Θα το αντέξουμε θα το ανεχτούμε;θα το επιτρέψουμε; |
Τι περιμένουμε .........
Aυτό το κείμενο το είχα αναρτήσει τον Ιούνιο.
Δεν είχαν ακόμη παρθεί τα μέτρα που μας οδηγούν στον αφανισμό, δεν είχαμε να λέμε για το 25% του Ελληνικού λαού που ζει στην φτώχεια και στην αθλιότητα.
Δεν διανέμονταν ακόμη 500.000 συσσίτια,δεν υπήρχαν ακόμη 460.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (με τα επίσημα στοιχεία) που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με το 14,8% να έχει βάλει λουκέτο,δεν είχαμε φτάσει ακόμη να κοντεύουμε το 1.000.000 άνεργους.Περίσσεψε η χλεύη και η κοροϊδία,περίσσεψε ο εξευτελισμός μας που πάει να γίνει τέλειος.
Περίσσεψε η κοροϊδία η αναλγησία,η προδοσία.............................................................................
Στις 26/6/2010
Όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα δείγματα της Κρίσης και στην χώρα μας,ακούστηκαν διάφορα σενάρια για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας όσο και το υπόλοιπο κονκλάβιο,μαζί με όλα τα εξαπτέρυγα προσπαθούσαν να αποδώσουν ευθύνες ένθα κακείθεν.Παρίσταναν τους ανήξερους.Δεν γνώριζαν τίποτα και για όλα φταίν΄οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες,αλλά ποτέ οι ίδιοι και προπαντός δεν ονοματίζουμε τα πραγματικά αιτία,τον πραγματικό λόγο που οδηγηθήκαμε σ΄αυτό το κομβικό σημείο.Έφταιγε η προηγούμενη κυβέρνηση,έφταιγαν κάποιοι ασυνείδητοι από την προηγούμενη κυβέρνηση.Τα ονόματα ακολουθούσαν το ένα το άλλο και τα κανάλια και οι Ρ/Σ ζητούσαν την κεφαλή επί πίνακι των "Εθνοπατέρων",των "λαμόγιων",των "αρχιερέων της ρεμούλας και της αδιαφάνειας". "Φέρτε τα λεφτά πίσω",
φώναζαν εν χωρώ.Είχαν μάλιστα έτοιμα και τα εξιλαστήρια θύματα που μόνον θύματα βέβαια δεν ήταν.Οι κατήγοροί τους, ήξεραν από πριν.Ήξεραν πολύ καλά όλα τους τα τερτίπια,για τις προμήθειες,για τις μίζες,για τα αλισβερίσια με ντόπιους και ξένους εκπρόσωπους του κεφαλαίου και σε πολλές περιπτώσεις ήταν και συνένοχοι και όχι μόνον ηθικοί συναυτουργοί.Έπεισαν το λαό για τάχατες κάποιους υπεύθυνους προκειμένου να κατευνάσουν την οργή του κόσμου διαπομπεύοντάς τους.Μήπως στο τέλος θα΄χαν να χάσουν και τίποτα από τα κλεμμένα;Κουβέντα να γίνεται,αρκεί να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από τις πλάτες των εργαζομένων και φυσικά να μην γίνει αναφορά στα πραγματικά αίτια.
φώναζαν εν χωρώ.Είχαν μάλιστα έτοιμα και τα εξιλαστήρια θύματα που μόνον θύματα βέβαια δεν ήταν.Οι κατήγοροί τους, ήξεραν από πριν.Ήξεραν πολύ καλά όλα τους τα τερτίπια,για τις προμήθειες,για τις μίζες,για τα αλισβερίσια με ντόπιους και ξένους εκπρόσωπους του κεφαλαίου και σε πολλές περιπτώσεις ήταν και συνένοχοι και όχι μόνον ηθικοί συναυτουργοί.Έπεισαν το λαό για τάχατες κάποιους υπεύθυνους προκειμένου να κατευνάσουν την οργή του κόσμου διαπομπεύοντάς τους.Μήπως στο τέλος θα΄χαν να χάσουν και τίποτα από τα κλεμμένα;Κουβέντα να γίνεται,αρκεί να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα από τις πλάτες των εργαζομένων και φυσικά να μην γίνει αναφορά στα πραγματικά αίτια.
Ο καπιταλισμός βασίζεται στην συσσώρευση κεφαλαίου. Οι καπιταλιστές χρειάζονται όλο και περισσότερα κεφάλαια για να μπορούν να ανταγωνίζονται,επενδύοντας σε νέες μορφές τεχνολογίας,σε νέες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, σε χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Τα κεφάλαιά του,ο καπιταλιστής τα εξασφαλίζει, από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης,από την υπεραξία που παράγει ο εργαζόμενος.
Στην προσπάθεια του να ανταγωνιστεί τον άλλον καπιταλιστή, ρίχνει στην αγορά όλο και περισσότερα προϊόντα και συμπιέζει ταυτόχρονα προς τα κάτω τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Στην προσπάθεια του να ανταγωνιστεί τον άλλον καπιταλιστή, ρίχνει στην αγορά όλο και περισσότερα προϊόντα και συμπιέζει ταυτόχρονα προς τα κάτω τα εισοδήματα των εργαζομένων.
Συρρικνώνοντας όμως τα εισοδήματα των εργαζομένων, στερεί από αυτούς τους εν δυνάμει καταναλωτές των προϊόντων,την αγοραστική τους δύναμη.Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιαστεί υπερπαραγωγή.
Έχουμε λοιπόν από την μια αδιάθετα προϊόντα που σωρεύονται στις αποθήκες και από την άλλη καταναλωτές που δεν μπορούν να απορροφήσουν το παραγόμενο προϊόν.
Αυτό είναι η υπερπαραγωγή,και από εδώ ξεκινάει το βάθαιμα της κρίσης.
Η δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων μειώνεται διαρκώς και διαταράσσεται βαθμιαία όλη η κοινωνική αναπαραγωγή.Η ζήτηση χρημάτων μεγαλώνει,ο καπιταλιστής που δεν διακινεί εμπορεύματα λόγω της αδυναμίας κατανάλωσης, δεν μπορεί να αγοράσει μέσα παραγωγής και δεν μπορεί να μισθώσει εργάτες.Άρα δεν μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία της παραγωγής.
Ξεκινάει ο πανικός στα χρηματιστήρια,στις τράπεζες,στις επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη. Οι εργάτες πετιούνται στο δρόμο μαζικά,η ανεργία μεγαλώνει και όσοι ακόμη έχουν εργασία,οι μισθοί και τα μεροκάματά τους πέφτουν.Πέφτει απότομα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων,αυξάνεται ο αριθμός των νοσημάτων,μεγαλώνει η παιδική θνησιμότητα,οι κοινωνικές ασφαλίσεις, οι κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα ανεργίας, διαρκώς υποβαθμίζονται και δεν είναι προσβάσιμες σ΄όλους τους πολίτες.Ταυτόχρονα δρομολογείται η παραπέρα συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων από την λήψη μέτρων σε βάρος τους, με την υποβολή βαριάς φορολογίας,για την κάλυψη τάχα μου του δημοσιονομικού ελλείμματος,που μαζί και με την άνοδο των τιμών στα προϊόντα κατανάλωσης, κάνουν αφόρητη την κατάσταση των εργαζομένων.
Οι καπιταλιστές πολύ θα ήθελαν να υπάρχει κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων,ώστε να συνεχίζεται η παραγωγική διαδικασία και η δυνατότητα εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης,αφού μόνον από αυτήν την εκμετάλλευση προέρχονται τα κέρδη τους.Όμως είναι υποχρεωμένοι διαρκώς να ρίχνουν και το κόστος παραγωγής,για να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, μειώνοντας τους μισθούς των ίδιων των καταναλωτών τους.
Αυτή είναι η βασική αντίθεση του καπιταλιστικού συστήματος.
Από εδώ προκύπτουν τα αδιέξοδά του,που σε κάποια φάση της ανάπτυξής του, είναι πλέον αξεπέραστα και τα όποια μέτρα παίρνονται,δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να οξύνουν τις αντιθέσεις του και τις εσωτερικές του συγκρούσεις και βέβαια να οδηγούν την εργατική τάξη στην περαιτέρω εξαθλίωση της και τον αφανισμού μεγάλου μέρους της.Αυτό γιατί μόνον έτσι μπορεί ο καπιταλισμός να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες αναπαραγωγικές διαδικασίες.Αυτές οι κρίσεις δείχνουν τον ιστορικά περιορισμένο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη αντικατάστασής του από τον Σοσιαλισμό.Αυτό είναι λοιπόν εκείνο που δεν λένε.Αυτό είναι που δεν πρέπει να καταλάβει ο λαός.
Όμως οι κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος δεν πρόκειται να τον οδηγήσουν στην αυτόματη κατάρρευσή του.Και βέβαια ο Καπιταλισμός δεν θα τα παρατήσει να φύγει γιατί βαρέθηκε.Παλεύει! Παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να κρατηθεί και να επιβάλει την παραπέρα κυριαρχία του,χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.Σ΄αυτήν την φάση σκορπάει τον όλεθρο γύρω του.
Δεν τον σταματά τίποτα.
Το μόνο που τους φοβίζει, είναι ένα και μοναδικό και το φοβούνται τόσο που τους ξεφεύγει και το λένε στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις τους . ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΈΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ. Αυτός είναι ο εφιάλτης τους και είναι το μόνο που μπορεί να βάλει φραγμό στα σενάριά τους στα προγράμματά τους.Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ και καταλαβαίνει κανείς τι ακριβώς εννοούν και τι είναι αυτό που φοβούνται. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ είναι η συσπείρωση,η αντίσταση,η υπεράσπιση των συμφερόντων μας,η υπεράσπιση της ζωής μας. Γι΄αυτούς ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ
************************************************
19/10/2010
Και αυτήν την μόνη λύση, την απεμπολίσαμε. Αυτόν τον φόβο και τον εφιάλτη τους, τον μετατρέψαμε σε ανέκδοτο να΄χουν να το λένε και να γελάνε στους διαδρόμους των υπουργείων τους και των κομματικών τους γραφείων.
"Εκείνοι" που η ιστορία τους έχει χρεώσει με την αποστολή της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, που ακριβώς αυτήν την ιστορική περίοδο πνέει τα λοίσθια, βρέθηκαν ανέτοιμοι να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και στον ρόλο τους.
Οι χειρότεροι εφιάλτες σήμερα γίνονται πραγματικότητα.
Και "εμείς" αντί να δούμε πως θα οργανώσουμε την παραπέρα στάση μας, για την αντιμετώπιση της καταστροφικής πορείας , βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι στον σεχταρισμό μας, στις φοβίες μας, αδύναμοι να μετατρέψουμε την λαϊκή αγανάκτηση σε μαζική αποφασιστική δράση.
Αδύναμοι να πείσουμε και να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, που οδηγούνται στον αφανισμό.
Στην ουσία με αυτήν την στάση, δεν κάνουμε τίποτ΄ άλλο από το να αποδεχόμαστε την κυριαρχία τους, την επιβολή των μέτρων τους, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να βάζουμε την σφραγίδα μας στον νέο, μεταμοντέρνο Μεσαίωνα που μας επιβάλουν.
Σ΄έναν κόσμο που θα είναι κόσμος εξαθλίωσης, κόσμος σύγκρουσης, με ορατή την πιθανότητα αυτοκαταστροφής του ανθρώπινου είδους.(Ας πάρουμε υπ΄όψιν μας και την καταστροφή των φυσικών πόρων)
Γιατί αυτή η αναμονή; Που τελικά δεν είναι τίποτε άλλο από την αποδοχή για την συνέχιση της κυριαρχίας του κεφαλαίου.
Τι πάει να πει* "όταν θα έχουμε ανάκαμψη"; για ποια ανάκαμψη μιλάνε; Για την ανάκαμψη της πλουτοκρατίας και την δική μας παραπέρα εξαθλίωση;
Τι περιμένουν; Να βρεθούμε σε μια κατοχική Ελλάδα και να αρχίσουν ξανά οι αγώνες για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για καλύτερα μεροκάματα για..........φτου και απ΄την αρχή;
Τι και γιατί αυτή η αναμονή; Γιατί αυτή η ανοχή; Ποιους επιτέλους εξυπηρετεί;
Πότε θα βρει το κουράγιο και την θέληση "κάποιος" να πει:
Κατεβάζουμε ρολά, κατεβάζουμε τους μοχλούς των μηχανημάτων,τραβάμε φρένο,
κατεβάζουμε τους καταπέλτες.Δεν δουλεύει τίποτα, δεν πληρώνουμε τίποτα, γιατί δεν χρωστάμε τίποτα.
Γενική απεργία διαρκείας.
Πότε; Τι περιμένουμε τα τύμπανα του πολέμου;
Μα πόλεμο έτσι και αλλιώς έχουμε.Πόλεμο ανελέητο, πόλεμο καταστροφικό.
Τι περιμένουν να επιστρέψουμε στην μεταπολεμική Ελλάδα, στην κατοχική περίοδο για να αρχίσουμε φτου και απ΄την αρχή, αφού θα έχουμε αποδεχτεί την κυριαρχία του κεφαλαίου;
Ρίξτε μια ματιά σε αυτήν την δημοσίευση, για να γνωρίζουμε τι απεργάζονται.
παρμένο από την Λαιστρυγονία
Τον περασμένο Ιούλιο ρωσικά δημοσιεύματα ανέφεραν για την κατασκευή στη Μόσχα 5.000 νέων υπόγειων καταφύγιων για την προστασία του πληθυσμού από βομβαρδισμούς και γενικότερα από επιθέσεις.
Οι αρχές της Μόσχας δηλώνουν πως το έργο είναι επείγον και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2012, καθώς οι σημερινή υποδομή καταφύγιων στην Μόσχα επαρκεί μόνο για τον μισό πληθυσμό. Για να συντομευτεί η κατασκευή τους (κατά 10 έως 15% γρηγορότερα), θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο καταφύγιο το οποίο και θα υλοποιείται για όλες τις υπόγειες τοποθεσίες.
Ο δήμαρχος της πόλης, Γιούρι Λουζκόφ, υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2010 σχέδιο για τη διάταξη των εγκαταστάσεων: κάτω από κατοικίες, εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα του αθλητισμού, γκαράζ κλπ. Εκτός από τις αρχές της Μόσχας, ευθύνη για τη διαθεσιμότητα των καταφυγίων και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, θα έχουν και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων καθώς και των κατοικιών.
Από την Λαιστρυγονια είναι πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό
http://laestrygonia.blogspot.com/2010/10/3-4.html
81 σχόλια:
.. αν σε ένα παιδί 7-8 ετών δόσεις τα στοιχεία.. θα σου πεί έυκολα ότι 2-2=4 δε γίνεται.. αυτό περίπου πρεσβέβει ο καπιταλισμός.. και όποιοσδήποτε με iQ ανω του 40-50 μπορεί να το καταλάβει.. απλά ακόμα και οι αυτοί που αυτοαποκαλούνται αριστεροι ή σοσιαλιστές.. στέκονται στον αφρό.. στα περίπλοκα τεχνάσματα.. η ουσία είναι στο χαρακτήρα του μέσου ανθρώπου.. ο αρχέγονος φόβος της πείνας.. και η κλήση του να τον καταπολεμά με τη συσόρευση υλικών αγαθών.. ταιριάζει απόλητα με αυτό το ατελεσφορο οικονομικό μοντέλο.. κι όσοι το κατακρίνουν δημόσια..ιδιωτικά δε μπορούν παρά να το ακολουθούν.. (εγώ που αρνούμαι την τελευταία 10ετία.. δεν έχω παιδιά.. και βρίσκομαι σνεχώς επί ξηρού ακμής.. στα όρια της επιβίωσης..) :):)
η λύση είναι πανέυκολη και ηλίου φαίνότερη.. απλά δε ταιριάζει στον άνθρωπο.. όπερ απάνθρωπη.. :):)
σχεδόν 40 χρόνια γκρινιάζω ξέροντας.. τα τελευταία 30 ότι καταντώ γραφικός ή αποκρουστικός.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΚΟΥΛΠΑ;;;
Καλησπέρα αγαπητή Black Bedlam!
