Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

   .....Όσο είναι καιρός


Διαβάζω απόψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί, τόσο για την πορεία και την εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα,αλλά και για τα γεγονότα που εξελίσσονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και στον Αραβικό κόσμο. Τυνησία,Αλγερία,Αίγυπτος,Υεμένη,Ιορδανία,Λίβανος  .
Αξίζει τον κόπο νομίζω να επισημανθούν, η διαφορετικότητα στις απόψεις και στις αντιλήψεις, πολύ περισσότερο στις ερμηνείες, τις προσεγγίσεις και τις προτάσεις που ακούγονται ένθεν κακείθεν.
Το πρώτο που θα πρέπει να πάρει κανείς υπ΄όψην του, είναι ότι αυτή η ιστορία με την κρίση που προέκυψε 2 1/2 χρόνια πριν, όλους εμάς μας βρήκε απροετοίμαστους.
Ποιοι είμαστε όλοι εμείς;
Αρχικά ανήκουμε όλοι στην ίδια τάξη, στην εργατική τάξη.(γι΄αυτούς μιλώ πάντως)
Στην συντριπτική πλειοψηφία, μιλώ, για ανθρώπους, που έχουμε τα ίδια οράματα, τους ίδιους προβληματισμούς, τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές.(πολιτικές και ιδεολογικές)
Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνουμε  και εγώ, γι΄αυτούς μιλώ.
Μιλώ για όλους όσους υπερασπίζονται την ανάγκη  για ισότητα, για αξιοκρατία,για δικαιοσύνη, για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Οι περισσότεροι, φαίνεται ότι έχουν πεισθεί για την αξία και την επιστημοσύνη του Μαρξισμού,ακόμη και αν δεν έχουν διαβάσει τα γραπτά των Μαρξ και  Ενγκελς.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, είναι πεισμένοι για την ορθότητα των θέσεων του ΚΚΕ.
Και για όραμά τους, έχουν την λαϊκή κυριαρχία.
Φυσικά πρέπει να τονιστεί, ότι λόγος δεν γίνεται για όλους εκείνους τους οικονομικούς, πολιτικούς αναλυτές, τους πανεπιστημιακούς, τους φιλόσοφους,τους δημοσιολόγους  και τους μετά Χριστόν προφήτες.
Δεν μιλώ για τους επαΐοντες,και εκείνους που έχουν άποψη επί παντός επιστητού.
Αν αυτό ακούγεται κάπως ειρωνικό και αφοριστικό , να πω ότι φυσικά και στις γραμμές τους, πιθανόν να υπάρχουν και εκείνοι που εμφορούνται από "καλές προθέσεις" και ακόμη, να εξαιρέσω και εκείνους που μιλούν από ταξική θέση.
Το πόσο μπορεί να υπηρετούν την εργατική τάξη, όλοι όσοι "εμφορούνται" από "καλές προθέσεις" είναι βέβαια ένα άλλο ζήτημα, όχι πάντως της παρούσης.

Μιλώ λοιπόν, για όλους εμάς που ανήκουμε στην εργατική τάξη, για όλους εμάς που είμαστε αντιμέτωποι με το φάσμα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού Μεσαίωνα.
Εκείνο που είναι αποκαλυπτικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο, είναι η διαφορετική ανάγνωση των γεγονότων.
Η διαφορετική ερμηνεία των γεγονότων,όταν μάλιστα οι αιτίες που τα προκαλούν είναι νομοτελειακές.
Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό, γιατί οι μηχανισμοί της εξουσίας έχουν την δυνατότητα του αποπροσανατολισμού, της παραπληροφόρησης, της στρέβλωσης, της παραχάραξης και εν τέλη της χειραγώγησης του λαού.
Όλο αυτό το σκηνικό όμως, έχει σαν αποτέλεσμα και άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος,να κρατιέται σε μια κατάσταση αναμονής, σε κατάσταση αδράνειας,σε κατάσταση επιφυλακτικότητας,να παραμένει μετέωρη η εργατική τάξη,αδύναμη να ερμηνεύσει, αδύναμη να παρέμβει, παραδομένη και σχεδόν παραιτημένη από τα ίδια της τα δικαιώματα, που με αυτόν τον τρόπο τα εκχωρεί στα χέρια του ταξικού της εχθρού.  

Σε όλο αυτό το διάστημα, αυτά που ακούγονται είναι τόσο πολλά και, κάποιες φορές τόσο αντιφατικά.
Προέρχονται από όλες τις πολιτικές και όχι μόνον  κατευθύνσεις.
Ο καθένας, από την σκοπιά του.
Συγκλίνουν όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, στον κοινό παρονομαστή της αντικατάστασης της εξουσίας και των πολιτικών του μνημονίου, με άλλους, "ποιο ικανούς, μη διεφθαρμένους πολιτικούς", που θα ασκήσουν δικαιότερη πολιτική προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, που θα διώξουν το ΔΝΤ και την Τρόϊκα.

Όλα αυτά με μια ουδετερότητα, κυρίως αταξικά και  πάντα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. 

Ακόμη και όταν γίνεται αναφορά για κρίση του καπιταλιστικού συστήματος,δεν λένε ότι  το καπιταλιστικό σύστημα,  παρά τις όποιες ιδιομορφίες με τις οποίες εφαρμόζετε στις διάφορες χώρες, είναι το οικονομικό εκείνο σύστημα , που βασίζεται στην ανάγκη για υψηλή  κερδοφορία και που τελικά,  οδηγείται στην υπερπαραγωγή και στο αδιέξοδο
Και δεν μιλούν ακόμη για το ότι, το ξέσπασμα της κρίσης, είναι νομοτελειακό και αδιέξοδο,πέρα και πάνω από τις ικανότητες ή τις αδυναμίες των ανθρώπων ,γιατί τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στην βασική αντίθεση του ίδιου του συστήματος που ενυπάρχει: ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
Παρακάμπτοντας όλα αυτά, προτείνονται δεκάδες συνταγές για μια αθεράπευτη αρρώστια.
Κουβέντα δεν γίνεται, έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η φύση της κρίσης που περνάει το καπιταλιστικό σύστημα.
Μιας κρίσης ,όχι σαν αυτές που το ακολουθούν από την ημέρα της σύστασής του, αλλά μια κρίση που ξεπερνάει σε χαρακτηριστικά, τις χειρότερες μορφές που μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί.
Ακόμη και οι πλέον προωθημένες αναλύσεις, όταν κάνουν λόγο για τον δομικό  χαρακτήρα της κρίσης,αποφεύγουν να μιλήσουν για την "γενική"  κρίση του καπιταλισμού και κάνουν λόγο για την "ανάκαμψη που θα ακολουθήσει".

Μια ανάκαμψη όμως, που πίσω της θα έχει αφήσει πτώματα και ερείπια.Που θα έχει οδηγήσει ότι θα έχει απομείνει από την  εργατική τάξη, στην απόλυτη εξαθλίωση.

Άλλα όταν μιλάς για ανάκαμψη,ο αναγνώστης σου,ο εργαζόμενος,συνυπολογίζει ότι και αυτός θα είναι παρόν, για να ζήσει και να απολαύσει τις "κατακτήσεις" της ανάκαμψης!
"Γιατί βρε αδερφέ, πόσο θα πάει η κρίση, ένα χρόνο, δύο χρόνια και μετά.....ανάκαμψη"!

Είναι όλα αυτά, που αποπροσανατολίζουν, που στρεβλώνουν, που αποσταθεροποιούν το υποκείμενο,που το κάνουν να παραπαίει ανάμεσα σε αντιφατικές εκτιμήσεις, σε στρεβλώσεις και σε ερμηνείες που το απομακρύνουν από τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει για την προάσπιση των συμφερόντων του και την προσέγγιση του στρατηγικού του στόχου, που δεν  μπορεί να είναι άλλο, από την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος στην προοπτική της Λαϊκής εξουσίας.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς το χάσιμο χρόνων για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ΜΛΚ την περίοδο της "ειρηνικής συνύπαρξης",κατά την οποία θα έπρεπε να έχουν αναπτυχθεί μορφές πάλης, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικό και ιδεολογικό τομέα, έτσι ώστε σήμερα να είναι πραγματικά ώριμες και οι υποκειμενικές συνθήκες, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό, γιατί σήμερα όλοι εμείς (αυτοί που περιέγραψα παραπάνω),έχουμε διαφορετική οπτική, διαφορετική αντίληψη,διαφορετική ερμηνεία.
Γιατί με λίγα λόγια,  είμαστε  έτοιμοι και ανοχύρωτοι,για να δεχθούμε τις όποιες προτάσεις, χωρίς να είμαστε σε θέση να διακρίνουμε, σκοπούς και στόχους αλλότριους και αποπροσανατολιστικούς.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό,ο βασικός κορμός του λαού αποσυντίθεται κάτω από την επιβολή καταιγιστικών μέτρων και γίνεται ορατή η "λουμπενοποίηση" ομάδων της εργατικής τάξης.
Παράλληλα η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται, η οργή και η απόγνωση μπορεί να οδηγήσουν σε λαϊκή εξέγερση.

Μια λαϊκή εξέγερση όμως χωρίς οργάνωση, δίχως την συνειδητή ταξική αντίσταση του λαού,τι εγγυήσεις προσφέρει.
Το θέμα δεν είναι οι θυσίες που θα απαιτηθούν, αλλά η εξασφάλιση των αποτελεσμάτων των θυσιών.

Οι καιροί ου μενετοί. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους "όλοι εκείνοι" που τάσσονται στο πλευρό της εργατικής τάξης, που έχουν την υποχρέωση  να ανταποκριθούν στην ιστορική τους αποστολή και που ο  λόγος ύπαρξής τους είναι, να οργανώσουν την πάλη της εργατικής τάξης.
Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να ανατραπεί ο σημερινός συσχετισμός δύναμης και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού μετώπου,να οργανωθεί η ταξική πάλη για να ανατραπεί το εκμεταλλευτικό σύστημα και να οικοδομηθεί η Σοσιαλιστική κοινωνία. 
Ο καπιταλισμός δεν θα αποσυρθεί από μόνος του.
Θα παλέψει με όλα τα μέσα να παραμείνει στην εξουσία, με ότι αντίτιμο και αν χρειαστεί να πληρώσει η εργατική τάξη.
Το ζητούμενο είναι να μπορέσει η εργατική τάξη να γίνει από τάξη για τους άλλους τάξη  για τον εαυτό  της. Με λίγα λόγια, να αποκτήσει ταξική συνείδηση.
Με λίγα λόγια να διεξάγει ταξική  πάλη, οργανωμένα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά.
Οι προσπάθειες  που καταβάλλονται, άλλον στόχο δεν έχουν, παρά ακριβώς την αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου.

Αυτό ακριβώς κάνει  αναγκαία και την  δική μας προσπάθεια, να κατανοήσουμε τις ανάγκες των καιρών, να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις και σωστές ερμηνείες.
Χρειάζεται προσπάθεια, αλλά είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε  να αντισταθούμε και ταυτόχρονα να πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και με την δική μας συμμετοχή.
Να αποκτήσουμε την δυνατότητα μιας οπτικής, πέρα και κάτω από το φαίνεσθαι.
Να αποκτήσουμε την δυνατότητα ερμηνείας των προτάσεων και των λογής λογής αναλύσεων, να έχουμε την δυνατότητα να αποφεύγουμε και να μην υιοθετούμε  προτάσεις, που έχουν αλλότριους σκοπούς ή στην καλύτερη περίπτωση αποπροασανατολίζουν και δεν βοηθούν στην επίτευξη του στόχου εκείνου που θα απελευθερώσει την εργατική τάξη και θα την καταστήσει, κυρίαρχη τάξη, τάξη για τον εαυτό .



46 σχόλια:

Unknown είπε...

