Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Με μια παρτίδα σκάκι ......για την νίκη

Γνωρίζεται σκάκι;

Ο Λένιν παίζει σκάκι με τον Αλεξάντερ Μπογκτάνοφ,Απρίλης 1908

 Το σκάκι είναι παιγνίδι αποφάσεων,είναι παιγνίδι τακτικής και στρατηγικής.
Σε κάθε κίνηση ο παίκτης, καλείται να καταστρώσει σχέδιο, γιατί από κάθε του κίνηση εξαρτάται η έκβαση της παρτίδας.
Οι αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο κάθε αντίπαλος παίχτης, είναι κάτω από διαφορετικές συνθήκες κάθε φορά, σε κάθε κίνηση.
Στην πρώτη φάση του παιγνιδιού,  αυτό που καλείται να κάνει ο κάθε παίχτης, είναι να ψυχολογήσει τον αντίπαλο και αν τον γνωρίζει, ακόμα καλύτερα.
Η εμπειρία από άλλες παρτίδες θα παίξει και αυτή το ρόλο της
Όσο η  πλοκή του παιγνιδιού προχωράει, ο παίχτης είναι υποχρεωμένος να πάρει σύντομες αποφάσεις.
Πρέπει να μπορεί να κάνει συνδυασμούς, να μπορεί να συνθέτει εμπειρία, γνώσεις, να μπορεί να προβλέψει τις πιθανές κινήσεις του αντιπάλου, να μπορεί να εκτιμά τόσο τους αντικειμενικούς (σε τι φάση και κατάσταση βρίσκεται η ανάπτυξη των δυνάμεων του αντιπάλου ) αλλά και τους  υποκειμενικούς παράγοντες (να ελέγχει απόλυτα την διάταξη των δικών του δυνάμεων, να διατηρεί την ψυχραιμία του, να είναι διαρκώς σε εγρήγορση) 
Έτσι οι κινήσεις θα είναι κάθε φορά προσαρμοσμένες στις ανάγκες  και προς όφελος της παρτίδας έκαστου των παικτών.

Οι δυνάμεις και των δύο αντιπάλων  σιγά σιγά μειώνονται και ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά.

Όποιος από τους δύο έχει περισσότερα αποθέματα "υλικού", κυρίως όμως ψύχραιμης αντιμετώπισης,εμπειρία και  ικανότητα να εκτιμήσει τις προθέσεις και τις δυνατότητες του αντιπάλου,όποιος έχει την ικανότητα να συνθέσει, αλλά και να λειτουργήσει αποφασιστικά, αυτός μπορεί και να φέρει το παιγνίδι στα δικά του μέτρα.
Φυσικά κανείς, πρέπει να υπολογίζει πάντα πόσο χρόνο έχει στην διάθεσή του γιατί  το θέμα του χρόνου, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας.
Ο παίχτης  με γνώμονα  τις ικανότητες, την γνώση και τις εμπειρίες του  να αξιολογεί τις αντικειμενικές και υποκειμενικές προϋποθέσεις, τολμά αποφασιστικά και με αυτοπεποίθηση, μια ποιο τολμηρή κίνηση φέρνοντας σε αμηχανία τον αντίπαλό του.
Όμως εξ ίσου πρέπει να αποφεύγεται η ριψοκίνδυνη κίνηση, που μπορεί μία και μόνο, να φέρει τον αντίπαλο σε προνομιακή θέση.

Επιδίωξη σε μια παρτίδα σκάκι είναι η νίκη, αλλά προκειμένου να την πετύχουμε δεν διστάζουμε να ασκήσουμε και μια επίμονη και σκληρά αμυντική γραμμή,ακόμη όμως και μια υποχώρηση τακτικής.

Ποτέ ένας καλός παίχτης δεν αφήνει την ευκαιρία που του παρουσιάζεται να πάει χαμένη, δεν αφήνει τον αντίπαλο να πάρει ανάσα και ταυτόχρονα όμως, πρέπει να  διαθέτει  υπομονή,  επιμονή και μεθοδικότητα.