"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΈΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ",αυτό ακριβώς φοβούνται οι δυνάστες μας και φρόντισαν να το διασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο στις 5 Μαϊού στη Marfin.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι 4 νεκροί στην τράπεζα στην πρώτη ουσιαστικά μαζική διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα δεν ήταν σύμπτωση.Κάποιοι οργάνωσαν τις δολοφονίες με σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο,να υπερισχύσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και το πέτυχαν.Ετσι μας έκλεισαν στα σπίτια μας να κρίνουμε να επικρίνουμε αλλά στην ουσία να μένουμε αδρανείς κι ακίνδυνοι γι' αυτούς!
Ποιοι θα μπουν μπροστά να ξεσηκώσουν τον κόσμο που κλεισμένος στο καβούκι του προσπαθεί να συνέλθει από το ένα χτύπημα και την ίδια ώρα δέχεται άλλο;Τουλάχιστον να βρούμε τη δύναμη στις 7 του Νοέμβρη και να τους δώσουμε το πρώτο χαστούκι.
Να είσαι καλά και να γράφεις συχνότερα!
Kούλπα μου καλησπέρα σου .Να μου επιτρέψεις να συνυπογράψω το ερώτημα του φίλου Μαχαίρη;
Να που σήμερα ο άνθρωπος βρίσκεται στα όρια της εξαθλίωσης.Το πως θα το παλέψει δεν είναι καταγεγραμμένο στο DNA.Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ναι και του επιβάλει να παλέψει για την επιβίωση.Το πως θα το αντιμετωπίσει,το ποιος είναι ο σωστός και ενδεδειγμένος και κυρίως ο αποτελεσματικός τρόπος, αυτό πηγάζει από την γνώση του,από την διαπαιδαγώγησή του.Και αυτή είναι στα χέρια της εκάστοτε εξουσίας.Αν κάτι μας λέει αυτό. Και για τους φίλους που μιλούν για προσωπικές ευθύνες, δεν τις απορρίπτω και αυτές για να είμαστε καθαροί.
Χμ! ενδιαφέρουσα ανάρτηση, γιατί έχει πρόσφορο έδαφος να το κάνουμε εδώ μέσα καφενείο (με την καλή έννοια, όμως)
Ξεκινώ ανάποδα. Για το ποιός θα βρεί το κουράγιο και τη δύναμη, να πεί κλείνουν όλα.
Καταρχήν αρχίζει και διαφαίνεται ότι η Αριστερά (κι όχι μόνο το ΚΚΕ) έχει πρόβλημα :
α) ηγεσίας
β) πρόσβασης και διείσδησης στον κόσμο.
Και τα δύο απαραίτητα για να περάσεις την ιδεολογία σου και την πολιτική σου (όταν την έχεις). Το να αφήνεις το καπιταλιστικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του κι εσύ να περιορίζεσαι από τη μία να καταγγέλεις κι από την άλλη να εκφράζεις ευχολόγια, προσωπικά με αφήνει αδιάφορο. Η Αριστερά έχει υποχρέωση κι ευθύνη, να κάνει γνωστές τις πολιτικές της, πέρα και πάνω από το ιδεολογικό της περιεχόμενο.
Πρακτικά πράγματα (κι εδώ μάλλον προλαβαίνω τη Ντρου). Αυτό συμβαίνει τώρα κι αυτό θα συμβεί όταν εμείς πάρουμε την εξουσία. Έτσι είναι τώρα κι έτσι θα κάνουμε εμείς για να φτάσουμε εκεί.
Συνεχίζοντας τη σκέψη μου
(συν)
Θα σου πω το τελυταίο παράδειγμα - γεγονός. Γαλλία!
(Αυτοί οι άνθρωποι τελικά δείχνουν το δρόμο, κατά ένα διαβολικό τρόπο)
Αυτοί πώς βγήκαν στους δρόμους; Μαζικά. Σαν εξέγερση πλέον;
Όσο αφορά στους υπόλοιπους προβληματισμούς σου, για την διαμάχη του Καπιταλισμού έναντι του Σοσιαλισμού, θεωρώ ότι η εποχή της ιδεολογικοποίησης του "εχθρού" από τη μία και της ιστορικής αναγκαιότητας του Σοσιαλισμού, από την άλλη, έχει παρέλθει εδώ και πολλά χρόνια.
Ο αγαπημένος μου Τσε είχε πεί κάτι πολύ σωστό κι έυστοχο, μα συνάμα προφητικό (;) και σε παραπέμπω στο πρώτο σκέλος της τελευταίας μου ανάρτησης...
Όσο για το ΑΝ ο άνθρωπος είναι στα όρια της εξαθλίωσης, επίτρεψέ μου να έχω αντιρρήσεις. Κλασσικός Γκεβαριστής ων, θα υπενθυμίσω την κατάσταση της Κούβας, πριν την Επανάσταση. Η αλήθεια είναι πως ζούσαν πολύ χειρότερα από εμάς, τώρα. Παρ' όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι έτσι, ακόμη και τότε, για να πετύχει η Επανάσταση χρειάστηκε να αγγίξουν το λαό, να μεταφέρουν στο λαό, σε πρακτικό επίπεδο, την ιδεολογία και τους σκοπούς.
ΥΓ Όταν γράφω για ιστορική αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού, αναφέρομαι στην θεωρητική ανάλυση - προσέγγιση, έτσι; Μην παρεξηγηθώ κιόλας... :)
Λοιπόν, για να ολοκληρώσω. Οι κοινωνικές αναταραχές θα έπρεπε να έχουν ήδη υπάρξει και πια να δημιουργηθούν άλλες μορφές πάλης.
Ζείδωρε,δεν είναι τυχαίο "οι ένοχοι θα συλληφθούν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά " Το θυμάστε που το είχε διατρανώσει ο Καρδινάλιος και Στρατάρχης της Προστασίας του Πολίτη.Ακούσαμε τίποτα από τότε μέχρι σήμερα εκτός από το πόρισμα της επιτροπής που διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι ήταν εγκλωβισμένοι με κλειδωμένες τις πόρτες εκτός από μία που είχαν ανοίξει γιατί μύριζαν οι τουαλέτες.
Ποιοι είναι οι ένοχοι; Εδώ δεν ξανάγινε κουβέντα για τον στενό του συνεργάτη που τον δολοφόνησαν μέσα στο ίδιο του το γραφείο.
Θα δώσουμε μια ενδεικτική απάντηση άραγε στις 7-15/11 έτσι τουλάχιστον για την τιμή των όπλων αδερφέ.Θα δείξει.
xaxa 14.. :):)
(κλεμένο από βιβλίο "επιστημονικής" φαντασίας πριν 25-30 χρόνια.. είχαν βάλει τον σουπερ ντουπερ υπερυπολογιστή του μέλοντος να βρεί το νόημα της ζωής.. και μετά από εκατό χρόνια μελέτης.. επί τέλους απάντησε.. "14"..) :):)
δε νομίζω ότι μια κοσμοθεωρία χωρά σε ένα σχόλιο.. αλλά το κύριο στοιχείο για το οποίο είναι αδύνατο να εφαρμωστεί είναι.. "όλοι μαζι.. όλοι ίσοι".. το ίσοι προσλαμβάνεται ως ίδιοι.. και απορύπτεται.. το όλοι μαζί προσκρούει σε πολιτιστικές φιλετικές και θρυσκευτικές αγγυλώσεις.. και πετροβολήται.. :):)
τα νούμερα λένε την αλήθεια.. αν τα βάλεις όλα σε ένα σπρεντσιτ.. και όχι τεράστιο.. μπορείς να περιγράψεις.. τον παγκόσμιο πληθυσμό.. τα αποθέματα της γης.. και την ανοχή της σε παραγωγή ρύπων και απορρημάτων.. :):)
τώρα για την κατάντια.. ε τότε στην κατοχή που πέθαιναν στο δρόμο από την πείνα.. και πάλι το πρωτιμούσαν από το να αντιταχθούν.. και ίσως να παιθάνουν πιό γρήγορα.. και μεγάλο ποσοστό κάκιζε αυτούς που αντιστέκονταν και χάλαγα την ησυχία.. τι θα πεις; :):)
πωπω μας πάτησε κάτω ο μάρκος.. κάτσε να τα ξαναδώ :):)
και ίσως συνεχίσω να παραμιλώ.. :):)
Προσυπογράφοντας το τελευταίο σχόλιο του Κούλπα, να αναφέρω το εξής... πρόσφατο. Ο κοσμος όλος έλεγε πως η δικτατορία ήταν θέμα χρόνου. Η Αριστερά, τότε (φαντάζομαι ο Μαχαίρης θα μπορεί να το επιβεβαιώσει) σχεδόν ορκιζόταν ότι ο λαός δεν θα επιτρέψει να γίνει κάτι τέτοιο. Τελικά τί έγινε;
Τίποτα. Μέχρι και που βγήκαν και χειροκροτητές στους δρόμους.
Τ'ωρα βέβαια, αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα έγραφα πριν, αλλά ίσως, έστω και με μια σουρεαλιστική προσέγγιση, να είναι άλλο ένα δείγμα του ότι οι λύσεις κι οι πράξεις πρέπει να είναι πιο δραστικές και πιο έντονες.
δε ξέρω.. η ιστορία με όλη την ανακρίβιά της.. δείχνει γενικά ότι οι επαναστάσεις είναι συνήθως κατευθηνόμενες.. και το αποτέλεσμά τους είναι απλά αλλαγή εξουσίας.. :):)
τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι μόνο εκ των έχω μπορεί να τρωθεί το σύστημα.. αλλά δε μπορώ να φανταστώ να συντονίζονται αρκετοί πρόθυμοι.. άσε που μπορεί να θεωρηθεί.. ή και να καταντήσει σε συνομωσία.. :):)
πάω στο μάρκο κι επανέρχομαι.. :):)
axaxaxaxaxa τι σου κάνουν 2 τελιτσες λάθος τοποθετημένες.. στο πρώτο σχόλιο.. στο τέλος.. "σχεδόν 40 χρόνια γκρινιάζω.. ξέροντας τα τελευταία 30 ότι καταντώ γραφικός ή αποκρουστικός.. :):)" δε θα τολμούσα να πω ότι ΞΕΡΩ.. ολόκληρος υπερυπολογιστής απάντησε "14".. :):)
απλά τα νουμερα κοιτώ.. :):)
marco
Η αριστερά πια αριστερά δηλαδή και τι να περιμένει κανείς, από μια αριστερά που συνυπογράφει λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις για τους εργαζόμενους στο ύψος του 0,7% ! Δεν χρειάζεται να αναφερθώ σε όλες εκείνες τις επιλογές που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να ενισχύουν τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.Όσο για τα προβλήματα της αριστεράς γενικά, διαφαίνονταν από την αρχή της ύπαρξής της.
Το ζητούμενο, τουλάχιστον για μένα, είναι η δυνατότητα του "πολιτικού φορέα της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης" για το πως μπορεί να ανταποκριθεί στις ιστορικές του ευθύνες στον ιστορικό του ρόλο.
Είναι ένα σοβαρό ζητούμενο που πρέπει να απαντηθεί.Και για να συμβεί αυτό πρέπει να μπορέσουμε να το δούμε και να αποφανθούμε ότι υφίσταται σαν πρόβλημα.Όσο κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε και για όλα τα στραβά μας φταίει το σύστημα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αλλάξουμε.Μιας και το σύστημα θα διαθέτει και θα εκσυγχρονίζει διαρκώς τους μηχανισμούς χειραγώγησης.
Αν μπορείς με τον τρόπο που εκφράζομαι να καταλάβεις.(γιατί ακόμη έχω αναστολές) μάλλον συμφωνούμε τουλάχιστον ως προς το πρώτο μέρος της σκέψης σου.
Στο δεύτερο σκέλος μου λες:
Όσο αφορά στους υπόλοιπους προβληματισμούς σου, για την διαμάχη του Καπιταλισμού έναντι του Σοσιαλισμού, θεωρώ ότι η εποχή της ιδεολογικοποίησης του "εχθρού" από τη μία και της ιστορικής αναγκαιότητας του Σοσιαλισμού, από την άλλη, έχει παρέλθει εδώ και πολλά χρόνια."
Δεν μιλάω για καμιά διαμάχη.Για ταξικό πόλεμο μιλάω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι ίσως κάποιος να μην τον αντιλαμβάνεται
.Είναι τα συμφέροντα μας και τα συμφέροντά τους.Από αυτά που γράφω, προκύπτει ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν.Ο Καπιταλισμός από την μια έχει τις εσωτερικές του συγκρούσεις τους ανταγωνισμούς του και ταυτόχρονα, δεν μπορεί να υπάρχει δίχως την εκμετάλλευση της εργατικής υπεραξίας.Νομοτελειακά οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο και αυτό ζούμε τώρα.
Γιατί να διαφωνήσω με τα λόγια του ΤΣΕ; Μόνο να σταθώ στο ζήτημα της Κούβας που φέρνεις σαν παράδειγμα.Ας μην ξεχνάμε τις συνθήκες τις ιστορικές περιόδους. Το ίδιο είναι ένας λαός εξαθλιωμένος και το ίδιο είναι λαοί που στον 21 αιώνα με την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας που οι ίδιοι δημιούργησαν και ανέπτυξαν να τους ξαναγυρίζουν στον Μεσαίωνα;
Τέλος λες
"Παρ' όλα αυτά ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι έτσι, ακόμη και τότε, για να πετύχει η Επανάσταση χρειάστηκε να αγγίξουν το λαό, να μεταφέρουν στο λαό, σε πρακτικό επίπεδο, την ιδεολογία και τους σκοπούς."
Λίγο περίπλοκα το διατυπώνεις, αλλά επειδή ξέρω τι εννοείς,εμ δεν καταλαβαίνεις από όσα λέω, ότι αυτός ακριβώς είναι ο καημός μου.
Γι΄αυτό γράφτηκε το κείμενο.
.
Koύλπα τι είναι αυτά που λες για την κατοχή. Ολόκληρη εποποιία. Εκατόμβες θυσιών στα πεδία των μαχών δόθηκαν για την Ελευθερία.Ρίξε μια ματιά στις αναρτήσεις μου από τις 20 Αυγούστου και πριν.Για το ΕΑΜ, για την ΕΠΟΝ, για τον ΕΛΑΣ, για τις θυσίες,για τους αγώνες των κομμουνιστών, αλλά και πολλών Ελλήνων δεν έχεις ακούσει;
Να σε ρωτήσω αυτό
"αλλά το κύριο στοιχείο για το οποίο είναι αδύνατο να εφαρμοστεί είναι.. "όλοι μαζί.. όλοι ίσοι".. το ίσοι προσλαμβάνεται ως ίδιοι.. και απορρίπτεται.. το όλοι μαζί προσκρούει σε πολιτιστικές φυλετικές και θρησκευτικές αγκυλώσεις.. και πετροβολήται.. :):)
Γαμώτο που τα βρήκες γραμμένα αυτά;
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση και τα σχόλια.
Τι μπορεί να πει κανείς;
[...]Οι καπιταλιστές πολύ θα ήθελαν να υπάρχει κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων,ώστε να συνεχίζεται η παραγωγική διαδικασία και η δυνατότητα εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης,αφού μόνον από αυτήν την εκμετάλλευση προέρχονται τα κέρδη τους.Όμως είναι υποχρεωμένοι διαρκώς να ρίχνουν και το κόστος παραγωγής,για να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, μειώνοντας τους μισθούς των ίδιων των καταναλωτών τους.[...]
Οξύμωρο σχήμα που πάνω του βασίζεται η λογική της οικονομίας από γενέσεως κόσμου... Και θα μου επιτρέψεις να πως ότι σε αυτή τη στρεβλή λογική οφείλονται τα κακώς κείμενα της παγκόσμιας εξαθλιωσης....
Ναι, οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους εδώ και χρόνια. Κοινωνικές αναταραχές θα έπρεπε να υπάρχουν παντού.
Δυστυχώς η λαϊκή δυσαρέσκεια υπάρχει αλλά εκδηλώνεται με λανθάνουσα μορφή: απάθεια, γκρίνα, μιζέρια, μετάθεση ευθυνών, παραβατικότητα, συγκρούσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων που θα έπρεπε να συνυπάρχουν αρμονικά και να παλεύουν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν είναι καθόλου άμοιρα για όλα αυτά βέβαια τα ζωικά μας κύτταρα και το ισχυρό ένστιχτο επιβίωσης που κυριαρχεί στο ζωικό βασίλειο και το οποίο εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως.