Δυστυχώς φίλε τα δάνεια ήρθαν,η ταξική συνείδηση έφυγε...
Ξαφνικά αισθανθήκαμε όλοι κροίσοι και θέλαμε διακοπές με διακοποδάνειο, μετοχές με μετοχοδάνειο, σπιτάκι full extra με πισίνα με στεγαστικό, φιρμάτα ρούχα και παπούτσια με καταναλωτικό....
Και τώρα που ήρθε η κρίση άντε να συνειδητοποιήσουμε οι κροίσοι ότι ανήκουμε σε κάποια άλλη τάξη...
Θα πρέπει να πέσει πολλή λόρδα, να σφίξουν κώλοι και στομάχια, να πέσει η μύτη, να ανοίξουμε τα μάτια, να δούμε γύρω μας...
Καλημέρα και καλό μήνα!

VAD είπε...

Ατή η στορία αρχισε οταν πριν εικοσι χρόνια κάποιοι πανηγυριζαν για τη δηθεν παγκοσμιοποίηση,ούτε πήγαινε το μυαλό μας τι σήμαινε τελικά ο όρος,οι φτωχοί φτωχότεροι κι πλούσιοι πλουσιότεροι...

Καλο μήνα...

Ανώνυμος είπε...

Φίλη Β.Β. Να είσαι σίγουρη ότι ωριμάζουν οι συνθήκες, για μία πολιτική έξοδο από την σημερινή κρίση στη βάση και προς όφελος των λαικών συμφερόντων. Απαιτείται ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Ο λαός μας, η εργατική τάξη και το κόμμα της, όπως και στο παρελθόν όταν και όποτε βρέθηκε σε "δυσχερή" θέση η πατρίδα μας, στάθηκαν αντάξιοι της ιστορίας μας. Έτσι θα γίνει και τώρα. Συντροφικά σε χαιρετώ

δήμητρα♥♥♥q είπε...

Καλησπέρα ΒΒ μου...
τούτες τις μέρες δεν είμαι για λόγια πολλά.
Μόνο να σε ευχαριστήσω θέλω.
Μelv@ki.

αντωνης είπε...

Αφηνω μια λιγακι βιαστικη καλησπερα, θα επανελθω.
:)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα !
Μερικές επισημάνσεις, αν και το θέμα προσφέρεται για μεγάλες αναλύσεις.

1. Όσοι παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις εδώ αλλά και έξω, η κρίση δεν μας βρήκε καθόλου απροετοίμαστους.
2. Γνωρίζουμε πολύ καλά, από τη μία πως η ολιγαρχία θέλει να "λήξει" η κρίση (που είναι δική της), από την άλλη προς τα που οφείλει να γύρει την πλάστιγγα η Εργατική Τάξη.
Άλλος ένας "πόλεμος" μεταξύ της Ε.Τ. και του καπιταλισμού είναι. Τίποτα περισσότερο, αλλά και τίποτα λιγότερο.
3. Αποδέχομαι πλήρως την λογική που εξέφρασε ο ανώνυμος στο σχόλιό του, ότι δηλαδή χρειάζεται ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ !
"Ο κόσμος, έτσι ή αλλιώς, θα γίνει κόκκινος. Θα φροντίσουμε εμείς γι΄αυτό" !
4. Οι λαϊκές εξεγέρσεις σε μια σειρά χώρες, με τις δικές τους φυσικά ιδιομορφίες, δείχνουν και το δρόμο, αλλά και τι να προσέξουμε εμείς.
Δεν μας νοιάζει ούτε το μπάχαλο, ούτε πρόσκαιρες κατατήσεις, αλλά η οριστική αλλαγή της κοινωνίας !

Τα λέμε.

Eriugena είπε...

Το σημαντικότερο είναι νομίζω η πράξη! ξέρω πως και αυτή η έννοια μπορεί να γίνει έννοια λάστιχο, τόσο σε φιλοσοφικό, όσο σε πολιτικό επίπεδο..όμως είναι η μόνη έννοια οδηγός για να αποφύγουμε τα θεμελιακά λάθη..θα φέρω δύο παραδείγματα, στον χώρο της σκέψης: το ένα 1)είναι η μορφή του λόγου σου σε αυτό το άρθρο που είναι πρακτική, κατα κάποιο τρόπο καθημερινή, χωρίς να είναι μη-επιστημονική και το άλλο 2) η ιστοσελίδα ''Μέτωπο Ιστορίας'', όπου άξιοι μαρξιστές μελετητές της νεοελληνικής ιστορίας, εκμηδενίζουν στην κυριολεξία τις τροτσκιστικές-αναρχικές-''ανανεωτικές'', στρεβλώσεις της ιστορίας του κινήματος. Καλώ εσένα και όλους τους αναγνώστες σου να την επισκεφτούν, ανεξάρτητα αν είναι ΚΚΕ ή όχι...αυτές οι προσπάθειες είναι παρά το θεωρητικόν τους πρακτικές, είναι πράξεις ακάματων δουλευταράδων κομμουνιστών,,το λέω χωρίς να ανήκω στον μαρξιστικό χώρο, αν και ανήκω σ'αυτον ΄πολύ περισσότερο απο άλλους ''μαρξιστές''. Να μιλάμε και απλά και σύνθετα, να εργαζόμαστε ακούραστα, να μην λέμε ψέμματα, να έχουμε πίστη στην αλήθεια και πάνω από όλα να επιδιώκουμε την ΠΡΑΞΗ. Γιατί και η επιστήμη, όπως και ο μαρξισμός δεν είναι τίποτα χωρίς ΠΡΑΞΗ και ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΛΟΓΟ. Αυτή νομίζω ότι είναι και η ισχύς του ΚΚΕ, ακόμα κι αν διαφωνεί κανείς μαζί του, η εμμονή του στην ΠΡΑΞΗ, όταν οι άλλοι απεραντολογούν ψευδο-θεωρητικά..Συμφωνό άρα με τον επιτακτικό τόνο της γραφής σου..θα πρότεινα απλώς να εξειδικεύσεις σε θεματολογίες, όχι απαραίτητα τεράστιας θεωρητικής φιλοδοξίας, αλλά ικανές να πυροδοτήσουν πρακτικές συζητήσεις! Χαιρετώ !

dimitris είπε...

Καλημερα Β.Β, εμεις της εργατικης ταξης απο ποια σκοπια θα μιλησουμε, ενω εισαι σαφης, γινεσαι---ετσι το καταλαβα---ασαφης για τον φορεα που θα ''τραβηξει'' το καρο...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ Καλημέρα σας !

Καιρός για περισσότερα πράγματα από τα λόγια ...

blackbedlam είπε...

Καλή σου μέρα Τζερυ.Να λοιπόν ένα ζήτημα.Θα σου απαντήσω όπως απάντησα στον καλό μου φίλο τον Μαχαίρη όταν έβαλε ακριβώς αυτό το ζήτημα:

Ο εργάτης, ο κάθε εργαζόμενος κατά την διάρκεια της εργασίας του, παράγει δύο πράγματα το προϊόν της εργασίας του και την υπεραξία της εργασίας του.Αυτά που πληρώνεται είναι τα χρήματα που του χρειάζονται για να συντηρηθεί αυτός και οι οικογένειά του,για να αναπαράγει το είδος του,που θα εξακολουθήσει να παράγει υπεραξία για λογαριασμό του κεφαλαιοκράτη αφεντικού.
Ο εργαζόμενος, ποτέ δεν μπορεί να αποκτήσει το παραγόμενο από αυτόν προϊόν.
Αν για παράδειγμα ο εργάτης δούλευε μόνος του για να φτιάξει ένα πλυντήριο και έπρεπε γι΄αυτό να δουλεύει 10 μέρες,αυτό το ίδιο προϊόν για να το αποκτήσει πρέπει να καταθέσει τα μεροκάματα 30 ημερών εργασίας.Τα υπόλοιπα 20 πηγαίνουν στις τσέπες του αφεντικού.
(να μην το αναλύσω περισσότερο αυτό το θέμα)
Τα έξοδα για την συντήρηση του εργαζόμενου,αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης.Μέσα δηλαδή στις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται. Δεν θα μπορούσα δηλαδή εγώ να συνεχίσω να πλένω στο χέρι, την στιγμή που υπάρχει το πλυντήριο.Δεν θα μπορούσα να κυκλοφορώ όπως η μητέρα μου με την ρομπίτσα της, δεν θα μπορούσα να μην έχω κινητό,(έστω και αν το απεχθάνομαι).Και 'επειτα, ποτέ κανένας κεφαλαιοκράτης δεν φαλίρισε,δεν έπεσε έξω, επειδή οι εργαζόμενοι του είχαν περισσότερες απαιτήσεις για την συντήρησή τους, απ΄ότι η προηγούμενη γενιά των εργαζομένων.
Ίσα ίσα μάλιστα.Και όταν για να εξασφαλίσουν περισσότερα κέρδη, συμπίεσαν το εισόδημα του εργαζόμενου και δεν είχε πια καταναλωτική δύναμη αρκετή ώστε να συντηρηθεί και να καταναλώνει τα προϊόντα που ο ίδιος παρήγαγε, τότε μας πλάσαραν το πλαστικό χρήμα να
μπορούμε να έχουμε αυτά που δικαιούμασταν. Σπίτι,εξοχικό,καλό αυτοκίνητο,καλύτερες συνθήκες διαβίωσης,ταξιδάκια στην Φλωρεντία,γιατί όχι Τζέρυ; Με λίγα λόγια δεν μας πλήρωναν ούτε καν με αυτά που θα έπρεπε για να συντηρηθούμε.
Θα μπορούσες να ζήσεις στις σημερινές συνθήκες δίχως κλιματιστικό;
Εμείς παράγουμε τον πλούτο.Εμείς στρώσαμε τους δρόμους, εμείς φτιάξαμε τα αυτοκίνητα, τα κινητά, εμείς χτίζουμε τα σπίτια.
Γιατί κάναμε κατάχρηση όταν τα θέλαμε δηλαδή;Δεν μας τα χάριζαν, εμείς πιστέψαμε με τα επικοινωνιακά τους τερτίπια ότι κάναμε κατάχρηση ότι τρώγαμε περισσότερα από ότι βγάζαμε.Ψέμα μεγάλο.Είναι αυτοί που πλούτισαν από τον ιδρώτα και τον μόχθο μας.
Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι, παρά μονάχα για ένα πράγμα.Γιατί δεν συνειδητοποιήσαμε ότι μας εκμεταλλεύονταν, ότι μας έβαζαν ακόμη περισσότερο στο χέρι,ότι μας έκλεβαν.Φταίμε που δεν αναπτύξαμε ταξική συνείδηση.Πάει να πει να γίνει η εργατική τάξη,από τάξη για τους άλλους, τάξη για τον εαυτό της.
Αυτή η εξέλιξη της ταξικής συνείδησης γίνεται στο βαθμό που η Τάξη λειτουργεί και δρα σαν συλλογικό υποκείμενο και αυτό δεν θα το καταλάβει από μόνη της η εργατική τάξη.

blackbedlam είπε...