Ο καλός παίχτης αφήνει την φαντασία του να τον οδηγήσει, αλλά πάντα είναι πειθαρχημένος και με γνώμονα τις ανάγκες της παρτίδας

Καθοριστικό είναι φυσικά για έναν παίχτη το στάδιο της προετοιμασίας.
Ουσιώδες, το να γνωρίζει τον αντίπαλό του, αλλά επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει και η εξάσκηση πάντα σε συνδυασμό με την  γνώση της θεωρίας και των κανόνων.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο εκπαιδευτής,αλλά και ο ίδιος ο παίχτης, από το κατά πόσο είναι διατεθειμένος να ενταχθεί και να τα δώσει όλα για την επιτυχή έκβαση του παιγνιδιού,για το τελικό ρουά ματ

Σε κάθε παρτίδα σκάκι, παίρνουν μέρος 2 παίχτες εκτός και αν μιλάμε για ομαδικό παιγνίδι. 
Τότε μπορούν να πάρουν μέρος  περισσότεροι παίχτες χωρισμένοι όμως μόνον  σε δύο ομάδες έτσι και αλλιώς λόγο των κανόνων.
Η κάθε ομάδα βέβαια παλεύει κατά την διάρκεια του παιγνιδιού και μέχρι το τέλος για να κυριαρχήσει στο παιγνίδι και να δημιουργήσει τις συνθήκες της νίκης της.


 Οι όποιοι συνειρμοί,... με  ευθύνη του αναγνώστη.


14 σχόλια:

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

Το σκάκι "γειτονισσα" δεν είναι παιχνίδι για αυτή την εποχή τώρα θέλει τάβλι και μάλιστα απο καλούς ταβλαδόρους αυτόυς που ξέρουν και "χτυπούν " τα πούλια στο τάβλι να ευχαριστούνται και όλες οι αισθήσεις .
Θέλει τάβλι και μάλιστα πλακωτό

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

παρακολουθώ αυτές τις μέρες τι συμβαίνει με τους "αγανακτισμένους" σε διάφορες πλατείες της Χωρας , ανάβηκα κανα δυό φορές και στο σύνταγμα , μπορεί να ανεβω και σήμερα, συνάμα παρακολουθώ την αμηχανία των διάφορων επαναστατημένων φίλων μου κυρίως στα δύκτια κοινωνικής δυκτίωσης που σνομπάρουν χλεβάζουν αλλά όπως λέμε εμείς εδώ τους "τρώει ο κώλος τους " δεν μπορούν και όλο και ανεβαίνουν να δούν τι παίζει απο κοντά .
Αυτό που είδα πάντως εγώ είναι νεολαία πολύ νεολαία να είναι εκεί να την βρίσκει με όλο αυτό και να το ευχαριστούνται . Αυτό στις "δικές "συγκεντρώσεις δεν το έχω δεί και μάλλον αυτό είναι το ζητούμενο .
Στημένο; είναι για εκτόνωση ; δεν μπορώ να απαντήσω αυτή την στιγμη πάντως κάτι γίνετε .άμα βάλεις το αυτί σου στη Γή σαν τους ινδιάνους θα ακούσεις ότι άτι έχει αρχίσει να κινείται κάτι έρχετε !! και πρέπει να ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ

Αντίλογος είπε...

Και μιας και μιλαμε για σκακι..η μπλόφα αποκαλυπτεται εν τη γεννεση της..
Την καλησπέρα μου

pavlosk είπε...

Θα διαφωνήσω με τον Κώστα.

Είναι ακριβώς η εποχή που πρέπει να παίξουμε "σκάκι". Να μπει μπροστά η στρατηγική και να οργανώσει την τακτική. Με το πιο επεξεργασμένο και μυαλωμένο σχέδιο που έχουμε καταστρώσει ποτέ. Να προβλέπει 5 και 10 κινήσεις μπροστά...

Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι, "υπεράνω", που το παίζουν ότι ασχολούνται με το "σκάκι" υποτιμούν τα μικρότερα σχέδια και μάχες που διεξάγονται στην διαρκεια της παρτίδας. Μας λένε ότι θα αυτοί πάνε για "ΜΑΤ" και μόνο αυτό τους νοιάζει.

Αναρωτιέμαι, αν αυτοί έχουν σκεφτεί την αρχή, τη μέση και την τελική φάση της παρτίδας. Ότι κάθε ταπεινό πιόνι, μπορεί να σου δώσει συντριπτική υπεροχή 20 κινήσεις μετά ή ότι απαιτείται θυσία ή ο αιφνιδιασμός για να καταβάλεις τον αντίπαλο.

Γιαυτό το σκάκι είναι ανυπέρβλητο. Γιατί κανένα παιχνίδι δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο και η τέχνη της τακτικής και στρατηγικής μπορεί υπο προϋποθέσεις να σου δώσει τη νίκη σε μια φαινομενικά χαμένη παρτίδα...