Ας μην ξεχνάμε πως την εξέλιξη των κοινωνιών (το έχω γράψει συχνά) διέπει ο κοινωνικός δαρβινισμός, πράγμα που σημαίνει ότι κυριαρχεί ο ισχυρότερος οικονομικά και πολιτικά. Ο άνθρωπος επιζητά την ισχύ για να επιβιώσει και να υπερισχύσει έναντι των αντιπάλων του που θεωρητικά και φιλοσοφικά θα έπρεπε να βλέπει ως ίσους και συναγωνιστές.
Αυτός πιστεύω είναι και ο λόγος που ο Σοσιαλισμός έχει αποτύχει να κυριαρχήσει στον κόσμο αν και θεωρητικά είναι η κοσμοθεωρία εκείνη που θα μπορούσε να λύσει πολλά κοινωνικά προβλήματα.
Ας μην ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι μεταξύ τους. Δεν έχουν όλοι την κοινωνική ευαισθησία να προσεγγίσουν τα μεγάλα θέματα με τον τρόπο που τους αξίζει. Ούτε έχουν ολοι την οπτική εκείνη γωνία που θα τους επιτρεψει να βλέπουν τα πράγματα σφαιρικά, στη βάση των αναγκών των δικών τους και των συνανθρώπων τους! Δεν είναι μόνο θέμα παιδείας (αναγκαία συνθήκη αλλά όχι ικανή). Δυστυχώς παίζει ρόλο και το γενετικό υπόβαθρο του καθενός.
Δε μας αρέσει να το λέμε, αλλά έτσι είναι. Τα δάχτυλα ενός χεριού δεν είναι όλα ίδια και μια κοσμοθεωρία που δε θα λαμβάνει χώρα τη διαφοροποίηση αυτή θα είναι εσαεί καταδικασμένη να αποτυγχάνει...
.. από τότε που θυμάμαι.. ρωτούσα.. κι οι απαντήσεις που έπερνα.. ήταν πιό κοντινές στην εποχή.. ούτε 20 χρόνια δεν είχαν περάσει από τη λήξη του εμφιλίου.. ήταν σαφώς επιρεασμένες από αυτά που έζησε ο καθένας που μου απαντούσε.. και απο τις ιδέες του.. ο καθένας μια δική του άποψη της ιστορίας μου είπες.. και η άποψή μου είναι η συνησταμένη τους.. επιρεασμένη και από την σμπεριφορά του λαού κατά τη περίοδο της χούντας.. είχα συγγενείς και που πολέμησαν το 40 και στην αντίσταση και στον εμφίλιο.. για το τελευαίο.. δε κατάφερα να αποσπάσω παρά ελάχιστες πληροφορίες.. φυσικά τα ξέρω όλα αυτά που λές.. αλλά δεν αποσιωπώ και τις άλλες καταστάσεις.. περιουσίες που έγιναν κατά την κατοχή.. προδοσίες.. συνεγασίες.. με τους γερμανους.. και μετά με τους συμμάχους που μας έβλεπαν σα ένα σημαιάκι στο χάρτη.. δε καταλαβαίνω γιατί εξανίστασαι.. :):)
για την ερώτησή σου.. δε τα είδα γραμμενα.. τα βλέπω μπροστά μου.. ίσως το έγραψα πυκνά και ακατανόητα.. αλλά αν σε κάτι συκεκριμένο διαφωνείς.. πες μου μήπως αναθεωρήσω.. :):)
την καληνύχτα μου :):)
Καλή μου ΒΒ μια χαρά τα'λεγες τον Ιούνιο, καλά τα λες και τώρα... απλώς μην ξεχνάς ότι για να'χει αποτελέσματα η τέχνη της πολιτικής αφύπνισης χρειάζεται τη συνδρομή της τέχνης της υπομονής και της επιμονής.
Δεν αλλάζουν εύκολα οι συνειδήσεις, δεν είναι χάρτινοι οι καπιταλιστικοί πύργοι...
Και για να παραφράσω τον Μπρεχτ: ποιά είναι η καθοδήγηση, ποιά είναι τα στελέχη και η πρωτοπορία που θα τραβήξουν μπροστά; που θα πάρουν τη σωστή απόφαση, την κατάλληλη στιγμή; Δεν μπορεί να είναι άλλοι από εμάς... κι όσο εμείς κλεινόμαστε στα σπίτια μας και στα καβούκια του εφησυχασμού (και των ατέρμονων θεωρητικολογιών) προκοπή δεν θα'χουμε!
Όσο για την αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού σήμερα πιο πολύ από ποτέ θα'πρεπε να είναι στην επικαιρότητα. Πολύ χάρηκα που το'θεσε "μετ'επιτάσεως" η Αλέκα το Μάη: η προοπτική χρειάζεται πλέον να είναι καθαρή!
Πρώτο ενδεικτικό τεστ (χωρίς αυταπάτες όμως) οι επερχόμενες εκλογές. Το πραγματικό τεστ όμως, η συνεπής κι οργανωμένη αντίσταση και αντεπίθεση!
Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει τα χαρακτηριστικά στρατοπέδου συγκέντρωσης,με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει την ιδιότητα αιχμαλώτου πολέμου.Η κοινωνική και πολιτική απόδραση είναι στο μυαλό όλων.Πρέπει να φτιαχθούν τα τούνελ που θα οδηγήσουν τον πληθυσμό σε σκεπτόμενο μπουκοτάζ.Ο Αστακός είναι ένα καλό παράδειγμα.
Καλό σου βράδυ φιλαράκι!
Δυστυχως θα σταθω οτι στην Μοσχα φτιαχνουν καταφυγια, δυστυχως θα σου θυμησω τις δηλωσεις, εκατερωθεν, Ισραηλ και Ιραν, για αφανισμο του ενος απο τον αλλο και οσων εμπλεκονται στην μια η στην αλλη ''συμμαχια'', αυτος ειναι ο ακρογωνιαιος λιθος του οικοδομηματος που ονομαζουμε καπιταλισμος, ''εσχατη'' λυση, ο πολεμος.
Και για τα ''εσωτερικα'' η ''τοποθετηση'' του Πορτιατη με βρισκει συμφωνο...
Μelvaki μου καλησπέρα σου.Θα συμφωνήσω με αυτό:
"Ναι, οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους εδώ και χρόνια. Κοινωνικές αναταραχές θα έπρεπε να υπάρχουν παντού. "
Θα διαφωνήσω με αυτό:
"Οξύμωρο σχήμα που πάνω του βασίζεται η λογική της οικονομίας από γενέσεως κόσμου... Και θα μου επιτρέψεις να πως ότι σε αυτή τη στρεβλή λογική οφείλονται τα κακώς κείμενα της παγκόσμιας εξαθλίωσης...."
Η οικονομία με την σημερινή της μορφή, εμφανίστηκε από την στιγμή της εκβιομηχανοποίησης, από την εμφάνιση των λεγόμενων σύγχρονων κοινωνιών.Έως τότε υπήρξαν οι πρώιμες κοινωνίες, θηρευτικές και τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες,οι ποιμενικές και αγροτικές κοινωνίες.Αυτές οι κοινωνίες δεν διακρίνονται για τις κοινωνικές τους ανισότητες, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και οι όποιες διαφορές, περιορίζονται μεταξύ των φύλων και της ηλικίας.
Μιλάς για μια στρεβλή λογική και για ένα οξύμωρο σχήμα.Για το καπιταλιστικό σύστημα, δεν είναι ούτε στρεβλή αυτή η λογική, ούτε οξύμωρο το σχήμα.Είναι η φιλοσοφία και η ανάπτυξη της οικονομίας, με τους κανόνες εκείνους που εξασφαλίζουν την κυριαρχία της.Αν την ονομάσουμε στρεβλή και οξύμωρη, τότε θα καταλήξουμε να παλεύουμε για να αλλάξουμε την λογική αυτή.Ενώ το ζητούμενο είναι να πάψουν να υπάρχουν οι κανόνες εκείνοι, που την εκτρέφουν και αυτοί που την επιβάλουν για να υπάρχουν.
Δημητρά μου πρέπει κάποια στιγμή να προσδιορίσουμε τι εννοούμε όταν μιλάμε για το "γενετικό υπόβαθρο"
Όταν μιλώ για την παιδεία σαν καθοριστικό παράγοντα του τρόπου σκέψης, αντίληψης, ερμηνείας και αντίδρασης, φυσικά και δεν εννοώ την παιδεία που λαμβάνεται από τα προγράμματα της σχολικής εκπαίδευσης, τουλάχιστον όχι μόνον. Μιλώ για το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο ζει και κινείται ο άνθρωπος από της γεννήσεως του, ακόμη και οι κλιματολογικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο.Για παράδειγμα ένα παιδί στην Κίνα ακόμη και το γέλιο του είναι διαφορετικό έχει μάθει και γελά λιγότερο συχνά σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Το ντύσιμο, το περπάτημα, οι κινήσεις,διαφέρουν από πολιτισμό σε πολιτισμό.Και όλα αυτά μαθαίνονται δεν τα κουβαλάμε από γεννησιμιού μας.
Και μαθαίνονται,διδάσκονται, από εκείνους που έχουν τους μηχανισμούς στην διάθεσή τους, και ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Το παρατράβηξε ε;
Ελπίζω να τα καταφέρω και να μη χαθώ σε άσχετα
Λοιπόν το καλοκαίρι αρχές του κιόλας νωρίτερα απ' όταν εσύ αναρτούσες το κείμενο που ξαναπαρουσίασες
τότε λοιπόν στην πόλη γινόταν ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ
Πήγα
και κόντεψα να πάθω παράκρουση
Γύρω γύρω στην πλατεία τραπεζάκια
όπου τραπεζάκι και αριστερή απόκλιση
και να κοιτά ο ένας από δω ο άλλος από κει μη και συναντηθούν τα βλέματά τους
Βρε παιδιά τα πράγματα είναι δύσκολα
αν μένετε μένουμε στα διαφορετικά μας τόσο πεισματικά
αυτό το περίφημο
να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων
πότε θα συμβεί
αν όχι τώρα που προστάζει η εποχή να ξεπεράσουμε στεγανά
γιατί η ανάγκη είναι μία και ίδια
Τι θέλω να πω με τα παραπάνω πως ο κόσμος ςίναι γενικά απογοητευμένος
Το να βγούμε στους δρόμους είναι μια
εσωτερική παρόρμηση
που προσκρούει στον τοίχο του φόβου
πως θα μείνει μόνος
θα την πληρώσουν μόνο οι άνθρωποί του πως....πως....πως....
το επιμύθιο τώρα
θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρομη κίνηση
από τη βάση προς τα διάφορα κινήματα
αλλά και αντίστροφα
και θα πείθουν για τη σοβαρότητά τους και τη συνέπεια τους
Για αρχή αυτό μας λείπει
να ανακτηθεί η χαμένη ελπίδα
Συγγνώμη για τον αχταρμά
το σχόλιο μου;
koulpa κοίτα τι γράφεις στι σχόλιό σου στις 9,13:
........"τώρα για την κατάντια.. ε τότε στην κατοχή που πέθαιναν στο δρόμο από την πείνα.. και πάλι το πρωτιμούσαν από το να αντιταχθούν.. και ίσως να παιθάνουν πιο γρήγορα.. και μεγάλο ποσοστό κάκιζε αυτούς που αντιστέκονταν και χάλαγα την ησυχία.. τι θα πεις; :)"
Αν αυτό που γράφεις δεν επιχειρεί να ακυρώσει τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων,έτσι το καταλαβαίνω.Αν δεν το εννοείς έτσι διόρθωσε το.
Εγώ και ο καθένας που το διαβάζει τί θα καταλάβει;
Προσωπικά καταλαβαίνω ότι και τότε, όπως και πάντα υπάρχουν κάποιοι που δέχονται τα γεγονότα μοιρολατρικά.
Ακριβώς όπως υπήρξαν οι μαυραγορίτες κι οι δοσίλογοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε Αντίσταση, ενάντια στους κατακτητές, αλλά όσο αληθινό ήταν το ένα, τόσο αληθινό ήταν και το άλλο.
Υπάρχουν κι εκείνοι που κατόπιν το εκμεταλλεύονται, βέβαια και κυκλοφορούν με Μερσεντές και πινακίδες ΑΝ.ΑΠ., αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...
Επανέρχομαι στο σχόλιο - απάντηση.
Εσύ το λές πόλεμο, όπερ μεθερμηνευόμενον, κάτι περισσότερο από απλή διαμάχη. Δεδομένου αυτού, να σου πω ότι σε ένα πόλεμο δεν κάθεσαι να θεωρητικολογείς, αλλά αναλαμβάνεις δράση, δράσεις, ακόμα κι αν αυτές είναι λάθος!
Το σύστημα, όπως εσύ το αναφέρεις, ότι εξελίσσεται κτλ κτλ, επίτρεψέ μου να σου τονίσω ότι εντάσσει και τις φωνές που είναι κόντρα σε αυτό, όπως την Αριστερά, με την ευρεία της έννοια. Όσο λοιπόν η Αριστερά αρνείται να κατανοήσει ότι είναι μέρος του συστήματος, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
Γράφεις ότι ο Καπιταλισμός έχει τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Μπορείς να μου αναφέρεις ποιές είναι αυτές, τη σημερινή εποχή; Το ρωτάω συγκεκριμένα, γιατί πλέον, σε μια εποχή που αλλάζουν όλα με μεγάλες ταχύτητες, μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Καπιταλισμός αντιεμτωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις και δεν είναι απλά μια ταχέως εξελισσόμενη μετάλλαξη...
Για το θέμα της Κούβας έχω τις επιφυλάξεις μου και το λέω γιατί πολύ απλά, αν ήταν έτσι, τότε θα πετύχαινε στη Βολιβία και αλλού, επομένως το μείγμα δεν ήταν απλά η εξαθλίωση ενός λαού. Χρειάζονται πολλά περισσότερα που σήμερα η Αριστερά δεν μπορεί καν να κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν
Πορτιάτη μου αυτό το εμείς έχει μια αμφίδρομη σημασία.Να γίνω ποιο σαφής αν και το έχω γράψει τόσες και τόσες φορές.
Ο καπιταλισμός διαθέτει τους μηχανισμούς εκείνους και μπορεί και χειραγωγεί τις συνειδήσεις.Ο άνθρωπος δεν γεννιέται με συνείδηση το πολύ που διαθέτει είναι το ένστικτο.Αυτό το ένστικτο πρέπει να το μετατρέψουμε σε ταξική συνείδηση έτσι που γίνει κατανοητό το πως και γιατί έτσι που να συνταχθεί με την τάξη στην οποία ανήκει και γνωρίζει τις νομοτέλειες τα αδιέξοδα και την ιστορική του αποστολή.Μιλώ για τους εργαζόμενους.
Μου γράφεις:
..." απλώς μην ξεχνάς ότι για να' χει αποτελέσματα η τέχνη της πολιτικής αφύπνισης χρειάζεται τη συνδρομή της τέχνης της υπομονής και της επιμονής.
Δεν αλλάζουν εύκολα οι συνειδήσεις, δεν είναι χάρτινοι οι καπιταλιστικοί πύργοι"...
Συμφωνώ και συνυπογράφω.Μόνο που με βάση και την επιστημονική θεωρία,(τονίζω επιστημονικά τεκμηριωμένη) αυτές οι προϋποθέσεις(αναφέρομαι στην αφύπνιση και τις υποκειμενικές συνθήκες) πρέπει να είναι ώριμες, όταν και οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ώριμες.Σήμερα όχι μόνον ώριμες είναι οι αντικειμενικές συνθήκες,σάπιες σαθρές και έτοιμες να καταρρεύσουν είναι.Ο καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια και οι υποκειμενικές συνθήκες ;......
Κοίτα τι γράφεις:
Και για να παραφράσω τον Μπρεχτ: ποια είναι η καθοδήγηση, ποια είναι τα στελέχη και η πρωτοπορία που θα τραβήξουν μπροστά; που θα πάρουν τη σωστή απόφαση, την κατάλληλη στιγμή; Δεν μπορεί να είναι άλλοι από εμάς.
Μιλάει για την κατάλληλη στιγμή.
Και επειδή οι καπιταλιστικοί πύργοι δεν είναι χάρτινοι και οι μηχανισμοί που διαθέτει διαρκώς θα εκσυγχρονίζονται,καταλαβαίνει κανείς ότι με αυτή την λογική διαρκώς κάποιος άλλος θα έχει την ευθύνη που το Λαϊκό κίνημα δεν είναι έτοιμο, όταν "οι καιροί ου μενετοί"
Ποιοι είναι αυτοί που καλούνται να ανταποκριθούν με την κατάλληλη ταξική συνείδηση την κατάλληλη στιγμή;
Είναι οι εργαζόμενοι που ταξική συνείδηση δεν διαθέτουν από γεννησιμιού τους και όπως είναι κατανοητό το ΕΜΕΙΣ του Μπρεχτ αναφέρεται στα
στελέχη και στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης που συσπειρώνονται στον πολιτικό τους φορέα, που φέρει με την σειρά του την ευθύνη να συμβάλει, στο να μετουσιωθεί το ταξικό ένστικτο σε ταξική συνείδηση.
