπορώ να μιλάω και εσύ φαντάζομαι, για το είδος των διάφορων εφιαλτών που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και κυρίως όμως, μπορώ να κατεβάσω καταλόγους ολόκληρους με ονόματα Κομμουνιστών, που έδωσαν την ζωή τους για να είσαι εσύ και εγώ Ελεύθερη, για να δουλεύεις 8ωρο, (μέχρι τώρα δηλαδή, γιατί από τούδε και στο εξής κύριος οίδε)
Γέμισαν τα ξερονήσια, οι σιωπηρές κραυγές τους από τα βασανιστήρια στις φυλακές και στα κρατητήρια, ακούστηκαν στα πέρατα της γης και η αξιοπρέπειά τους έγινε παράδειγμα προς μίμηση,ή κρυφό μυστικό και παραχαραγμενο για τις τάξεις του εχθρού, μην και μαθευτούν και βρουν μιμητές.
Έλα, μη μου πεις ότι είσαι από αυτούς που δεν άκουσαν τίποτα;
Και κόλλησες στον Χ, Γεωργίου.
Εντελώς φιλικά θα έλεγα μήπως να έριχνες μια ματιά στο πόθεν έσχες της "συντρόφισσας Κνίτισας", θα μπορούσα να σου πω ότι πράγματι η κομμώτρια στην πάροδο της γειτονιάς σου, μπορεί και να έχει περισσότερες καταθέσεις .
Τέλος θα ήθελα να σου πω και αυτό.
Ένα ΚΚ δεν είναι προσωποκεντρικό, δεν είναι προσωποπαγές, βασίζεται στις συλλογικές του αποφάσεις και στηρίζεται στον ιστορικό υλισμό και στην διαλεκτική,στην επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία του.
Ade Gia και καλό σου δρόμο.

vess είπε...

Ade gia, όπως κατάλαβες η ΒΒ δεν γνωρίζει τα όσα λες. Κι από τα προηγούμενα ποστ μπορείς να καταλάβεις ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα.
Ας είναι και χαρά στο κουράγιο σου...
(Η αλήθεια εθίζει το ξέρω).

Όσο για τους "κομμουνιστές που οι σιωπηρές κραυγές τους κτλ."
φτάνει το ποίημα της ζητιανιάς πλέον ....δακρύσαμε συντρόφισσα.
Λίγη τσίπα δεν έχεις?

blackbedlam είπε...

Φάρε στο κείμενό μου νομίζω ότι η άποψή μου σχετικά με τις απολύσεις είναι ξεκάθαρη.
Ξεκάθαρη είναι και η άποψή μου σχετικά με τον χαρακτήρα και την σχέση των αντίστοιχων καπιταλιστικών επιχειρήσεων με αυτές του ΚΚΕ
Για το άν είναι σκόπιμη η ανάπτυξη επιχειρηματικότητας στον καπιταλισμό, είναι υπόθεση του ΚΚΕ να το εκτιμήσει.
Και σε αυτό πάντως, είπα την γνώμη μου σε κάποιο σχόλιο.
Θα συμφωνήσω φυσικά με την δική σου θέση σε σχέση με την αναγκαιότητα διάδοσης των ιδεών του ΚΚΕ όταν αυτό, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και αποκλείεται από τα ΜΜΕ, αλλά και στις περισσότερες περιπτώσεις οι θέσεις και οι απόψεις του παραχαράσσονται και γίνεται μεγάλη σπέκουλα γύρω από αυτές.
Το ζήτημα που βάζω είναι και ο μεγάλος μου καημός, αλλά ταυτόχρονα και ο μοναδικός ρόλος ενός ΚΚ.
Η ανάγκη να προσεγγίσουμε και να πείσουμε τις λαϊκές μάζες και τους εργαζόμενους.
Να αναπτύξουμε την ταξική τους συνείδηση.
(Α σιχτίρ, έχω σιχαθεί τον εαυτό μου, να το λέει και να το ξαναλέει αυτό)
Αλλά Φάρε αναρωτιέμαι, αν δεν μπόρεσαν οι σύντροφοι μέσα στον ναό που αναπαράγονται οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ, να πείσουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους τόσα χρόνια μαζί στον αγώνα για να πεισθεί ό έξω κόσμος, τι στο καλό, πως θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τους άλλους εργαζόμενους; Τι λέμε για τα σωματεία και τους συλλόγους, για αλλαγή συσχετισμών και άλλα τινά.
Ας δώσουμε λίγο βάρος στους τρόπους και στην μεθοδολογία μας.Ας προσέξουμε λίγο τις συμπεριφορές μας, δεν μπορεί να υπάρχει ανακολουθία λόγων και πράξεων.
Αυτό είναι για μένα το θέμα, το ζητούμενο και ταυτόχρονα εκεί εστιάζεται το πρόβλημα.
Τόσο στην γνώση, όσο και στο πως προχωράμε στην εκλαΐκευση.