Αυτά ΒΒ με τους συνειρμούς!

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη μου επαφή με το Σκάκι (Ζατρίκιον), έγινε στα 13 μου !
Από τότε, δεν έχω αλλάξει γνώμη ότι είναι ... βασιλιάς !

Ακονίζει το μυαλό, ηρεμεί, σε βάζει να σκεφτείς (το είπε κι άλλος σχολιαστής) το ... μέλλον, όχι μόνο 5 ή 10 κινήσεις, πολύ περισσότερο !

Κάτι που δεν γίνεται στην Ελλάδα και το έχω δει σε άλλες χώρες, είναι να παίζει ο κόσμος σκάκι υπαίθρια !
Αν και σαν χώρα έχουμε αναδείξει μεγάλους σκακιστές, εν τούτοις δεν έχει την ... "κυκλοφορία" που θα του άξιζε σαν το Πρώτο Πνευματικό Παιγχνίδι !
Ίσως γιατί δεν προβάλλεται (γιατί άραγε ;) στο σχολείο !
Στους νέους και τις νέες !

υ.γ.: άσε που το Σκάκι είναι και ένας τρόπος να γνωριστείς καλά με τον άλλον ...

Ανώνυμος είπε...

Αναπόφευκτος ΒΒ είναι ο συνειρμός με διαφημιστικό που κυκλοφόρησε στο ιντερνετ των ισπανών indignados, με μια σκακιέρα όπου τα μαύρα κομμάτια είναι μόνο τα "βαριά", βασιλιάδες, βασίλισσες, στρατηγοί, πύργοι, και τα λευκά είναι 3 (;) σειρές ΜΟΝΟ στρατιώτες που συντρίβουν τη μαύρη αριστοκρατία...
Συμπέρασμα: οι indignados καταλύουν τους κανόνες του παιχνιδιού κάτι που δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. Άρα, ουτοπία. Η πάλη των τάξεων είναι πολυσύνθετη, πολύπλοκη κατάσταση και η στιγμή της τελικής επίθεσης, το κατάλληλο timing και όλες οι λεπτομέρειες της τακτικής δεν είναι καθόλου "παιχνιδάκι". Και ασφαλώς διαφωνώ με την παρομοίωση με το τάβλι, όπου ο παράγων "τύχη" είναι καθοριστικός. Κάτι που δεν ισχύει στην πάλη των τάξεων, όπου και να έχεις τύχη, δεν αρκεί να διαβαίνεις. Κι επειδή το ξέρουμε το ριζικό, πορπατάμε, όχι όμως με την έννοια της απάθειας, αλλά της ψύχραιμης αναζήτησης του timing

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΣΤ!
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

• Είμαστε πάρα πολλοί και είμαστε παντού. Νέοι και μεγαλύτεροι. Εργαζόμενοι και άνεργοι. Συναντηθήκαμε, φωνάξαμε ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ και δεν ήρθαμε για πλάκα. Διαλέξαμε το «μαζί» από τη μοναξιά, την πράξη από την αναμονή, την πλατεία από τον καναπέ, δοκιμάσαμε την ελπίδα αντί του φόβου.
• Είναι πολύ λίγοι και είναι κρυμμένοι. Στη Βουλή και τις Συνόδους τους. Η τρόικα, η κυβέρνηση, όλη η συμμορία που συναινεί για να μας εξοντώσει. Μαζί και οι φίλοι τους. Τα κανάλια που εδώ και μήνες λένε ψέματα. Μα δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε.
• Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Η χώρα πουλιέται μαζί με τις ζωές και το μέλλον μας. Όσοι λένε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, μάς προτείνουν το χάος. Όσοι πιστεύουν πως κάποιοι άλλοι «θα βγάλουν το φίδι από την τρύπα» γελιούνται.
• Δε θέλουμε καμιά σχέση μ’ αυτό το πολιτικό σύστημα, τις αξίες, τους «ανθρώπους» του. Τους ψεύτες και τους κλέφτες. Την ατιμωρησία και την αδικία. Την καταστροφή και τη φτώχεια. Το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Τον κόσμο των τραπεζών, των χρεών, του ΔΝΤ. Το σύστημα που έχει πολλούς σαν τον Πάγκαλο.
• Να είμαστε μαζί όσοι φωνάζουμε «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ». Όσοι προσπαθούμε να επιβιώσουμε σ’ αυτή τη χώρα. Όσοι αγωνίζονται με κάθε τρόπο. Ενωμένοι, χωρίς άλλους διαχωρισμούς. Εχθρός μας είναι η Χούντα που κυβερνά. Σύμμαχοί μας οι αγώνες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Αργεντινή.
• Οι πλατείες μάς ανήκουν. Τις κερδίσαμε ειρηνικά κι έτσι θα συνεχίσουμε. Με τις χιλιάδες φωνές και τα χιλιάδες πρόσωπα. Αυτή είναι η δημοκρατία. Να έχουμε λόγο για τις ζωές μας. Να μην είμαστε στο περιθώριο. Κανείς δεν τολμά να τα βάλει μ’ έναν ολόκληρο λαό, κανείς δε μπορεί να μας αγνοεί.
• Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Τίποτα δε χαρίζεται. Μα τώρα «ξυπνήσαμε». Χαμογελάσαμε και νιώσαμε λίγο πιο δυνατοί. Βήμα-βήμα θα γίνουμε περισσότεροι, πιο αποφασισμένοι, πιο οργανωμένοι. Στις γειτονιές, στη δουλειά μας, τις σχολές μας και όλοι μαζί στις πλατείες.
Αν δε διώξουμε από τη χώρα την Τρόικα, την κυβέρνηση
το Μνημόνιο και όλους αυτούς που χρόνια κάνουν κουμάντο
δεν πρόκειται να ξημερώσουν καλύτερες μέρες
όλοι μαζί, για όσο χρειαστεί!
dikaioma.gr