Αυτό είναι που με καίει: Το πως θα συμβάλλουμε για την ανάπτυξη της ταξικής συνείδησης.Πως δεν θα δεχόμαστε άκριτα την κάθε άποψη και δικαιολογία. Η κριτική και η αυτοκριτική είναι βασικός κανόνας της λειτουργίας και της πορείας μας.
.
Δημήτρη πράγματι ό μόνος τρόπος για να συνεχίσει το κεφάλαιο την κυριαρχία του είναι η καταστροφή των μέσων παραγωγής δηλαδή των εργαζόμενων και αυτό έκανε στην αντίστοιχη κρίση του ΄29 με το Β! Παγκόσμιο. Τώρα έχουν κηρύξει έναν οικονομικό και νομισματικό πόλεμο.
Άλλα το ένα δεν αποκλείει το άλλο τα φιτίλια είναι αναμμένα και στις θέσεις τους.
Μeril:Εδώ εδώ είναι το σχόλιό σου.Το αφήνω εγώ;
Αναγκαίο αυτό που επισημαίνεις να υπάρξει μια αμφίδρομη κίνηση τόσο από τα κάτω όσο και από τους πολιτικούς εκείνους φορείς που με συνέπεια υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Πρέπει να επικοινωνήσουν πρέπει να πείσουν πρέπει να ακούσουν να συνθέσουν και να αποφασίσουν.
Δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια χρόνου.
BB,
προφσνώς στο σχόλιό μου δεν αναφερόμουν στην οικονομία των τροφοσυλλεκτικών και των θηρευτικών κοινωνιών παρόλο που η χρονική διάρκεια της ζωής τους στη γη είναι μεγαλύτερη αυτής των ιστορικών χρόνων.
Συμφωνούμε πως το καπιταλιστικό σύστημα στη σημερινή του μορφή είναι ... βιομηχανικό προϊόν διαφωνώ όμως με αυτό:
[...]Η οικονομία με την σημερινή της μορφή, εμφανίστηκε από την στιγμή της εκβιομηχανοποίησης, από την εμφάνιση των λεγόμενων σύγχρονων κοινωνιών.Έως τότε υπήρξαν οι πρώιμες κοινωνίες, θηρευτικές και τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες,οι ποιμενικές και αγροτικές κοινωνίες.Αυτές οι κοινωνίες δεν διακρίνονται για τις κοινωνικές τους ανισότητες, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και οι όποιες διαφορές, περιορίζονται μεταξύ των φύλων και της ηλικίας.[...]
Η κοινωνική ανισότητα, η συσσώρευση πλούτου, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ταξικός διαχωρισμός είναι ανθρώπινες εφευρέσεις που χρονολογούνται πολύ πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Ο βιομηχανικός και μετα-βιομηχανικός καπιταλισμός διαφοροποιεί τις κοινωνικές τάξεις και το σύστημα οικονομίας καθώς ανατρέπει την παραγωγική διαδικασία και αναδιαμορφώνει εκ βάθρων τις καταναλωτικές ανάγκες των ανθρώπων οδηγώντας τη ροή του χρήματος σε άλλες κατευθύνσεις και με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνει κάποιες κοινωνικές τάξεις και γεννά-ενδυναμώνει κάποιες άλλες, όμως η λογική του (καπιταλισμού) βασίζεται στο ένστιχτο της επιβίωσης που διαμορφώνει κοινωνικές ανισότητες από τη στιγμή που ο άνθρωπος οργανώνεται σε κοινωνικές ομάδες. Ο ταξικός διαχωρισμός γίνεται έντονος όσο μεγαλύτερο εύρος έχουν οι ομάδες αυτές και όσο περισσότερες εμπορικές και γενικώς οικονομικές συναλλαγές γίνονται με άλλες ανθρώπινες κοινωνικές ομάδες.
Με λίγα λόγια αυτό που λέω είναι ότι μπορεί ο όρος καπιταλισμός να αναφέρεται στους τελευταίους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας αλλά το ιδεολογικό του υπόβαθρο είναι πολύ παλιό.
Tritonα καλησπέρα σου.Τι να σου πω ποιο παραστατική περιγραφή της κατάστασης και των αναγκών της δεν μου έχει ξανατύχει.
Το "Μπουκοτάζ"μπορούμε βέβαια να το ερμηνεύσουμε με όλες τις δυνατές και αναγκαίες μεθόδους
Να΄σαι καλά.
Καλησπερα σε ολους.
Συμφωνω με το νοημα του κειμενου, αλλά θελω να θεσω ενα ερωτημα.
Γραφεις ΒΒ για γενικη απεργια διαρκειας. Με στοχο τι; Και με ποια μεσα θα πετυχει αυτος ο στοχος;
* Το σχολιο του triton ειναι παρα παρα παρα πολυ ευστοχο!!!
Marko ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει είναι οικονομικός.Δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι υπονοείς με την αναφορά σου στο σημείο αυτό,αν όμως θες να πεις ότι η απάθεια και η μη συμμετοχή του κόσμου ακυρώνει την άποψη ότι αυτό που ζούμε είναι πόλεμος έχω να πω ότι αυτό είναι το θέμα.
Ότι τα χαρακτηριστικά του πολέμου αυτού, μπορεί να μην είναι τα ίδια με έναν συμβατικό πόλεμο με οπλικά συστήματα, όμως οι συνέπειές του θα είναι ίδιες.
Πιστεύω δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τις απώλειες που θα προκύψουν και ήδη προκύπτουν μέσα στις επιβαλλόμενες συνθήκες.
Όσο για την Αριστερά πως γίνεται,αν δεχθούμε ότι είναι ενταγμένη στο σύστημα ταυτόχρονα να είναι και κόντρα σε αυτό.Και εδώ θα πω ότι όντως και επειδή στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις, πολλοί που αυτοχαρακτηρίζονται σαν αριστεροί, απέχουν πολύ από το να είναι.Η αριστερά έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχει μιαν επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία, έχει αρχές και ένα καταστατικό νέου τύπου.Μια τέτοια αριστερά μπορεί να υπάρχει μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, να παλεύει εναντίον του και για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ενταγμένη σε αυτό. Μέρος του συστήματος γίνεται αν συμβιβαστεί, αν δεν υπηρετεί τους στόχους ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.
Τώρα για τις εσωτερικές συγκρούσεις του καπιταλιστικού συστήματος,oi καπιταλιστές στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν, δημιουργούν αναπόφευκτα τις αντιθέσεις του συστήματος.Ο κάθε καπιταλιστής είναι υποχρεωμένος να ανταγωνιστεί τον άλλο καπιταλιστή.Ας το δούμε αυτό και σε επίπεδο κρατών.Δες τι γίνεται αυτή την στιγμή με τον νομισματικό ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και ΚΙΝΑΣ.Δες ότι μεγάλες επιχειρήσεις μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν σε αυτόν τον ανταγωνισμό κλείνουν,δες που τα τελευταία χρόνια το κεφάλαιο συσσωρεύεται διαρκώς και σε λιγότερα χέρια.
Αυτός ο ανταγωνισμός είναι που υποχρεώνει τον καπιταλιστή να επενδύει διαρκώς, σε νέες μορφές εκσυγχρονισμένες, για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο κόστος. Για τον ίδιο λόγο συμπιέζει το εισόδημα των εργαζομένων του,που είναι και οι εν δυνάμει καταναλωτές του και ακόμη, πιέζει για μεγαλύτερη παραγωγικότητα.Αυτός είναι ο ανταγωνισμός των καπιταλιστών και κοίτα που οδηγεί.
Αποκτά περισσότερα εμπορεύματα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αδυνατούν να τα καταναλώσουν.Τα υπόλοιπα νομίζω τα αναφέρω στην ανάρτησή
Καλό σου βράδυ.
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Η αριστερά, ως έννοια και ως πρακτική εφαρμογή, βρίσκει πνοή και έδαφος από τους ίδιους τους αριστερούς, οι οποίοι ζουν και δρούν μέσα στο υπάρχον σύστημα, το οποίο είναι αυτό που είναι. Το αν το όποιο σύστημα επιτρέπει ή όχι, στην Αριστερά να αναπτυχθεί ή όχι, να εξελιχθεί σε κάτι καλύτερο (και το σύστημα και η Αριστερά) είναι σχέση αμφίδρομη. Εννοώ ότι όσο φταίει το σύστημα (το καπιταλιστικό κοκ) για την καταπίεση του εργαζόμενου, του προλετάριου, του εργάτη (διάλεξε τη λέξη που θες), άλλο τόσο (κι ίσως και περισσοτερο), φταίει η ίδια η Αριστερά που το επιτρέπει.
Επομένως, στο δικό μου μυαλό, η Αριστερά, έστω και ασυνείδητα ΕΙΝΑΙ μέρος του συστήματος και (έστω και έμμεσα) το συντηρεί, εν προκειμένω με την απάθειά της/ αδράνειά της ή το αποδυναμώνει, όταν η "φωνή" της είναι τέτοια, που δεν επιτρέπει ή και μειώνει την εκμετάλλευση του κεφαλαίου.
Όσο αφορά στον πόλεμο, δεδομένου ότι το περιορίζεις σε καθαρά οικονομικό επίπεδο (τί κρίμα...), φοβούμαι πως εδώ η Αριστερά είναι η μεγάλη χαμένη, απλά γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κάνει βήμα, πέρα από καποιες κραυγές (ενίοτε κι αυτές άναρθρες) ενάντια στα μέτρα, το ΔΝΤ και στο κακό μας το ριζικό. Επιμένω, λοιπόν, ότι η Αριστερά, γαι να έχει απήχηση, πρέπει καταρχήν να ενωθούν όλοι της οι "φορείς" είς σάρκαν μία κι έπειτα να αποκτήσει χρηστική πρόσβαση στις μάζες.
Καλό βράδυ και σε σένα.
Βρε Μάρκο τι γίνεται και δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;Κοίτα σε παρακαλώ στην ανάρτησή μου στο τελευταίο μέρος που γράφει 19/10
Δηλαδή όλο το κείμενο το έγραψα για να μιλήσω για την αδυναμία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καιρών και σύ μου λες άλλα;Κοίτα τι γράφω:
"Εκείνοι" που η ιστορία τους έχει χρεώσει με την αποστολή της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, που ακριβώς αυτήν την ιστορική περίοδο πνέει τα λοίσθια, βρέθηκαν ανέτοιμοι να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και στον ρόλο τους.
Οι χειρότεροι εφιάλτες σήμερα γίνονται πραγματικότητα....................................Αλλά και όλο το υπόλοιπο κείμενο στην συνέχειά του.
Είναι όμως άλλο να μιλάμε ότι η αριστερά, τουλάχιστον όχι στο σύνολό της, ότι είναι ενταγμένη στο σύστημα.Δεν είναι δόκιμος όρος.
Είναι άλλο να μην έχεις την δυνατότητα να ανταποκριθείς είναι άλλο να κάνεις λάθος στις εκτιμήσεις σου ακόμη και σαν κίνημα και είναι άλλο να λέμε είναι ενταγμένη στο σύστημα.Αυτό αν μη τι άλλο προϋποθέτει ότι στηρίζει το σύστημα και το κάνει συνειδητά.
Αν έχεις τέτοια αντίληψη ναι δεν συμφωνούμε καθόλου.
Όσο για τον πόλεμο αυτή την στιγμή είναι οικονομικός με ότι αυτό συνεπάγεται αν βέβαια εννοείς και των πόλεμο των συνειδήσεων, ε,αυτός είναι μόνιμος από καταβολής του συστήματος.Εσύ αλήθεια ποιον άλλο πόλεμο εννοείς.Εκτός από όλα τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούνται προκειμένου να οδηγήσουν στον αφανισμό μεγάλο μέρος των παραγωγικών δυνάμεων;
Mπορουμε να κανουμε 2 πραγματα,
να κατηγορησουμε ο ενας τον αλλον για ραγιαδισμο κ υποτελεια γιατι ακομα καταβαθος η πλειοψηφια εμπιστευεται τον δικομματισμο οσο κ να κραζει,
μπορουμε ακομα να κατηγορησουμε τα κομματα της Αριστερας γιατι δε καταφεραν ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να εμπνευσουν κ να πεισουν τη πλειοψηφια.
Για μενα,αν κανεις μονο το ενα απο τα παραπανω,ειναι λαθος.
Χρειαζονται κ τα 2.
Απλα η πρωτη ενεργεια ειναι αδιεξοδο.Δεν εχει κανα νοημα να αρχισουμε να βριζομαστε μεταξυ μας.Δε θα βγει πουθενα.
Επομενως,αν χρειαζεται κατι,αυτο ειναι κριτικη στα αριστερα κομματα.Γιατι δε πειθουν;γιατι δεν εμπνεουν;
Εγω θεωρω οτι μπορω να δωσω καποιες απαντησεις σε αυτο.
Αλλα ειμαι σιγουρος οτι οι απαντησεις μου,δε θα αρεσουν σε πολλους.
Αλλα δεν ειναι ακομη ωρα.
Τωρα εχουμε εκλογες κ πρεπει να ριχτουμε στη μαχη,ο καθενας απτο μετεριζι του,μπας κ παρουν αυτα τα κομματα(ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΚΚΕ) καμια ψηφο παραπανω.
Θα προσπαθησω λοιπον να κρατησω το στομα μου κλειστο.Δε ξερω βεβαια αν θα τα καταφερω.
Παντως ειναι απιστευτο αυτο που γινεται.Εχουμε μια κατοχικη κυβερνηση,εχουμε μια Νεα Δημοκρατια που οι μισοι ηταν κλεφτες κ οι αλλοι μισοι ανικανοι,εχουμε εναν ακροδεξιο που ψηφισε το κατοχικο μνημονιο,εχουμε τον Κουβελη που ολοι εχουν παρει χαμπαρι οτι εξυπηρετει πασοκοσυμφεροντα..
κ ομως ακομα,η Αριστερα παραμενει στα ιδια.Δεν εχει προσελκυσει νεους ψηφοφορους!Τουλαχιστον εγω αυτο νομιζω κ ευχομαι οι Εκλογες να με διαψευσουν.Ομως αυτες οι δημοσκοπησεις μου εχουν μαυρισει τη ψυχη.
Celin συμμερίζομαι την αγωνία σου και ναι σ΄αυτήν την φάση καλό είναι να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει,όλοι όσοι στο βωμό των συμφερόντων της πλουτοκρατίας θυσιάζουν έναν ολόκληρο λαό καταδικάζοντας τον στην εξαθλίωση και στην αφάνεια. Καλό επίσης είναι με κάποιον τρόπο να ενθαρρύνουμε και να απαιτούμε από τα κόμματα της αριστεράς,(όσα έχουν αρχές και δεν είναι πολλά) συνέπεια στις αρχές, αγωνιστικότητα, αποφασιστικότητα,συσπείρωση.
.
ANTΩΝΗ Καλησπέρα σου .Το κυρίως κείμενο που άλλωστε εκφράζει τις δικές μου απόψεις για τα τεκταινόμενα σήμερα, βρίσκεται στο τελευταίο μέρος της ανάρτησής μου με την ημερομηνία 19/10.
Η αναδημοσίευση του κεντρικού κειμένου δεν είναι παρά η θεωρία μας, διατυπωμένη και επεξεργασμένη επιστημονικά από τον Μαρξ και τους αναλυτές, με δικά μου λόγια που θα λέγαμε.
Έτσι όσον αφορά την "πρόταση" για γενική απεργία διαρκείας,εγώ ούτε πολιτικός, ούτε οικονομολόγος, ούτε κοινωνιολόγος είμαι.Αρμόδιοι να δώσουν προτάσεις, υπάρχουν και υπάρχουν σε όλα τα κόμματα και οι προτάσεις τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις θέσεις των πολιτικών φορέων στους οποίους εντάσσονται.Ρητορική είναι η πρόταση.Μπροστά σε τούτο το αδιέξοδο που οδηγούμαστε δεν είναι δυνατόν να μένουμε βουβοί.Και οι απόψεις που ακούγονται να μην οδηγούν παρά μόνον στην αποδοχή ουσιαστικά αυτής της κατάστασης που πάει να διαμορφωθεί,
και στους αγώνες που όπως γράφω...... φτου και απ΄την αρχή.