OOO είπε...

ΒΒ σιγα μην περιμενα εσενα να "αναπτυξεις" την ταξικη μου συνειδηση.Ναναι καλα η σωφεραντζα ο πατερας μου κι η μοδιστρα η μανα μου.Ο κομμουνισμος κοπελα μου ειναι ευρειας καταναλωσεως και δεν εχει πνευματικα δικαιωματα,κατωχυρωμενα απο πνευματικα χωλους.Και ασε τα ξερονησια και τις κραυγες και τα βασανιστηρια που δεν ταχεις ουτε στα ονειρα σου,κατω τα χερια σου και την γλωσσα σου αναιδεστατη του 2011.Σας βαρεθηκα Μπογιοπουλοι,ομιλουντες εκ του μπετονΠερισσου.Το κτηριο σας περιγραφει.

Φ.Μ αρχιτεκτονας με ωροσκοπο Καρκινο,επαγγελμα τυχοδιωκτικο,μικρομεσαιος διανοουμενος,επερρεπης στην μικροαστικη ζωη.

.....Θά πολιορκώ τό "κοίταζε τή δουλειά σου"μέ τήν αγωνία μου
θά θρυμματίζω τόν ύπνο τους μ' άσεμνα φρικιαστικά βεγγαλικά.
Σφαίρες αμέτρητες θά πέφτουν στούς αδιάφορους διαβάτες,
ώσπου ν'αρχίσουν νά σφαδάζουν,ώσπου ν'αρχίσουν ν' αναρωτιούνται.
Εμένα δέ θά μπορούν νά μέ σκοτώσουν...."Ρένα Χατζιδάκη(Μαρίνα)

vess είπε...