Ανώνυμος είπε...

Τα παιχνίδια....τέλειωσαν

Ο νοών νοείτω!

Κώστας Παπαδόπουλος είπε...

συμφωνω και εγω ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ και οι ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ είτε είναι για τάβλι η για σκάκι
Κατεβαίνουμε σήμερα ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΤΑ ΛΕΜΕ .

ELvA είπε...

Ας κατεβει ο κοσμος σε οποια συγκεντρωση και ναναι, αυτο ειναι το ζητουμενο και μακαρι να συνεχιστουν ολων των ειδων οι συγκεντρωσεις και να μην αποθαρρυνθει ο κοσμος που εστω κι ετσι βγηκε επιτελους στο δρομο. Η πορεια των γεγονοτων θα δειξει αν κατι ειναι σωστο, ή λαθος, ετσι δε γινεται παντα;

Albatrus είπε...

@ Κώστας Παπαδόπουλος

κι εγώ κατεβαίνω

πράγματι στη πλειοψηφία,
είναι όλοι τους νέοι...

πολύ λίγοι όμως ή Ελάχιστοι είναι Αυθόρμητοι* ξεκρέμαστοι*

οι περισσότεροι είναι Αγανακτισμένοι απ το χώρο της ΝΔ,άλλοι από την Έξωκινοβουλευτική Δεξιά,άλλοι Αναρχοατόνομοι,Οικολόγοι κλπ κλπ
άλλοι Αδιόριστοι Επιτυχόντες ΑΣΕΠ κλπ κλπ

όμως το κίνημα αυτό όπως είπα & χθές αν δεν βάλει το σύνθημα

"Αποδέσμευσης της Ελλάδας απο την ΕΕ & Ανατροπή του Κράτους των Μονοπωλίων στη Χώρα μας που είναι & οι Κύριες Αιτίες που γεννούν τα προβλήματα που αυτός ο κόσμος Αγανακτεί κι αν δε τα συνδιάσει με τη Ψήφο Καταδίκη στα δύο Μεγάλα Κόμματα που υπηρετούν αυτές τις Πολιτικές.......

ΌΣΑ χρόνια και να είναι έξω απ'τη Βουλή με τις κατσαρόλες & τα τηγάνια...
Όσο δυνατά να τα χτυπάνε & να μουτζώνουν προς τη Βουλή

στη Τελική,το Σύστημα έχει τον Τρόπο....

η Μούτζα αυτή να επιστρέψει πίσω στα πρόσωπά τους...!

σε διαβάζω & ένιωσα την ανάγκη να σε πώ τη γνώμη μου :-))

Albatrus είπε...

Στη θεωρία του Σκακιού έχει ματ σε δυό κινήσεις!

στη ζωή άντε κάνε την Αστική Τάξη ΜΑΤ σε δυό κινήσεις...!

Albatrus είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Albatrus είπε...

σήμερα εγώ η γυναίκα μου και τα παιδιά μου θα πάμε ΟΜΟΝOΙΑ

πεθύμησα το Μπρούσικο κρασί :-))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...