Όταν μιλάω για τους πολιτικούς φορείς, καταλαβαίνεις ότι από τους φορείς εκείνους που στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την κυριαρχία του κεφαλαίου, δεν έχω ούτε να απαιτήσω τίποτα, ούτε να περιμένω τίποτα.Άρα η αναφορές μου αφορούν μόνον τις συνεπείς εκείνες δυνάμεις που μιλούν για την ανάγκη ανατροπής του συστήματος.
Γυρνάμε στο 50 με ότι αυτό συνεπάγεται, έχοντας χαθεί κόσμος και κοσμάκης και μεις να αρχίσουμε ξανά να μιλάμε για καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της μη αποδοχής αυτής της φθοράς αυτού του μεταμοντέρνου Μεσαίωνα που μας επιβάλλεται;
Δεν ξερω αν εννοεις ποιος κομματικος μηχανισμος θα αναλαβει την ευθυνη αυτη.
Εχω ομως να (ξανα)πω το εξης:
Ας δωσουμε επιτελους με την ψηφο μας στις 7 του Νοεμβρη τη δυναμη στην Αριστερα να ξεπερασει τις αγκυλωσεις της.
Αντώνη.Αυτό είναι όχι μόνον δεδομένο αλλά και επιβάλλεται.Μάλιστα είναι κάτι που πρέπει να το παλέψουμε και προς τα έξω.Αλλά πες μου από αυτά που λέω προκύπτει κάτι άλλο και δεν το καταλαβαίνω; Ή απλά το τονίζεις για να δώσεις έμφαση στην αναγκαιότητα;
Προχωρημένη ώρα είδα την ανάρτησή σου και διάβασα όλα τα ενδιαφέροντα σχόλια.
Στα όσα λες συμφωνώ, επί των σχολίων δεν έχω το κουράγιο τέτοια ώρα...
Ξεχωρίσω λόγω απόλυτης συμφωνίας του Celin και πάρτο και σαν δικό μου!
Συνεχίζουμε... "παρ' όλα όσα, Αριστερά!" (που έγραψε κι ο Μπιτσάκης
Aπλα το τονιζω BB.
Καλημερα.
Χωρίς σχόλια!
Τι άλλο να προσθέσω...
το αστείο είναι ότι στα γενικά συμφωνούμε.. :):)
διαφωνώ.. πιστεύω ότι τα ωραία και ηρωηκά.. που όπως σου τόνισα τα ξέρω από πρώτο χέρι και δεν έχω λόγο να τα αμφσβητώ.. πάντα ακύρωναν και κάληπταν τα πραγματικά προβλήματα.. αυτά που περιγράφω με την ενοχλητική μου παράγραφό.. που και γι αυτά έχω μαρτυρίες.. η εθνική υπεριφάνια δεν είναι το ζητούμενο.. αν την έχει ανάγκη κάποιος για να αυτοπροσδιορίζεσαι.. καλώς και γούστο του καμάρι μου.. αλλά χωρίς αντίληψη των προβλημάτων.. σε καμιά λύση δεν οδηγεί μια υπερηφάνια για πράξεις άλλων.. πράξεις στις οποίες δεν έλαβα μέρος.. θα περιφανεφτώ για τα μικρά που θα μπορεσω εγω να κάνω.. για τα αποτελέσματα της δικής μου δουλειάς.. τους ήρωες μπορώ να τους θαυμάζω αλλά όχι να τους ιδιωποιούμαι.. :):)
σταματώ για την ώρα.. γιατί νομίζω ότι έχεις λμένο το ζωνάρι σου.. κι εγώ έχω κάψει το τσιπάκι της μετάφρασης και δε γίνομαι κατανοητός.. :):)
θα διαβάσω και τα υπόλοιπα.. κι αν δε καταφέρω να κρατηθώ θα επανέλθω.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
Όχι νομίζω ότι απεκατεστάθη η τάξη.Σου εξήγησα που βρίσκεται η ένστασή μου.θα συνυπογράψω ότι η εθνική υπερηφάνεια δεν είναι το ζητούμενο,(αν είναι δυνατόν).Οι δυνάμεις που μπορεί να αναπτύξει το λαϊκό κίνημα για την προάσπιση των συμφερόντων του,αυτό είναι το ζητούμενο.Και φυσικά το σημαντικό και το ουσιαστικό είναι αυτό που γράφεις σχετικά με την αναγκαιότητα της γνώσης και της αντίληψης των προβλημάτων, της διεξόδου από αυτά και του ρόλου που καλείται καθένας μας και όλοι μαζί να διαδραματίσουμε θα συμπληρώσω.Στην ουσία όπως σου είπα αυτός είναι και ο λόγος της ανάρτησης.
Όσο για τους ξεπουλημένους,τους δοσίλογους, τους ταγματασφαλίτες, τους υπηρέτες της κυρίαρχης κάθε φορά τάξης, θα ήταν λάθος μας να μην τους βλέπουμε, να μην εκτιμάμε τα μέσα που διαθέτουν.Και για να μην σε κουράζω από το κείμενό σου έβγαινε το συμπέρασμα μια γενικοποίησης και εκεί ζήτησα την διόρθωση.Λόγω εντυπώσεων που μπορεί να δημιουργηθούν
και η απογοήτευση στις μέρες μας ....Ε μωρέ Coulpa δεν μας είναι αρκετή η χλαπάτσα που τρώμε.
Να είσαι καλά πάντα και να τα λέμε.Άλλωστε μόνο με την διαφωνία μπορούν να συντεθούν οι απόψεις.
Ρήγα καλώς τον.Ξέρεις εσύ πολλές φορές τα σχόλια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον,είτε συμφωνούμε είτε όχι. θα σου το πρότεινα και τα συμπεράσματα είναι πάντα εποικοδομητικά.Άλλωστε μόνον έτσι αναπτύσσεται διάλογος και είναι αυτό που έχει την αξία του.
ωραία.. γιατί το είπα γενικά συμφωνούμε.. :):)
δε πρόλαβα να διαβάσω τα επόμενα σχόλια.. προς το παρόν απολαμβάνω την ντρουσίλα.. αλλά μια και είδα την απάντηση σου.. να κάνω μια διαφοροποίηση.. που υποκρίπτεται στην παράγραφω που αναρωτήθηκες που βρίκα γραμμένη.. :):)
δε συμπαθώ το λαικό.. τη μάζα.. γιατί έχει δύναμη.. αλλά αυτή η δύναμη συνήθως καθοδηγήται.. με μέσο και την εθνική υπεριφάνια.. η την θρησκευτική ευλάβια.. από σκοπημότητες.. πρωτιμώ να καταφέρω να πίσω κάποιους για την αναγκεώτητα της αντίδρασης με λογικά επιχειρήματα.. παρά να συνεγύρω το συναίσθημά τους.. ξέρω.. ευσεβής πόθοι.. μόνο το συνέαιθημα τελικά οδηγεί αποτελεσματικά.. :):)
θα επάνέλθω.. μια παράκληση.. πριν πάρεις φωτιά.. διάβασε αργά.. μπορεί να μη γίνομαι πάλι αντιληπτός.. μπορεί να κάνω κάπου λάθος.. αλλά δεν έχω κακή πρόθεση.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
Ότι συμφωνούμε το γνωρίζεις.
Ελπίζουμε και απαιτούμε από εμάς πια το μεγάλο άλμα.
Οι ιδεολογίες υπάρχουν, τα πολιτικά συστήματα επίσης, άλλα παρέμειναν ίδια κι άλλα εξελίχθηκαν, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.
Εμείς τι κάναμε;
Εξελιχθήκαμε ή μεταλλαχθήκαμε ή απλώς αφομοιωθήκαμε από αυτά;
Θέλω να πιστεύω ότι απλά χάσαμε για λίγο το δρόμο μας και είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή μας.
Δεν αντέχω να πιστέψω σε κάτι λιγότερο.
Καλό σ/κ φίλη μου
:-)
Καλησπερα.
Απο το τελος του 2008 και μεχρι τον Μαρτη του 2009 ειχαν καταγραφει 18 επισημες αυτοκτονιες λογω οικονομικης καταστροφης, τις αναρτουσα κανεις δεν ασχοληθηκε , ο αριθμος ειναι πολυ μεγαλος............με τελευταιο περιστατικο πριν απο 5 ημερες 40χρονου με τρια παιδια που επεσε στους καταρακτες της ΕΔΕΣΣΑΣ.
Οταν στον Χωρτιατη Θεσ/νικης ,πατερας σκοτωσε την συζυγο και παιδια δινοντας τελος στην ζωη του καθως επεσε εξω και επροκειτο να του παρουν το σπιτι, οι Εφημεριδες και ιδιαιτερα τα ΗΛΕΚΤΡΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ απεφυγαν να του δωσουν εκταση, αλλα και κανεις απο τα κομματα του λαου δεν ασχοληθηκε.
Βλεπεις η αρχη ειναι το 'γενικο' και οχι το μεμονομενο......μονο που τα μεμονομενα εγιναν ποταμι.......Ποιος ασχοληθηκε με τα απανωτα θανατηφορα στην ΛΑΡΚΟ;;;;
@@@@@@@@@@@@@
Δυστυχως η Αριστερα αρνηθηκε να χρησιμοποιησει το εξαιρετικο εργαλειο που διαθετει , την 'Μαρξιστικη Αναλυση' προκειμενου να 'διαβασει' τον καπιταλισμο και τον ρολο των ταξεων στη διαμορφωση της κοινωνικης πραγματικοτητας.
Μονο ετσι θα μπορουσε να δημιουργησει σκεπτομενους Πολιτες, δρωντα υποκειμενα στην διαδικασια του κοινωνικου μετασχηματισμου, και να βγει απο τα χαρακωματα.
ΟΨΟΜΕΘΑ.........ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ;;;;;Μη με ρωτατε!!!!1
Δήμητρα μου καλησπέρα σου μη με παρεξηγήσεις για την καθυστέρηση μου στην απάντηση που ήθελα να δώσω για το τελευταίο σου σχόλιο.Αυτό έγινε γιατί ήθελα η απάντηση μου, να είναι τεκμηριωμένη και με παραπομπές σε βιβλιογραφία.
Να που δεν έγινε μπορετό.Μου είναι πια φανερό πως συζητήσεις που μας ενδιαφέρουν και έχουν γραφτεί τόμοι για να αποδείξουν αυτό ή το άλλο επιχείρημα ή και για να το ανατρέψουν, δεν είναι δυνατόν να γίνουν στον διαδικτυακό τόπο.Ιδιαίτερα αν οι απόψεις που εκφράζονται εγείρουν ζητήματα που πάνε σε βάθος, γίνεται ακόμη ποιο δύσκολο το πράγμα.
Όπως και νάχει η αναφορά μου με αυτήν την παράγραφο:
.]Η οικονομία με την σημερινή της μορφή, εμφανίστηκε από την στιγμή της εκβιομηχανοποίησης, από την εμφάνιση των λεγόμενων σύγχρονων κοινωνιών.Έως τότε υπήρξαν οι πρώιμες κοινωνίες, θηρευτικές και τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες,οι ποιμενικές και αγροτικές κοινωνίες.Αυτές οι κοινωνίες δεν διακρίνονται για τις κοινωνικές τους ανισότητες, δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και οι όποιες διαφορές, περιορίζονται μεταξύ των φύλων και της ηλικίας.[...]
Έγινε για να αποδειχτεί ότι στις πρώιμες κοινωνίες δεν υπήρχαν και δεν διακρίνονται κοινωνικές ανισότητες και άρα ο ανταγωνισμός δεν ενέχεται στην ανθρώπινη φύση και δεν είναι καταγεγραμμένος στο DNA του ανθρώπινου γένους.
"Οι κυνηγοί και οι τροφοσυλλέκτες δεν είναι απλώς "πρωτόγονοι" λαοί που δεν μας ενδιαφέρει πια ο τρόπος ζωής τους.Η μελέτη των πολιτισμών τους μας επιτρέπει να δούμε καθαρότερα ότι μερικοί από τους θεσμούς μας, πόρω απέχουν από το να είναι "φυσικά"γνωρίσματα της ανθρώπινης ζωής".(Anthony Giddens καθηγητής κοινωνιολογίας στο University of Cembridge ) Σου παραθέτω την άποψη του Ciddens για να μην αναφερθώ σε δεκάδες μελέτες του Μαρξ,που κάνουν αναφορά στην ανθρώπινη συνείδηση και που είναι"η αντανάκλαση της αντικειμενικής πραγματικότητας".
Σου εύχομαι μια όμορφη Κυριακή.
Βρε Coulpa θα με στείλεις μα το θεό δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω διάβασε να δεις τι μου λες και έλα στην θέση μου που είμαι και ευγενική και όχι τίποτε άλλο αλλά σου έχω και συμπάθεια
".. πρωτιμώ να καταφέρω να πίσω κάποιους για την αναγκεώτητα της αντίδρασης με λογικά επιχειρήματα.. παρά να συνεγύρω το συναίσθημά τους.. ξέρω.. ευσεβής πόθοι.. μόνο το συνέαιθημα τελικά οδηγεί αποτελεσματικά.. :):)
Λες δηλαδή από την μια ότι πιστεύεις στην λογική και ότι σωστή προσέγγιση είναι η χρήση της λογικής και όχι το συναίσθημα και μετά μου λες ότι μόνο το συναίσθημα οδηγεί σε αποτελέσματα.Εκτός και αν αυτό το τελευταίο σχετικά με το συναίσθημα είναι διαπίστωση και όχι αποδοχή
(διατύπωση θέσης)
Όπως και να΄χει το πράγμα πρόσεχε βρε παιδάκι μου και συ λιγάκι πως διατυπώνεις τις απόψεις σου.Πηγαίνω στο σπίτι σου και βλέπω μια χαρά τα γράφεις εκεί.Εδώ γιατί με μπερδεύεις και με βασανίζεις μου λες;
Καλό ξημέρωμα και να έχεις μια όμορφη Κυριακή σου εύχομαι από καρδιάς.
ΒΒ,
εκείνο που διαφοροποιεί σημαντικά τις πρωτόγονες κοινωνίες απ' τη σημερινή παγκόσμια κοινότητα είναι η κλίμακα μεγέθους. Τα μεγέθη είναι πια δυσθεώρητα. Οι πρώτη κοινωνική οργάνωση αφορούσε σε μικρές ομάδες. Αργότερα περάσαμε σε κοινότητες που συγκέντρωσαν πολλές ομάδες μαζί, έπειτα μικρά κράτη κι αργότερα αυτοκρατορίες. Στην εποχή μας τα οικονομικά σύνορα τείνουν να καταρριφθούν και μιλάμε για παγκόσμια οικονομία στα πλαίσια της οποίας ο ρόλος του κράτους τείνει να περιοριστεί απ' τις υπερμεγέθεις και πανίσχυρες πολυεθνικές εταιρίες.
Εγώ όμως δεν αναφέρθηκα στις πρωτόγονες κοινωνίες. Θεωρώ πως η λογική του καπιταλισμού δεν γεννήθηκε με τη βιομηχανική επανάσταση αλλά είναι προϊόν της ανθρωπινης ματαιοδοξίας που προυπήρχε κατά πολύ της βιομηχανίας.
Οι κοινωνικές τάξεις υπήρχαν από την αρχαιότητα. Υπήρχαν οι βασιλείς, οι ευγενείς - άριστοι, ο λαός. Το πολίτευμα ήταν η μοναρχία. Όταν οι άριστοι αξίωσαν τη συμμετοχή τους στην εξουσία περάσαμε στην ολιγαρχία. Η ανάπτυξη του εμπορίου γέννησε μία καινούρια τάξη πλουσίων, τους εμπόρους οι οποίοι αξίωσαν κι αυτοί μερίδα της εξουσίας. Σιγά σιγά ένα καινούριο πολίτευμα γεννήθηκε, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Υπάρχουν πολλές παλινδρομήσεις στην ιστορική πραγματικότητα,μοναρχία-ολιγαρχία-δημοκρατία.
Η βιομηχανική επανάσταση αποδυνάμωσε την τάξη των γεωκτημόνων και των ευγενών που ως τότε είχαν στα χέρια τους την οικονομική ισχύ και την εξουσία και ενδυνάμωσε την τάξη των αστών γεννώντας μία νέα τάξη πανίσχυρων ανθρώπων: αυτή των βιομηχάνων.