AdeGia, η υπομονή σου είναι παράδειγμα.
Ναι πρέπει να είσαι εδώ και να επισημαίνεις όσα επισημαίνεις κι ας είναι φανερό ότι η ΒΒ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αυτά που λές.
Επίσης δεν είναι σε θέση "να αναπτύξει την ταξική συνείδηση" ούτε σε άγγλο ανθρακωρύχο του 1920.
Διαβάζοντας προηγούμενα ποστ εδώ (αλλά και σε άλλα μπλογκς), είναι φανερή η επικίνδυνη καθήλωση σε ένα μείγμα ιδεολογικο-συναισθηματικού κομφούζιου.
Με τα "Φάρε μου" "Μαχαίρη μου" Δημήτρη μου" κτλ. από την μία και με τις θεωρητικές παρανοήσεις της από την άλλη βρισκόμαστε μπροστά σε έναν εξευτελισμό και έναν αφοπλισμό κάθε δυνατότητας κριτικής, με προφάσεις "καθημερινού λόγου" "εκλαΐκευσης" μιας "κριτικής στάσης" απέναντι σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό φορέα κτλ.
Και να "σιωπηλές κραυγές"να ξερονήσια και πάει λέγοντας.
AdeGia επειδή νομίζω ότι οφείλουμε με κάποιο τρόπο να επισημαίνουμε, έστω και στο κενό, αυτά τα επικίνδυνα ελλείμματα, και αυτού του είδους τα υβρίδια, θα πρέπει να παραμείνεις. Εγώ θα το κάνω.
Φαίνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από την βάση, για να μην πω από τα υπόγεια του κΚ, και προφανώς δεν έχουν ιδέα για όσα μιλάς και υπονοείς. Πρόκειται για μια ακούσια αλητεία του ιδεολογικού πεδίου.
["Βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας τους, είναι βαλτοί, προχωρούν σε μια εντεταλμένη υπηρεσία, είναι προβοκάτορες;"]
Κάθε δήθεν ερώτημα -που φροντίζει παρακάτω να "παρακάμψει" παίρνοντας λίγο πολύ το μέρος του εργαζόμενου-προαναγγέλλει την επερχόμενη συκοφαντική κατηγορία, αυτό δηλαδή που ο "σβησμένος φάρος" έχει ήδη σκεφτεί.
Ποιος θα σκεφτόταν τα ερωτήματα αυτά σε μια επιχείρηση του Κόκκαλη για παράδειγμα πέρα από τον Κόκκαλη τον ίδιο?(άντε και το συμβούλιο των διευθυντών του)
Η απλοϊκή αυτή προβοκάτσια και πρόσκληση (του ερωτήματος) να συζητηθεί το σχεδόν αυτονόητο (δηλαδή η διαμαρτυρία κάποιου που απολύεται) μπορεί να μην έχει πολιτικό βάθος την βρίσκω όμως εξαιρετικά επικίνδυνη όσο αφορά στην καθυστέρηση μιας καθημερινής και εναγώνιας δόμησης οποιασδήποτε διαλεκτικής πολιτικής δράσης απέναντι στα γεγονότα. Το ίδιο κάνει άλλωστε κι ο κάθε εργοδότης αποδίδοντας (ή υπονοώντας) προθέσεις στο πολιτικό αντανακλαστικό του εργαζόμενου. (θα έχεις ακούσει το περίφημο: "οι διεκδικήσεις χαντακώνουν την παραγωγικότητα και τον ανταγωνισμό")
[Άλλο παράδειγμα είναι το "Υπάρχει συσσώρευση κεφαλαίων στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ με στόχο την ανταγωνιστικότητα;" (τι να πεις?)]
Το βρώμικο εντέλει αυτό μπλόγκιν, το επικοινωνιακά "θορυβώδες" και ανεύθυνο (πρακτικά και θεωρητικά), νομίζω πως πρέπει να κρίνεται και να παρακολουθείται από τους "υδραυλικούς της επανάστασης" (κάποιος πρέπει να κάνει την βρομοδουλειά) και να επισημαίνονται τα "λάθη" και οι προβοκάτσιες του.
Από την άλλη "κάποιοι καμένοι περνούν την ώρα τους" που είπε χτες και ένας σύντροφος.
Να την περνούν όσο θέλουν αλλά όχι δημοσίως.
Με τσατ, με τηλέφωνα, με μπλόγκ μελών, με email etc. Όχι δημόσια.
Κι αν θέλουν δημόσια, θα τα λέμε συχνότερα.
Χαιρετώ.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα σε ΟΛΟΥΣ.

Για: AdeGia και AnnaB

(που απ’ ότι φαίνεται πάνε πακέτο).

Πραγματικά σκέφτηκα πολύ να σχολιάσω ή όχι. Από τη μια λέω είναι δικαίωμά τους να πουν ότι θέλουν. Από την άλλη όμως ρε … «σύντροφοι», θέλει ο διάολος ν’ αγιάσει και δεν τον αφήνετε… Ένεκα και επαγγελματικής συγγένειας…

Δεν μου κάνει εντύπωση ο αντικομμουνισμός που βγάζετε από μέσα σας … «σύντροφοι». Τον έχω ξανασυναντήσει και σε χειρότερη μορφή, τέτοια που ο δικός σας δείχνει πολύ …cool.

Αυτό όμως που συναντώ για πρώτη φορά και φυσικά και λόγω επαγγέλματος μου προξενεί έκπληξη, είναι ο αντικομμουνισμός στην αρχιτεκτονική των κτιρίων!!!

Αρχιτεκτονικό …αντικομμουνισμό (!!!!!) πρώτη φορά συναντώ στην τριαντακάτι-χρονη …καριέρα μου στην οικοδομή. Ας είναι όμως.

Συ είπας:

«Το βρώμικο εντέλει αυτό μπλόγκιν, το επικοινωνιακά "θορυβώδες" και ανεύθυνο (πρακτικά και θεωρητικά), νομίζω πως πρέπει να κρίνεται και να παρακολουθείται από τους "υδραυλικούς της επανάστασης" (κάποιος πρέπει να κάνει την βρομοδουλειά) και να επισημαίνονται τα "λάθη" και οι προβοκάτσιες του.
Από την άλλη "κάποιοι καμένοι περνούν την ώρα τους" που είπε χτες και ένας σύντροφος.
Να την περνούν όσο θέλουν αλλά όχι δημοσίως.
Με τσατ, με τηλέφωνα, με μπλόγκ μελών, με email etc. Όχι δημόσια.»

Χαλαρώστε λίγο… «σύντροφοι»!