Γεια σου Vad Αλήθεια εσύ πως βιώνεις εκεί μακρυά τους δικούς μας βασάνους.
Αν πρόσεξες στο κείμενό μου σε κάποιο σημείο, γράφω:[..] Μιας κρίσης,όχι σαν αυτές που το ακολουθούν από την ημέρα της σύστασής του,
αλλά μια κρίση που ξεπερνάει σε χαρακτηριστικά τις χειρότερες μορφές που μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί[..] Και λίγο πιο πάνω:
Παρακάμπτοντας όλα αυτά, προτείνονται δεκάδες συνταγές για μια αθεράπευτη αρρώστια.
Μιλώ λοιπόν για αυτήν την κρίση, που θεωρώ ότι είναι αδιέξοδη και νομοτελειακή.
Αν είχες την ευκαιρία και την δυνατότητα να διαβάσεις αναλύσεις από την πολιτική οικονομία, θα έβλεπες ότι οι Μαρξ και Ενγκελς είναι σαν να βρίσκονται κάπου εδώ τριγύρω και περιγράφουν την σημερινή κατάσταση, κάνοντας αναφορά στην νομοτέλεια του καπιταλιστικού συστήματος.
Μια νομοτέλεια που βασίζεται στην αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνική παραγωγή και την ατομική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
Και με την ελπίδα ότι θα το διαβάσεις:
Ο καπιταλιστής είναι υποχρεωμένος να ανεβάζει την παραγωγή του και να συσσωρεύει κέρδος, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον άλλον καπιταλιστή.Το κέρδος όμως του καπιταλιστή προκύπτει μόνον από την εκμετάλλευση της υπεραξίας του ίδιου του εργαζομένου.Έτσι υποχρεώνεται και συμπιέζει τα εισοδήματα του.Όσο όμως το συμπιέζει, τόσο ο εργαζόμενος που είναι και ο εν δυνάμει καταναλωτής, δεν μπορεί να αποκτήσει τα προϊόντα που παράγει.Έτσι σε κάποια φάση παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπερπαραγωγής. Ο καπιταλιστής έχει στις αποθήκες του εμπόρευμα που δεν μπορεί να καταναλωθεί.Ε,είναι κατανοητό ότι τότε φτάνει να χρειάζεται λιγότερη παραγωγή(λιγότερα διαμερίσματα,λιγότερα αυτοκίνητα, ρούχα, τρόφιμα.....) τότε συμπιέζει ακόμα περισσότερο, η επιβάλει λιγότερες ώρες εργασίας η και απολύει.Όσο παίρνει αυτά τα μέτρα τόσο συρρικνώνεται και η καταναλωτική δύναμη, τότε χρειάζεται λιγότερους εργαζόμενους, αλλά έτσι πια χάνει το μέσον που του παράγει την υπεραξία.Και τότε επειδή παρ΄όλα αυτά ο λαός, οι υποαπασχολούμενοι,οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στα σχολειά, να έχουν νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη, να συνεχίσουν να συνταξιοδοτούνται,γίνεται κατανοητό ότι ένας τρόπος υπάρχει.Να περάσουν στην καταστροφή των μέσων παραγωγής πάει να πει της εργατικής τάξης.Περικόπτουν από την παιδεία από την υγεία από τις συντάξεις φορολογούν πέφτει το βιοτικό επίπεδο εξευτελίζεται η ζωή αρχίζουν και χάνονται ομάδες που ξεκινούν από τα χαμηλά εισοδήματα και επεκτείνονται και στα υψηλότερα. Έχει και συνέχεια αλλά είναι πολλά βρε vad θα έχουμε και άλλη ευκαιρία.
Αυτή είναι Vad η γενική κρίση του Καπιταλισμού και δεν έχει καθόλου τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες κυκλικές του κρίσεις που τις ξεπερνάει με διάφορα άλλα τερτίπια.Αυτή είναι αξεπέραστη αδιέξοδη νομοτελειακή.
Αν κάτι δεν είναι κατανοητό τα ξαναλέμε.

blackbedlam είπε...

Ανώνυμε φίλε σε φιλικό χώρο βρίσκεσαι.
Υπάρχει μια μικρή διαφορά που θα προσπαθήσω να στην πω και μάλλον είναι και απάντηση στον φίλο τον Φάρο μιας και συμφωνείτε.
Γράφω σε κάποιο σημείο για την περίοδο της "ειρηνικής συνύπαρξης" Είναι ακριβώς εκείνη η περίοδος που θα μπορούσε και αυτήν την υποχρέωση την φέρει ο πολιτικός φορέας της εργατικής τάξης που θα μπορούσε και έπρεπε με βάση και τα γραπτά κείμενα μας να προετοιμαστεί η εργατική τάξη να αντιμετωπίσει την σημερινή λαίλαπα.
Τι εννοούμε δηλαδή όταν μιλάμε για αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες;
Αν οι υποκειμενικές συνθήκες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κατάλληλη ιστορική στιγμή τα αδιέξοδα του Καπιταλιστικού συστήματος τότε αυτό θα προχωρήσει στα μέτρα που οδηγούν την εργατική τάξη ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος της σε αφανισμό και ότι απομείνει από αυτήν να έχει περιπέσει σε συνθήκες μεταμοντέρνου μεσαίωνα και με σοβαρό κίνδυνο λουμπενοποίησης της.
Τέτοιας που εύκολα να χειραγωγείται (περισσότερο από πριν)τέτοια που να εξαγοράζεται τέτοια που τουλάχιστον δεν θα λειτουργεί σαν τάξη.
Γιατί δεν σε καταλαβαίνω δηλαδή πόσο υπομονή να κάνει; Μήπως μέχρι να βγει η ψυχή της που λέει και η παροιμία μα τότε θα έχει συμβάλλει στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στον δικό της αφανισμό.
Άλλωστε το έχει πει κατ΄επανάληψη η Αλέκα και το γράφω ακριβώς: "Έπρεπε να υπάρχει ένα Μαζικό Λαϊκό Κίνημα τέτοιο που να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση"! Εδώ και επειδή καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνεις η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.....για να μας φασκελώσει.

blackbedlam είπε...

Melv@ki μου καλή σου μέρα.Ελπίζω όλα όσα σε φορτώνουν, να ξεπεραστούν με τον καλύτερο τρόπο και να γίνουν εμπειρίες ζωής .
Άλλωστε έτσι γίνεται πώς το είπε ο άλλος :"Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" Ο Νίτσε αν θυμάμαι καλά.
Σε φιλώ.

blackbedlam είπε...

Αντώνη να είσαι καλά και σε ευχαριστώ πολύ.Ο φίλος ο Φάρος, μου είπε ότι δεν μπορούσε να μου αφήσει σχόλια και επειδή τούτες τις μέρες περίεργα συμβαίνουν στην μπλοκογειτονιά μας ανησύχησα.Στο μπλοκ της φίλης μας της Τάσπα, μπήκε Χάκερ και της το διάλυσε κυριολεκτικά, αφού μάλιστα σε κάποιους από εμάς, σε μένα τουλάχιστον ,έστειλε mail που έλεγε ότι δεν είναι καλά, ότι βρίσκεται κάπου στο εξωτερικό και παρακαλούσε να της "στείλουμε" κάποια χρήματα.Όπως καταλαβαίνεις τραβήχτηκε άσχημα η φίλη μας

blackbedlam είπε...

Φάρε καλή σου μέρα.Ρίξε μια ματιά στα σχόλια παραπάνω και μάλλον θα σου δώσουν μια απάντηση για το τι εννοώ.
Ιδικά το σχόλιο απάντηση στον Ανώνυμο φίλο μας.

αντωνης είπε...

Kαι σε μενα ηρθε τετοιο mail απο το mail της Τασπα, το οποιο θεωρησα spam και το εσβησα επι τοπου.
Αλλά για το blog της δεν το ηξερα, απο οτι ειδα της εσβησαν ολα τα της τα blogs δεν ειχε μονο ενα.
Θα επικοινωνησω μαζι της να μαθω τι εχει γινει.

(κρατηστε ολοι καλου κακου ενα backup του blog σας γιατι οι καιροι ειναι πολυ περιεργοι)

sfendoni είπε...

.....ο μόνος δρόμος είναι Αντίσταση και Πάλη,όπως και όπου μπορεί ο καθένας,καλή δύναμη και καλό κουράγιο σύντροφοι!!

VAD είπε...

Διάβασα προσεκτικά την αναλυση σου,μικρη διαφωνία,πάλι θα την ξεπεράσει την κριση ο καπιταλισμός,θα δωσει τα ψιχουλάκια και η μάσα η χοντρη θα συνεχιζεται,ισως με διαφορετικούς τροπους καθε φορά,πάντως οι κυκλικές κρισεις του καπιταλισμου δε θα παψουν ποτέ και πάντα θα τον βγάζουν νικητή,εσαεί...
Μην το θεωρησεις απαισιόδοξο,η μελετη της Ιστορίας απ'τη βιομηχανική επανασταση και μετά αυτο δειχνει,ο καπιταλισμός μετά από καθε κριση βγαινει ισχυροτερος...

blackbedlam είπε...

Γεια σου φίλε μου Eriugena.Έχεις δίκιο σχετικά με την ανάγκη, τόσο της πρακτικής εφαρμογής των θέσεων που απαιτούν οι εκάστοτε ιστορικές συγκυρίες, όσο και για την ανάγκη να είναι ο λόγος μας κατανοητός,να γίνεται πιστικός και ανάλογα με τις περιπτώσεις, να μπορεί να εμπνέει.
Ξερες πόσο δύσκολο είναι αυτό.
Δύσκολο γιατί σκέψου, ο τρόπος που μπορώ εγώ ή εσύ ή και κάποιος άλλος να επικοινωνούμε, είναι διαφορετικός από τις δυνατότητες κάποιου άλλου.
Φαντάσου τώρα, διαβάζεις εσύ αυτό το κείμενο, το κατανοείς, το ερμηνεύεις, σε αντίθεση με κάποιον άλλον που μπορεί να του φαίνεται ακατανόητο ή σε κάποιον άλλον να μοιάζει με αφελές.
Όλο το προηγούμενο διάστημα, το οικονομικό σύστημα και οι εξουσίες που το υπηρετούσαν, έχοντας όλους τους μηχανισμούς, κατάφεραν να μας χειραγωγήσουν να μας αποπροσανατολίσουν.Και τώρα συνεχίζουν την προσπάθεια παραπληροφόρησης και για τον σκοπό αυτό έχουν βγει στην γύρα, ένα σωρό σοφοί,για να πετύχουν με αριστερές και επαναστατικές ρητορείες,να στρέψουν την προσοχή μας σε άλλους δρόμους,που έτσι και αλλιώς δεν υπηρετούν τα δικά μας συμφέροντα.
Χρειάζεται από όλους μας προσπάθεια, για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε τα φαινόμενα.Αυτό το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί,για να μπορέσουμε να συντονιστούμε.
Παίρνω υπ΄όψη μου την πρότασή σου. Συνάδει με αυτό που άλλωστε προσπαθώ να καταδείξω σαν αναγκαίο στο κείμενό μου.

celin είπε...

Λοιπον,για μενα τα πραγματα ειναι απλα.Η μοναδικη μου σχεση με το ΚΚΕ ηταν η ψηφος που του εριξα στις Δημοτικες Εκλογες.
Εγω λοιπον που δεν ξερω ουτε απο Μαρξ ουτε απο Ενγκελς,πιστευω οτι,ειτε θα παλαιψουμε για την αταξικη κοινωνια,ειτε θα αφεθουμε να μας φανε τα γουρουνια οι πρακτορες των διεθνων τοκογλυφων.

Με το απλοικο μου το μυαλο,θεωρω οτι αντισταση μη οργανωμενη και συντεταγμενη,δεν ειναι αντισταση.Ας διαλεξουμε λοιπον στρατοπεδο και ας παψουμε να ειμαστε τοσο εγωιστες ωστε να πιστευουμε οτι ο καθενας μονος του η μαζι με αλλους 100 η 1000 μπορει να αντισταθει αποτελεσματικα.

Βλεπω φιλικα και τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ,μακαρι να ψηφιστουν κ αυτα τα κομματα απο πολλους.
Αλλα απο τη στιγμη που μονο το ΚΚΕ εχει στο προγραμμα να παρουμε τα μεσα παραγωγης απο τα καθαρματα τους εφοπλιστες και τους πετρελαιαδες,
για μενα η στηριξη του ΚΚΕ ειναι μονοδρομος.

Ολα τα αλλα ειναι ημιμετρα.
Βεβαια,δε ξερω ποσο θα αντεξει ο κοσμος μεχρι τις εκλογες,πιθανως να εκφρασει τη δυσαρεσκεια του με βια αλα Αιγυπτος,
κ αυτο δεν ειναι απαραιτητα κακο,
αλλα βια ανοργανωτη,βια διχως συνεπες αντικαπιταλιστικο προταγμα,
ειναι βια χειραγωγησιμη κ εκμεταλλευσιμη απο τους ντοπιους πρακτορες των διεθνων τοκογλυφων.