Συγχώρεσέ μου τις ασάφειες και τις περιληπτικές αναφορές αλλά όπως κι εσυ γράφεις, ο χώρος ενός σχολίου στο διαδίκτυο είναι περιορισμένος για συζητησεις τέτοιας έκτασης και σοβαρότητας.
Ξαναγράφω λοιπόν πως:
ο ταξικός διαχωρισμός είναι ανθρώπινες εφευρέσεις που χρονολογούνται πολύ πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
επίσης πως: η λογική του καπιταλισμού βασίζεται στο ένστιχτο της επιβίωσης που διαμορφώνει κοινωνικές ανισότητες από τη στιγμή που ο άνθρωπος οργανώνεται σε κοινωνικές ομάδες.
Mε αυτά βέβαια δεν εννοώ πως είναι υπεύθυνο το ένστιχτο αυτό καθαυτό (αλίμονο!!) που είναι βασικό στοιχείο της επιβίωσης του ανθρώπου αλλά η στρέβλωσή του από τον άνθρωπο όπως και η δολοφονία συνανθρώπου είναι στρέβλωση του ίδιου ενστίχτου.
Η διαφωνία μου μαζί σου έγκειται στο γεγονός πως τοποθετείς την έναρξη του ταξικού διαχωρισμού στη βιομηχανική επανάσταση.
Βάσσια μου, νομίζω ότι αυτό που έχει αξία σήμερα, είναι να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το παρών και να συμβάλλουμε ώστε να μην χαθεί περισσότερος χρόνος.Είναι δύσκολος αγώνας, άνισος αλλά παλεύουμε για ζωή και για θάνατο.
Χωρίς να το βάζω κάτω, με φοβίζει πολύ το επέκεινα που μου λέει και ο γιος μου.Τι να σου πω, αφού νομίζω ότι έχω κληρονομικό χάρισμα και έχω ενοράσεις(αστειάκι) .Μακάρι να κάνω λάθος, μακάρι να είμαι βυθισμένη στην κατάθλιψη και αυτά που νομίζω να είναι τα αποτελέσματά της.
Λέω πια ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι "δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα παρά μονάχα τις αλυσίδες μας"
Επιβάλλεται να έχουμε απαιτήσεις, τόσο από τους εαυτούς μας,να κατανοήσουμε ότι χωρίς οργάνωση* δεν μπορεί να γίνει τίποτα,ας επιλέξει αδερφέ ο καθένας τον χώρο του Ο αγώνας θα αναδείξει το ποιοι πορεύονται στις σωστές κατευθύνσεις,αλλά πρέπει να απαιτούμε και από τους πολιτικούς φορείς, να ανταποκρίνονται όσο γίνεται περισσότερο στις ιστορικές ανάγκες.
*Οργάνωση στις γειτονιές στους συλλόγους στους χώρους δουλειάς στα σωματεία .........
Δεν μου λες κυρά μου τι κάνεις μάνα 3 παιδιών τέτοια ώρα;Τι κρίμα που είσαι τόσο μακρυά, να τώρα θα μπορούσαμε να είμασταν παρέα,υπάρχουν 2-3 ακόμη blogoφιλοι που θα άξιζε το κόπο και θα ήταν πολύ όμορφα να είμασταν εδώ στο μπαλκόνι (έχει αρκετό πράσινο) και να τα λέγαμε.Άπαπα θυμήθηκα τώρα πόσα βράδια αξημέρωτα έχουμε καθίσει να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα που μας έβαζε η ζωή και εκείνοι οι "πολυάνθρωποι", ο Μαρξ,ο Ενγκελς,ο Λένιν,ο Μπουχάριν,ο Τρότσκι,ο....,ο....., Καλέ την ζωή μας φάγανε και νάνε καλά που μας άνοιξαν τα στραβά μας.Αυτοί και οι καθημερινοί αγώνες στο πεζοδρόμιο.Επί του θέματος.Σου γράφω:
[...]Η οικονομία με την σημερινή της μορφή, εμφανίστηκε από την στιγμή της εκβιομηχανοποίησης, από την εμφάνιση των λεγόμενων σύγχρονων
κοινωνιών."' Με την σημερινή της μορφή την ΣΗΜΕΡΙΝΗ Δήμητρα.Έχεις αντίρρηση σε τούτο;
Και σου το γράφω για να απαντήσω σε αυτό που ερμηνεύω διαβάζοντας αυτή σου την φράση.
[...]Δυστυχώς παίζει ρόλο και το γενετικό υπόβαθρο του καθενός.[...]
Με λίγα λόγια Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος "γεννιέται",πολύ περισσότερο ότι διαθέτει και "υπόβαθρο" παρά μονάχα με κάποια ένστικτα της αυτοσυντήρησης κυρίως.Πιστεύω ότι ο άνθρωπος διαμορφώνεται ανάλογα με το περιβάλλον που ζει. Τους νόμους, τα ήθη,τα έθιμα, τους κοινωνικούς θεσμούς,...και όλα αυτά τα θεσπίζει, τα νομοθετεί, τα επιβάλει η εκάστοτε εξουσία, που διαθέτει τους μηχανισμούς.
ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ Από τον πρόλογο στην ‘‘Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας’’ (1859)
«… Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής εξουσιάζει εν γένει την εξέλιξη της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής. Δεν καθορίζει η συνείδηση των ανθρώπων την ύπαρξή τους, αλλά αντίθετα η κοινωνική τους ύπαρξη καθορίζει τη συνείδησή τους.........
Και αυτά δεν είναι τσιτάτα, έχουν υπάρξει μελέτες, αναλύσεις και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις.Τόμοι ολόκληροι.Το ξέρεις δα.
Άντε τώρα πρωινιάτικα, μην σου πω ότι οι περισσότεροι βιολόγοι και κοινωνιολόγοι, συμφωνούν ότι τα ανθρώπινα όντα δεν έχουν "ένστικτα"
αλλά αντανακλαστικά.
Ξέρεις γιατί επιμένω σε τούτη την θέση γιατί διαφορετικά, θα πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες στον καθένα ξεχωριστά και όχι στην συνολική ευθύνη της διαμόρφωσης της συνείδησης, που καθορίζεται εν τέλει από το κοινωνικό γίγνεσθαι, που δεν είναι άλλο από το πλαίσιο, που ξαναλέω, ότι διαμορφώνεται από αυτόν που έχει τους μηχανισμούς στην διάθεσή του.
Άντε ξημερώσαμε καληνύχτα.
Καλή μου φίλη, πολλά και ενδιαφέροντα όσα γράφτηκαν, όσα σχολιάστηκαν... αλλά προσυπογράφω το σχόλιο του Celin.
Κάπου εκεί έχει κινηθεί και η τελευταία μου ανάρτηση και, πέρα από το συναισθηματισμό, καλό είναι να είμαστε ρεαλιστές.
Αν είναι σκόπιμο να γίνει τώρα (δηλαδή, μέχρι τις 7/11) η όποια κριτική; Μάλλον όχι. Πολύ αργά για να μην γίνουν πράσινοι ή μπλε οι χάρτες [όπου... θα βγούνε όλοι νικητές, θα χάσουν όλοι οι άλλοι] και θα ξαναρχίσουν τα εμετικά μηνύματα, οι μεν ότι "ο λαός επικροτεί το έργο της κυβέρνησης", οι δε ότι "ο λαός καταδίκασε την κυβέρνηση"...
Το γεγονός ότι ο λαός ακόμη δεν έκανε την κίνησή του, ερμηνεύεται έτσι ακριβώς όπως το γράφει ο φίλος celin: "η πλειοψηφία κράζει αλλά στην ουσία εμπιστεύεται [άρα στηρίζει] το δικομματισμό" και "η Αριστερά δεν κατόρθωσε ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ να πείσει το λαό".
Τώρα... με το ζπμπάθειο...
...αλλά αν με όλα αυτά τα κατεβατά από τον Μαρξ, περιμένουμε στην παρούσα φάση, έναν αποκοιμισμένο λαό να τον ξυπνήσουμε... ώστε (όπως γράφεις, φίλη μου) :
[...]Πότε θα βρει το κουράγιο και την θέληση "κάποιος" να πει:
Κατεβάζουμε ρολά, κατεβάζουμε τους μοχλούς των μηχανημάτων,τραβάμε φρένο,
κατεβάζουμε τους καταπέλτες.Δεν δουλεύει τίποτα, δεν πληρώνουμε τίποτα, γιατί δεν χρωστάμε τίποτα.
Γενική απεργία διαρκείας.
Πότε; Τι περιμένουμε τα τύμπανα του πολέμου;
Μα πόλεμο έτσι και αλλιώς έχουμε.Πόλεμο ανελέητο, πόλεμο καταστροφικό.
Τι περιμένουν να επιστρέψουμε στην μεταπολεμική Ελλάδα, στην κατοχική περίοδο για να αρχίσουμε φτου και απ΄την αρχή, αφού θα έχουμε αποδεχτεί
την κυριαρχία του κεφαλαίου;[...]
...νομίζω ότι θα το (ξανα)χάσουμε το τραίνο!
Να την πάρουν, βεβαίως την απάντηση... όσοι έκαναν ό,τι γράφεις στο σχόλιο-απάντησή σου προς τον Celin...
...αλλά αυτό, είναι διαπίστωση.
Στο "διά ταύτα"...;
Ο... "κάποιος", θα είναι ποιος ακριβώς...;
Υπενθυμίζω ή επισημαίνω ότι δεν αρκεί να αφυπνίσουμε τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά, να αφυπνίσουμε και να πείσουμε όλο το λαό...
ΥΓ. Δεν έχει στην παρούσα φάση νόημα να εξηγήσεις τους κοινωνικούς μηχανισμούς, από καταβολής κόσμου! Δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο...
xaxa ε καλή μου όταν λέω "ξέρω.. ευσεβείς πόθοι".. νομιζα ότι ήταν ξεκάθαρο ότι έιναι σαφές σημείο διαχωρισμού των ποθων.. με τη διαπίστωση της πραγματικότητας που ακολουθεί.. το δήλωσα.. μάλον τα πετώ ανάκατα και γίνομαι δύσκολα αντιληπτός.. το κακό είναι.. διαβάζοντάς μετά από καιρό.. συνεχίζω να τα καταλαβαίνω.. αρα δεν έχω πολλές ελπίδες άμεσης βελτίωσης.. :):)
αλλά ας μη κολάμε στα δικά μου μικρά.. δε προλαβα να διαβάσω τα υπόλοιπα.. κόλησα στη ντρουσίλα.. διαβάζω κι επανέρχομαι.. :):)
την καλημέρα μου :):)
Τασούλα μου καλή σου μέρα Λες:
Δυστυχως η Αριστερα αρνηθηκε να χρησιμοποιησει το εξαιρετικο εργαλειο που διαθετει , την 'Μαρξιστικη Αναλυση' προκειμενου να 'διαβασει' τον καπιταλισμο και τον ρολο των ταξεων στη διαμορφωση της κοινωνικης πραγματικοτητας.Μονο ετσι θα μπορούνε να δημιουργησει σκεπτομενους Πολιτες, δρωντα υποκειμενα στην διαδικασια του κοινωνικου μετασχηματισμου, και να βγει απο τα χαρακωματα.
ΟΨΟΜΕΘΑ.........ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ;;;;;Μη με ρωτατε!!!!
Δεν ξέρω ποιαν αριστερά εννοείς, αν όμως συμπεριλαμβάνεις και το ΚΚΕ, πίστεψέ με όχι απλά έχει "διαβάσει" τον καπιταλισμό και τον ρόλο των τάξεων στην βάση και στις αρχές της Μαρξιστικής φιλοσοφίας, αλλά έχει εντρυφήσει σε αυτήν, την έχει κάνει κτήμα της και βασίζεται πάνω σε αυτήν για την προώθηση των σκοπών, των στόχων του.Βασίζει πάνω στον Μαρξισμό την στρατηγική του.
Θα συμφωνήσω στο δεύτερο κομμάτι [...]Μόνον έτσι θα μπορούσε να δημιουργήσει σκεπτόμενους Πολίτες,δρώντα υποκείμενα στην διαδικασία του κοινωνικού μετασχηματισμού και να βγει από τα χαρακώματα.[...]
Αυτή είναι η ανάγκη που προβάλει επιτακτικά και είναι ακριβώς αυτό που δεν μπορέσαμε να περάσουμε στον κόσμο.
Δεν θα παραλείψω να αναφέρω για άλλη μια φορά τις δυσκολίες, τα αναχώματα, τα εμπόδια, με όλες τις μορφές,από την προπαγάνδα τους, μέχρι τις προβοκάτσιες, μέχρι την εξαπολύσει όλων των κατασταλτικών τους μηχανισμών.
Γι΄αυτό λέω ότι όλοι όσοι σκεπτόμενοι, όλοι όσοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη, όλοι όσοι βλέπουμε την κατάσταση και την εξέλιξή της, πρέπει να βρούμε τρόπους συμμετοχής.
Σε φιλώ.
Καλή μου ΒΒ καλημέρα!!
Βασικά χτες βγήκα τα κοπάνησα και γύρισα φορτσάτη για πειράγματα και συζητήσεις!!!
Θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με το σχόλιο της Ντρου.
δεν υπάρχει χρόνος... εδω συζήτηση κάνουμε γι' αυτό και έγραψα κάποια πράγματα για τις ρίζες του καπιταλισμού αλλά εκεί έξω πρέπει να χτυπήσεις την απτή πραγματικότητα που έχει να κάνει με συρρίκνωση εισοδημάτων, χάσιμο βασικών εργασιακών δικαιωμάτων κλπ.
Η αριστερά έχει αποτύχει να πείσει τον κόσμο... αυτό είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο που φαίνεται από τα ποσοστά των εκλογών και οι αριστεροί πρέπει να αρχίσουν επιτέλους να παραδεχτούν, να αξιολογήσουν και να δουν τι θα κάνουν για να ανατρέψουν το γεγονός αυτό.
Προσωπικά πιστεύω πως ο Μαρξ και ο Ένγκελς αλλά και ο Μπακούνιν και ο Τρότσκι παρόλο που έφεραν επανάσταση στην πολιτική σκέψη και μέσω αυτού στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν αρκούν πλέον για την ερμηνεία των κοινωνικών φαινομένων και τη χάραξη πολιτικής αντίστασης. Μπορούν να είναι αρωγοί αλλά δεν αρκούν.
Στο σημείο που είμαστε ίσως δεν έχει καμία αξία η ερμηνεία αυτή καθαυτή αλλά η δράση και η αντίδραση στη βάση της ανθρώπινης ανάγκης για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή.
Kατά τα άλλα, ναι, οι σύγχρονοι βιολόγοι και ψυχολόγοι μιλούν για αντανακλαστικά.
Καλη μου δεν είμαστε magna carta δηλαδή λευκό χαρτί που πάνω του γράφονται όλα όπως βιώνονται και ως εκεί.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα πολύπλοκο όργανο το οποίο έχει εκατομμύρια νευρώνων η καλή λειτουργία του οποίου εξαρτάται απ' την ποιότητα των νευρώνων αυτών και ένα πλήθος βιοχημικών αντιδράσεων.
Αυτά τα δύο πράγματα συνδέονται άμεσα με το γενετικό υπόβαθρο του ανθρώπου. Μπορεί να το δει κάποιος αν εξετάσει ομοζυγωτούς ή ετεροζυγωτούς δίδυμους που μεγαλώνουν στην ίδια οικογένεια και στο ίδιο ακριβώς περιβάλλον. Ενώ οι πρώτοι αποκτούν ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά συμπεριφοράς οι δεύτεροι τις περισσότερες φορές διαφοροποιούνται αρκετά.
Άλλο παράδειγμα: τα ταλέντα και οι προσωπικές δεξιότητες (πχ. ζωγραφική, μουσική, μαθηματικά, ποίηση, υποκριτική τέχνη κλπ). Αυτά υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο αποτελώντας φαινοτυπική εκδήλωση του γονοτύπου τους και ανάλογα με το περιβάλλον εκδηλώνονται λιγότερο ή περισσότερο.
Για παράδειγμα δεν μπορείς να μάθεις ολοκληρώματα σε έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να κατανοήσει τις μαθηματικές έννοιες ούτε να κάνεις κάποιον πετυχημένο ζωγράφο με εντατικά μαθήματα ζωγραφικής.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται από το περιβάλλον και τα βιώματα που έχουμε πάνω στη βάση του γονιδιακού μας υπόβαθρου.