Είναι δικαίωνά σας να έχετε όποια άποψη θέλετε και να την εκφράζετε όπου θέλετε, ακόμα και σ’ αυτόν εδώ το χώρο που γίνεται «επικοινωνιακά θορυβώδες και ανεύθυνο, βρώμικο μπλόγκιν». Η οικοδέσποινα απ’ ότι βλέπετε δεν σας κλείνει την πόρτα. Αν όμως εγώ ο «καμένος» όπως με αποκαλείτε έμμεσα αφού συμμετέχω στον …βρώμικο αυτό χώρο της «ββ», είμαι «καμένος» ακριβώς γι΄αυτό το λόγο, βλέπω πως κι εσείς τις τελευταίες μέρες πιάσατε ξαπλώστρα εδώ! Τι έγινε βρε; Αφού εδώ σας ζαλίζει το κύμα, …δεν έχει άλλη παραλία;

Αλλά όχι ρε … «σύντροφοι» «υδραυλικοί», να μας απαγορεύσετε και την δημόσια εμφάνιση! Και καλά οι …συντηρητικοί κομμουνιστές, αυτοί οι …μουχλιασμένοι στα βρώμικα υπόγεια του …απεχθούς (αρχιτεκτονικά) Περισσού, να το καταλάβω πόσο …απεχθάνονται τη δημοκρατία οι σταλινικοί …τα απολιθώματα (πως με βλέπετε; καλός; να τους σούρω κι άλλα μπας και ικανοποιηθείτε;) αυτοί έχουν ένα …θέμα με τη δημοκρατία, εσείς όμως; Δεν το περίμενα. Κάνετε και «παρακολουθήσεις» μπλόγκιν «για το καλό της επανάστασης» απ΄ ότι γράφετε…

Και κάτι τελευταίο. Ποιος σας είπε ορέ «σύντροφοι» πως οι «υδραυλικοί της επανάστασης» όπως αυτοαποκαλείστε κάνουν τη «βρωμοδουλειά»; Τη «βρωμοδουλειά» αγαπητοί μου και στη ζωή αλλά και στην επανάσταση την κάνουν οι εργάτες. Αυτοί λερώνουν και ιδρώνουν πρώτοι τη φόρμα της δουλειάς και του αγώνα. Κι αυτοί θυσιάζονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Κάτι μάλιστα «υδραυλικούς» σαν κι εσάς, οι εργάτες στην επανάσταση θα τους έχουν – σαν ειδικούς - στην …πρώτη γραμμή καθαρισμού των αποχετεύσεων (όχι του Περισσού, μην τρομοκρατήστε, θα σεβαστούν την …αισθητική σας!) Μη σας κακοφαίνεται «σύντροφοι», η μπόχα που αποπνέουν τα γραφόμενά σας, είναι ανυπόφορη.

Κι ένα υστερόγραφο: Δεν σκέφτεστε πως με τα γραφόμενά σας και τις πρακτικές που αφήνετε να φανούν από τα γραπτά σας σχόλια ότι ακολουθείτε, εκτίθεστε στα μάτια αυτών που δεν είναι υπό κομματική ομπρέλλα και καταφέρνετε με τον αντικομμουνισμό σας να τους στέλνετε στον προαύλιο χώρο του Περισσού (ΤςΤςΤς…); Από απλή οικοδομική «συντεχνιακή» αλληλεγγύη ρωτάω…

(Απολογούμαι στην οικοδέσποινα για το ύφος και το λεξιλόγιό μου, αλλά…
ε…μαααα…)

Καλή δύναμη σε ΟΛΟΥΣ!

OOO είπε...