Εδω στην Ελλαδα,θελουμε ολοι να ειμαστε αρχηγοι,
ολοι στα λογια επαναστατες ειμαστε,
αλλα επαναστατης διχως πειθαρχια στη κοινη Ιδεα,δεν υπαρχει.
Κατηγορουν τους κομμουνιστες ως στρατιωτακια,
ποιοι;αυτοι που δεν αντεχουν οτι δε μπορει ο καθενας να κανει του κεφαλιου του γιατι ετσι ειμαστε ευκολος στοχος για το Καθεστως.

Λες και μπορει να κερδιθει μαχη διχως στρατιωτες.
Αλλα ετσι ειναι,περιμενουμε να γινει ο αγωνας απο τους αλλους,κι εμεις να καπηλευτουμε το αιμα κ τη θυσια των αλλων.

Και βαρεθηκα να ακουω κριτικες απο ουλτρα-αριστερους για τη σταση του ΚΚΕ αλλα και του ΣΥΡΙΖΑ στη καταληψη της Νομικης.
Τη πιο σωστη σταση τη κρατησε απο την αρχη ως το τελος το ΚΚΕ,κ ολα τα αλλα εγω τα ακουω βερεσε.

blackbedlam είπε...

Δημήτρη έχεις δίκιο δεν γίνομαι σαφής.Και όχι μόνον σήμερα αλλά και άλλες φορές,σε άλλα γραπτά μου.
Αλλά επειδή αδερφέ μου, με παρακολουθείς από την αρχή σχεδόν όπως και εγώ άλλωστε,έχεις διαβάσει τις απόψεις μου.Την ιδεολογία μου και τις πεποιθήσεις μου, σεντόνια τις έχω απλώσει τόσο σε αναρτήσεις, όσο και σε σχόλιά μου.Γράφω όπου νομίζω και όπου μπορώ για να υπερασπιστώ αυτές τις απόψεις και την ανάγκη να γίνουν κτήμα μας.
Να τις κατανοήσουμε και πίστεψέ με, είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η εργατική τάξη να σταθεί στο ύψος της.
Γιατί νομίζεις ο πολιτικός τρόπος που εκφράζεται η "κοινή" γνώμη χαρακτηρίζεται από πολιτική καθυστέρηση.
Γιατί δεν κατέχει την "γνώση της αναγκαιότητας"πάει να πει δεν είναι ελεύθερη, παει να πει ότι μας έχουν στουμπώσει τα μυαλά.
Μας έχουν χειραγωγήσει.
Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι ο κάθε ένας πρέπει να γνωρίζει το "κεφάλαιο" ή τις "βασικές αρχές της υλιστικής φιλοσοφίας" ή να έχει μελετήσει το "Αντι Ντιρινγκ".
Θα πρέπει "όλοι όσοι" έχουν την γνώση και την δυνατότητα, να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος στην παραπληροφόρηση, στον αποπροσανατολισμό, να δείξουν και να ανοίξουν δρόμους στην βάση της επαναστατικής μας θεωρίας.Να οργανώσουν την εργατική τάξη.
Αλώστε αυτός είναι ο ρόλος του ΚΚ και ό λόγος της ύπαρξής του.
Μετά από αυτά που σου λέω, δεν μένει παρά να δεις εσύ, ή όποιος άλλος διαβάζει τα γραφόμενά μου,να δει ποιος είναι ο πολιτικός φορέας που καθοδηγήτε από αυτήν την επιστημονική θεωρεία.
Ε,με αυτόν είμαι.Μέσα από αυτόν τον φορέα μπορεί να εκφραστεί η εργατική τάξη.Με έναν φορέα προσηλωμένο στις αρχές του Μαρξισμού,
συνεπή στις επιταγές και στον ρόλο του,που είναι να αποκτήσει η εργατική τάξη ταξική συνείδηση και να την οδηγήσει στον δρόμο της ανατροπής του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και στην κατάκτηση της Σοσιαλιστικής κοινωνίας.
Γι΄αυτό με επιμονή λέω και φυσικά δεν είναι δική μου άποψη, ότι είναι ανάγκη ο κόσμος να μάθει να "διαβάζει" και να ερμηνεύει τα γεγονότα και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση.Μόνον όταν θα έχουμε συμβάλλει όπως ο καθένας μπορεί στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης, με ταυτόχρονη την δράση και μέσα από αυτήν, μόνον τότε θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στον ιστορικό μας ρόλο σαν τάξη.
Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να πω σε κανέναν πιο κόμμα είναι εκείνο που ανταποκρίνεται σε όλα τα παραπάνω.
Νομίζεις είναι αρκετό για να πεισθεί κάποιος, μόνον και μόνον επειδή κάποιος άλλος του λέει για το ΚΚΕ, αν δεν γνωρίζει και δεν είναι σε θέση να διακρίνει τα πως και τα γιατί;
Σε όσους πεις για το ΚΚΕ έτσι δίχως όλα τα άλλα, το πολύ πολύ να σε ψηφίσει και όταν θα τον προσεγγίσει κάποιος άλλος, θα τον πείσει με την σειρά του για ένα άλλο κόμμα.
Γι΄αυτό εμένα μου είναι αρκετό να μιλάω με τον τρόπο που νομίζω και που μπορώ ( τι να κάνω τόσο μπορώ Δημήτρη μου) και αν κάποιος έχει ενδιαφέρον και τα βρίσκει ενδιαφέροντα, θα ψάξει, θα τα αναζητήσει, θα τα συγκρίνει με όσα ακούει να του λένε από μικρό παιδάκι. Αν ελάχιστα μπορώ να συμβάλω στο να σκεφτεί λίγο πιο πέρα, τότε θα αναζητήσει και τον φορέα που με συνέπεια υπηρετεί αυτές τις ιδέες.
Αν αυτό είναι το ΚΚΕ με αυτό θα πάει μη φοβάσαι.

dimitris είπε...

Β.Β καλημερα, εισαι ΦΟΒΕΡΗ, αν σου εγραφα ενα κατεβατο μεχρι ποσο θα μου εγραφες!
Κατατοπιστικη οπως παντα, αναλυτικη και με ευστοχες επισημανσεις!
Και να το ελαφρυνω καπως, δηλαδη οταν εκανες εισηγησεις, ποοοοοοοοοοοοοοοοτττττττττττττττεεεεεεεεεεεεε τελειωνες την τοποθετηση σου, ο θηλυκος Καστρο εισαι!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας !
Φυσικά και διάβασα τα σχόλια, όπως και το άρθρο.
Γνωρίζω τι εννοείς.
Να πω μια άλλη γνώμη, αφού πρώτα σπεύσω να προσυπογράψω το σχόλιο του celin.
Ας έχουμε λίγη πίστη στον Φορέα της Ε.Τ., για να μην πω ΑΠΟΛΥΤΗ.

Η θεωρία μας, βάζει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, "να θέλουν οι αποκάτω"!
Συγνώμη που θα το πω, αλλά η δική μου διαπίστωση είναι ότι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ αυτή τη στιγμή.
Όταν κάνουμε διαδήλωση και δεν μαζεύονται 1.000.000 κόσμος τι να πει κανείς ...
Όλοι λένε "κοίτα τι γίνεται στην Αίγυπτο", αλλά όταν τους λες να κάνουμε το ίδιο, σφυρίζουν αδιάφορα.
Ξεκάθαρα, η στάση του κόσμου είναι για "ήθελές τα και παθές τα" !
Ακόμα και στα μπλογκς, που ανταλλάσουμε τις απόψεις μας, αρκετοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ιστορικές αλήθειες !

Πιο ξεκάθαρα:
Ή πάμε να Οργανωθούμε δίπλα και μαζί με το ΚΚΕ, ώστε να φτιαχτεί ένα ρωμαλέο Λαϊκό Κίνημα που θα τους πάρει φαλάγγι, ή είμαστε άξιοι της μοίρας μας ...

ένας στρατολάτης είπε...

Μήπως να ξεκινήσουμε από μερικά βασικά προβλήματα ενόψει της πράξης; Άντε, ας γίνω εγώ ο στραβός της υπόθεσης. Για λόγους ευκολίας της συζήτησης θα κάνω την υπόθεση εργασίας ότι όλοι μας εδώ δεχόμαστε την ανάγκη συγκρότησης ταξικού μετώπου για την κατάκτηση της εξουσίας και τον κεντρικό ρόλο του ΚΚΕ σ'αυτό. Έτσι κι αλλιώς, λιγότερο ή περισσότερο συμφωνούμε όλοι σ'αυτό. Γράφουμε και διαβάζουμε συνέχεια για τα μέσα χειραγώγησης της κοινής γνώμης από το σύμπλεγμα των καπιταλιστικών εξουσιών με αιχμή του δόρατος τα ΜΜΕ. Συμφωνούμε πάλι ότι είναι δύσκολη υπόθεση η αφύπνιση της ταξικής συνείδησης του λαού. Τι διάολο όμως κάνουμε εκτός απ'το να βγάζουμε συμπεράσματα, τι φιλοδοξούμε να είμαστε, παρατηρητές ή μέρος της όποιας λύσης; Ωραία λοιπόν, να οργανωθούμε στα συνδικάτα. Εμείς εδώ οι πέντε-δέκα οργανωθήκαμε (είμαι δεκαπέντε χρόνια σε ταξικό συνδικάτο) και περιμένουμε μπας και οργανωθούν οι υπόλοιποι εκατό. Έλα μου όμως που δεν το κάνουν. Κι ούτε πρόκειται εύκολα να το κάνουν και γνωρίζουμε πολύ καλά τους λόγους: αδιαφορία, πλύση εγκεφάλου, βλακεία, ιδεολογικές διαφορές, εσωτερικά προβλήματα των συνδικάτων κλπ. Λόγους που αν μπορούσαμε να αντιπαλέψουμε θα τό'χαμε ήδη κάνει. Βράζουμε στο ζουμί μας εδώ και τριάντα χρόνια και περιμένουμε μπας κι ο απόλυτος πάτος ξυπνήσει κανα κοιμισμένο και πάρει τους δρόμους. Κι ο πάτος όλο και ζυγώνει. Κι ίσως έρθει κι η εξέγερση που θά'ναι πανεύκολο να χειραγωγηθεί από το κατεστημένο αφού θά'ναι επί της ουσίας ορφανή. Έρχομαι λοιπόν στο "δια ταύτα": Φροντίζουμε να διορθώσουμε πρώτα τις δικές μας ατέλειες, είναι πιο εύκολο απ'το να χτυπάς την πόρτα του κουφού περιμένοντας να σ'ακούσει. Συγκεκριμένα, δεν είναι δυνατόν να ορθώνεται απέναντί μας το καπιταλιστικό τέρας κι εμείς να ασχολούμαστε με τις λεπτές αποχρώσεις του οπορτουνισμού. Το κομμουνιστικό κίνημα είναι σαν τον ασθενή, τι τον βλάπτει περισσότερο, η ασθένεια του οπορτουνισμού ή τα φάρμακά της; Δεν είναι δυνατόν να σνομπάρουμε τους πάμπολλους αριστερών φρονημάτων συνοδοιπόρους στη βιοπάλη επειδή δεν γουστάρουν τη διατύπωση ΑΑΔΜ, κανείς δεν περισσεύει. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι με τους εξωκοινοβουλευτικούς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τους αναρχικούς, τους light (ΣΥΡΙΖΑ) κι αν επιζήσουμε απ' τη μάχη μετά βγάζουμε τα μάτια μας μεταξύ μας.

αντωνης είπε...

"κανείς δεν περισσεύει. Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να βρεθούμε στο ίδιο μετερίζι με τους εξωκοινοβουλευτικούς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τους αναρχικούς, τους light (ΣΥΡΙΖΑ) κι αν επιζήσουμε απ' τη μάχη μετά βγάζουμε τα μάτια μας μεταξύ μας."

Προσυπογραφω με 1000!!!

blackbedlam είπε...

sfendoni
Ο μόνος δρόμος είναι Αντίσταση και Πάλη.....με όλες μας τις δυνάμεις θα πρόσθετα.Καλό κουράγιο και σε σας και ευθύβολες σφεντονιές.

blackbedlam είπε...