Για μένα ένας βασικός λόγος που ο σοσιαλισμός των Ένγκελς και Μαρξ απέτυχαν να δώσουν λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα του πλανήτη παρόλη την ευρύτητα της θεωρίας του σοσιαλισμού και της ιδανικής κοινωνικής δικαιοσύνης που πρέσβευαν, ήταν ότι δεν έλαβαν υπόψη τους την ατομική διαφορετικότητα του καθενός.
...Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής εξουσιάζει εν γένει την εξέλιξη της κοινωνικής, πολιτικής και πνευματικής ζωής. Δεν καθορίζει η συνείδηση των ανθρώπων την ύπαρξή τους, αλλά αντίθετα η κοινωνική τους ύπαρξη καθορίζει τη συνείδησή τους...
Καλή μου ΒΒ,
συμφωνώ πως όλα αυτά είναι προϊόν επιστημονικών μελετών. Όμως από τη στιγμή που γράφτηκαν έχουν γίνει χιλιάδες άλλες επιστημονικές μελέτες, πολύ περισσότερο ακριβείς παράλληλα με την εξέλιξη της βιολογίας, της βιοχημείας, της ατομικής και κοινωνικής ψυχολογίας.
Είναι αδιανότητο για τη σημερινή επιστήμη της ψυχολογίας και της βιολογίας να μιλάμε για μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς χωρις να λαμβάνουμε υπόψη το βιολογικό υπόβαθρο κάποιου ανθρώπου.
Αυτό διαφαίνεται πολύ έντονα σε κάποιες προβληματικές έως παθολογικές καταστάσεις όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός, η νοητική υστέρηση, η διάσπαση προσχοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, η μανιοκατάθληψη, η σχιζοφρένεια κλπ. οι περισσότερες από τις οποίες φαίνεται πως κληρονομούνται και έχουν να κάνουν με διάφορα νευροφυσιολογικής φύσεως προβλήματα.
Γράφοντας με το ίδιο μελάνι σε απλό χαρτί, σε ρυζόχαρτο ή σε φωτογραφικό χαρτί δεν θα έχεις τα ίδια αποτελέσματα.
Μα τι βλακείες λες ρε BB. Λιγη τσίπα δεν έχεις πάνω σου.Όταν λές για αυτό το κόμμα των απατεώνων και των αλητήριων πως την Μαρξιστική Θεωρία
[...]την έχει κάνει κτήμα της και βασίζεται πάνω σε αυτήν για την προώθηση των σκοπών, των στόχων του. Βασίζει πάνω στον Μαρξισμό την στρατηγική του."
Δε ξέρεις ότι είναι μαγαζί που πουλάει ιδεολογία και κονκάρδες. Είσαι στο κόλπο ή σε έχουν πιάσει κορόιδο? Η μήπως και εννοείς ότι η Μαρξιστική θεωρία χρησιμοποιείται για την κονόμα (αν εννοείς έτσι " την προώθηση των σκοπών, των στόχων του" πάω πάσο)
Αν όχι, αν δηλαδή εννοείς ότι την χρησιμοποιεί για να οδηγήσει την εργατική τάξη στην νίκη, νομίζω ότι θα πρέπει να ανακαλέσεις για χάρη τόσων και τόσων αγωνιστών που προδόθηκαν ή δολοφονήθηκαν από την ηγεσία αυτών των ξεφτιλισμένων που αυτοαποκαλούνται Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ!
ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ.
Ξυπνάτε!
Στέλνω μερικά ονόματα τα οποία θα πρέπει να τα θυμόσαστε πάντα.
Χαϊτάς, Γραμματέας του ΚΚΕ: τα ίχνη του χάθηκαν μετά από ταξίδι του στη Σοβ. Ένωση
Ασημίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου που είχε αποσυρθεί από την πολιτική και ιδιώτευε: εκτελέστηκε στα Δεκεμβριανά από την ΟΠΛΑ
Βελουχιώτης, Καπετάνιος του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ: θεωρήθηκε προδότης και εγκαταλείφτηκε στη (θανατηφόρα) τύχη του μετά το «Ούτε ψωμί ούτε νερό στον Μιζέρια»
Σιάντος, Γραμματέας του ΚΚΕ: θεωρήθηκε χαφιές από το κόμμα
Γιαννούλης, ταξίαρχος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: θεωρήθηκε προδότης μετά από μια ήττα, πέρασε στρατοδικείο κι εκτελέστηκε
Πλουμπίδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου: θεωρήθηκε χαφιές από το κόμμα, η δε εκτέλεσή του θεωρήθηκε σκηνοθεσία
Καραγιώργης, πρώην διευθυντής του «Ριζοσπάστη», υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: θεωρήθηκε προδότης, πράκτορας του ταξικού εχθρού και εξοντώθηκε σε ρουμάνικη φυλακή
Χατζηβασιλείου Χρύσα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου
Κολιγιάννης, Γραμματέας του ΚΚΕ: διώχτηκε ως άρρωστος (είπαν ότι παραιτήθηκε με γράμμα του) και του απαγορεύτηκε κάθε επαφή με το ΚΚΕ, ενώ μέχρι τέλους της ζωής του προκαλούσε τους επιγόνους του να να δείξουν το υποτιθέμενο γράμμα της παραίτησής του
Φαράκος, Γραμματέας του ΚΚΕ: στην πολιτική κηδεία του δεν πήγε κανένας από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ (παρόλο που, πολιτικά, οι περισσότεροι ήτανε παιδιά του), η οποία πήγε π.χ. στην κηδεία του Χριστόδουλου.
Είναι εκατοντάδες
Λυπάμαι και ντρέπομαι για όλους εσάς που είστε στο κόλπο του ΚΚΕ (που είναι και η ισχυρότερη οικονομικά κομπίνα της αριστεράς), και κυρίως για τους νέους που αποδεικνύουν ότι η λήθη θα μας ρίξει στα ίδια λάθη.
πωπω η φυσικένια προλαβαίνει και λεει τις σκέψεις μου πριν από εμένα.. και πιό επιτυχιμένα.. μια και τα γράφω πυκνα.. σε βαθμό παρεξηγήσεως.. :):)
η συναναστρωφή μου με αριστερούς σε μικρή ηλικία.. με όθησαν να αποφύγω να διαβάσω πολύ.. μια και μου τα παράθεταν με τα ίδια λόγια ξανα και ξανά.. με αποτέλεσμα να πιστεύω ότι έκαναν παπαγαλία αναπαραγωγή.. μια και δεν μπορούσαν τα τα συζητησουν.. απλά με παρέπεμπαν σε αποσπάσματα.. με κούρασε η γλώσσα τους που οι λέξεις είχαν αποκτήσει μια άλλη δυναμική.. κάτι σαν σ΄νθηματα.. τα είχα ξεχάσει.. η αναφορα σου στην ταξική συνήδηση μου τα θύμισε.. :):)
γενικά δε πιστεύω άκρητα ότι μου λένε κι ότι διαβάζω.. οι δε μελέτες.. μερικές φορές μου δίνουν την εντύπωση της διαφθοράς των στοιχείων.. :):)
κατά τα λοιπά.. μα κάθε κοινωνία αγελεών ζωών είναι ταξική.. γιατί του ανθρώπου στα πρώιμα στάδια να διαφέρει.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
k. bakouninοπουλε
ποια παρόρμση σας οδήγησε να αφήσετε αυτό το σχόλιο;.. αν θέλατε να διαβαστει.. το αδικήσατε με την εισαγωγή σας.. :):)
παρά την αρχική απέχθεια.. επέμηνα και το διάβασα όλο.. και από τη μέση και μετά.. δε μπορώ να διαφωνίσω.. αλλά τι σχέση έχει η ανησυχία που μοιραζόμαστε εδώ μέσα με όλα αυτά;
την καλησπέρα μου :):)
@koulpa,
καλά μην είσαι και τόσο σιχασιάρης/α
Η παρόρμηση δεν υπήρξε.Υπήρξε μια συνείδηση σχετικά με τα μαγαζιά της αριστεράς, και τα δυο γωνιακά αλλά και τα υπόλοιπα στα στενάκια, η οποία με απελπίζει όταν βλέπω ακόμη ανθρώπους που προπαγανδίζουν και παπαγαλίζουν την ιδεολογική τους πραμάτεια μόλις βρουν την ευκαιρία (βλ. κρίση)
Το έρεισμα το έλαβα από το σχόλιο του ΒΒ όπου υπονοείται πως το ΚΚΕ "ήθελε" να οδηγήσει την εργατική τάξη και εφόσον λέει "...είναι ακριβώς αυτό που δεν μπορέσαμε να περάσουμε στον κόσμο."
"δεν μπορέσαμε" υπονοεί "ενώ αυτό θέλαμε"
(Μαλιστα την στιγμή που στο προηγούμενο σχόλιο της Τασούλας,χρησιμοποιείται πολύ σωστά το ρήμα "Αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν")
Υποστηρίζω ότι τα λεγόμενα "μαρξιστικά" κόμματα επεδίωξαν πάντα την εξουσία, ποτέ για την εργατική τάξη και πάντα για τον εαυτό τους δηλαδή για την ηγεσία τους και τα συμφέροντά της.
Είναι πουλημένοι και αδίστακτοι, η ιστορία τους καταδικάζει.
Σχετίζεται με τα όσα συζητάτε μιας και τίθενται ζητήματα συσπείρωσης, μαζικότητας και δράσης και όταν τίθενται τέτοια ζητήματα οι αριστεροί επιτειδιοι ή οι άσχετοι παπαγάλοι τους, βρίσκονται πάντα κάπου κοντά ώστε να αρπάξουν από το χρόνο και το πορτοφόλι σας, προσηλυτίζοντας σας εκμεταλλευόμενοι την ευγένεια τα ιδανικά την τιμιότητα του καθένα. Προσοχή!!!
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ
ΠΡΟΣΟΧΗ!
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ.
ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΑΓΩΝΑΣ
Προσέξτε τους απατεώνες της αριστεράς έχουν βγει παγανιά στις συνελεύσεις.
Επίσης -δίχως να τους ταυτίζω-το ίδιο οι χριστιανοί στα συσσίτια και οι νεοναζιστές στις γειτονιές.
ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ ΠΡΟΓΚΗΞΤΕ ΤΟΥΣ!
[με προφυλάξεις και πάντα από απόσταση, είναι και τα τρία είδη πολύ επιθετικά-κυρίως οι αριστεροί-τα φασιστάρια και οι χριστιανοί καμιά φορά λουφάζουν αν τους κράξεις]
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
λίγα συχένομαι.. τα αρώματα.. την ανάιδια.. τις ακραίες τοποθετήσεις.. :):)
και μια και θεωρώ αναίδια από τη μεριά μου να αντιπαρατεθούμε εδώ.. έτσι κι αλλιώς οι θέση σας έχουν ανακοινωτικό χαρακτήρα.. και δε φάινονται να επιδέχονται συζητηση.. λέω "πάμε έξω ΡΕ!!".. :):)
εντάξη αστείζομαι.. δε διαφωνώ ότι σε όλους τους χώρους υπάρχουν δείγματα από αυτά που περιγράφετε.. αλλά δε θα οδηγηθώ σε γενικεύσεις.. κρατήστε τις φαρμακερές σας απόψεις.. αλλά προσέχτε γιατί συνήθως δηλητιριάζουν πρωτίστως τον φέροντα.. και τη διάθεσή τους.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
Καλή μέρα καλή μέρα και καλή Κυριακή σε όλους μας.Από την κουβέντα που γίνεται προκύπτει ασφαλώς η απαίτηση και η ανάγκη να γίνει
κάτι.Να βρεθεί τρόπος να αντιδράσουμε και να αντιδράσουμε αποφασιστικά και συντονισμένα.
Αυτό που έρχεται μοιάζει ζοφερό και το θέμα που προβάλει είναι αν τελικά θα το αποδεχτούμε και θα συνεχίσουμε ή θα αντιδράσουμε και θα το ανατρέψουμε.
Εύκολο; Καθόλου!
Η εκδοχή του να το αποδεχθούμε, μοιάζει να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.Το λέω αυτό γιατί τελικά δεν είναι τι λέει κανείς και οι ευσεβείς του πόθοι,αλλά τι κάνει, προς την κατεύθυνση της αποτροπής μιας πραγματικότητας τέτοιας που προδιαγράφεται.
Ξέρω να πω ότι τέτοιου είδους "απόκοτιες" δεν μπορούν παρά μονάχα οργανωμένα να έχουν αποτέλεσμα.Και ή οργάνωση για να "προχωρήσει"και να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται συνείδηση που και αυτή με την σειρά της απαιτεί γνώση.Δεν μιλώ να γνωρίζει κανείς το κεφάλαιο αλλά βρε αδερφέ αν δεν γνωρίζει
την νομοτέλεια του αδιέξοδου του συστήματος, αν δεν γνωρίζει ότι ο καπιταλισμός προκειμένου να ξεπεράσει τις βασικές του αντιθέσεις που τον οδηγούν στο τέλος του, είναι υποχρεωμένος να πάρει αυτά ακριβώς τα μέτρα που οδηγούν στον δικό μας αφανισμό,στον αφανισμό της εργατικής τάξης,των μέσων παραγωγής ...δεν θα πειστεί ποτέ για την αναγκαιότητα του αγώνα και θα μιζεριάζει μέχρι να δει με τα μάτια του τον όλεθρο.
Μα τότε θα είναι πολύ αργά.Θα έχουμε αποδεχτεί την ήττα μας.
Η συμμετοχή μας στην παραγωγική διαδικασία μας τα μαθαίνει όλα αυτά,η οργανωμένη προσπάθεια,(πάλη) θα αναδείξει και πρωτοπόρους,
(όχι ότι και σήμερα δεν υπάρχουν) θα φέρει στο φως τις ανάγκες προσαρμογής στα νέα δεδομένα,θα μπορέσει να συντονίσει αγώνες ποιο αποφασιστικούς ποιο αποτελεσματικούς .
Διαφορετικά θα έχουμε με την δική μας συναίνεση, αποδεχτεί την κατάσταση και όσοι απομείνουν (γιατί εγώ μιλώ για αφανισμό μέρους της εργατικής τάξης) όσοι λοιπόν απομείνουν σε ένα επίπεδο μεταμοντέρνου Μεσαίωνα, θα αρχίσουν να παλεύουν με την ηγεσία της αριστεράς,
φτου και απ΄την αρχή, για καλύτερα μεροκάματα, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για,.... για,.... για,......
Ας μην ξεχνάμε την παραπομπή που σας έχω βάλει για το κείμενο: "Τα τύμπανα του πολέμου" στο blog της Λαιστριγωνίας.
Δεν θα διστάσουν.
ΝΤΡΟΥΣΙΛΑ μου και βέβαια δεν θα τους δώσουμε το δικαίωμα να μας πετάξουν την χλεύη τους για άλλη μια φορά, αναρτώντας μπλε και πράσινους χάρτες μες τα μούτρα μας.Γιατί κορίτσι μου κάναμε την προσπάθεια για το πανεράκι;
Με την άγνοια δεν μπορούμε να οδηγηθούμε πουθενά.
Γιατί τόσον καιρό γράφουμε σε αναρτήσεις και σχόλια καταδικάζοντας τις επιλογές τους.
Τέλος για να σε ρωτήσω και σένα και όποιον άλλον, ποιος αγαπά περισσότερο, ποιος πονάει περισσότερο, ποιος νοιάζεται περισσότερο, ποιος είναι περισσότερο αποφασισμένος για θυσίες, ποιος είναι ποιο αποτελεσματικός στην υπεράσπιση της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων;
Αυτός που επισημαίνει ή αυτός που απλά χειροκροτεί;
Με ένα μόνο έχω να κλείσω :
"ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ
Είχα γράψει ήδη το κείμενο του τελευταίου σχόλιου και για αυτόν τον λόγο δεν συμπεριλαμβάνει και μια απάντηση στον επιθετικό
"Βακουνινόπουλο"κατά παράφραση του Μπακούνιν, απ΄ότι καταλαβαίνω.
Αναρωτιέμαι γιατί τέτοιο μένος, γιατί τέτοια εμπάθεια.Πρέπει να σου πω ότι υπηρέτησα αυτό το κόμμα με πλήρη συνείδηση.
Εκείνο που με ενδιέφερε και για το οποίο πάλεψα, δεν ήταν παρά η ανάγκη για την εξάλειψη της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Πάλεψα μαζί με συντρόφους, που παρά τις όποιες αδυναμίες και αν το θέλεις παρά τις όποιες προσωπικές ανεπάρκειες, μας διακατείχε το πνεύμα ενός κόσμου δικαίου, που η ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, των τεχνών, του πολιτισμού, θα ήταν προσβάσιμες σε όλους.