Οικοδομε,διαβασε,για να μην πεις οτι δεν ηξερες..
Εγω ειμαι και του σαλονιου και του λιμανιου,και στο γιαπι απο τα αγρια χαραματα.
Πακετα και πακεταρισμενα ειναι τα μυαλα σας στο κομμα που δεν ειναι κομμουνιστικο.Αρπαξατε κι εσεις κατι απο την πτωση του "ανυπαρκτου".
Οι αυθαιρετες διαπιστωσεις σου οτι ειμαι πακετο με την Αννα Β ειναι για γελια.
Παμε παρακατω ? Τα εισαγωγικα στο "συντροφοι"
δεν χρειαζονται.Συντροφος με μυαλα σαν τα δικα σου δεν ειμαι.Αλλα επιδιωκω εγω κι αλλα εσυ.Συνεχιζεις βριζοντας με για αντικομμουνισμο,και την μποχα που εκπεμπουν αυτα που γραφω,και με απειλεις μάλιστα - «υδραυλικούς» σαν κι εσάς, οι εργάτες στην επανάσταση θα τους έχουν – σαν ειδικούς - στην …πρώτη γραμμή καθαρισμού των αποχετεύσεων-
Οι απειλες σου ειναι του κωλου.κοιτα να κανεις κανα πανωσηκωμα,κανα σεναζι και κρατα την λασπη για την εργασια σου,οχι για την δουλεια σου.Αλλοι εισαγγελεις που ειχα ηταν ικανοτεροι απο εσενα.Και μετα απο 30κατι στην οικοδομη εισαι ανεπιδεκτος μαθησεως σε οτι αφορα την φασιστικη αρχιτεκτονικη.
Κοιμησου αγκαλια με τα αυθαιρετα που εκτισες,"το μεροκαματο τριπλο ρε μαλακα","ελα ρε,δικος μας ειναι" "ποιος τους γαμαει,και ρευμα θα παρουμε και το μπουρδελο ετσι ειναι"
Οικοδομε ακου,με ταλαιπωρει η πανσεληνος αποψε,και σταματαω.Αν μου την πεσεις ξανα,θα ειμαι οχι του λιμανιου,μα του παλουκιου.

blackbedlam είπε...

Δημήτρη σίγουρα κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να τα πούμε. Να ξέρεις όμως ότι όταν που λέει και ο λόγος, "ο κόσμος τόχει τούμπανο και συ κρυφό καμάρι" δεν βοηθιέται η υπόθεση.
Τα ζητήματα, επειδή ακριβώς είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα, πρέπει και να ξεκαθαρίζονται.
Είτε είναι θολά, είτε παραμορφωμένα, δεν μπορεί ούτε τα ερωτήματα να μένουν αναπάντητα, ούτε και οι αδυναμίες να πηγαίνουν κάτω από το χαλί.
Και για πες μου Δημήτρη, τι να γράφω, συνταγές μαγειρικής ή μήπως μικρά λογοτεχνικά κείμενα για ευρεία κατανάλωση του τύπου τι ωραία που τα λες.
Υπάρχουν ήδη στο χώρο αρκετοί που το κάνουν με επιτυχία.
Εγώ έμαθα να υπερασπίζομαι την ιδεολογία μου και να παλεύω γι΄αυτήν, για τα ιδανικά μου, που είναι και δικά σου, και των περισσότερων που γράφουν εδώ.
Και μιλώ για τα πανανθρώπινα ιδανικά της Ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης.
Ο καθένας βέβαια και ανάλογα με την παιδεία του, ανάλογα με την οπτική του, τις καταβολές, τα μίση και τα πάθη, αλλά κυρίως τις γνώσεις του, τα εκφράζει ανάλογα.
Τι να κάνουμε δεν θα γίνουν όλοι φίλοι του ΚΚΕ. Μακάρι να μπορούσε το ΚΚΕ να τους πείσει, μακάρι να συμβάλλουν όλοι όσοι μπορούν και θέλουν για καλύτερη αποτελεσματικότητα και για λιγότερες αδυναμίες.
Αλλά αυτή η συμβολή δεν μπορεί να επιτευχθεί στα κρυφά.
Μη με βάζεις πάλι να σου λέω τι έλεγε για ζητήματα, νομοτελειακά και όχι "άλλες εποχές τότε άλλες σήμερα" .Νομοτελειακά.
Να ξέρεις και να το θυμάσαι ποτέ δεν είμαι έξω από την γραμμή της θεωρίας μας ποτέ.
Και ότι γράφω είναι διατυπωμένες θέσεις κατά καιρούς.
Σου δίνω όμως το λόγο μου ότι η άποψή σου μου είναι αναγκαία και θέλω να την ακούω να εκφράζεται.

blackbedlam είπε...