Vad Καλημέρα σου.Κάνεις και αστειάκια ε; Λες μικρή διαφωνία.Και αυτή όχι μικρή διαφωνία δεν είναι απλά, αλλά είναι η πεμπτουσία τους ζητήματος της πολιτικής οικονομίας.
Τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν, δείχνουν πεντακάθαρα ότι η κρίση αυτή όπως γράφω και στην ανάρτηση, αλλά κυρίως στην απάντησή μου, δεν έχουν καμιά σχέση με τις κυκλικές κρίσεις που ακολουθούν τον καπιταλισμό από τα γεννοφάσκια του.
Δεν στέκεσαι καθόλου στα στοιχεία που παραθέτω και αποδεικνύουν το αδιέξοδο του χαρακτήρα της κρίσης και που αποτελεί την βασική αντίθεση του καπιταλισμού.
Λες ότι πάλι θα την ξεπεράσει την κρίση και αναφέρεσαι στις κυκλικές κρίσεις. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με την δομική ή την γενική κρίση του.Και μου βάζεις το ζήτημα ότι η ιστορία από την "βιομηχανική επανάσταση και μετά" Όντως από την βιομηχανική επανάσταση και μετά, έτσι είναι γιατί είχαμε να κάνουμε με κυκλικές κρίσεις. Όμως πάντα η επόμενη κρίση του, ερχόταν συντομότερα από την προηγούμενη και τον έβρισκε σε πιο δύσκολη κατάσταση για να την αντιμετωπίσει.
Vad Θα σου θυμίσω ότι η φεουδαρχία κράτησε από τον 9ο έως τον 15ο αιώνα και σε μερικές ποιο καθυστερημένες χώρες και μέχρι τον 19ο .
Βρέθηκε σε αδιέξοδο. Το "καινούργιο" που ήταν η Αστική δημοκρατία, επιβλήθηκε πάνω στο παλιό, που ανετράπη μη μπορώντας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, αδύναμο να στηρίξει το ίδιο του το σύστημα.
Γι΄αυτό λέμε είναι νομοτελειακή η ανάγκη αντικατάστασης του παλιού από το καινούργιο, είναι αδιέξοδη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η καπιταλιστική οικονομία.

blackbedlam είπε...

Cel Καλημέρα σου.
Νομίζω ότι θα σου έχει τύχει και σένα το να μην μιλάς με όλους τους συνομιλητές σου που έχεις διαφορετικές απόψεις, έστω και αποχρώσες διαφορές με τον ίδιο τρόπο.Πιστεύω ότι ίσως θα το έχεις παρατηρήσει και θα έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό.
Εμένα αυτό μου συμβαίνει πολλές φορές και κάθε φορά ο τρόπος που αντιμετωπίζω τον συνομιλητή μου, έχει να κάνει με το τι και πως τον έχω μετρήσει.Κάποιες φορές μπορεί να πέφτω έξω, συνήθως όμως δεν κάνω λάθος.
Έχω λοιπόν να σου πω ότι αυτά που λες, δεν με βρίσκουν σύμφωνη.(με το πνεύμα όχι με το γράμμα) Και σου το λέω έτσι φόρα παρτίδα γιατί έχω εκτιμήσει τις δυνατότητές σου και την στόφα σου.
Από τότε που σε ξέρω, σε ακούω να λες, δεν ξέρω ούτε από Μαρξ ούτε από Ενγκελς.Στο μεταξύ έχεις διαβάσει κάποια βιβλία και πολύ καλά κάνεις, γιατί λοιπόν δεν έχεις ασχοληθεί και με τον Μαρξ που αισθάνεσαι να είσαι τόσο κοντά;
Λες: "Με το απλοϊκό μου μυαλό" Δεν ξέρω πόση αυτογνωσία διαθέτεις, εγώ πάντως δεν θεωρώ ότι το μυαλό σου είναι απλοϊκό.Και το εννοώ αυτό που λέω.Έχεις πολλές δυνατότητες να κάνεις βήματα, έτσι που να συμβάλουν και να στηρίξουν ποιο αποτελεσματικά τις απόψεις που ενστερνίζεσαι.Και το κίνημα το έχει ανάγκη αυτό.
Άμα δεν ξέρεις τους Μαρξ και Ενγκελς,δεν γνωρίζεις τις βασικές αρχές της υλιστικής φιλοσοφίας, πως ξέρεις ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται σωστά και λειτουργεί σωστά και κάνει τις επιλογές που να ανταποκρίνονται στην ιστορική ανάγκη;
Δεν μπορεί να υπερασπίζεσαι κάτι που δεν το γνωρίζεις σε βάθος.Ένα ΚΚ δεν είναι φιλολογικό γκαλά σαν τα υπόλοιπά κόμματα, έχει αρχές, έχει τακτικές που κάθε φορά πρέπει να εναρμονίζονται με τις ανάγκες χωρίς να κάνουν πίσω από τις αρχές του.Έχει στρατηγικό στόχο και κυρίως καθοδηγήτε από μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρεία, που χωρίς αυτήν ,μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Αστικό, φιλολαϊκό, "σοσιαλιστικό",βαφτισέ το όπως θες, αλλά όχι κομμουνιστικό.Χωρίς αυτήν την θεωρεία που επαληθεύεται καθημερινά στην πράξη, για πάνω από έναν αιώνα, δεν μπορεί να είναι το κόμμα της εργατικής πρωτοπορίας.
Το κομμουνιστικό κόμμα, δεν είναι το κόμμα μιας φωτισμένης ηγετικής ομάδας, είναι το κόμμα του λαού και των εργαζομένων. Αλλά θα είναι κόμμα του λαού εφ΄όσον ο λαός το υπερασπίζεται "γνωρίζοντας".Μόνον η ουσιαστική και συνειδητή συμμετοχή σε αυτό της εργατικής τάξης, μπορεί να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία του.
Λες:"αλλά επαναστάτης δίχως πειθαρχία στη κοινή Ιδέα,δεν υπάρχει."
Και πια είναι η κοινή ιδέα Σελ;Που ξέρεις αν είναι σωστή και συνάδει με την ιδεολογία μας;Αν δεν είμαστε γνώστες σε βάθος θα έλεγα , αυτής της "ιδέας"τότε καλά κάνουν και μας λένε στρατιωτάκια.
Κάνε μου την χάρη και ρίξε και μια ματιά στην απάντησή στον σύντροφό μου τον Δημήτρη.
Υπερασπίζεσαι τις θέσεις του ΚΚΕ συναισθηματικά και όχι με βάση την γνώση. Δεν είναι κακό αυτό, αλλά από ανθρώπους σαν εσένα,άνθρωποι σαν εμένα, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις.
Αν ήταν άλλες εποχές και ήμασταν κοντά, σε τρεις μήνες θα σου είχα πάρει βιογραφικό.(αυτό το τελευταίο δείχνει το μέγεθος, του πως σε έχω μετρήσει)

blackbedlam είπε...

Δημήτρη,για να γίνω λακωνική:" τα εν οίκω μη εν δήμω"

blackbedlam είπε...

Γεια σου Φάρε φωτεινέ.Αλλά να μου επιτρέψεις να έχω κάποιες μικρές, όπως λέει και ο φίλος ο Vad επισημάνσεις.
Και πρώτα θα σου πω, να δεις την απάντηση στον Σελ.
Λες: "Ας έχουμε λίγη πίστη στον φορέα για να μην πω ΑΠΟΛΥΤΗ".
Από που προκύπτει τώρα αυτό και που το βρήκαμε γραμμένο;.Τί είναι το κόμμα μας θρησκεία;
Έχουμε πεποίθηση για την επιστημονική ορθότητα του Μαρξισμού και σε αυτήν, αφού την έχουμε υπ΄όψην μας(τουλάχιστον) και όχι γιατί κάποιος μας το είπε.
Αλλιώς δεν θα μπορούμε να την υπερασπιστούμε, πολύ περισσότερο να την υλοποιήσουμε.
"Δεν θέλουν οι από κάτω" Λες.
Και γιατί παρακαλώ να θέλουν; Τι ξέρουν; Ποιος τους το έμαθε; Ποιος τους το είπε; Οι μηχανισμοί τους που από πρωί, μέχρι το άλλο πρωί πιπιλάνε τα μυαλά;
Επειδή δεν περνάνε καλά με αυτήν την κατάσταση και με μια καθημερινότητα που τους οδηγεί στην εξαθλίωση;
Ε,και; Γιατί να θέλουν τον Σοσιαλισμό που έπεσε σαν "χάρτινος πύργος",γιατί να θέλουν τα "γκούλαγκ",γιατί να θέλουν την "φτώχεια και την μιζέρια"που τόσα χρόνια ζούσαν οι άνθρωποι του "Σιδηρούν παραπετάσματος";
Γιατί να θέλουν να έρθουν κάποιοι,που θα τους πάρουν το σπίτι και την τηλεόραση και το εξοχικό;
Ξέρεις πολύ καλά πόση ώρα μπορεί να αραδιάζει κανείς, αυτά που τόσα χρόνια γέμισαν τα μυαλά του κόσμου, που τον έβαλαν να ζει μέσα σε μια εικονική και πλαστική πραγματικότητα.
Που τον τύφλωσαν να μην μπορεί να δει και να κρίνει την αντικειμενική αλήθεια.
Ποιος θα είναι αυτός που θα τον πείσει για δικά μας λάθη. Ότι ήταν λάθη και, να τους πείσει ότι από αυτά διδαχθήκαμε, ότι απαιτείτε και η δική του η παρουσία, η δική του η συμβολή και η άποψη, που θα συνυπολογίζετε και δεν θα τον απαξιώνει κανείς, ότι δεν θα του ζητήσει κανείς μόνον να συμφωνεί ,μόνον να σηκώνει το χέρι για να ψηφίζει την εισήγηση και ότι οι αποφάσεις θα παίρνονται στη βάση του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΥ.
Ποιος θα τους πείσει ότι η διαφορετική 'αποψη δεν θα αποτελεί λόγο αποκλεισμού, αλλά θα είναι λόγος σύνθεσης.
Ποιος θα πείσει τον κόσμο ότι το Μαρξιστικό Λενινιστικό κόμμα,το κόμμα της εργατικής τάξης εκφράζει τα ταξικά του συμφέροντα και ότι η οργανωμένη και συνειδητή συμμετοχή του μόνον, μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ποιος θα τους μιλήσει για την νομοτέλεια,ποιος θα μάθει τον κόσμο να σκέπτεται και να ερμηνεύει;Αυτός ο ρόλος λοιπόν ανήκει στο κόμμα το Μαρξιστικό, αυτό το καθήκον ανήκει στον πολιτικό φορέα της εργατικής τάξης και υπάρχει μόνον γι΄αυτόν τον λόγο. Για να πείσει και να εμπνεύσει τους εργαζόμενους.Για να συμβάλει στην ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης και στον οργανωμένο αγώνα.
Πιστεύεις στ' αλήθεια ότι είναι αρκετό αυτό που λες:
"Ή πάμε να Οργανωθούμε δίπλα και μαζί με το ΚΚΕ, ώστε να φτιαχτεί ένα ρωμαλέο Λαϊκό Κίνημα που θα τους πάρει φαλάγγι, ή είμαστε άξιοι της μοίρας μας"...
Άξιοι της μοίρας μας θα είμαστε εμείς που πιστεύουμε ότι αποτελούμε την πρωτοπορία της εργατικής τάξης και ότι το ΚΚΕ είναι ο πολιτικός της φορέας, αν δεν πείσουμε αυτούς στους οποίους αναφέρεσαι και λες ότι δεν θέλουν.
Έχω την βεβαιώτητα πως γίνεται κατανοητό, ότι οι ενστάσεις αυτές δεν έχουν προσωπικό χαρακτήρα.
Να είσαι καλά.

celin είπε...

black,ειναι τοσα πολλα αυτα που θελω να απαντησω που δε μου φτανει ο χωρος!
Ας το προσπαθησω κωδικοποιημενα

1)Καταρχας,ολες οι επισημανσεις,οι παρατηρησεις και οι προτροπες σου δειχνουν οτι εχεις απαιτησεις απο εμενα.Αυτο με κανει περηφανο και χαρουμενο,μπορεις να γινεις ακομα πιο σκληρη αν θες.Η αληθεια ειναι οτι ειμαι εγωιστης και τσιναω στην κριτικη,αυτο δεν το λεω για καλο,κακο ειναι.
Αλλα,εσυ εχεις το ελευθερο.Το κερδισες αυτο λογω της εντιμοτητας,της ειλικρινειας και της αξιας που εχω επιβεβαιωθει πια οτι σε διεπουν.