Και πρέπει να σε διαβεβαιώσω ότι και τώρα, από αυτό το πνεύμα διακατέχομαι και άλλον στόχο δεν έχω.
Δεν ένιωσα ποτέ παπαγαλάκι και δεν υπήρξα ποτέ "επιτήδεια". Υπερασπίστηκα με όλους τους τρόπους την Μαρξιστική ιδεολογία, για την οποία είμαι πεπεισμένη και εναντιώθηκα σε όποιον την παράφραζε, την παρερμήνευε ή την έκανε εργαλείο χρήσης για ίδιον όφελος.
Δεν θα σου απαντούσα, γιατί ό τρόπος με τον οποίο εισέβαλες δείχνει μία εμπάθεια, που πίστεψέ με, δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος για τις προθέσεις σου,αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό.
Το κάνω όμως γιατί θέλω να υπερασπιστώ τόσο τις επιλογές μου, ακόμη και με όλα τα λάθη και τις αδυναμίες που μπορεί να εμπεριείχαν.αλλά κυρίως εκείνους τους συντρόφους μου, που έρχονται από πολύ μακρυά και που έδωσαν την ζωή τους για να μπορείς εσύ σήμερα να μιλάς Ελληνικά και όχι Γερμανικά,λέω τώρα,τους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους, που με τους αγώνες και τις θυσίες τους,, μπορέσαμε να κατακτήσουμε δικαιώματα για καλύτερες συνθήκες εργασίας για καλύτερη μόρφωση,κοινωνικές παροχές,....σε έναν κόσμο που μπορούσε να αναπτύσσει τον πολιτισμό και τις τέχνες, τις επιστήμες και την τεχνολογία, μέσα σε καλύτερες συνθήκες και που σήμερα όλα αυτά που κατακτήθηκαν με τόσους αγώνες, πάνε να τα πάρουν πίσω γιατί δεν έχουν άλλες επιλογές.
Από ευγένεια και μόνον, γιατί αυτή μας χαρακτηρίζει εμάς που σκεπτόμαστε πέρα από το δικό μας και τα "δικά μας" δεν θα σου απαντήσω στα υπόλοιπα που γράφεις.
Και για να γελάσουμε λιγάκι, μακάρι να μπορούσα να σε βρω, να σου δώσω και ένα χέρι ξύλο αν μπορούσα βέβαια.
Και τέλος μην κάνεις τον κόπο να απαντήσεις κατάλαβα τι θέλεις να πεις δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.
Να είσαι καλά και να προσέχεις.
Αχ βρε ΒΒ, για ένα χέρι ξύλο δεν τρεχει και τίποτα.
Που θα με "έδινες" στην κακεμπε είναι το θέμα κι ας ήμουνα και η μάνα σου η ίδια...
Κατά τα άλλα μας έκανες και δακρύσαμε.
("λαθη", "αδυναμίες" "σύντροφοι" "αγώνες" κτλ. δακρύβρεχτα, ενώ οι άλλοι, οι κακοί κακοί βλάπτουν ένσκοπα και με μίσος ε? Κι εσείς τόσες προδοσίες τόσες ρουφιανιές "Λαθη" "Αδυναμίες"?. Ε όχι αγαπητή, ντροπή, πες τα παρακάτω.
Κι εγώ? Εμπαθής? Τι λές? Δε σου φτάνουν τα ονόματα, θες και διευθύνσεις?
Το χειρότερο με εσάς του άκαυστους αριστερούς της μεταπολίτευσης είναι ότι "αγωνιστήκατε" φαντασιακως. Μάθατε τον Μαρξ από τα κόμιξ και τις επιτομές, και τον βλάχο ινστρουχτορα του '78, ζήσατε σε μια παρανόηση. Παρανόηση του τι είναι ο ανθρωπος τι είναι μεταφυσική τι είναι οντολογία τι είναι ο Μαρξ, τι είναι η διαλεκτική και ο ιστορικός υλισμος.
Όλα στο μυαλό σας θολά και η εξυπνάδα στο καφενείο να πηγαίνει σύννεφο.Αγωνιστήκατε στο μπλα μπλά και στο παφα πούφα με τους συντρόφους σου νοερά.
Βλαμένα ε βλαμένα)
Σας ξέρω σαν παιδιά μου.
Εμείς όμως τι φταίμε?
Τεσπα. Καλή καρδιά και πάμε παρακάτω.
@κουλπα,
μας αρέσεις
Τα λέμε.
Ότι είπαμε ισχύει.(έλεγαν οι παλιοί)
Την καλησπέρα μου -θα είμαι σύντομη γιατί έχω αφήσει... εκκρεμότητες και στο δικό μου σπιτικό!-
Αντιγράφω από σχόλιο [24/10, 11:49πμ] της Δήμητρας (Φυσικένιας):
Στο σημείο που είμαστε ίσως δεν έχει καμία αξία η ερμηνεία αυτή καθαυτή αλλά η δράση και η αντίδραση στη βάση της ανθρώπινης ανάγκης για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή.
...το οποίο (όπως νωρίτερα, το σχόλιο του φίλου Celin) προσυπογράφω από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη!
[Α, μια μικρή επισήμανση: Δήμητρα, στο αμέσως επόμενο σχόλιό σου, προφανώς αναφέρεσαι στην tabula rasa]
Μια ερώτηση:
Έστω ότι προτρέπω έναν φίλο ή έναν νέο (και στις δύο περιπτώσεις, άτομα χωρίς ιδιαίτερο ιδεολογικό υπόβαθρο... ανθρώπους που ψηφίζουν "ό,τι να 'ναι") να διαβάσει αυτή, την τελευταία ανάρτηση και όλα τα σχόλια... Έστω ότι έχω κάνει κάποια προσωπική προσπάθεια να τον βάλω λίγο μέσα στο "κλίμα"...
Ποιος από όλους πιστεύει ότι ο άνθρωπος αυτός θα βγάλει κάποια άκρη; Ότι θα τον βοηθήσω/ουμε να κατανοήσει κάποια πράγματα και να προβληματιστεί για τα όσα συμβαίνουν; Το πιθανότερο είναι, να καταφέρει να διαβάσει την ανάρτηση και, το πολύ 10-15 από τα 70+ σχόλια... και να φύγει πιο πελαγωμένος απ' όσο ήρθε...
Το ζητούμενο είναι (νομίζω) : απλά ερωτήματα, συγκεκριμένες απαντήσεις.
Βήμα - βήμα. Λιθαράκι - λιθαράκι...
Αγαπητέ Βακουνινόπουλε, είσαι λάθος.
Ο κόσμος πεινά, κι εσύ ξεθάβεις τα ψέμματα που λένε οι ασφαλίτες.
Δες εδώ μπας και συγκινηθείς κι εσύ μικροαστέ και ψηφίσεις το κόμμα, και αν μπορέσεις να δώσεις και μισό από το μηνιάτικο σου για ενίσχυση.
Γιατί το κόμμα έχει ψυχή κι έχει και ταλέντα που γράφουν φοβερές ιστορίες βγαλμένες μέσα από την ζωή και όχι από το μικροαστικό σου βόλεμα.
Διαβάστε όλοι και δώστε ότι μπορείτε από το στέρημα σας.
Διαδώστε το σε άλλους δέκα αλλιώς η κατάρα του προλετάριου θα πέσει να σας πλακώσει, δε θα σταυρώσετε δουλειά, και θα έχετε προβλήματα με την μέση σας.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=2698282&publDate=6%2F2%2F2005
xaxa ρε ανύπαρκτε.. έχεις πάρει τις ρουγες και το διαδίδεις;.. εντάξη δίκιο έχεις κι εσύ.. αλλά τι πρωτίνεις; :):)
την καληπέρα μου :):)
A, koulpa!
Εδώ, δεν έγραψε καν ότι θα περάσει να... κάνει τεστ και ερωτήσεις! (Το 'χασε στο copy-paste)!
Oυφ, τι να πει κανείς...
Βρε καλώς και τα προβοκατοράκια!
Λοιπόν παιδάκι, καλό το παραμύθι σου, αλλά δεν έχει δράκο.
Εδώ δεν τσιμπάμε και ανέκδοτα δεν γράφουμε.
Εντάξει, με κάτι βλαμένα σαν και σένα,γελάμε και αν πέσουν στα χέρια μας τα μπουγελώνουμε κι΄ όλας,γιατί δεν αξίζουν και τίποτα παραπάνω.
Γι΄αυτό άντε κάνε πιάτσα εκεί που σε παίρνει.
Εδώ θέση για παρκάρισμα δεν μας βρίσκετε.
Καλό σου βράδυ.
Μα είστε απίθανοι-ες
Κυρίως τα επιχειρήματα σας.
@κούλπα... δεν μπορείς να πεις πάντως, αξίζει τον κόπο να το διαδόσεις
το ερώτημα σου είναι παλιό κοινότοπο όσο δεν παίρνει και τίθεται όταν σκουραίνουν τα πράγματα πάντα.
Απαντώ παρά ταύτα αλλά και στο επιστρέφω.
Προτείνω αυτά που πρότεινε ο Βακουνινόπουλος.
Κάνω πάλι copy paste.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ.
ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΑΓΩΝΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Να προσθέσω να μείνετε μακρυά από τις οργανωμένες ιδεολογίες κομμάτων εκκλησίας και των κάθε λογής γυρολόγων που εκμεταλλεύονται την απελπισία που προκαλεί η πραγματικότητα, να συνεννοηθούμε και να συντονίσουμε την δράση μας με πόλους τον χώρο της εργασίας μας και την περιοχή που ζουμε.
Οργανώσεις βάσης δηλαδή με σκοπό την ανασυγκρότηση της καθημερινότητάς μας και την ανατροπή της σκλαβιάς που μας επιβάλει ο καπιταλισμός και οι μηχανισμοί του
όπου σε αυτούς περιλαμβάνονται και τα αριστερά κόμματα.
ΕΣΥ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ?
ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
Έστω κι αν αυτή η αλήθεια είναι η δική σας αλήθεια κάτι που πιστεύετε και όχι αυτό που περιστασιακά σας συμφέρει (κοινωνικά οικονομικά ψυχολογικά).
Η αλήθεια έχει ένα πλεονέκτημα. Την θυμάσαι.
Τα ψέματα που λές τα ξεχνάς, κι έτσι πότε ο ένας είναι ήρωας και πότε ο ίδιος προδότης ανάλογα το συμφέρον της στιγμής. Στο τέλος καταρρέεις μόνος μέσα στο ψέμα σου.
Ξαναδιαβάστε την Ζητιάνα/Ρηνιώ.
Έχει σημασία ρε σεις.
Σκεφτείτε λίγο γαμώ τη τρέλλα μου.
Τι διάολο, λοβοτομή σας έκαναν?
@Ντουρσίλα....το παιδί μίλησε
@Μπέντλαμ ...τι λόγος!
Λοιπόν, μην χαλιέστε και μην συγχύζεστε.
Σας καταλαβαίνω,δεν το λέω ειρωνικά.
Σας φιλώ και σας χαιρετώ.
xaxa ανύπαρκτε.. σαφώς δε διάβασες τα παραπάνω σχόλια.. δε σε κατακρίνω.. είναι πολλά.. και χωρίς αποτέλεσμα.. :):)
μια ερώτηση αν είναι κοινότοπη.. είναι μάλον γιατί δε απαντήθηκε ικανοποιητικά.. :):)
τη διάβασα την ιστορία.. ε και; ουτε στον αι βασίλη πίστεψα ποτέ αλλά δε το έκανα θέμα.. ότι βοηθά τον καθένα.. :):)
αν σε βοηθά να νοιώθεις ανώτερος από τους άλλους.. βοήθειά σου.. αν έχεις ανάγκη οι άλλοι να σου αναγνωρίσουν κάποια ανωτερώτητα.. δε το βλέπω εφικτό έτσι.. :):)
όπως αναρωτήθηκα και πιό πάνω.. ποιά παρόρμηση μπορεί να οδηγήσει κάποιον να πετάξει μια σύνδετη μπαρούφα;.. και το ανύπαρκτε δεν είναι υποτιμητικό.. είναι διαπίστωση.. για να μπορείς να κρίνεις κάποιον.. και να τον ονομάσεις λοβοτομιμένο.. πρέπει να δεις γενικά τι προβάλει μέσα από τις ιδέες του.. τις δικές σου δε μπορούμε να τις δούμε παρά μόνο σε αυτή τη σπασμοδική αντίδραση.. :):)
μπορείς να μας πεις με περισσότερα λόγια κάπου τις θέσεις σου.. να έλθουμε να το συζητήσουμε.. :):)
την καλησπέρα μου :):)
Δεν υπάρχει νομίζω κανείς που να πιστεύει ότ δεν είμαστε όλοι οι λαοί δεμένοι χειροπόδαρα πίσω από το άρμα του καπιταλισμού.
Και ποιος γνωρίζει να προτείνει μιαν διαφορετική διέξοδο από το παγκόσμιο φάσμα του καπιταλμού εκτός από αυτήν που έχει διδάξει η Ιστορία ; Δηλαδή την Κοινωνική επανάσταση ;
Το ερώτημα είναι, ποιοί λαοί είναι σε θέση να την κάνουν χωρίς να αποδεκατιστούν;
Κι ακόμη, ποιος εγγυάται ότι το αποτέλεσμα θα είναι η επικράτηση ενός σοσιαλιστικού ανθρώπινου συστήματος ζωής για τους εναπομείνοντες;
Γιατί πάλι η Ιτορία των λαών άλλα έχεις να μας πει.
Σκέψεις απλές,μελαγολικές κάνω όταν τολμώ να αγγίξω το όραμα ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Δύσκολα θέματα βάζεις φιλενάδα.
Χαράς το κουράγιο σου !!!!
Μια ερώτηση είναι κοινότοπη όταν είναι προβλέψιμη πότε θα γίνει πως θα διατυπωθεί κτλ
Να σου πω....
Θες κάτι αναγνωριστικό...
τι είμαι...που το πάω και απο που έρχομαι....καθυστερήσεις....
Οχι.
δεν με ενδιαφέρτει να φανώ ανώτερος δυνατότερος κτλ....κάθε κρίση είναι σπασμωδική στο χώρο που βρισκόμαστε...
Ζητάς αναγνώριση....γιατί; εσύ είσαι αναγνωρισμένος από μένα; δεν είσαι ανύπαρκτος;
διάβασες την ιστορία ...."ε και;"
αυτό έχεις να πεις;
τις "δικές"/"σας" ιδέες πιστεύεις ότι τις χαρακτηρίζει μια ενότητα και τις δικές μου η σπασμωδικότητα;
βγάζουν νόημα πιστεύεις οι "δικές" "σας" ιδέες;
Ο βακουνινόπουλος άρχισε την πλάκα και εξαφανίστηκε. Σας χαιρετώ κι εγώ λοιπόν.
xaxa βλέπω ότι σε βόλεψε το "ανύπαρκτε".. και μόνο η αποδοχή.. σε διαφοροποιεί από τον ανώνυμο.. προσδίδει μια συννέχεια κι αρχίζει να διαφένεται ένας χαρακτήρας.. :):)
δε ζητώ αναγνωρηση.. απλά θα μπορούσες αν δε φοβόσουν να καθυστερήσεις.. να διαβάσεις τα προγούμενα σχόλια.. και έχεις και τη δυνατότητα πατόντας το όνομά μου να μάθεις.. και να διαφωνήσεις με τα γραπτά μου ευθέως.. κι όχι να υποθέτεις.. δε ξέρω που αναφέρεται το ιστορίες "μας".. δεν εντάσομαι σε κανένα "μας".. και θα το είχες καταλάβει αν δε βιαζόσουν.. το θέμα είναι αφού βιάζεσαι.. (αλήθεια προς τα που τρέχεις;).. πως κι επανέρχεσαι;.. :):)
μια και δεν εξέφρασες κάτι.. εκτώς του συνθήματος "αλήθεια".. που το πιστεύω.. και το διαλαλώ.. γινόμενος γραφικός.. αλλά είναι αντίθετο στη συννοχή της κοινωνίας μας.. που στηρίζεται στο ψέμα.. δε μπορώ να διαφωνήσω μαζίσου.. απλά σε κάλεσα σε μια συζήτηση κατανόησης.. κάτι που μάλον δε κατανόησες.. :):)
την καληνύχτα μου :):)
Δημοσίευση σχολίου