Οικοδόμε να είσαι καλά για την παρουσία σου και για την συμβολή σου στον διάλογο, έστω και με αυτούς τους όρους αναπόφευκτα.Φυσικά δεν χρειάζεται να απολογείσαι για τίποτα και σε κανέναν.
Αν παρακολουθήσεις καλά θα διαπιστώσεις σε ποιο σημείο ο Ade Gia χάνει την ψυχραιμία του.
Από αυτό και μόνον μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα.
Δεν είναι κακός άνθρωπος, ούτε κυρίως αντικομουνιστής μάλλον ΑντιΚΚΕ είναι,έτσι που ο ίδιος αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει τα ζητήματα
Θα μου πεις είναι το ίδιο; Δεν θα το έλεγα.Είναι κάτι που θέλει κουβέντα.Το πως αντιλαμβάνεται κανείς πως ερμηνεύει σε βάθος τα ζητήματα και τελικά που κατατάσσει τον εαυτό του.Και φυσικά μπορεί να πέφτω και έξω.

blackbedlam είπε...

Αde Gia Έχασες την ψυχραιμία σου και την έχασες σε κείνο το σημείο που δείχνει την ευαισθησία σου, τον διαχρονικό θυμό σου, αλλά και το τί σε πληγώνει.
Σε τούτο το μπλοκ μπορεί να βρεις όπως βλέπεις και τον ψυχαναλυτή σου.
Βρε είμαστε καλοί άνθρωποι σου λέω.
Αλλά άκουσέ με, ο πατέρας σου η σοφεράντζα και η μητέρα σου η μοδίστρα, και συγνώμη που τους πιάνω στο στόμα μου,σε έκαναν έναν ευαίσθητο παιδί αλλά πια μεγάλωσες, ηρέμησε λοιπόν.
Εμένα πάντως ο πατέρας μου ήταν εργάτης, βυρσοδέψης αν έχεις ακουστά,και είμαι κοκκινιώτισσα αν κάτι σου λέει αυτό.
Φαντάζομαι ξέρεις πόσο δύσκολο είναι ένας διανοούμενος να επαναστατικοποιήσει την συνείδησή του.Και αν σύμφωνα με το επάγγελμα κατά πως ο ίδιος λες έχεις ψιλοεπιρρεαστεί με το επαγγελματικό τυχοδιωκτισμό του,τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.
Αναιδέστατη με λες και που να με γνώριζες.
Μαύρο φίδι που σ΄εφαγε.(αστειάκι)
Λοιπόν για σύνελθε και κοίτα να δεις πως θα τα βγάλουμε πέρα σ΄αυτούς τους δίσεκτους καιρούς, εκτός και αν ο τυχοδιωκτισμός του επαγγέλματος, σου εξασφαλίζει την πολυτέλεια της κριτικής εκ του μακρόθεν και εκ του ασφαλούς.

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα σε όλους

Αυτό είναι το τελευταίο σχόλιο που κάνω, σ’ αυτόν τον ιδιότυπο «διάλογο» με το σύντροφο (έβγαλα τα εισαγωγικά αν το πρόσεξες!)…

AdeGia:

Λοιπόν φίλε για να τελειώνει αυτή η παράσταση, γιατί δεν έχει νόημα να συνεχίζεται. Ήδη το «κοινό» βαρέθηκε με μας.

Δεν ξέρω αν σε «ταλαιπωρεί» η πανσέληνος όπως γράφεις, αλλά είναι πασιφανές ότι κάτι σε «ταλαιπωρεί». Κι αυτό το κάτι (δεν είναι δική μου αρμοδιότητα αλλά και δε με αφορά, για να ψάξω τι είναι), είναι που σου δημιουργεί αυτή την εμπάθεια για ένα κομμάτι, το μεγαλύτερο της αριστεράς.

Αυτή ακριβώς η εμπάθεια δεν αφήνει τη σκέψη σου να δει καθαρά κάποια πράγματα και καταστάσεις. Τσουβαλιάζεις όσους της αριστεράς δε συμφωνούν μαζί σου, στο ίδιο τσουβάλι και …ρίχνεις κατά ριπάς. Αυτό όμως δεν είναι διάλογος και νομίζω πως εσείς της «ανανεωτικής» κατηγορείτε τους «δογματικούς» γι αυτόν ακριβώς το λόγο: για απέχθεια προς το νέο και το διάλογο.

Τα εισαγωγικά στο «σύντροφος» τα βάζεις μόνος σου με τις τοποθετήσεις σου σ’ αυτό το διάλογο και τη φανατική συμπεριφορά σου. Δεν μένω σ’ αυτό (τα εισαγωγικά), είναι μια ανούσια λεπτομέρεια. Και σε ένδειξη καλής διάθεσης απέναντί σου, τα αφαιρώ.

«Αλλα επιδιωκω εγω κι αλλα εσυ.» γράφεις. Αυτό σύντροφε είναι λάθος.