2)Οταν απευθυνομαστε σε καποιον και προσπαθουμε να τον πεισουμε να ριζοσπαστικοποιηθει και να κοιταξει αριστερα,στο ΚΚΕ
(ΑΚΟΜΑ Κ ΑΛΛΟΥ,σημασια εχει να φυγουν οι ανθρωποι απο τη γαλαζοπρασινη Μαστιγα),
πως θα του απευθυνθουμε;Πως θα τον πεισουμε;
Εγω δε μπορω να του πω να διαβασει ουτε Μαρξ ουτε Ενγκελς,και ξερεις γιατι;Θα ειναι ματαιη η προτροπη μου.Δε προκειται να το κανει.Βαριεται να ασχοληθει με πραγματα που πιστευει οτι δε θα καταλαβει.
Επομενως,θα του μιλησω σε γλωσσα που καταλαβαινει.
Δε θα του πω οτι ειναι νομοτελεια η κομμουνιστικη κοινωνια,ουτε ο θριαμβος του Μαρξ.
Δεν ειναι νομοτελεια.Δε ξερουμε αν θα ερθει ποτε,δε ξερουμε καν πως θα ειναι αμα ερθει,
εγω προσωπικα δε μπορω να πιστεψω απολυτα σε καμια θεωρια.
Οι θεωριες ειναι λογια και τα λογια δεν αποδεικνυουν και πολλα γιατι οι ανθρωποι καλουνται να τα εφαρμοσουν.
Και επειδη ειμαστε ανθρωποι,κανουμε λαθη,επομενως η αποσταση απο τη θεωρια ως τη πραξη εχει πολυ μεγαλη διαφορα.

3)Αυτο ομως που ειναι ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ,ειναι οτι ο καπιταλισμος ειναι απανθρωπος,και οτι,οσο υπαρχει καπιταλισμος,οι πολλοι θα υποφερουν και μονο οι λιγοι θα ευημερουν.
Επομενως,παιρνοντας ως δεδομενο οτι ο καπιταλισμος πρεπει να ξεριζωθει,αναγκαστικα στρεφομαι εκει που υπαρχει ακομα ελπιδα.
Για μενα,ο κομμουνισμος ειναι ελπιδα,δεν ειναι βεβαιοτητα.
Δεν ειμαι σιγουρος για το τι θα συμβει και σαφως δε πιστευω σε κανεναν σοσιαλιστικο παραδεισο.
Αλλα δε με νοιαζει,γιατι δε πιστευω ουτε στον Παραδεισο επι Γης,ουτε σε ουτοπιες.
Δε θελω καν τον Παραδεισο,θελω κατι δικαιοτερο,θελω Ισοτητα προ της Ελευθεριας,θελω τα μεσα παραγωγης στον λαο,
θελω ο λαος και το κρατος να διαχειριζονται τα παντα και να μην αφησουμε σε 5-10 Λατσηδες να νεμονται τον πλουτο.

4)Για αυτο και δε χρειαζεται ο λαος να διαβασει τιποτα,δεν ειναι ο Μαρξ που θα τον ωθησει στο ΚΚΕ,ειναι η απλη Λογικη.ΤΗ Λογικη του αν εμπιστευτει κ αν ακουσει,τοτε ολοι οι δρομοι οδηγουνε εκει.Οδηγει σε αυτο το αλμα πιστης που πρεπει να κανουμε και να αλλαξουμε μονοπατι.
Μονο ο θανατος και η εξαθλιωση μας περιμενουν στο μονοπατι αυτης της ΕΕ.
Πιστευω στους λαους της Ευρωπης,και οι λαοι της Ευρωπης πρεπει να πιστεψουν ο ενας τον αλλον,
δε πιστευω ομως στις ηγεσιες τους,οι οποιες ειναι ολες πορνες των των τοκογλυφων.

5)Για αυτο κ εχω φαγωθει με τη Ναομι Κλαιν.Δεν ειναι κομμουνιστρια,αλλα δε τρεχει τιποτα,στο βιβλιο της αποδεικνυει με γεγονοτα και αποδειξεις οτι ο καπιταλισμος θελει να μας κανει σκλαβους.Αν διαβαστει αυτο το βιβλιο,θα εχει γινει το πρωτο βημα:ο μικροαστος θα ξεφυγει απο τη πιστη του στον καπιταλισμο.
Μετα,το δευτερο βημα προς τον κομμουνισμο,θα ειναι πολυ πιο ευκολο.

celin είπε...

6)Συνοψιζοντας:δε ξερω τι μου ξημερωνει με κομμουνισμο.Αλλα εχω εμπιστοσυνη στο Ελληνικο ΚΚΕ.Καθε φορα που ακουω καποιον στη τηλεοραση,αντικρυζω εναν ανθρωπο που μπορω να εμπιστευτω,αντικρυζω ανθρωπους που με γεμιζουν ελπιδα,ανθρωπους που με ειχα προειδοποιησει για ολα αυτα που θα συμβουν,ανθρωπους που δε μπλεκονται σε προβοκατσιες και ασφαλιτικα παιχνιδια γιατι εχουν την εμπειρια,τη γνωση και την ευφυια για να τα αποφυγουν.

7)Δε μπορω επομενως να αποκλεισω τη πιθανοτητα να ερθει το ΚΚΕ στην εξουσια και να τα κανει μανταρα.Αλλα,δε με νοιαζει,Επιλεγω να του χαρισω την εμπιστοσυνη και την ελπιδα μου.Κ αν τα πραγματα δε φτιαξουν,τοτε εδω θα ειμαστε για να συζητησουμε για κατι καινουριο

8) Για αυτο και οταν με ρωτας για ποια Ιδεα μιλαω,θσ ου πω,μιλαω για την ιδεα της λαικης εξουσιας και την ανατροπη του καπιταλισμου που εκφραζεται απο τα κομματα του Καθεστωτος.Μιλαω για την ιδεα της Ισοτητας,για την αλληλεγγυη και για ενα κρατος που δε θα επιτρεπει σε κανεναν ισχυρο ιδιωτη να εκμεταλλευεται την υπεραξια της εργασιας του εργαζομενου.Μιλαω για το τελος των Αφεντικων,μιλαω για το τελος της Αδικιας.Μιλαω για εργασια σε ολους,αναλογα με το που ειναι καλος ο καθενας.Μιλαω για εκμεταλλευση των δυνατοτητων μας βασει οσων μπορουμε να προσφερουμε.Για τη προστασια σε ολους τους πολιτες,ακομα και τους λιγοτερο ικανους.
Μιλαω για τη προσφορα σε ενα κρατος που δε θα αφηνει κανεναν πολιτη να ψαχνει φαγητο στα σκουπιδια.
Κ ολα αυτα ειναι η ελπιδα μου προς το ΚΚΕ.
Μπορει κ να ειναι μαξιμαλιστικα τα αιτηματα μου,θα φανει στη πορεια.Προς το παρον,αυτη ειναι η ελπιδα μου η οποια στερεψε απο αλλα πραγματα.
Σιγουρα πρεπει εγω προσωπικα που λατρευω το διαβασμα να σχοληθω και με τον Μαρξ,αλλα ολα αυτα που σου γραφω,δε φτανουν;

celin είπε...

black,κατι τελευταιο:λες "Υπερασπίζεσαι τις θέσεις του ΚΚΕ συναισθηματικά και όχι με βάση την γνώση."

Καταλαβαινω τι θες να πεις εδω,θες να πεις οτι,οταν στηριζεις τη πιστη σου σε κατι βασει του συναισθηματος κ οχι,της στυγνης λογικης η οποια σε οδη γει αυτοματα εκει,
η πιστη σου συτη δεν εχει γερα θεμελια κ ανα πασα στιγμη μπορει να κλονιστει,γιατι το συναισθημα εξ οριμσου ειναι ευθραστα.

Το αποδεχομαι αυτο και δεν εχω καν διαθεση να το αμφισβητησω.Ξερεις γιατι;Στο ειπα κ προηγουμενως,δε πιστευω απολυτα σε καμια θεωρια,ουτε καν του Μαρξ,ουτε κανενος.Δε μπορω να βασιστω απολυτως πουθενα,ουτε να πιστεψω απολυτα σε κατι.
Πιστευω ομως σε κατι για μενα σπουδαιοτερο:πιστευω στο οτι αξιζει να δωσουμε μια ευκαιρια στο ΚΚΕ να δειξει τι θα κανει.
Επαναλαμβανω,ο κομμουνισμος για μενα δεν ειναι βεβαιοτητα,δεν εχω βεβαιοτητες στη ζωη μου,η μοναδικη βεβαιοτητα στη ζωη μου ειναι η μανα μου,ο πατερας μου κ ο αδελφος μου.
Ο κομμουνισμος λοιπον δεν ειναι βεβαιοτητα,η Μαρξιστικη θεωρια δεν ειναι βεβαιοτητα,
αλλα ειναι κατι σημαντικοτερο απο αυτο,
ειναι ελπιδα.

ΥΓ Τωρα δε ξερω πως ακουγονται αυτα,αλλα δε με νοιαζει κιολας,αυτο που με νοιαζει ειναι να ειμαι παντα ειλικρινης με ανθρωπους που εκτιμω,
και ειλικρινης δε σημαινει λεω την αληθεια,
ειλικρινης σημαινει:λεω αυτο που εχω στο μυαλο διζως να κρυβομαι.

blackbedlam είπε...

Που να με πάρ΄η ευχή δεν έχω απάντηση για όλα.Για μένα την ίδια.Κάπου χάνω και γω.Πως λένε με τον ήλιο τα βάζω με τον ήλιο τα βγάζω τι έχουν τα έρμα και ψοφούν.
Το έχω ξαναγράψει και το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ.
Και είναι ακριβώς αυτό που και εσύ επισημαίνεις.Τα μέσα χειραγώγησης.......Αυτά όμως η εκάστοτε εξουσία θα τα εκσυγχρονίζει με αποτέλεσμα να ελέγχει όλο και περισσότερο προς όφελός της το νου και τον τρόπο που σκέπτεται και αντιδρά ο λαός.
Εδώ λοιπόν είναι που προκύπτει η ανάγκη να ανέβει η ταξική συνείδηση των εργαζόμενων να μπορέσει να γίνει "τάξη όχι για τους άλλους αλλά τάξη για τον εαυτό της"
Πως όμως θα γίνει αυτό; Ο ρόλος αυτός πέφτει στις πλάτες μας.Στις πλάτες του κόμματος της εργατικής τάξης.
Αυτός είναι ο λόγος της ύπαρξης του κόμματος να οργανώσει την εργατική τάξη ώστε την στιγμή που οι Αντικειμενικές συνθήκες θα είναι ώριμες να είναι έτοιμο και ικανό το Μαζικό Λαϊκό Κίνημα να δώσει την χαριστική βολή και να αναλάβει την εξουσία.
Αν αυτό δεν το πετύχαμε κάτι συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκείας.
Με αυτήν την τακτική έχουμε ακυρώσει τον Μαρξισμό και τον Λενινισμό.
Στην απάντησή μου στο Φάρο υπάρχουν κάποιες αλήθειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας,του τρόπου που χειριζόμαστε τα ζητήματα.
Λες: [..]Φροντίζουμε να διορθώσουμε πρώτα τις δικές μας ατέλειες, είναι πιο εύκολο απ' το να χτυπάς την πόρτα του κουφού περιμένοντας να σ'ακούσει.[..]
Δεκάδες φορές το έχω επισημάνει και αυτό λέγοντας ότι η μάχη δίνεται σε δύο μέτωπα.Η πάλη με τον ταξικό εχθρό και η εσωκομματική πάλη ή η πάλη με τις αδυναμίες μας.Και τέτοιες δόξα τον Θεό ......Και αυτό δεν είναι δική μου άποψη εκ του αποτελέσματος κρίνεται.