Οι διαφορές μας στην επιδίωξη του τελικού σκοπού δεν είναι τεράστιες όπως νομίζεις. Δες τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Ο εχθρός δεν βρίσκεται ανάμεσά μας, βρίσκεται απέναντί μας. Νομίζω πως στον κοινό σκοπό μπορούμε (;) να συμπράξουμε, αφήνοντας στην άκρη προσωπικές αντιπάθειες, «μίση» και πάθη. Δε μας παίρνει αλλιώς σύντροφε. Σου τα λέει αυτά κάποιος που δεν είναι ενταγμένος κομματικά κάπου. Κάποιος που θα ήθελε να μη συζητάμε σήμερα με αυτό τον τρόπο και για τέτοια θέματα, αλλά να συμπαρατασσόμαστε ΟΛΟΙ απέναντι στη λαίλαπα του κ…συστήματος που θα μας καταπιεί αν συνεχίσουμε έτσι!

Δεν σε έβρισα όπως λες και καμία «απειλή» προς εσένα δεν εκτόξευσα, ούτε «λάσπη», ούτε «εισαγγελική διάθεση», αυτά δεν με εκφράζουν και φυσικά τα απεχθάνομαι. Χαλάρωσε όμως λίγο για να καταλάβεις το λογοπαίγνιο που έκανα και για το πακέτο και για τους «υδραυλικούς» που εσείς χρησιμοποιήσατε πρώτοι. Θεωρείς κάποιος που έχει διαφορετική άποψη από σένα και στο λέει κατάμουτρα, ότι «σου την πέφτει»; Βγάλε τις παρωπίδες σύντροφε. Δεν σε ξέρω για να’ χω προσωπικά μαζί σου και να «σου την πέσω». Απόψεις εκφράζουμε εδώ και τις υποστηρίζουμε. Όσο κι αν σε ενοχλούν αυτές οι απόψεις.

(συνεχίζεται…)

Οικοδόμος είπε...

(…συνέχεια από το προηγούμενο)

Λίγα για την οικοδομή τώρα. Είναι λογικό να μη με ξέρεις. Το γεγονός πως το επάγγελμά μου είναι οικοδόμος, δε σημαίνει πως εγώ θα απολογηθώ για τα πάρα πολλά στραβά και κακά ενός ολόκληρου κλάδου, της οικοδομής. Με την ίδια ευκολία που το κάνεις εσύ, θα μπορούσα να σε κατηγορήσω κι εγώ για τα στραβά αυτής της χώρας, αφού πάντα μας κυβερνούσαν και μας κυβερνούν δικηγόροι και μηχανικοί. Η συλλογική ευθύνη όμως δεν μπορεί να είναι άποψη ενός που θέλει να τον αποκαλούν σύντροφο, και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά.

Σχετικά με τα αυθαίρετα, που γράφεις. Φαίνεται από τα γραφόμενά σου πως γνωρίζεις τη διαδικασία καλά. Λοιπόν άκου, καταρχήν δεν έχω δουλέψει ποτέ σε αυθαίρετο, δεν γνωρίζω αυτή τη διαδικασία,αν μπορείς πίστεψέ το. Ο λόγος είναι καθαρά πολιτικός, αν μπορείς να τον καταλάβεις. Και εκτός των άλλων και ζήτημα αισθητικής. Είμαι ενάντια σ’ αυτή τη λογική και πρακτική που ενθάρρυνε το ίδιο το κράτος, και οι κυβερνώντες υπουργοί που είναι πάντα και μηχανικοί και μεγαλο-κατασκευαστές, με το σιγοντάρισμα του ΤΕΕ. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, αλισβερίσι γίνεται. Με τους μηχανικούς πρωταγωνιστές. Δεν σε βάζω όμως στο ίδιο τσουβάλι με τους συναδέλφους σου για το λόγο πως δεν σε γνωρίζω.

Οι τουφεκιές σου λοιπόν περί «τριπλού μεροκάματου» κλπ, δεν μ’ αγγίζουν, πέφτουν στο κενό. Είμαι σίγουρος όμως πως για να έχεις αυτή την άποψη για τους οικοδόμους συνολικά και να την εκφράζεις έτσι αβασάνιστα, με τέτοιους «συναδέλφους» μου συναναστρέφεσαι. Δεν μου κάνει εντύπωση. Ο κλάδος της οικοδομής δεν απαρτίζεται κι από τα καλύτερα παιδιά…


Θα σου κάνω μια πρόταση. Αν έχεις χρόνο και καλή διάθεση, μπες στο ιστολόγιό μου e-oikodomos.blogspot.com. Ψάξτο λίγο. Θα δεις απόψεις, σχολιασμό αλλά και προτάσεις για τα πολλά στραβά της οικοδομής. Θα δεις μια άλλη πρόταση συνολικά για την οικοδομή. Από έναν οικοδόμο αυτά. Που έμαθε τη δουλειά κοντά στους παλιότερους, που είδε πολλά στραβά κι ανάποδα, αλλά έβαλε σαν σκοπό του να μην τα επαναλάβει. Και παλεύει για να τα’ αλλάξει, και σπάει τα μούτρα του πολλές φορές, αλλά δεν βάζει μυαλό… Και θα καταλάβεις έτσι και αν γνωρίζω από αρχιτεκτονική, αφού απαξιωτικά με αποκαλείς «ανεπίδεκτο μαθήσεως». Δεν το΄πιασες αυτό που έγραψα για «αρχιτεκτονικό …αντικομμουνισμό», δεν πειράζει.

Λοιπόν δεν ξέρω αν θα τα καταλάβεις αυτά που σου έγραψα, αν θα τα λοιδωρήσεις, κάνε όπως σου έρθει, είναι και προσωπικά, τα έγραψα όμως για να δεις πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Και φυσικά μη «θριαμβολογήσεις» πως σου απολογούμαι, δεν έχω λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Σιχαίνομαι όμως αυτή τη νοοτροπία, του τσουβαλιάσματος και του «έλα μωρέ…». Ειδικά όταν βγαίνει από το μυαλό συντρόφων, που ουσιαστικά δεν μας χωρίζουν πολλά, και σίγουρα όχι τέτοια που να μας απαγορεύουν τη συμπόρευση απέναντι στον …εχθρό, που δεν κρατά κόκκινη σημαία…

Ο λόγος που το σχόλιό μου αυτό είναι το τελευταίο, δεν είναι απαξιωτικός προς το πρόσωπό σου. Είμαι σίγουρος πως έτσι το παίρνεις αλλά όχι, δεν είναι έτσι. Δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου, δεν μ’ αφήνει η δουλειά (πολλά αυθαίρετα έπεσαν τελευταία… χιούμορ ήταν, μη τσιτώνεσαι) και το τρέξιμο. Ο κυριότερος λόγος όμως είναι πως με στεναχωρεί όλο αυτό που γίνεται. Και από μέρους μου το σταματώ.

Επιμένω και αν δεις τα πράγματα πιο ψύχραιμα θα το καταλάβεις κι εσύ: μέσα σ’ αυτό το «βρώμικο μπλόγκ» δεν υπάρχει κανένας εχθρός, ο εχθρός είναι αλλού, και σίγουρα νιώθεις και συ την ανάσα του. Αγωνία υπάρχει εδώ μέσα, προβληματισμός, αμφισβήτηση, ελπίδα και διάθεση για συμπόρευση όλων στον κοινό αγώνα, μα και πίστη στις ιδέες που εξυψώνουν τον Άνθρωπο.

Αντε γεια λοιπόν σύντροφε και …κράτα το «παλούκι» σε ετοιμότητα. Θα χρειαστεί να «τσακίσει» άλλα «κεφάλια», όχι των συντρόφων σου…

Καλή δύναμη σε όλους!

OOO είπε...

Σωστος! Οικοδομε.
Κρατα τα ισα τωρα.
Veni,Vidi,Capii
Παρακληση,βρες 10 λεπτα
και ακουσε
τo Va pensiero,
"Oh mia patria si bella e perduta" του Verdi
και καπακι το "Μεσ' της Πεντελης τα βουνα" του Παγιουμτζη.
Και πουσαι,καλη νυχτα και καλη τυχη.

blackbedlam είπε...

Για σένα λοιπόν ADE GIA είναι το πρώτο τραγούδι της λίστας σε καλή εκτέλεση,αλλά και τα άλλα επίσης.
Για τον ΟΙΚΟΔΟΜΟ, για να μην ψάχνει και πέσει και σε εκτελέσεις μαϊμού, το λινκ θα σας πάει εκεί που πρέπει.
http://blackbedlam.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html

Εγώ πάω μέχρι "της Πεντέλης τα βουνά"

Άντε και καλήν αντάμωση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...