Στρατολάτη είναι δύσκολο να αποκτήσουμε την δυνατότητα και τις γνώσεις που απαιτούνται για να αντιπαλέψουμε τους μηχανισμούς τους.
Αν δεν το κάνουμε όμως δεν θα επιζήσουμε ούτε για να βγάλουμε τα μάτια μας μεταξύ μας.

Και φυσικά πρέπει να σου πω ότι το επιμύθιό μου είναι ότι δεν έχουμε καμιά διαφορά και δεν μας χωρίζει τίποτα από τους συνοδοιπόρους μας στην βιοπάλη,όπως πολύ εύστοχα τους χαρακτηρίζεις και εσύ.Να βρεθούμε στους ίδιους δρόμους αντίστασης και αφού λέμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας θα τους πείσουμε.
Διαφορετικά ναι είναι όπως ακριβώς το λες θα υπάρξει εξέγερση που πανεύκολα θα χειραγωγηθεί αφού ίσως πνιγεί στο αίμα συμπληρώνω και γω μιας και θα είναι ορφανή επί της ουσίας

pavlosk είπε...

Καλησπέρα,

εκτός από τις κουβέντες και τις αναλύσεις να βρούμε την σωστή τελεία και κόμμα στην κάθε πρόταση που αρθρώνουμε, πρέπει να καταλάβουμε ότι η διάβρωση και το φουντάρισμα της κοινωνίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Οι αστοί τηρούν με συνέπεια το πρόγραμμα τους και ρίχνουν στο καναβάτσο τον ένα μετά τον άλλο.

Ας ενωθούμε όχι στο πρόβλημα, αλλά στη λύση: ανατροπή αυτού του συστήματος όπως εκφράζεται στη χώρα μας με αντιιμπεριαλιστική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Δηλαδή κόντρα στην Ε.Ε. και την αστική τάξη και τους πολιτικούς τους υπαλληλους(κυβέρνηση). Ενότητα, δίεξοδος αγωνιστική εδώ και τώρα για το λαό. Δράσεις καθημερινές, συγκέντρωση δυνάμεων και συνεχής αντιπαράθεση με τους δικους μας όρους.

Το υλικο; Ο ίδιος ο κόσμος. Οι εργάτες, η νεολαία, οι μετανάστες. Πρώτη ύλη(πρωτοπορία); Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που δεν προβάλουν λύση μέσα από το σύστημα(ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, φευγάτοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ). Οι υπαρκτές διαφορές θα λυθούν στην διαδρομή και την ταξικιή πάλη. Θα τις αναδείξει η ίδια η ζωή. Προέχει η συσπείρωση του κόσμου. Η αντεπίθεση. Η καθημερινή ανυπακοή που θα φουντώνει μερα με τη μέρα...

Αλλά ξαναλέω ας είμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος...

blackbedlam είπε...

Cel αυτά που λες ακούγονται υπέροχα γιατί είναι από καρδιάς ,αλλά όχι διαλεκτικά.
Θα σου δώσω κάποια παραδείγματα και θα καταλάβεις τι θέλω να σου πω.
Λες: [..] Και επειδη ειμαστε ανθρωποι,κανουμε λαθη,επομενως η αποσταση απο τη θεωρια ως τη πραξη εχει πολυ μεγαλη διαφορα[..].
Και έχεις δίκιο, μόνον που δεν λες γιατί κάνουμε λάθη.Η βασική αιτία είναι η άγνοιά μας.Και εσύ επιμένεις σε αυτήν όσον αφορά τον Μαρξισμό.
Λες ακόμη:[..]εγω προσωπικα δε μπορω να πιστεψω απολυτα σε καμια θεωρια[..]. Πως όμως το λες αυτό, αφού δεν γνωρίζεις τι λέει ο Μαρξ.
Λες ακόμη: 4)" Για αυτο και δε χρειαζεται ο λαος να διαβασει τιποτα,δεν ειναι ο Μαρξ που θα τον ωθησει στο ΚΚΕ,ειναι η απλη Λογικη.ΤΗ Λογικη του αν εμπιστευτει κ αν ακουσει,τοτε ολοι οι δρομοι"........
Αλλά εσύ ο ίδιος έχεις επισημάνει αρκετές φορές ότι η λογική του κόσμου είναι ποδηγετημένη, είναι εγκλωβισμένη, καθοδηγήτε από όλους τους μηχανισμούς τους.Με πια λογική λοιπόν θα σκεφτεί για να οδηγηθεί στο ΚΚΕ και, πως θα μπορεί να ελέγξει αν αυτό λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση.
Ξέρεις πόσο εύκολα μπορώ εγώ και ο καθένας να ανατρέψει αυτή την "απλή λογική" που επικαλείσθε, ακριβώς για τον λόγο που λες στο τρίτο σου σχόλιο:
[..]Καταλαβαίνω τι θες να πεις εδω,θες να πεις οτι,οταν στηριζεις τη πιστη σου σε κατι βασει του συναισθηματος κ οχι,της στυγνης λογικης η οποια σε οδηγει αυτοματα εκει,
η πιστη σου αυτη δεν εχει γερα θεμελια κ ανα πάσα στιγμή μπορεί να κλονιστεί,γιατί το συναίσθημα εξ ορισμού είναι ευθραστο[..].

Σωστά το ερμηνεύεις, αυτό άλλωστε περιγράφω σε κάποιο παραπάνω σχόλιό μου.
Όπως βλέπεις σε κάθε γραμμή που γράφεις, υπάρχει διάχυτος ο συναισθηματισμός και έχει σαν αποτέλεσμα αντιφάσεις.
Δεν θα σου πω πολλά, θα διαβάσεις και τις άλλες απαντήσεις μέσα στις οποίες συνοψίζονται οι απόψεις μου.
Ελπίζω Σελ, να μην φαντάζεσαι ότι με το καλημέρα πλακώνω την "υπεραξία" "τις βασικές αντιθέσεις του καπιταλισμού" και "την γνώση της αναγκαιότητας".Δεν προτείνω στον Απόστολο της γειτονιάς μου, να διαβάσει το "Αντι ντίρινγκ".
Σε εσένα το λέω, σε εσένα που καταλαβαίνω ότι θα μπορούσες να συμβάλλεις ενεργά και αποφασιστικά, από το μετερίζι (κατά πως συνηθίζουμε να λέμε) της οργανικής διανόησης.Και να δεις ότι θα σε γέμιζε, θα σε ολοκλήρωνε, θα σε έκανε να απαντήσεις σε όλες αυτές τις απορίες και τα ερωτήματα που μου βάζεις.
Εγώ δεν θα πιάσω να στα απαντήσω ένα ένα, γιατί από μόνος σου αν το θελήσεις, θα αναζητήσεις τις απαντήσεις και θα είσαι σε θέση να τις δώσεις.
Εγώ Σελ το μόνο που μπορώ να κάνω (Μεγάλη συγνώμη για το εγώ εννοώ ο καθένας στη θέση μου) είναι να σου δείξω την πόρτα, αλλά εσύ θα την ανοίξεις.
Κοίτα να δεις τι σου βρήκα.Δίαβασέ το.
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=2681508
Και αν βρεις το βιβλίο του Γιώργου Ρούση «Σύγχρονη Επαναστατική Διανόηση»Εκδόσεις Γκοβόστη από το 2005 νομίζω Αξίζει τον κόπο.

αντωνης είπε...

ΒΒ, παιρνοντας αφορμη απο το τελευταιο σου σχολιο εχω να πω το εξης.
Ειναι πολυ καλο να προτεινουμε μεταξυ μας καποια βιβλια, οπως εκανες μολις τωρα για το βιβλιο του Ρουση.

υγ. Μολις ειδα με μια μικρη αναζητηση οτι ο συγγραφεας του βιβλιου ειναι ο καθηγητης της Παντειου, απο τους ελαχιστους που θυμαμαι απο τα φοιτητικα μου χρονια για την αξιοπρεπεια και το ηθος του.
Θα το βαλω στα υποψιν προς αγορα.
Καλο βραδυ & καλο ΣΚ.

blackbedlam είπε...

Αντώνη για την άποψη του Στρατολάτη που προσυπογράφεις και εσύ, έχω πει την άποψή μου.Μόνο να συμπληρώσω, ότι χρειάζεται προσοχή.
Όλα αυτά μπορεί να είναι αναγκαία σε τούτη την ιστορική συγκυρία, αλλά δεν κάνεις πίσω από τις αρχές σου, που πραγματικά και ουσιαστικά υπηρετούν την εργατική τάξη. Είτε πρόκειται για συνεργασίες, είτε πρόκειται για την ίδια την λειτουργία του κόμματός σου.Δεν παρασύρεσαι από τις ανάγκες των καιρών σε βάρος των αρχών σου.(το κίνημα εννοώ)
Ναι θέλει προσοχή αλλά και παράλληλα πρέπει να δούμε και τις ανάγκες των καιρών και θα είναι η ιστορία που θα μας δικαιώσει .
Είναι πολύ στενά τα περιθώρια.

blackbedlam είπε...

Μόλις έκανα την ανάρτηση απάντηση στο σχόλιό σου, είδα το καινούργιο σου σχόλιο.
Ο Ρούσης αν θες κάποιες επί πλέον πληροφορίες.
Είναι ο ένας από τους 4 που κατά την διάρκεια της χούντας, έκανε απεργία πείνας για 10 μέρες αν θυμάμαι καλά.Ήταν τότε στις Βρυξέλλες.
Συμμετείχε στον Μάη του 68 δραστήρια.Υπήρξε μέλος της ΚΚΕ από το 68 μέχρι την συνεργασία του κόμματος και την ίδρυση του Συνασπισμού.
Διαφώνησε και αποστασιοποιήθηκε.Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΝΑΡ στην οποία όμως παρέμεινε για μικρό διάστημα.
Κατά την διάρκεια του 18 Συνέδριου του ΚΚΕ άσκησε δρυμία κριτική κατηγορώντας το κόμμα για την επαναφορά του "Σταλινισμού"και για σεχταρισμό.
Κοίτα πόσα γυρίσματα έχει ο χρόνος.
Α ναι υπήρξε και μέλος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.Και βέβαια καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Τώρα είναι "ανένταχτος"έτσι νομίζω και τον συγκαταλέγουν στους "κομμουνιστές διανοούμενους"

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, που δεν μπόρεσα ούτε εσένα να πείσω.
Μέχρι εκεί φτάνουν οι δυνάμεις μου ...

Συγνώμη που δεν έχω τα επιχειρήματα εκείνα που θα κάνουν την Οργάνωση Συνθήκη ικανή και αναγκαία.
Ή ίσως όχι εκείνα που να πείθουν ...

Συγνώμη που τα μυαλά των ανθρώπων είναι τόσο πολύ διαποτισμένα με το δηλητήριο της απάθειας του ωχαδερφισμού και της μοιρολατρίας.
Προφανώς φταίει το ΚΚΕ γι΄αυτό και δεν το κατάλαβα ούτε εγώ ...

Συγνώμη που πιστεύω ότι με την ομαδική δουλειά, τον συνεχή αγώνα, την ταξική συνειδησητοποίηση, θα μπορέσουμε να πάμε μπορστά.
Ίσως χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε κάτι το καινούργιο γι αυτό ...

Συγνώμη που θεωρώ απαραίτητη την σιδερένια πειθαρχία, την ταξική μονολιθικότητα, τον Δ.Σ., τα επιτεύγματα και τις καταχτήσεις της Σ.Ε., της Ανατολικής Γερμανίας και άλλων χωρών του Σοσιαλιστικού στρατόπεδου, ώς τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ δρόμο για την ευτυχία του ανθρώπου.
Φαίνεται ότι ο κόσμος πιστεύει ακριβώς το αντίθετο και του αρέσει αυτό που βιώνει σήμερα και που οφείλεται στο καπιταλιστικό σύστημα ...

Τέλος, συγνώμη που συνεχίζω να είμαι απόλυτα ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για τον δρόμο που βαδίζουμε με στόχο την Λαϊκή Εξουσία, τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό !
Με τις μικρές (ίσως και ασήμαντες δυνάμεις, απόψεις και επιχειρήματα που έχω) γνώσεις μου για το θέμα, θα συνεχίσω προς αυτή την κατεύθυνση.

Θερμή Καλημέρα και ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο !

blackbedlam είπε...

Pavlosk συγνώμη που δεν σε είδα και συνεπώς δεν είπα ούτε μια κουβέντα για την τοποθέτησή σου.
Βάλε βρε παιδί μου και συ ένα σηματάκι.Κοίτα τι έβαλε ο Σελ, σηματάκι που το βλέπεις, το ξεχωρίζεις.Εσένα με μόνον τα γράμματα, που στο μαύρο φόντο δεν φαίνονται καθόλου, που να σε δω.
Διαβάζω αυτά που έχεις γράψει και είναι απόψεις που φαίνεται να ακούγονται από πολλές μεριές πια.Και είναι η αναγκαιότητα στην οποία θα αναγκαστούν να υπακούσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται ουσιαστικά, για την ευκαιρία που δίνεται στην εργατική τάξη.
Μονάχα που ελπίζω, ότι θα ληφθούν και τα μέτρα εκείνα που η όποια συμπόρευση, δεν θα γίνει με όρους συνθηκολόγησης και παραχώρησης βασικών αρχών και στόχων.
Μακάρι να είχε πεισθεί ο κόσμος και η εργατική τάξη, μακάρι να μην είχε εγκλωβιστεί μέσα σε συμβιβασμούς, μέσα σε αποπροσανατολισμούς, μακάρι να είχε συμβάλει με την συμμετοχή της στην ποιο αποτελεσματική πορεία και εξέλιξη, ώστε σήμερα να ήταν έτοιμο το ΜΛΚ να αντισταθεί να αντιπαλέψει να κατακτήσει τους στόχους του.
Η ιστορία βαδίζει αργά και βασανιστικά. Θα πορευτούμε και αναπόφευκτα το καινούργιο .θα επιβληθεί στο παλιό και σάπιο σύστημα.
Μόνο που πρέπει να βιαστούμε δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια.
ΥΓ Με την ευκαιρία να σου πω ότι με την πρόταση που έχεις στην σελίδα σου με έχεις βάλει σε βαθειά περισυλλογή.

blackbedlam είπε...

Καλή σου μέρα Φάρε.
Από εμένα ζητάς συγνώμη;Εννοείς ότι δεν μπόρεσες να πείσεις ούτε και εμένα;(όπως λες)
Εκτιμάς ότι υπάρχει ανάγκη να με πείσει κάποιος για την αναγκαιότητα της οργάνωσης;
Προκύπτει κάτι τέτοιο από τα γραφόμενά μου;Αν ναι, σε παρακαλώ να μου τα υποδείξεις και να πάω μετά να αυτομαστιγωθώ,αν κάτι τέτοιο προκύπτει από πουθενά.
Χτυπιέμαι τόσο καιρό για την ανάγκη της οργάνωσης του εργαζόμενου λαού, με ότι επιχειρήματα μπορώ να επιστρατεύσω.
Με κάμποση ειρωνεία ζητάς συγνώμη που φταίει το ΚΚΕ για τα μυαλά των ανθρώπων που είναι διαποτισμένα με το δηλητήριο της απάθειας.......
Προφανώς λες ειρωνικά φταίει το ΚΚΕ.
Εγώ με το κείμενό μου αποδίδω ευθύνη στο ΚΚΕ για τον αποπροσανατολισμό,για την απάθεια και για ότι άλλο;
Να μου το υποδείξεις να το σβήσω και να δεχθώ το λάθος μου.
Αλλά ξέρεις κάτι, κάποιες φορές, φταίμε όχι μόνον για όσα κάνουμε αλλά φταίμε κυρίως για όσα θα έπρεπε να κάνουμε για να επιβεβαιώσουμε την ανάγκη της υπάρξής μας και δεν το κάναμε. Φταίμε για όσα δεν κάναμε λοιπόν και θα έπρεπε.
Λες συγνώμη που πιστεύω ότι με την ομαδική δουλειά ........
Φάρο ξέρεις κανέναν από όσους γράφουν εδώ, που να έχει άλλη αντίληψη; Από ποιον ζητάς λοιπόν συγνώμη. Λες:
[..]Να ψάξουμε να βρούμε κάτι το καινούργιο[..].Και βέβαια, να βρούμε νέους τρόπους που θα προσεγγίσουν την νεολαία μας, που θα την πείσει και θα την φέρει στο πλευρό της εργατικής τάξης, γιατί αν πάει έτσι το πράγμα, θα πρέπει να βρούμε μια νέα λέξη για να χαρακτηρίσουμε αυτήν την γενιά.Ίσως να την πούμε "η τάξη των ανέργων".
Μιλάς για σιδερένια πειθαρχία και ταξική μονολιθικότητα και το ΔΣ.
Ε,λοιπόν νομίζω ότι δεν κατανόησες την απάντησή μου στο σχόλιό σου.Ξαναδιάβασέ το σε παρακαλώ δες τα εισαγωγικά προσπάθησε να καταλάβεις τι λέω.
Τέλος και να κλείσω με αυτό γράφεις: (ίσως και με τις ασήμαντες δυνάμεις, απόψεις και επιχειρήματα που έχω) Αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω και να πω.Ότι όποιος αποφασίζει να στρατευτεί στο πλευρό του ΚΚΕ και να αποτελέσει μέρος της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, έχει την υποχρέωση να μην μένει ούτε με ασήμαντες δυνάμεις, ούτε και με επιχειρήματα και απόψεις φτωχά, έτσι που να μην μπορούν να πείσουν.
Και εσύ Φάρε και τις δυνάμεις θέλω να πιστέω ότι έχεις και απόψεις και επιχειρήματα ικανά να πείσουν μπορείς να αποκτήσεις.
Τι καλό Σ/Κ θα τα ξαναπούμε.

pavlosk είπε...

Καλησπέρα ΒΒ,

δυστυχώς όταν γράφω σε blog του blogger, δεν φαίνεται το εικονίδιο μου. Αν κάποιος φίλος ξέρει τι να πρέπει να κάνω ας με συμβουλεύσει. Προς το παρόν βάζω το όνομα και το link...

Για τα υπόλοιπα που αναφέρεις, ασφαλώς και η όποια συμπόρευση ή συμμαχία επιτευχθεί δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι να πετάξουμε στην άκρη τις ιδεολογικές μας ταυτότητες προς "όφελος" του κινήματος. Όχι γιατι είμαστε κολλημένοι, αλλά γιατί ο χαρακτήρας αυτού του μετώπου-συμμαχίας-συμπόρευσης(όπως θέλεις πέστο), πρέπει να είναι βαθιά αντικαπιταλιστικός και με στόχο την επανάσταση, εξειδικεύοντας για τις μέρες μας ένα μάχιμο, συγκρουσιακό και αταλάντευτο πρόγραμμα καθηκόντων της περιόδου (που πιστεύω ότι μπορεί να συμφωνηθεί, όλοι έχουν πολλά ή λιγα σημεία για να προσφέρουν).

Απο εκει και πέρα, διαφωνώ κάθετα στο ότι η ιστορία κινείται αργά και βασανιστικά. Πιστεύω ότι στην εποχή που ζούμε ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος έχει συμπυκνωθεί σε απίστευτο βαθμό και καλπάζει! Για παράδειγμα στην Αίγυπτο, μεσα σε 2 εβδομάδες καταρρέει ένα καθεστώς 30 χρόνων που ήταν αμερικανοκίνητο, αδίστακτο και αιμοσταγές εκεί που κανείς, μα κανείς δεν περίμενε τέτοιες εξελίξεις. Έτσι λοιπόν "διαβάζουν" και οι αντίπαλοι μας τις κινήσεις της κοινωνίας, αφουγκράζονται τα μυνήματα και τις διαθέσεις και καταστρώνουν πολιτικές και τις επιβάλλουν.

Απαιτείται λοιπόν η χωρίς χρονοτριβή άμεση αντεπίθεση, εδώ και τώρα. Πράγμα που δεν σημαίνει ότι πάμε τώρα να πετάξουμε πέτρες στη βουλή, αλλά το ότι στοιχίζουμε όσες δυνάμεις έχουμε σε διάταξη μάχης σε όλη την κοινωνία να εμπνεύσουμε, να οργανώσουμε, να κάνουμε τον θυμό και τη φωτιά που σιγοκαίει πυρκαγιά.

Είναι πως να το πω, σαν σκάκι. Θέλει μετρημένες οργανωμένες-αποφαστιστικές κινήσεις που να στοχεύουν σε ΡΟΥΑ, για να καταφέρεις κάποτε να κάνεις το ΜΑΤ. Το πρόβλημα προς το παρόν είναι ότι η Αριστερά παίζει τάβλι...

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά, πίσω από από το μάλωμα που μου κάνεις, πιθανόν να έχεις δίκιο γι΄αυτό, δεν αντιλέγω, άλλωστε έχω και κάποιες "κολλημένες ιδέες" (π.χ. προφανώς και δεν θεωρώ το Κόμμα θρησκεία - γι΄αυτό κι έχω και μπλογκ ενώ άλλη είναι η προτροπή -, όμως έχω - απ΄την άλλη - εμπιστοσύνη στις αποφάσεις της Κ.Ε. Απόλυτη εμπιστοσύνη - τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια δεν θα διαψεύστηκα ποτέ -, ΕΠΙΣΗΣ, δεν θεωρώ τα μυαλά του κόσμου "χαλασμένα" παρ΄όλη την γκεμπελίστικη προπαγάναδα που υφίστανται αμείωτα από το καιρό της χούντας μέχρι σήμερα), για τις οποίες ακριβώς ζητάω συγνώμη και όχι για τις απόψεις τις δικές σου ή άλλων εδώ μέσα, τελικά, ΔΕΝ διαφωνείς και πολύ με τις θέσεις μου !
Δεν ξέρω αν και σ΄αυτό κάνω λάθος ...

Φυσικά, υπόσχομαι να ξαναδιαβάσω τις απαντήσεις σου, να προσπαθήσω να καταλάβω καλύτερα - είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρω.
Άλλωστε στην ίδια μεριά είμαστε !

Να επιμείνω σε κάτι που ακόμα είμαι "κολλημένος" ;
Εμπιστοσύνη στις Αποφάσεις (κυρίως των Συνεδρίων του) του ΚΚΕ, συστράτευση και οργανωμένος αγώνας δίπλα του, είναι η μόνη λύση !

Θερμή Καλημέρα !

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα !
Καλή Βδομάδα !

koulpa είπε...

ΒΒ μου χαίρομαι που σε βρίσκω λαλίστατη καθώς και τους σχολιαστές.. έπεσε σε μια ιδιαιτέρως γριπιασμένη εβδομάδα το ποστ σου.. και δυσκολευόμουν να διαβάσω σοβαρά έστω και 2 σειρές.. σήμερα αξιώθηκα να τα διαβάσω όλα μαζί.. και καζάνια σε το κεφάλι μου πάλι :):)
αυτό το καιρό έχει φτάσει στο απροχώρητο η αειδία μου για την κατάσταση.. δεν αντέχω να βλέπω αυτά τα ίδια πρόσωπα που φέραν την κατάσταση εδώ.. να λένε αυτά που λενε.. και να μην τους λιντσάρουν.. μου έχει τελειώσει η δυνατότητα της συνδιαλαγής πια.. κι αν μιλήσω θα μιλήσω πολύ άσχημα γι αυτούς που ανέχονται ακόμα τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους.. περιμένω λίγο να μου φύγει η πίεση για να τοποθετηθώ.. :):)
καλημέρα και καλή εβδομάδα για την ώρα :):)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...